جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "کالاهای بی دوام" در نشریات گروه "علوم انسانی"
جستجوی کالاهای بی دوام در مقالات مجلات علمی
-
فصلنامه رفاه اجتماعی، پیاپی 49 (تابستان 1392)، صص 243 -268مقدمهشناخت ویژگی های اجتماعی و اقتصادی و الگوی مصرف خانوارها در گروه های مختلف سنی و درآمدی و هزینه ای، از ابزارهای مهم برای ارزیابی سیاست ها و برنامه ریزی های اقتصادی و اجتماعی هر کشور به شمار می رود. این مبحث همواره از موضوعات مهم اقتصادی در داده های خرد و کلان است که رفتار اقتصادی خانوار را در دوران عمر بررسی و تجزیه و تحلیل می کند. در این مقاله، الگوی مصرف خانوارهای شهری در طول سال های 1375 تا 1387 تحلیل و بررسی شد که هدف آن، شناسایی تغییر تدریجی توزیع هزینه ای برخی اقلام اصلی مصرفی خانوارهاست.روشتحقیق حاضر تحلیل توصیفی و اقتصادی براساس اطلاعات طرح آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارهای شهری در طول سال های 1375 تا 1387 است. علاوه بر تحلیل توصیفی روند تغییرات مصرف خانوارها، با استفاده از مدل دیتون (دیتون، 1997) الگوی مصرف چرخه زندگی هم گروه ها نیز برآورد شده است. در این روش، هزینه خانوارها به آثار گروه و سن و سال تجزیه می شود؛ به گونه ای که امکان بررسی اجزای الگوی مصرف نسل ها در چرخه زندگی فراهم شود.یافته هااز مهم ترین یافته های این تحقیق، می توان به تغییر الگوی هزینه خانوارهای شهری در بخش های مختلف هزینه ای در طول سال های بررسی شده اشاره کرد؛ به گونه ای که در سال 1375، سهم هزینه غیرخوراک تقریبا 5/2 برابر هزینه های خوراک بوده؛ درحالی که در سال 1387، این سهم تقریبا به 4 برابر رسیده است. همچنین در طول سال های تحت بررسی، سهم هزینه های پوشاک و کفش کاهش چشمگیری داشته؛ درحالی که سهم هزینه های کالا و خدمات متفرقه افزایش چشمگیر و سهم هزینه های بهداشت، درمان، ارتباطات و انتقالات تقریبا روندی افزایشی داشته است. نتایج مدل بندی هزینه خانوارها نشان داد که الگوی منحنی متفاوتی از چرخه زندگی میان کالاهای مختلف مصرفی خانوارهای شهری وجود دارد؛ به گونه ای که الگوی هزینه های کالاهای بی دوام و بادوام و حمل ونقل با افزایش سن سرپرست خانوار تا 55 سالگی افزایشی بوده و پس از آن، تقریبا ثابت است؛ درحالی که الگوی سنی هزینه خدمات فرهنگی و تفریحات، غذای آماده، هتل و رستوران در خانوارهای ایرانی تقریبا قوزدار بوده است؛ یعنی حداکثر مقدار آن در 55 سالگی است. درباره پوشاک و کفش نیز الگوی هزینه قوزدار و حداکثر مقدار در 45سالگی است. همچنین الگوی مصرف خانوارها، با سرپرستی زن و مرد نیز متفاوت است.
بحث: نتایج نشان داد که قدرت خرید خانوارها در اوایل دوران زندگی کم است؛ لذا تهیه کالاهای بادوام و خدمات رفاهی و رسیدن به استانداردهای زندگی مشکل است؛ اما بعد از گذشت چندین سال کار در بخش های مختلف اقتصادی، با افزایش بهره وری افراد و خانوارها و درنتیجه، افزایش قدرت خرید آن ها، تهیه کالاها و خدمات رفاهی آسان شده و نیز دست یابی به سطح زندگی استاندارد و مطلوب فراهم شده است. از طرفی، هزینه های گروه ها یا نسل های جوان تر بیشتر از گروه ها و نسل های پیرتر است؛ حتی زمانی که در سن مشابهی هستند. این مسئله می تواند به دلیل رشد سریع اقتصادی باشد که منجر به بهتر شدن درآمد و به تبع آن، افزایش هزینه های نسل جوان تر می شود.
کلید واژگان: چرخه زندگی, هزینه و درآمد خانوارهای شهری, هم گروه, هزینه, کالاهای بی دوام, کالاهای بادوام -
هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر مخارج مصرفی کالاهای بی دوام با استفاده از آمارهای متغیرهای سری زمانی طی سال های 1358 تا 1386، مدل انتخابی از روش الگوی خود بازگشت برداری برآورد شده است. عوامل موثر بر هزینه های مصرفی نهایی کالاهای بی دوام، شامل درآمد قابل تصرف، ثروت، تورم، شاخص قیمت نسبی کالاهای بادوام به بی دوام و نرخ بهره حقیقی می باشد. نتایج نشانگر این است که با افزایش ثروت و افزایش درآمد مصرف کالاهای بی دوام افزایش می یابد. همچنین با افزایش شاخص کالاهای بادوام به کالاهای بی دوام، مصرف کالاهای بی دوام افزایش می یابد.
کلید واژگان: کالاهای بی دوام, نرخ بهره حقیقیThis study investigates the factors that influence the expenditure of consuming non-durable goods in the economy of Iran. the importance of non durable consumer goods in the basket of household caused to identify the factors affecting the consumption of these goods. By statistical time series during 1979-2007, a model was estimated by Vector Auto Regression method. Factors which affect the marginal expenditure of non durable goods include disposable income, wealth, inflation, index of durable goods to non-durable goods and the real interest rate. In this regard, information and data of the Central Bank of Islamic Republic of Iran were used. The results stated that by increasing the wealth and income, the consumption of non-durable goods will be increased. Also, any increase in the index of durable goods to non-durable goods will grow non-durable goods consumption.Keywords: Non, durable Goods, Real Interest Rate
نکته
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.