به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « وحدت » در نشریات گروه « علوم انسانی »

  • عبدالله حسینی اسکندیان، علی بابایی*، مهدی سعادتمند
    اصل تشکیک از مهم ترین اصول فلسفی در حکمت متعالیه صدرایی است که با آن سوال از چیستی رابطه بین سه پدیده بیداری، خواب و مرگ پاسخ داده می شود. این نوشتار، رابطه مورد بحث را طولی و تشکیکی می داند. براین اساس، اختلاف این حالت ها به اشتراک آن ها باز می گردد که عبارت است از: شدت و ضعف در معطوف شدن نیرو های انسان به ظاهر یا باطن نفس و عوالم متناسب با آن ها. بیداری، حاصل توجه حداکثری قوای نفس به عالم مادی و حواس ظاهری است. با ضعیف شدن این توجه و التفات بیشتر نفس به عالم مثال، خواب اتفاق می افتد. درنهایت، با قطع ارتباط کامل نفس از جهان مادی، مرگ اصطلاحی فرا می رسد. البته در معنایی دیگر، به واسطه حرکت جوهری نفس، آنچه اصطلاحا مرگ خوانده می شود، همراه همیشگی انسان و محیط بر سایر حالات اوست. در نگاهی عمیق تر و بر مبنای وحدت شخصیه نفس، بیداری و خواب و مرگ از ظهورات نفس است و ضمن حفظ رابطه تشکیکی، با نفس و با یکدیگر عینیت دارند.
    کلید واژگان: نفس, خواب, بیداری, مرگ, تشکیک, وحدت}
    Abdullah Hosseinieskandian, Ali Babaei *, Mehdi Saadatmand
    Gradation of existence is one of the most important philosophical principles in the transcendent philosophy of Mullā Ṣadrā, based on which we can answer this question, "what is the relationship between the three phenomena of awaking, sleep and death". This article shows that this relationship is longitudinal and gradational. Therefore, the difference between these states comes back to their commonality, which is: intensity and weakness in the concentration of the human faculties on the outer or inner aspects of the soul and the worlds corresponding to them. Awakening is the result of maximum attention of the soul's forces to the material world and external senses. When this attention weakens and the soul pays attention to the imaginal world, sleep occurs. Finally, with the complete disconnection of the soul from the material world, death –in its common use- occurs. In another sense, however, due to the substantial movement of the soul, death is a constant state that dominates other states. In a deeper view and based on the personal unity of the soul, awakening, sleep, and death are manifestations of the soul, and while maintaining a gradational relationship, they are unified with the soul and with each other.
    Keywords: Soul, Awakening, Sleep, Death, Gradation, Unity}
  • اکرم جعفری *، افسانه رضایی للری

    یکی از مستحکم ترین سنگرهای دفاع از اسلام که صحنه نمایش قدرت و عظمت مسلمانان و مایه یاس کفار و منافقان است نماز جمعه می باشد. نماز جمعه عبادتی است که در ظهر روز جمعه و با شرایط خاصی انجام می شود. در دین اسلام به نماز جمعه تاکید فراوانی شده است و خداوند در قرآن مومنان را به حضور در نماز جمعه دعوت فرموده است. عنوان این مقاله در مورد آثار نماز جمعه در جامعه از دیدگاه قرآن و احادیث است و روش این مقاله توصیفی است و مطالب آن با روش کتابخانه ای جمع آوری شده است. در این مقاله به بحث درباره نماز جمعه، اهمیت نماز جمعه در آیات و روایات، آثار فردی و اجتماعی نماز جمعه پرداخته شده است.

    کلید واژگان: نماز جمعه, تهاجم, فرهنگ, وحدت, یکپارچگی, جامعه}
  • فرج الله میرعرب*
    عاشورا یادگار نهضت جاوید امام حسین(ع) است که جمعیت به ظاهر کوچکی جان خود را در راه حفظ اسلام ناب محمدی(ص) فدا کردند. یاران امام حسین(ع) در عاشورا نه تنها یک شکل و یک رنگ نبودند، بلکه از نظر طبقات اجتماعی و فکری نیز یکسان نبودند. تصویری که از شب عاشورا ثبت و ضبط شده است، نشان می دهد یاران امام(ع) تا چه اندازه «آزاد» بودند. از مطالعه تاریخ می فهمیم تنوع و رنگارنگی عجیبی میان یاران امام بود؛ برعکس افراد در سپاه دشمن، مردمانی سطحی نگر، قبیله گرا، نژادپرست و دنیاگرا بودند که برای مال دنیا حاضر بودند آخرت خود را تباه کنند؛ درحالی که اصحاب امام(ع) صاحب فکر و فهم بودند و در شب عاشورا وعده پول و مقام نگرفتند، بلکه خبر کشته شدن دریافت کردند. امام(ع) شب عاشورا خطاب به یارانش فرمود: «خدایتان از جانب من پاداشی نیکو دهد. بدانید که من می دانم فردا سرنوشت ما با این دشمنان چه خواهد شد. اکنون به همه شما اجازه رفتن می دهم، پس همه آزادید که بروید و بیعتی از من بر گردن شما نیست».[1]در توصیف امام و عاشوراییان باید گفت:مومنان معدود لیک ایمان یکی جسم شان معدود لیکن جان یکیغیرفهم و جان که در گاو و خرست آدمی را عقل و جانی دیگرستجان حیوانی ندارد اتحاد تو مجو این اتحاد از روح بادجان گرگان و سگان هر یک جداست متحد جان های شیران خداست[2]در این نوشتار به معرفی تعدادی از یاران امام حسین(ع) می پردازیم. [1]. محمد ابن سعد، ترجمه الحسین(ع) و مقتله، ج 1، ص 70.[2]. جلال الدین محمد مولوی، مثنوی معنوی، دفتر چهارم، بخش 17.
    کلید واژگان: عاشورا, وحدت, نژادپرستی}
  • فاطمه میر، مصطفی سالاری *، بهروز رومیانی

    از مهمترین اندیشه های عرفانی که در میان عرفا از دیرباز رایج بوده و به شکلهای مختلف به بیان آن پرداخته اند، مبحث وحدت وجود است. این اندیشه از آغاز در کلام عرفا وجود داشته است و رگه هایی از این نوع تفکر را در متون نظم و نثر عرفانی می توان مشاهده کرد. در آثار ابن عربی این مبحث تبدیل به نظریه ای میشود تحت عنوان «وحدت وجود». این مبحث با اصطلاحاتی مانند «وحدت»، «کثرت»، «وحدت در کثرت»، «کثرت در وحدت»، «وحدت شهود»، در آثار عرفانی بعد از ابن عربی به طور گسترده ای مطرح شده-است. عرفا و شاعران پیرو اندیشه های ابن عربی، بعد از او کوشیده اند این مساله را در آثار خود شرح دهند و برای توضیح این مبحث به تمثیل روی آورده اند. اسیری لاهیجی یکی از شارحان اندیشه های ابن عربی است. وحدت وجود یکی از مهمترین مضامین آثار اوست. وی برای توضیح اندیشه های وحدت وجودی خود از تمثیلهای مختلفی استفاده کرده است. در این پژوهش برآنیم با روش توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای به تحلیل تمثیلهای وحدت وجود در آثار اسیری لاهیجی بپردازیم. هدف از پژوهش آن است که به این پرسش پاسخ بدهیم که وحدت وجود در اندیشه اسیری چگونه بیان شده است و برای بیان این اندیشه از چه تمثیلهایی استفاده میکند. یافته های تحقیق نشان میدهد که اسیری از تمثیل هایی مانند تصویر و آینه، عدد واحد و سایر اعداد، دریا و جلوهای گوناگون آن و چندین تمثیل دیگر برای بیان این اندیشه استفاده کرده است.

    کلید واژگان: اسیری لاهیجی, تمثیل, وحدت, کثرت, وحدت وجود.}
    Fatemeh Mir, Mostafa Salari *, Behroz Romiani

    One of the most important mystical ideas that have been common among mystics for a long time and have been expressed in different ways is the subject of the unity of existence. This idea of monotheism, influenced by Muslims' belief in the oneness of God, has existed in the words of mystics since the beginning, and traces of this type of thinking can be seen in the texts of mystic poetry and prose. In the works of Ibn Arabi, this topic becomes a theory under the title of "unity of existence". In his works, Ibn Arabi explained the theory of the unity of existence and explained and expanded it. This subject has been widely discussed in mystical works after Ibn Arabi with terms such as "unity", "multiplicity", "unity in plurality", "multiplicity in unity", "unity of intuition" etc. Mystics and poets following Ibn Arabi's ideas, after him, have tried to explain this issue in their works and have turned to allegory to explain this topic. Asiri Lahiji is one of the commentators of Ibn Arabi's thoughts. The unity of existence is one of the most important themes of his works. He has used various similes to explain his thoughts of existential unity. In this research, we intend to analyze the allegories of the unity of existence in the works of Asiri Lahiji with the descriptive-analytical method and library tools. The purpose of the research is to answer the question of how the unity of existence is expressed in Asiri's thought .

    Keywords: Asiri Lahiji, Allegory, Unity, Multiplicity, Unity Of Existence}
  • محمدصادق سجادی *

    تصوف در بین شیعه مخصوصا شیعه امامیه با تصوف در اهل سنت تفاوت داشته است؛ تصوف در میان شیعه با فراز و نشیب های بسیاری مواجه بوده است و مخالفان و موافقان بسیاری وجود داشته اند. به نظر می رسد که تا اوایل قرن دهم، فقهای شیعه ردیه های کمتری بر تصوف نوشته اند و جز کتاب تبصره العوام مخالفت بسیار جدی و سختی با صوفیه دیده نشده است، حتی از قرن هفتم برخی عالمان شیعه امامیه، برای پی ریزی عرفان شیعی کوشیدند. در واقع تفاهم و هم سویی فکری میان صوفیه و سایر فرق شیعه، بخصوص اسماعیلیه و زیدیه، قبل از شیعه امامیه و تقریبا از قرن سوم و چهارم شروع شده بود؛ از جمله المویدبالله احمد بن حسین، ابوالحسن هارونی (متوفی 411) امام زیدی شمال ایران، کتابی با عنوان سیاسه المریدین در تصوف نوشت و از مشایخ صوفیه به حکما تعبیر کرد. در میان علمای شیعه امامیه اولین کوشش برای پایه گذاری عرفان شیعی، از سوی کمال الدین میثم بن علی بحرانی (متوفی 689) صورت گرفته است. او را فیلسوف محقق و حکیم مدقق نامیده و گفته اند که شرح نهج البلاغه وی مشتمل بر حکمت عملی، کلام و تصوف است و کسانی که پس از او برای نزدیک کردن تصوف و تشیع کوشیدند، به سخنان وی در این کتاب استناد کرده اند. پیوند تصوف و تشیع چنان تنگاتنگ به نظر می رسد که پژوهشگرانی در قدیم و جدید، از ابن خلدون گرفته تا سید حیدر آملی و در روزگار جدید هانری کربن و دیگران، یکی از ریشه های تصوف اسلامی به ویژه در سه قرن نخست اسلامی را در تشیع دانسته اند. گرچه تصوف اسلامی سنی مذهب در بسط پسین خود راه کم و بیش مستقلی از تشیع پی گرفت برخی پژوهشگران نشان داده اند که تصوف نه فقط در ریشه ها که حتی در اوج شکوفایی خود هنوز از تشیع مایه می گرفت. تصوف در تشیع از قرن دهم هجری به بعد ضعیف شد آن هم به دلیل حساسیت هایی که از جانب بزرگان شریعت در قبال تصوف اعمال شد و ایران که مرکزیتی در مسائل عرفانی داشت تقریبا خالی از بزرگان اهل معرفت و مشایخ طریق حق شد. این اتفاق موجب شد تا تصوف هم به دور از انحرافات نماند، همچون شریعت که آلوده انحرافات شد.

    کلید واژگان: تصوف, عرفان, عالمان نخستین شیعه, راویان صوفی, وحدت}
  • سیده زهرا میرنژاد، محمد تقوی*، مریم صالحی نیا
    مفهوم «وحدت» یکی از مفاهیم انتزاعی، مبهم و بنیادی در حوزه عرفان و فلسفه است و استعاره عمده ترین و مهم ترین محملی است که شعرای عارف، از جمله بیدل دهلوی و مولانا، برای ملموس کردن مفاهیم انتزاعی عرفانی همچون «وحدت» از آن بهره برده اند. در این پژوهش تلاش شده است تا بر اساس نظریه استعاره شناختی، مفهوم «وحدت» در مثنوی های این دو شاعر بزرگ (عرفان، طلسم حیرت، محیط اعظم، طور معرفت و مثنوی معنوی) بررسی و تحلیل شود و پس از شناخت انواع و کارکردهای شناختی استعاره ها، دیدگاه و اندیشه بیدل و مولانا از خلال آن ها تبیین شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مولانا بیشتر از استعاره های مربوط به امور طبیعی، در دسترس و مذهبی استفاده کرده است؛ اما بیدل از استعاره های مربوط به مصنوعات بشری بیشتر بهره برده است. بر این اساس هدف اصلی مولانا مطابق با اغراض تعلیمی او از به کارگیری استعاره، بیشتر تفهیم «وحدت» به مخاطب است؛ اما بیدل در کنار آن به دنبال هنرنمایی و مضمون پردازی نیز بوده است. هر دو شاعر تحت تاثیر محیط جغرافیایی، شیوه زندگی و تجربیات زندگی خود تاکید بیشتری بر استفاده از برخی استعاره ها داشته اند.
    کلید واژگان: وحدت, مولانا, بیدل دهلوی, مثنوی, استعاره ی شناختی}
    Seyede Zahra Mirnezhad, Mohammad Taghavi *, Maryam Salehinia
    The concept of unity is one of the spiritual, ambiguous and fundamental concepts in the field of mysticism and philosophy. And metaphor is the main and most important tool that the mystic poets, including Biddle Dehlavi and Rumi, have used to make tangible abstract mystical concepts such as unity. In this study, we will examine and analyze unity in the Masnavis of these two great poets (Erfan, Telesm e heyrat, Mohit e azam, Towre marefat and Masnavi e manavi) based on the theory of cognitive metaphor. After identifying the types and cognitive functions of metaphors, we will determine the views and ideas of Biddle and Rumi through them. After examining the works of both poets, we find that Rumi used more metaphors referring to natural, accessible, and religious things; Biddle, on the other hand, used more metaphors about human artifacts. Accordingly, in line with their pedagogical intentions in using metaphors, Rumi's main aim is to make the unit more comprehensible to the audience; but Biddle has also sought drama and thematization. Both put more emphasis on the use of some metaphors under the influence of their geographical environment, lifestyle and life experiences.
    Keywords: Unity, Mawlana, Bidel Dehlavi, Masnavi, Conceptual Metaphor}
  • Seyedeh Solmaz Moosavi, Fazel Asadi Amjad *

    Modern Man, engaging the predicament of “identity” and “self”, seeks “love” as a redeeming power to reach affirmation of life and reconciliation. To discuss the issue, the concept of “becoming” as an innate motion and transformation in the process of love has been scrutinized from Gilles Deleuze and Molla Sadra Shirazi”s perspective. The concept of “becoming” in Deleuze corresponds with Molla Sadra”s “substantial motion” in the notion of “love”, both carrying out the phenomenon of perception and transformation. The concept of “love” in Deleuze”s theory appears as a rhizomatic experience of “expression of the other” and different possibilities with no message and centrality, just to reach a kind of individual and unique “affect”, and this singular affect is sufficient to generate transformation. Sadra, on the other hand, presents love as the seed corn of all being, leading to a hierarchical motion through “systematic ambiguity of existence” towards a kind of cosmic unity and reconciliation. The theories of Deleuzian “becoming in love” and Sadraian “substantial motion and love” have been applied to scrutinize the practicality and confrontation of the notions in the case of redeeming modern man from nihilism, sense of alienation, distress, and bewilderment.

    Keywords: Love, Becoming, Substantial Motion, Identity, Unity}
  • اصغر واعظی*، حسین نیازبخش

    ابن جبیرول (فیلسوف یهودی قرن 11 میلادی) در کتاب «ینبوع الحیاه» تقسیمات مختلفی را برای مفهوم «وجود» برمی شمرد که برخی از این تقسیمات در نگاه نخست با یکدیگر ناسازگار به نظر می رسند و این پرسش را برمی انگیزانند که علت این تقسیم بندی های متفاوت چیست و ابن جبیرول چه تعریفی از وجود دارد و چگونه می توان تقسیمات مختلف وجود را در نظام فلسفی او با هم انطباق داد؟ ما با روش تحلیلی - توصیفی مستقیما به متن کتاب ینبوع الحیاه رجوع کردیم تا به این مسئله پاسخ دهیم. بر اساس یافته های این پژوهش، ابن جبیرول وجود را معادل وحدت می داند. با محور قرار دادن این مفهوم، می توان تقسیمات مختلف وجود را با هم سازگار کرد. در راس سلسله موجودات، خداوند در جایگاه وحدت خالق و پس از او ممکنات در جایگاه وحدت مخلوق قرار دارند. هر موجود ممکنی از دو وجود -یعنی ماده و صورت- تشکیل شده است. صورت عین وحدت است اما ماده (وجود مادی) حامل وحدت و کثرت به حساب می آید و خود نه وحدت است و نه کثرت، بنابراین، ماده نه وجود است و نه عدم و به همین نحو، هم وجود است و هم عدم.

    کلید واژگان: وجود, وحدت, ابن جبیرول, ماده, صورت}
    Asghar Vaezi *, Hussein Niazbakhsh
    Introduction

    Ibn Gabirol (a Jewish philosopher of the 11th century CE) enumerates different divisions for the concept of "being" in his book, “Fons Vitae". At first glance, some of these divisions seem incompatible with each other. Based on the findings of this research, Ibn Gabirol considers “being” to be equivalent to “unity”. By focusing on this concept, different divisions of being can be reconciled. God (Unity the Creator) is at the head of the hierarchy of beings and after that, there is “what is possible” (unity the created). Every “possible” is made up of two beings: matter and form. According to Ibn Gabirol, the form is the same as unity, but matter (material being) is neither unity nor plurality, although it can be the subject and sustainer of unity and plurality.

    Research Question(s)

    Ibn Gabirol has several different interpretations of the meaning of “being” and its types. On the one hand, he attributes “being” to God or “First Essence”, and on the other hand, he attributes it to “universal matter” and “universal form” and not God. The Jewish philosopher, also, has different interpretations about the value of “being” and its meaning. But how can these different interpretations and statements be united? Is it possible to achieve a coherent philosophy from Ibn Gabirol's ontology?

    Literature Review

    The issue of "being" in the philosophy of Ibn Gabirol is not raised by the commentators of this philosopher and his book, “Fons Vitae”. Most of the commentators have not tried to specify the type of being of matter and determine its relation to the “universal form” and “First Essence”. It is only “Sarah Pessin” who has tried to determine the place of matter and explain the ontology of Ibn Gabirol in her book: "Theology of Desire". But she has abandoned the duality of matter and form and has considered “universal matter” to be higher and more valuable than form, and this is exactly what is not consistent with Ibn Gabirol's philosophy and the text of “Fons Vitae”.

    Methodology

    This article’s method is "structural textualism". In this method, some internal contradictions of a specific text are considered and only based on the text and its content and rules, and without considering external assumptions, it is tried to dissolve the contradictions or solve the problems.

    Results

    In Ibn Gabirol's ontological system, “matter” has a special place and cannot be compared with Ibn Sina's "quiddity" (Mahiyat). According to Ibn Gabirol, universal matter and universal form are equal and none is superior to the other. Only God is the source and creator of both and for this reason, God is above them. This point of view is opposed to the dominant view of the Platonic philosophers (such as Muslims, Jews, Christians, and even pagans) who consider matter as the source of ambiguity and change, and sometimes equal to privation. Ibn Gabirol has a different view of “matter” and believes that matter has the highest ontological rank after God and is more valuable (dignior) than all beings in the world (from Intelligence to Soul, Nature, etc.).

    Discussion

    The foundation of the coherence of the Jewish philosopher's ontology and the relationship between the types of being is the concept of "unity". The statement "being is unity" is the fundamental statement of Ibn Gabirol's ontology. Unity the Creator or God, which is "one", is the unity that is self-sufficient and has inherent consistency. This pure unity emanates its unity to the world. This emanated unity (unity the created) is called “universal form”. But the emanated unity is not self-sufficient and needs a sustainer, which is a “universal matter”. Matter in itself is neither unity nor multiplicity, but the origin of the realization of unity and multiplicity, and for this reason, it is related to unity. All beings in the universe can be analyzed into matter and form. God is "one" or unity that is self-sufficient and is the origin of all numbers or beings. From this self-sufficient being, another “one” is created, which is conjunct with matter. This substance causes the multiplication of this secondary unity and makes different numbers which are created from "one". Therefore, the only beings that have real existence are:The first essence (unity the creator and self-sufficient)
    universal form (unity the created and non-self-sufficient)
    universal matter (the sustainer of form).
    The “First Essence”, which is “pure unity”, is called “absolute being” (esse tantum). The universal form and universal matter are called universal beings (esse universalis) and all other entities that are reduced to matter and form are called beings (esse).
     The relationship between matter and being is as paradoxical and ambiguous as the relationship between matter and unity. Matter is not the substance of unity, but is the sustainer of unity, and for this reason, it is indirectly called “unity”. In the same way, matter is called “being” because of its connection with being.

    Conclusion

    The concept which is able to solve the problem of “being” in Ibn Gabirol's philosophy is “unity". Just as all beings are numbers and numbers are all created from the repetition of “one”, beings are also the result of the repetition of “being” and finally reduced to universal matter and form and the first essence.

    Keywords: Being, unity, Ibn Gabirol, Matter, Form}
  • سید رضا مویدی*، محمدامین حاکمی

    حفظ جماعت از جمله آموزه های اصیل اسلامی است که همواره در میان مسلمانان جایگاهی ویژه داشته است؛ آموزه ای که امروز بیشتر با نام «وحدت» شناخته می شود. ایمه معصومین _ صلوات الله علیهم اجمعین _ دستورات و سفارش های متعددی در حفظ جماعت و اجتناب از تفرقه داشته اند. اما جالب توجه است که حکام جور هم عموما از این اصل به مثابه دست آویز، و در مواردی به عنوان اهرم فشار سیاسی سوءاستفاده کرده اند. در این میان، امام حسین علیه السلام در یکی از خطیرترین برهه های تاریخ اسلام، آموزه حفظ جماعت مسلمین را در حرکت خود لحاظ کرده و در سخنان خود بدان اشاره فرموده است. قول و فعل آن حضرت در مسیر مدینه تا مکه و از مکه تا کربلا، شامل دلالت هایی است که با مطالعه آن، می توان الگویی از حفظ جماعت را ترسیم کرد. این پژوهش می کوشد با دلالت پژوهی گزاره های تاریخی و روایی مربوط به نهضت سیدالشهدا علیه السلام، عناصر و مختصات این اصل را استخراج کند. یافته های این پژوهش که مستخرج از گزاره های تاریخی و روایی است، دربردارنده جماعت حول امام، ویژگی های کلی جماعت و نهایتا مفهوم مقابل جماعت؛ یعنی تفرقه است. نتیجه آن که در این عرصه مفهومی، وحدت بر مدار امام معنا می یابد.

    کلید واژگان: امام حسین علیه السلام, سیره, وحدت, جماعت, تفرقه}
    Seyed Reza Moayedi *, MohamadAmin Hakemi

    Preservation of the congregation is one of the authentic Islamic teachings that has always had a special place among Muslims. A doctrine that is better known as Vahdat, today. The infallible imams have given many orders to protect the congregation and prevent division. But it is interesting that the cruel rulers have generally abused it as a pretext and in sometimes, as a lever of political pressure. Meanwhile, in one of the most dangerous periods of Islamic history, Imam Hussain has included the doctrine of protecting the Muslim congregation in her movement and has mentioned it. His words and actions on his way contain indications, we can say that we can draw a picture of the preservation of the congregation by studying them. Therefore, the question is what are the Attributes of unity and congregation in the scope of Imam Hussain's uprising? This research tries to extract the elements and coordinates of this principle by studying the implications of the historical and narrative statements related to the uprising of Imam Hussain. Then by highlighting and putting together the obtained components, draw a multi-dimensional picture of it; An image whose most important component is "Imam".

    Keywords: Imam Hussain, Sire, Unity, Congregation, Division}
  • سید هاشم منیری*، سید حسین اطهری

    با پیروزی انقلاب اسلامی و درهم تنیدگی روحانیت و امر سیاسی برآمده از آن، کارویژه های سیاسی از درون کارویژه های مذهبی سرچشمه گرفته است. بررسی مقوله واحد دین و سیاست و تاسیس نظام اسلامی یکی از اهداف اولیه این پژوهش است که تلاش دارد به این پرسش پاسخ دهد که چه رابطه ‎ای عینی و ذهنی بین امر سیاسی و روحانیت در تاسیس انقلاب اسلامی پدیدار شده و روحانیت از چه کارکردهایی برخوردار بوده است. در پاسخ به این پرسش فرضیه بر این استوار است که حفظ و تقویت وحدت و همبستگی ملی اسلامی ازجمله مهم ترین کارکردهای نهادی موثر است که نقش روحانیت را در تکوین نظام اسلامی برجسته می سازد. یافته های پژوهش که به روش تحلیلی و مبتنی بر چارچوب نظری کارکردگرایی است نشان می دهد که حراست، حمایت و مصلحت سیاسی در جهت تاسیس نظام اسلامی، حوزه های نهادی را در زمینه های اجتماعی و سیاسی تقویت می کند.

    کلید واژگان: روحانیت, نظام اسلامی, وحدت, هدایت, تاسیس نظام}
    Seyyed Hashem Moniri*, Seyyed Hossein Athari

    With the victory of the Islamic revolution and the clergy`s occupation in the political affairs arising from it, the political functions have originated from the religious functions. Investigating the single category of religion and politics and the establishment of the Islamic system is one of the primary goals of this research, which tries to answer the question of what kind of objective and subjective relationship between politics and the clergy has emerged in the establishment of the Islamic Revolution, and what functions the clergy has. In response to this question, the hypothesis is based on the fact that maintaining and strengthening national-Islamic unity and solidarity is one of the most important effective institutional functions that highlights the role of the clergy in the development of the Islamic system. The findings of the research, which is analytical and based on the theoretical framework of functionalism, show that protection, support and political expediency in the direction of the establishment of the Islamic system, strengthen the institutional areas in the social and political fields.

    Keywords: Clergy, Islamic System, Unity, Guidance, System Establishment}
  • مصطفی باقری*، مصطفی گرجی، فاطمه کوپا، علی (پدرام) میرزایی

    رویکرد اجتماعی نشانه معناشناسی تعاملی اریک لاندوفسکی که در ادامه باورهای زیبایی شناسی حضور و لحظه ناب گرمس مطرح شده، رهیافتی کارا و سازنده در نقد ادبی است. پژوهندگان این پژوهش از این رهیافت در بررسی تعامل و تطبیق نشانه معناهای جسمانه عاشقانه در سروده های فرامعنایی و چندلایه ای فروغ فرخزاد بهره برده اند. تعامل شرکای گفتمانی در فرایند گفتمان عاشقانه شاعر، با دگرسانی نشانه های جسمانه شوشگر تن دار در رخدادمعنایی لحظه ای و گاه دیرشی، در پی وحدت من و دیگری، معناهای ناب و بی کرانی خلق می کند. در جریان سروده های عاشقانه فروغ، سوژه و ابژه تن دار در تجربه ای زیستی با یکدیگر و جهان پیرامون در درک پدیدارشناسانه، با مجموعه نشانه معناهای جسمانه پویا در زنجیره منسجم واژگان چندمعنایی و ترکیبات مبهم، بافتی پویا و زایشی در متن خلسه ای می آفریند که به سردرگمی و حظ خلسه ای خوشایند در اتحاد شرکای گفتمانی می انجامد. در پژوهش حاضر با کاربست نقد با روی کردی کل نگر، سه سروده «وصل»، «باد ما را با خود خواهدبرد»، «فتح باغ» و سروده هایی با درون مایه تعامل تصادفی و لحظه ای و برنامه مدار، به روش تحلیلی -پژوهشی تفسیر شده است. نتیجه بررسی نشان می دهد تعامل عاشقانه طرفین گفتمان با نشانه معناهای جسمانه، جهت رسیدن به وحدت و تطبیق و آفرینش معناهای نو ادامه دار و در خدمت انسجام بیشتر متن بوده-است.

    کلید واژگان: اریک لاندوفسکی, فروغ فرخزاد, تعامل, نشانه -معناشناسی, وحدت, گفتمان}
    Mostafa Bagheri *, Mostafa Gorji, Fateme Koupa, Ali (Pedram) Mirzaie

    The social approach of Eric Landowski's about interactive sign-semantic, which is presented in continuation of Greimas' aesthetic beliefs of guizzo , is a productive approach in literary criticism. The researchers of this study have used this approach in analyzing adaptation of the corporality sign meanings of romantic in Forough Farrokhzad’s poems which are transcendental.The interaction of the discourse partners in the process of the poet's romantic discourse creates infinite meanings by metamorphosis of the corporality signs. the source of meaning creation occurre with union of me and other.Corporeal subject and corporeal object create a dynamic and generative texture in a life experience with eachother and the surrounding world in phenomenological understanding. this is in a collection of dynamic physical signs that create a generative texture in an ecstatic text . the movement of chain of ambiguous combinations leads to a pleasant ecstasy in the union of discourse partners.the authors have investigated three poems named "Vasl". "Fathe bagh" and "Bad ma ra ba khod khahad bord" with a holistic criticism. The result of investigation was that the romantic interaction of discourse partners with physical sign-meanings has been continuous in order to achieve unity and creation of new meanings.

    Keywords: Eric Landowski, Semiotics, Forough Farrokhzad, union, sign-semantic, discursive}
  • علی اصغر نصرتی*، فاطمه ترابی
    خداوند متعال انسان را آفرید و با امتیازاتی که به او بخشید، او را اشرف مخلوقات قرار داد. از امتیازات انسان، وجود اختیار است که به وی امکان انتخاب خیر یا شر را فراهم می کند و خداوند به بشر امکانات لازم اعمال اختیارش را چه خیر باشد یا شر، مومن باشد یا کافر در قالب نعمت های دنیایی عطا می کند. خداوند برای مومنین نعمت های ویژه ای را مقرر فرموده است که در دنیا از آنها بهره مند می شوند و زمینه بهره مندی از نعمت های جاودان آخرت را برایش فراهم می سازند. وحدت و امنیت از جمله نعمت های الهی است که تاثیر آنها در حیات اجتماعی و دستیابی انسان ها به هدف های اجتماعی بسیار بزرگ دانسته می شود. در این نوشتار به وحدت و امنیت در جایگاه نعمت های بزرگ الهی پرداخته شده است.
    کلید واژگان: وحدت, امنیت, نعمت}
  • مهران رهبری*
    انجیل توماس یکی از کشفیات کتابخانه «نجع حمادی» است که توجه بسیاری از محققان چند دهه اخیر را به خود جلب کرده است. هرچند برخی از آبای کلیسا آن را بدعت آمیز دانسته اند؛ اما بیشتر پژوهشگران آن را متنی اصیل مربوط به صدر مسیحیت می دانند که دربرگیرنده سخنان اصیل عیسای ناصری و آموزه های باطنی اوست. این انجیل غیررسمی با وجود شباهت ها با سایر متون رسمی مسیحیت، به علت منظرگاه الهیاتی اش تفاوت های اساسی ای نیز دارد. در این تحقیق با استفاده از عبارات انجیل توماس به یکی از تفاوت های مهم یعنی مفهوم «ملکوت» پرداخته شده است. انجیل توماس برای تشریح مفهوم ملکوت از تشبیهات فراوانی مانند خردل، آتش، خمیر مایه و شبان استفاده کرده است که ضمن آنها بر خلاف اناجیل رسمی، بیان می شود ملکوت نه امری آخرالزمانی، بلکه مفهومی غیرتاریخی، اینجا و اکنون و درونی است. انجیل توماس ملکوت را متعلق به پدر و دست یافتنی می داند که از آن فقرایی است که در پی مقصود به طلب و جستجو برآمده اند و موفق به خودشناسی شده اند؛ سالکانی که مانند کودکان، لباس انانیت را زیر پا لگدمال می کنند و با یکپارچه کردن درون و بیرون و رفع تضادهای درونی خود به وحدت رسیده اند.
    کلید واژگان: نجع حمادی, انجیل توماس, مسیحیت نخستین, ملکوت, وحدت}
    Mehran Rahbari *
    The Gospel of Thomas, a recent discovery within the Nag Hammadi Library, has captured the attention of scholars in recent decades. While some Church leaders consider it heretical, most researchers regard it as an authentic text from early Christianity, containing genuine words attributed to Jesus the Nazarene and his esoteric teachings. This unofficial gospel, despite its similarities to official Christian texts, reveals fundamental theological differences. In this study, we utilize passages from the Gospel of Thomas to highlight one such distinction concerning the concept of the "Kingdom." To clarify the notion of the "Kingdom," this gospel employs various analogies, including mustard, fire, dough, and shepherd. Unlike the official gospels, it asserts that the Kingdom is not an apocalyptic entity but rather a non-historical concept—something present in the here and now, something internal. The Gospel of Thomas posits that the Kingdom belongs to the Father and is accessible to the poor who earnestly pursue the goal of self-awareness. These are wayfarers who, akin to children, trample selfishness beneath their feet, uniting the inner and outer realms to overcome internal conflicts and achieve unity.
    Keywords: Nagaa Hammadi, Gospel of Thomas, early Christianity, kingdom, Unity}
  • محمدعلی وطن دوست*، سید محمدرضا رضوی

    قاعده الواحد یکی از قواعد مهم و پرکاربرد فلسفی است که پیشینه آن به فلسفه یونان بازمی گردد و در فلسفه اسلامی نیز مورد توجه اندیشمندان بسیاری همچون ابن سینا، شیخ اشراق و ملاصدرا قرار گرفته است. با وجود پذیرش این قاعده از سوی فیلسوفان بزرگ یادشده، برخی از متکلمان مسلمان این قاعده را برنتافته و با رویکرد کلامی نقدهایی بر آن وارد کرده اند. در این میان، با وجود بدیهی دانستن قاعده الواحد از سوی برخی از فلاسفه مسلمان، گروهی از فلسفه پژوهان معاصر با رویکردی فلسفی، قاعده الواحد را رد کرده و آن را با برخی از مبانی فلسفی ناسازگار دانسته اند. در جستار حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی، تلاش شده است که نقدهای فلسفی وارد شده بر قاعده الواحد، دسته بندی و سپس  ارزیابی و تحلیل شود. یافته های، پژوهش حکایت از آن دارد که نقدهای وارد شده را می توان در دو گروه دسته بندی کرد. دسته نخست، نقدهایی است که به دلایل اثبات قاعده الواحد وارد شده و آن ها را در اثبات قاعده ناکافی شمرده است و دسته دوم با صرف نظر از دلایل اثبات قاعده الواحد، آن را با دیگر اصول و مبانی فلسفی ناسازگار دانسته است. در پایان، این نتیجه به دست آمده است که در بیشتر نقدهای فلسفی وارد شده بر قاعده الواحد یا «خلط میان مفهوم و مصداق» صورت گرفته است یا از مقدمات فلسفی قاعده الواحد مانند «اصل سنخیت»، «امتناع صدور معلول های هم عرض از فاعل بسیط» و «لزوم تفاوت گذاری میان کثرت علمی و عینی» تصویر درستی ارایه نشده است.

    کلید واژگان: قاعده الواحد, نقد فلسفی, وحدت, بساطت, حکمت متعالیه}
    MohammadAli Vatandoost *, Syed MohammadReza Razavi

    “The Rule of the One (Qāʻîdâh Al-Wāḥîd)” regarded as one of the fundamental philosophical rules, which is not only directly or indirectly connected with several philosophical issues about God, cosmos, knowledge and so on, but also some thinkers have used it in other sciences such as Physics (Ṭâbīʻîyyāt) and Jurisprudence (Ûṣūl al-Fîqh). Although historically rooted in ancient Greek philosophy, the Rule of the One, like other philosophical rules, after the introduction of the Science of Philosophy into the Islamic world, was dealt with by Muslim philosophers. The Rule of the One indicates that from a one simple cause only one effect is produced. The Muslim philosophers have often used this rule to explain how creatures are produced from a one supreme cause. However, this rule in that is related to God and His agency, can be considered as a Kâlāmī (theological) problem. Hence, most of Mûtâkâllîmūn (theologians) have discussed on it in their writings.In spite of the significance of this rule and its several usages in real and conventional sciences, the Muslim thinkers don’t agree on it. So, in discussing on the Rule of the One, some Muslim philosophers, such as Ibn Sīnā, Sûrâwârdī and Mûllā Ṣâdrā, using the foundations of their philosophical systems, not only have accepted and proved this rule, but also have employed it in their philosophical views. But many Mûtâkâllîmūn (theologians) and mystics and even some philosophers have not accepted this rule, and consequently, have criticized it. Apparently, no book has been written about this rule by the early Muslim thinkers, but in the writings of the later Muslim thinkers, there are many works related to this rule. Of course, as far as I have searched, in most of these works, their authors have tried to criticize the Rule of the One, and in a few works, this rule has been defended. Since the acceptance or rejection of the Rule of the One has very important implications for the philosophical epistemological and cosmological issues, and many philosophers’ belief in this rule has been one of the main causes of the criticisms of the opponents of philosophy against the Muslim philosophers, it is necessary to classify, analyze and evaluate the criticisms arisen against this rule in order to respond to them, based on the foundations of Transcendent Philosophy. After classifying and examining the philosophical criticisms arisen against the Rule of the One, it was found out that, in general, these criticisms either have arisen from denying or rejecting one of the philosophical foundations of this rule (Kâlāmī (theological) criticisms) or from considering this rule as incompatible with some other philosophical rules (philosophical criticisms). In this paper, I have tried to classify, analyze and evaluate, by a descriptive-analytical method, the philosophical criticisms arisen against the Rule of the One. The findings of this paper show that these criticisms can generally be classified in two main kinds of criticism: the first kind is related to the criticisms which have been arisen against the reasons for the Rule of the One, and in which those reasons have been considered as insufficient for proving this rule; and the second kind is related to the criticisms which, apart from the reasons for proving the Rule of the One, have considered this rule as incompatible with some other philosophical rules.According to what has been discussed in this paper, it can be said that   For some contemporary scholars of philosophy, the Rule of the One is incompatible with some philosophical doctrines, such as “The Simple Reality’s being All theThings”, “The particular and immediate knowledge of God to things”, “The soul’s being, in its unity, all its faculties”, “The simplicity of the essence of Necessary Being”, “The immediate relation of the existents with the Necessary Being”, and “God’s being the Willing”. 2. Some other scholars of philosophy, taking a historical approach to the Rule of the One and its origin in Greek philosophy, believe that this rule is confined to the natural causes. They argue that Muslim philosophers, such as Ibn Sīnā and Mûllā Ṣâdrā, should not applied this rule to the Divine agent, especially to the Necessary Being.3. Some others, emphasizing on some philosophical doctrines such as “the absence of necessary concomitance between the conceptual multiplicity and the extensional multiplicity” and “the possibility of analyzing a simple essence into various concepts”, consider the production of many effects from a one simple cause as possible, and thereby, criticize the Rule of the one.4.Finally, Some other scholars, based on some philosophical foundations, regard the essence of Necessary Being as the Comprehensive of all the Attributes of Perfection, which implies the possibility of inclusion of the multiplicity of existential perfections in a simple essence. At the end, I have concluded that in most of the philosophical criticisms arisen against the Rule of the One, we can see two kinds of error: “the confusion between the Concept and the Extension”; and presenting an incorrect and inaccurate image of the philosophical premises of the Rule of the One, such as “the principle of congruence”, “the impossibility of production of the simultaneous effects from a simple agent”, and “the necessity of differentiation between cognitive and objective multiplicity”.

    Keywords: “The Rule of the One (Qāʻîdâh Al-Wāḥîd)”, Philosophical Criticism, unity, Simplicity, Transcendent Philosophy}
  • سمیه حدادرنجبر*، بهمن پرواز، فاطمه السادات رباطی

    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به الگوی تعامل سردار شهید قاسم سلیمانی با اهل‎سنت در ایجاد وحدت و امنیت جهان اسلام انجام شده است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل کیفی مضمون انجام شده است. روش نمونه‎گیری از نوع هدفمند و روش گردآوری داده‎ها مصاحبه با مدیران اهل‎سنت می‎باشد. دراین‎باره با استفاده از کدگذاری مصاحبه‎ها در طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی و یافته‎های حاصله سه الگو و مولفه‎ها استخراج شده است. مولفه‎های الگوی رفتاری سردار شهید قاسم سلیمانی از دیدگاه اهل‎سنت شامل شجاعت، همواره در محضر خدابودن، دفاع از الگوها، تلاش، همانندی گفتار و رفتار، تدبیر و خدمت به خلق و نیز مولفه‎های خدمت‎رسانی به مردم، اخلاص، دفاع از مظلوم، رفتار برابر و برادرانه با مردم، پاسداری از اسلام و مسلمین در تعامل با اهل‎سنت مشاهده شد. مولفه‎های رفتاری موثر ایشان در برقراری صلح و امنیت در جهان اسلام که شامل عملکرد راهبردی، خار چشم دشمنان، تفکرات سیاسی، ثبات و امنیت در منطقه و اشراف به علوم نظامی بودند و درنهایت مولفه‎های رفتاری موثر ایشان در برقراری وحدت در جهان اسلام شامل ایجاد یکپارچگی، دفاع از اسلام و سرزمین، ترویج فرهنگ مقاومت، استفاده از تمام نیروها، از بین بردن اختلاف‎نظر بودند. بنابراین، با توجه به ابعاد استخراج‎شده تعامل سردار سلیمانی با اهل‎سنت و زیرشاخه‎های آن می‎تواند در ایجاد وحدت و امنیت در جهان اسلام امری ‎انکارناپذیر باشد.

    کلید واژگان: الگوی تعامل, اهل‎ سنت, شهید قاسم سلیمانی, وحدت, امنیت}
    Somayeh Hadadranjbar *, Bahman Parvaz, Fatemeh-AL-Sadat Robaty

    Soleimani in creating unity and security of the Islamic world. This research was conducted using the qualitative analysis method. The sampling method was purposeful and the data collection method was interviews with Sunni managers. In this context, by using the coding of the interviews during the process of open, central and selective coding, the following findings were obtained, and three patterns were extracted from all the interviews. The components of the behavior pattern of Sardar Martyr Soleimani from the point of view of Sunnis include: courage, always being in the presence of God, defense of models, effort, equality of speech and behavior, deliberation and service to the people, and the components of serving the people, sincerity, defending the oppressed, Equality and fraternal behavior with people, protection of Islam and Muslims are extracted in interaction with Sunnis and their effective behavioral components in establishing peace and security in the Islamic world, which include: strategic performance, thorn in the eye of enemies, political thinking, stability and security in The region and elites in military sciences and their effective behavioral components in establishing unity in the Islamic world included: creating unity, defending Islam and the land, promoting the culture of resistance, using all forces, eliminating disagreements. Therefore, according to the extracted dimensions, Sardar's interaction with Sunnis can be undeniable in creating unity and security in the Islamic world.,

    Keywords: interactive model, Shahid Soleimani, Sunni, Unity. security}
  • یدالله حاجی زاده

    نوع برخورد رسول اکرم با دیگران از اهمیت بسیاری برخوردار است. رعایت اخلاق در زندگی از مهم ترین شاخصه های رفتاری آن حضرت به شمار می رود. پرسش اصلی مقاله این است که سلوک اخلاقی پیامب ر(ص) و نوع رفتارهای ایشان با دیگران چگونه بود؟ آیا اخلاق نبوی تاثیری در همگرایی مردم و همبستگی اجتماعی داشته است؟ واکاوی منابع متقدم تاریخ، سیره و حدیث و بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی نشان می دهد که رعایت اخلاق و امور اخلاقی در زندگی آن حضرت از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. پیامبر (ص) به همه مردم احترام می گذاشت و خود را از مردم جدا نمی دید. آن حضرت اهل مدارا بود و کسانی که نسبت به شخص ایشان بدرفتاری می کردند، می بخشید. ایشان مساوات را در برخورد با مردم رعایت می کرد و هیچ کس در نظر او از دیگران - جز به داشتن تقوا- برتری نداشت. رعایت این امور سبب جذب مردم و شکل گیری امت واحده اسلامی شد. اختلافاتی که بعد از رحلت رسول خدا در جامعه اسلامی در خصوص جانشینی شکل گرفت، چالشی جدی در مسیر همبستگی بود، اما مدیریت آن چالش توسط امام علی (ع) این خطر جدی را برطرف ساخت.

    کلید واژگان: اخلاق نبوی, پیامبر اکرم (ص), همبستگی اجتماعی, وحدت}
    Yadollah Hajizadeh

    The type of interactions of the Holy Prophet (PBUH) with others is very important. Observance of ethics in the life is one of the most important behavioral characteristics of the Prophet (PBUH). The main question of the article is what was the moral Sira of the Prophet (PBUH) and her behavior towards others? and did prophetic ethics have an effect on people's convergence and social solidarity? The analysis of the Primary sources, especially the sources of History, Sira and Ḥadīth, and the use of the descriptive-analytical method show that the observance of ethics and moral affairs was of particular importance in the life of the Prophet (PBUH). The Prophet (PBUH) respected all people, and did not see himself as separate from people. He was a tolerant person and forgave those who mistreated him. The Prophet (PBUH) respected equality in dealing with people, and no one was superior to others in his opinion, except for having piety (taqwā). Observance of these matters has attracted people to him and has been effective in the formation of a Unified Islamic Ummah. The disputes that arose after the death of the Prophet (PBUH) in the Islamic society regarding the succession, although it could create a serious challenge in social solidarity, but the management of the situation by Imam Ali (AS) removed this serious danger.

    Keywords: Prophet (PBUH), Prophetic Ethics, Social Solidarity, Unity (Vahdat)}
  • ریحانه حقی*، هاجر اکبرزاده

    امر به معروف و نهی از منکر به دلیل نقشی که در رشد جامعه دارند، از مسائل مهم مورد اشاره قرآن هستند. در قرآن کریم، امر به معروف به معنای فرمان دادن به هر کاری که عقل و شرع آن را خوب بداند و نهی از منکر به معنای نهی از هر کاری که عقل یا شرع آن را بد بداند، آمده است. مکتب حیات بخش اسلام، با نگاه کلان به زندگی اجتماعی انسان، جایگاه برجسته ای را به این دو امر اختصاص داده و آنها را از مهم ترین ساز و کارها برای تداوم ارزش ها و هنجارها و از بزرگ ترین اصول نظارتی در جامعه اسلامی دانسته است. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و رویکردی توصیفی، با هدف بیان نقش امر به معروف و نهی از منکر در رشد جامعه، بر اساس مستندات قرآنی و با تاکید بر دیدگاه مقام معظم رهبری به مواردی همچون: ایجاد وحدت، اقامه قسط و عدل، ایجاد امنیت در جامعه، اعتلای سطح بینش اجتماعی، سالم سازی محیط جامعه و بصیرت نسبت به توطئه های دشمنان پرداخته است.

    کلید واژگان: سید علی خامنه ای, وحدت, قسط, عدالت, مستندات قرآنی}
  • مریم عباسی کشکولی*، عبدالعلی شکر
    نظریه کل نگری برخلاف سایر نظریات، در فلسفه اسلامی و به ویژه حکمت متعالیه به نحو بایسته مورد توجه قرار نگرفته است. نظریات در باب چگونگی وجود کل یا مجموع به عنوان امری برگرفته از آحاد، در جهت تایید یا رد وجود حقیقی آن، به طور ضمنی در خلال برخی مسایل پیش آمده در حکمت متعالیه و به مقتضای آنها، پذیرفتنی است. کاوش در این نظریات مرتبط، دو موضع متعارض از نظریه ملاصدرا درباره وجود «کل» به دست می دهد: برخی عبارات آشکارا بیانگر نفی وجود کل هستند و برخی دیگر به گونه ضمنی یا صریح بر وجود آن اذعان می کنند. نوشتار حاضر بر آن است تا با روش تحلیلی- انتقادی، پس از ملاحظه عبارات متعارض ملاصدرا در این خصوص، با التفات به مختصات اصل تشکیک وجود، دیدگاه او را نقد و نظریه کل نگری را امکان سنجی کند. حاصل پژوهش، بیانگر این است که اعتقاد به وجود کل، از لوازم بین اصل تشکیک وجود است. کثرت طولی و عرضی که با عنایت به سه مولفه اساسی اصل تشکیک وجود؛ یعنی وحدت، کثرت و عینیت آن دو قابل تبیین است، وجود حقیقی کل را امری مسلم و نفی آن و انحصار وجود کل را در وجود آحادش با مختصات تشکیک وجود، ناسازگار نشان می دهد.
    کلید واژگان: تشکیک وجود, وجود حقیقی, وجود کل, ملاصدرا, وحدت}
    Maryam Abbasi Kashkooli *, Abodlali Shokr
    In contrast to other theories, the theory of holistic view has not been properly considered in Islamic philosophy, especially transcendental wisdom. The ideas about the existence of the whole or the total as something derived from individuals, in order to confirm or reject its real existence, are implicitly acceptable during some issues that arise in the Supreme Wisdom and according to their requirements. Exploring these related theories gives two conflicting positions of Mulla Sadra's theory about the being of the "whole": Some expressions clearly express the negation of the existence of the whole, Mulla Sadra, in the position of criticizing Ibn Sina's proofs of the falsification of sequence and Suhrodi's proof of necessity, which take the existence of the whole as the premise of their proof, and also proofs It runs away from the plateau that has been set up to prove the existence of the whole and emphasizes that nothing but unity exists outside, and multiplicity is not compatible with existence. and others implicitly or explicitly acknowledge its existence. some other expressions of Mulla Sadra, contrary to the above opinion, are in line with the acceptance of the external existence of the whole; That is, his expressions have provided a platform for description and interpretation dependent on the external existence of the whole, each of which is examined in detail.  The present article aims to use analytical-critical method, after considering Mulla Sadra's conflicting expressions in this regard, by paying attention to the coordinates of the principle of gradation of being, to criticize her point of view and to verify the theory of holism. The result of the research shows that the belief in the existence of the whole is one of the essentials of the principle of gradation of being. Longitudinal and latitudinal multiplicity that exists with regard to the three basic components of the principle of suspicion; That is, unity, multiplicity and objectivity of both can be explained, it shows the true existence of the whole as certain and its negation and the exclusivity of the existence of the whole in the existence of its individuals is incompatible with the coordinates of existence. The whole is a mental validity that is considered by differentiating and considering the plurality of people and not the plurality of gradation, and in this mental and epistemological consideration, ontological explanations, including gradation, do not interfere much. If someone believes in the originality of the essence or the difference of existence in the external objective truth or has a special doubt or special gradation, can credit all of them. This mental validity does not have an objective realization, and this is different from plurality or unity.
    Keywords: Gradation of Being, Principalty of Being, Total Existence, Mulla sadra}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال