به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « اوضاع اقتصادی » در نشریات گروه « تاریخ »

تکرار جستجوی کلیدواژه «اوضاع اقتصادی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • نسترن ریاسوند، منیره کاظمی راشد*، محمدباقر آرام، رحیم شهرتی فرد
    از بزرگترین طبقه تشکیل دهنده جامعه در سده واپسین حکمرانی صفویان، یعنی کشاورزان، اطلاعات جامعی در دست نداریم. در منابع محدودی به تشریح اوضاع کلی بخشی از کشاورزان پرداخته شده است که این گزارشها از استمرار فقر در زندگی روستاییان حکایت دارند. وضعیت اقتصادی رعایا اغلب در محدوده ارتباط ایشان با مقوله مالیات طرح گردیده است. لیکن در مورد میزان دقیق مبالغ اخذ شده و یا تاثیر آن بر کیفیت زندگی مردم چیزی به دست نمیدهد. علی رغم اینکه خاستگاه قزلباشان از ایلات وترکمانان کوچ نشین بود وضعیت اقتصادی این طبقه از جامعه آن روز ایران نیزدر منابع تاریخنگاری نادیده گرفته شده است ونقش پر رنگ نظامی آنها در معادلات سیاسی- نظامی که چارچوب دیدگاه مورخان را تشکیل میدهد حیات اجتماعی و کارکردهای اقتصادی ایشان را در محاق فرو برده است. براین اساس، پرسش اصلی در این پژوهش این است که وضعیت اقتصادی عامه مردم چه جایگاهی را در آثار تاریخنگاری سده پایانی عصر صفوی به خود اختصاص داده اند؟اسناد دیوانی در خصوص اوضاع اقتصادی خرده مالکان، صنعتگران و پیشه وران ودر مجموع طبقات فرودست جامعه شهری, چیزی به دانش ما نمی افزایند زیرا این منابع در واقع گویای ساختار دیوانسالاری حاکم بر ساز و کارهای دولتی آن دوره هستند و نظر به کاربرد آنها در دوره مذکور الزامی به پرداختن به این امر در خود احساس نمیکردند. انجام پژوهش حاضر که به روش گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای وتحلیل محتوا میسر شده است سعی در کشف میزان توجه مورخان این دوره نسبت به طبقه مذکور دارد.
    کلید واژگان: منابع تاریخنگاری, اوضاع اقتصادی, ایلات, طبقه شهری, صفویان}
    Nastaran Riyasvand, Monirh Kazemirashed *, Mohammad Bagher Aram, Rahim Shohratifard
    We do not have comprehensive information about the largest constituent of society in the last century of Safavid rule, namely farmers. Limited sources describe the general situation of some farmers, which indicates the continuation of poverty in the lives of villagers. The economic situation of the subjects is often projected in the context of their relationship with the category of taxation. But it does not say anything about the exact amount received or its impact on people's quality of life. But it does not say anything about the exact amount received or its impact on people's quality of life. Despite the fact that the Ghezelbas were originally from nomadic tribes and Turkmens, the economic situation of this class of Iranian society at that time has also been ignored in historiographical sources. And their colorful military role in the political-military equations, which forms the framework of historians' views, has obscured their social life and economic functions. Court documents on the economic situation of smallholders, artisans and craftsmen, and the lower classes of urban society as a whole do not add anything to our knowledge. Because these sources are in fact indicative of the bureaucratic structure governing the government mechanisms of that period, and considering their application in the mentioned period, they did not feel the need to address this issue.
    Keywords: Historical Sources, economic rural class, tribes, urban class, Safavids}
  • محمد سلماسی زاده*، زهرا غفارزاده
    روزنامه «یومیه صبح صادق» بعد از صدور فرمان مشروطیت و در زمان مجلس اول شورای ملی، به صاحب امتیازی «مرتضی قلیخان مویدالممالک فکری» به چاپ رسیده است. او به علت مخالفت با استبداد محمدعلی شاه، اقدام به چاپ روزنامه یومیه صبح صادق کرد و از حکومت بر مازندران و عراق عجم دست کشید. پژوهش زیر در پی آن است که با تحلیل محتوای این روزنامه، به اوضاع اقتصادی و معیشت عمومی ایران در سال 1325 ه.ق بپردازد. روزنامه با جزییات به مشکلات و اوضاع رایج اقتصادی در سال 1325 ه.ق پرداخته است. با تحلیل محتوای روزنامه یومیه صبح صادق می توان به درک درستی از وضعیت معیشت و مشکلات اقتصادی مردم ایران در آن روزگار رسید. در این روزنامه اخباری دقیق و دست اول از مذاکرات و مصوبات نخستین مجلس شورای ملی، قیمت کالاها و خدمات عمومی و دیگر شاخص های اقتصادی وجود دارد. پرسش اصلی پژوهش حاضر آن است که اوضاع اقتصاد و معیشت عمومی ایران در سال 1325 ه.ق، با اتکا بر داده های اطلاعاتی روزنامه صبح صادق چگونه بوده است؟ مدعای اصلی آن است که تحلیل محتوای این روزنامه می تواند به فراهم آوردن اطلاعاتی دست اول از اوضاع اقتصادی ایران در این مقطع مهم تاریخی بینجامد. با بررسی این روزنامه به تورم برخی کالاها، مشکلات تحصن کارکنان، عدم موفقیت طرح تاسیس بانک ملی دست می یابیم و تصویری منطبق با اوضاع آن دوران را به دست می آوریم و روشن می شود که اوضاع اقتصادی، نابسامان و مردم گرفتار مشکلات معیشتی بسیاری بوده اند، و قیمت برخی کالاهای اساسی افزایش داشته اند. با توجه به ماهیت موضوع، این پژوهش در حیطه تحقیقات بنیادی نظری قرار دارد و روش به کاربرده شده در آن، توصیفی تحلیلی است و از تکنیک های تحلیل محتوا در دسته بندی موضوعات و بسامد واژگان استفاده شده است. شیوه گردآوری داده‎ها کتابخانه‎ای است.
    کلید واژگان: ایران, معیشت, اوضاع اقتصادی, یومیه صبح صادق, قیمت}
    Mohammad Salmasizadeh *, Zahra Ghaffarzadeh
    The newspaper “Yomiya Sobh Sadegh” was published by the franchise owner "Mortaza Qolikhan Moyed Al-Mamalek Fakhri" After the issuance of the constitutional decree and during the first assembly of the National Council. Due to his opposition to the tyranny of Mohammad Ali Shah, he started publishing the newspaper Youmiya Sobh Sadiq and abdicate ruling Mazandaran and Iraq Ajam. The following research aims to the economic situation and general livelihood of Iran in 1325 AH by content analysis of this newspaper. The newspaper has dealt in detail with the problems and common economic conditions in 1325 AH. By analyzing the content of Yomiyeh Sobh newspaper. It is possible to get a correct understanding of the living conditions and economic problems of the Iranian people at that time. In this newspaper, there are accurate and first-hand news about the negotiations and approvals of the first National Assembly, the price of public goods and services, and other economic indicators. The main question of the current research is what was the state of the economy and general livelihood of Iran in 1325 A.H., based on the data of Sobh Sadegh newspaper? The main claim is that the content analysis of this newspaper can lead to providing first-hand information about the Iran's economic situation at this important historical moment. By reviewing this newspaper, we can find the inflation of some goods, the problems of employee situations, and the failure of the plan to establish the National Bank and we get a great picture consistent with the problems of that era and it becomes clear that the economic situation was chaotic and people were suffering from many livelihood problems to the extent that the price of some basic goods increased. According to the nature of the subject, this research is in the field of theoretical fundamental research, and the method in this research is descriptive-analytical, and content analysis techniques have been used in the classification of topics and frequency of words. The method of data collection is library.
    Keywords: Iran, Livelihood, economic situation, daily Sobh Sadegh, price}
  • زینب قنبری نژاد*

    در این مقاله با تکیه بر روش کتابخانه‌ای و اسنادی به مقایسه اوضاع اقتصادی و تجاری تبریز در دو مقطع پیش و بعد از جنگ بین‌الملل اول پرداخته‌ایم. در طول جنگ بین‌الملل اول، فقدان حکومت مقتدر در ایران سبب شد که اعلان بی‌طرفی ایران مورد نقض و بی‌توجهی دولت‌های درگیر جنگ قرار گیرد و کشور اشغال شود. با تضعیف شدید قدرت حکومت مرکزی، بسیاری از مناطق ایران از لحاظ سیاسی و اقتصادی دچار هرج‌ومرج شد. در این میان، مناطق مرزی ایران و نواحی دور از مرکز، وضعیت بدتری داشت. در بین شهرهای ایران، تبریز به دلیل موقعیت ژیوپلیتیکی و نزدیکی به روسیه موقعیت خاصی داشت. تبریز با توجه به پیشینه موفق اقتصادی و تجاری که داشت در مدت اشغال کشور و درگیری‌ها که در این شهر نمود بیشتری داشت، بیشترین آسیب‌ها را متحمل شد. اشغال، خرابی شبکه حمل‌ونقل، آسیب تجارت و بروز قحطی بزرگ ناشی از آن، مهم‌ترین عوامل رکود اقتصادی تبریز در این دوره بودند.

    کلید واژگان: تبریز, جنگ بین الملل اول, اوضاع اقتصادی, راه های تجاری, روسیه, انگلیس, قحطی بزرگ}
  • سمیه بختیاری*
    حکم افتادن امپراتوری ساسانی توسط اقوام بدوی به اجرا درآمد. این رویداد عظیم، آغاز تاریخ جدید ایران و پایان عصر باستانی آن به شمار می رود. سقوط این امپراتوری عظیم و سازمان یافته ی چهارصد ساله به دست قوم گمنام عرب که به زحمت بیست سال از جستن ایشان از دنیای جهالت می گذشت؛ مورخان و محققان تاریخ ایران را برآن می دارد که دلایل سقوط ناگهانی و شگفت انگیز این دولت را کشف کنند. وضعیت سیاسی و اقتصادی امپراتوری در طول دوره حکومتشان فراز و فرود بسیاری را تجربه کرد که در قرار گرفتن امپراتوری در ورطه نابودی و آغاز شمارش معکوس سقوط آن موثر بود. این پژوهش با چنین رویکردی درصدد بررسی این تاثیر در طول مقطع زمانی حکومت ساسانی  به ویژه در اواخر آن به روش توصیفی و تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای می باشد.
    کلید واژگان: شاهنشاهی ساسانی, اوضاع سیاسی, اوضاع اقتصادی, جامعه ساسانی, اردشیر بابکان}
  • باقرعلی عادلفر*، زهرا علی محمدی
    قزوین، به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای ایران عصر صفوی، در دوره پایتختی به اوج توسعه، رونق و آبادانی خود دست یافت. اما پس از حدود چهار دهه، پایتخت از قزوین به اصفهان منتقل شد و بدون تردید این انتقال پیامدهای مهمی برای شهر قزوین به همراه داشت. در واقع انتظار می رفت، رونق و آبادانی این شهر به زودی از میان برود. چرا که بدیهی بود مرکزیت سیاسی یک شهر می توانست به میزان قابل ملاحظه ای در توسعه و رونق آن شهر موثر واقع شود و در نتیجه از مرکزیت افتادن آن نیز به همان میزان در زوال آبادانی آن شهر اثرگذار باشد. اما یافته های این پژوهش که عمدتا بر اساس گزارش سیاحان و سفرنامه نویسان اروپایی تدوین یافته، نشان می دهد، گرچه با انتقال پایتختی از قزوین به اصفهان، از اهمیت سیاسی این شهر به میزان قابل توجهی کاسته شد، اما بنابر علل و عوامل دیگری، این انتقال تاثیر منفی چندانی بر اهمیت اقتصادی و رونق تجاری و بازرگانی قزوین ننهاد و این شهر پس از انتقال پایتخت هم، همچنان به رونق تجاری و بازرگانی خود ادامه داد.
    کلید واژگان: قزوین, صفویه, انتقال پایتخت, اوضاع اقتصادی, بازرگانی}
    Bagher Ali Adelfar*, Zahra Ali Mohammadi
    Qazvin as one of the most important Iranian cities at the Safavid reign, when it was the capital, reached the peak of its development. But after about four decades when the capital moved from Qazvin to Isfahan, without any doubt, this transferring had significant consequences for Qazvin city. In fact, it was expected that the development of the city would be rapidly lost. Since it is obvious that the political centralism of a city could be effective, to a considerable extent, in its development and as a result, its lack of centralism has the opposite effect. From current study, which was conducted through using itineraries and reports of the travelers and ambassadors and reviewing financial documents and the works of historians was concluded that though changing the political capital from Qazvin area to Isfahan area, led to considerable decrease of the political significance of the city, due to other factors, moving of the capital had not much negative effects on the economic and commercial life of the area, and this condition stayed continuous until the Qajar dynasty which led to new situations in the economy of northern areas of Iran.
    Keywords: Qazvin, the Safavids, moving the capital, economic status, business}
  • محسن رحمتی، وحید فلاحی
    اوضاع اقتصادی ایران به ویژه کشاورزی از ایلغار مغول به شدت آسیب دید. غازان خان در طول حکومت نسبتا کوتاه خود، با انجام اصلاحاتی در صدد ترمیم و جبران آسیب های وارده بر اوضاع اقتصادی قلمرو ایلخانی برآمد، اما با توجه به مرگ زود هنگام غازان، این تردید وجود دارد که تاثیر این اصلاحات بر اوضاع کشاورزی در قلمرو ایلخانی، پایدار بوده باشد.
    این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی در صدد است تا تاثیر این اصلاحات غازانی را بر بهبود وضعیت کشاورزی و کشاورزان در قلمرو ایلخانی مورد بررسی قرار دهد.
    این مقاله نشان می دهد که اگر چه بعد از درگذشت خواجه رشیدالدین فضل الله ، تداوم روند اصلاحات منقطع شد و دوباره عوامل مخرب بر زندگی کشاورزان مسلط شد،اما رونق کشاورزی خیلی تحت الشعاع قرار نگرفته و همچنان روند رو به رشد خود را حفظ کرد.
    کلید واژگان: کشاورزی, کشاورزان, اوضاع اقتصادی, اصلاحات, ایلخانان, غازان خان}
    Mohsen Rahmati, Vahid Falahi
    The economical conditions of Iran, especially Its farming, were been damaged from mongol invasion. During his brief reign, and through execution of reforming, Ghazan khan intended to renovated and recompensed these imported harms on economical conditions of ilkhanid territory. But, consequently his dying early, it is unclear that was been lasted effects of these reforms on agricultural conditions of ilkhanid territory. By The historical analytic method and by asking about the little existing data, this article seeks to examined the effects of ghazan reforms on improvement of farm and farming state in ilkhanid territory. This study shows that, although, process of reforms were been corrupted and farmers living were dominated devastating parameters, after death of khwaje Rashid-al- din fazl allah, but, greatly, that were not been impressed agricultural prosperity and such were maintained itself process of increasing growth.
    Keywords: Agriculture, Farmers, Economical Conditions, Reforms, Ilkhans, Ghazan khan}
  • نصرالله پورمحمدی املشی*، غلامرضا یوسفی، محمد محمدپور
    خراسان از لحاظ موقعیت تجاری سالیان متمادی پل ارتباطی شرق و غرب به شمار می رفت. این منطقه از طریق راه های تجاری به مناطقی مانند هند و چین و اروپای شرقی و تبت وصل می شد. از طرف دیگر وجود بازارهای پر رونق در شهرهای مختلف مانند بلخ، مرو و نیشابور به موقعیت تجاری آنجا رونق داده بود. این مقاله درصدد بررسی اوضاع اقتصادی خراسان و رابطه آن با کنش های سیاسی منطقه از سده اول تا برآمدن نخستین دولت محلی می باشد و می توان به این نتیجه رسید که رونق تجارت در این منطقه تحولات سیاسی و تاریخی مهمی را در آنجا رقم زده بود، که می توان از شکل گیری داستان های حماسی، ورود یزدگرد ساسانی به آنجا، حضور قبایل کثیر اعراب، سقوط امویان و برآمدن عباسیان و نیز تشکیل اولین دولت های محلی پس از سقوط ایران به دست مسلمانان یاد کرد که ظرفیت اقتصادی آن تاثیر بسزایی در این زمینه داشت.
    کلید واژگان: خراسان, اوضاع اقتصادی, تجارت, صنعت, تحولات تاریخی}
    Nasrollah Poormohammadi Omleshi*, Gholamreza Yousefi, Mohammad Mohammadpoor
    In terms of commercial situations، Khorasan was deemed to be the connection path of west and east for many years. This region was connected to other regions such as India، China، Eastern Europe، and Tibet through commercial paths. In addition، existence of the thriving markets in various cities such as Balkh، Marv، and Neishbour has flourished its commercial situation. The paper intends to study the economic situation of Khorasan and its relations with the political acts of the region from the first century to rise of the first local government. It could be concluded that trade in this region had brought about important political and historical developments among which we can refer to formation of epic stories، entrance of Sasanid Yazdgerd to this region، presence of numerous Arab tribes، the fall of Umayyads and the rise of Abbasids as well as formation of the first local governments after the fall of Iranians by Muslims while its economic capacity had a significant impact in this regard.
    Keywords: Khorasan, Economic Situation, Trading, Industry, Historical Developments}
  • کریم فرجی قرابقلو *، عزیز طالعی قره قشلاق، محمد نوجوان
    هجوم مغول به ایران اثرات مخربی در زیر ساختارهای اقتصادی و معیشتی کشور پدید آورد ، بی گمان برخی از نتایج سوء این تهاجم برای چند سده دامن گیر نظام اجتماعی ایران شد ، با استقرار حکومت ایلخانان در ایران ما شاهد تعارضات و تضادهای ساختاری بین دولت با جامعه هستیم، در زایش بسیاری از این تضادها دو نهاد کنش گر جامعه ی ایران و حاکمیت مغول موثر بودند، اگر بخواهیم ، برخی از مولفه های که به واگرایی بین جامعه ایران و حاکمیت ایلخانی انجامید را برشماریم ، می توانیم از مواردی چون تضادهای عقیدتی، قوم مداری مغول، تحمیل یاسای چنگیزی با قوه ی قهریه، تولید خشونت از طریق تحرکات مداوام نظامی در شهر ها و روستاها و...نام ببریم ، اینکه شرایط نابسامان حاکم بر نظام مالیاتی چه نقشی در واگرایی بین دولت ایلخانان و جامعه ایران داشته، در این تحقیق مورد بررسی قرار خواهد گرفت. روش تحقیق در این پژوهش مبتنی توصیفی - تحلیلی خواهد بود.
    کلید واژگان: ایلخانان, جامعه ی ایران, اوضاع اقتصادی, نظام مالیاتی, معشیت تجار و کشاورزی}
  • محسن رحمتی*، مظفر علی دادی گراوند، هادی حق نظری*، نجمیه گراوند*
    با ورود سلجوقیان به نیشابور، تحولات اجتماعی و اقتصادی فراوانی در این شهر پدید آمد. نیشابور در این دوره از بعد اقتصادی پیشرفت فراوانی کرد و به مرکزی برای بازرگانانی که از این شهر به طرف جنوب ایران تا خلیج فارس و هند می رفتند، تبدیل شد. این مقاله در جست وجوی یافتن پاسخی مناسب برای این پرسش است که ورود سلجوقیان به نیشابور چه اثری بر اوضاع اقتصادی، تجاری و بازرگانی این شهر داشته است؟ یافته های این مقاله نشان می دهد که با وجود آسیب پذیر شدن کشاورزی در نیشابور به دلیل رها شدن گله های سلجوقیان در زمین های کشاورزی، عوامل زیر در رونق اقتصادی موثر بوده است. وجود معادن مهم در نیشابور، رواج سکه های ضرب نیشابور در معاملات، امنیت و سفرهای تجاری بازرگانان نیشابور.
    کلید واژگان: نیشابور, سلجوقیان, اوضاع اقتصادی, بازرگانی, سکه}
    Mohsen Rahmati*, Mozaffar Alidadi Geravand, Hadi Haqnazari*, Najmieh Geravand*
    The entrance of Saljugids to Neishabur led to a plenty of social، economical changes in this city. In this period، Neishabur progressed economically and it changed to a center for businessmen who could commute from there towards the south of Iran، Persian Gulf and India. This article is looking for an appropriate response for this question concerning the sort of effect of Saljuqids on the economical and commercial conditions of this city. The findings of this article illustrates that in spite of the vulnerability of agriculture in Neishabur due to the presence of cattle of Saljuqids in the agricultural lands، the elements such as the presence of significant mines، the prevalence of coins from Neishabur in deals، the security as well as the commercial voyages of businessmen of Neishabur have been effective in its economical prosperity.
    Keywords: Neishabur, Saljuqids, Economical Conditions, Commerce, Coin}
  • محسن بهشتی سرشت، محمد محمدپور
    امویان در طول حکومت خود در خراسان با خصلت نژاد پرستانه خود تبعیض هایی برضد موالی و گروه عرب همفکر با آنها روا داشته و بار سنگین انواع مختلف مالیات ها را بر دوش آنها می گذاشتند. نتیجهچنین سیاستی، از یک سو آشفته و وخیم تر کردن اوضاع اقتصادی آنها و از سوی دیگر مشارکت آنها در واکنش های تند منطقه ای بر ضد امویان بود. یکی از این واکنش ها قیام حارث بن سریج بود. این قیام نه تنها از مهم ترین قیام هایی بود که توانسته بود پایه های رژیم اموی را در خراسان سست کند بلکه مقدمه ای شد برای قیام ابومسلم خراسانی؛ وی توانست با تجربیات به دست آمده از این قیام، پایه های سست شده رژیم اموی را فرو بریزد. این مقاله درصدد است تا علل، فرایند و نتایج قیام حارث بن سریج را در خراسان بررسی کند.
    کلید واژگان: امویان, حارث بن سریج, قیام, ابومسلم خراسانی, اوضاع اقتصادی}
    Muhsen Beheshtiseresht, Muhammad Muhammadpoor
    During their rule in Khorasan and due to their racist nature the Umayyads practiced discrimination against Mawālī (freed slaves) and the Arab people who shared them in thought and imposed high taxes of different kinds on them. Such a policy made Mawālī face serious and complicated economic conditions and stimulated them to contribute in the harsh regional struggle against Umayyad dynasty. One of the reactions was Harith b. Surayj's uprising. It was not only one of the most important uprisings that shook the Umayyad regime in Khorasan but also prepared the ground for Abu Muslim's uprising who managed to ruin the unstable bases of the Umayyad regime by making use of the experiences he gained from Surayj's uprising. The present paper tries to investigate the causes, development and outcome of Harith b. Surayj's uprising in Khorasan.
    Keywords: Umayyads, Harith b. Surayj, uprising, Abu Muslim Khorasani, economic conditions}
  • روح الله بدری
    نیشابور، یکی از چهار تختگاه خراسان بزرگ، و از شهرهای قدیمی ایران زمین بوده و در سده های نخستین اسلامی نیز دارای اهمیت سیاسی و فرهنگی بوده است. اهمیت این شهر به حدی بود که برخی از دولتها آن را به عنوان پایتخت حکومت خود برگزیدند. جایگاه علمی و سیاسی نیشابور و عبور امام رضا (ع) از این شهر و بیان حدیث سلسله الذهب بر اهمیت آن در تاریخ افزوده است. نیشابور در قرن اول و دوم اسلامی جایگاه مهمی دارد. اما اهمیت این شهر تاریخی در دو قرن سوم و چهارم هجری دو چندان است. از این رو در این پژوهش تلاش شده است تا به اهمیت سیاسی نیشابور، وضع شهر نیشابور، مذهب، آداب و رسوم، زبان، کشاکش ها و درگیری ها، مدارس، اوضاع اقتصادی، و فرق مذهبی این شهر در قرن سوم و چهارم پرداخته شود.
    کلید واژگان: نیشابور, اهمیت سیاسی, اوضاع اقتصادی, مدارس, فرق مذهبی}
    Roohollah Badri
    Neyshabur is one of the four capitals of Great Khorasan and one of the ancient cities of Iran. It had a political and cultural importance in the early Islamic centuries. It was so important that some governments chose it as their capital. Its scientific and political status, Imam Reza is short visit to it and his narration of the "Gold Chain" tradition have added to its importance. This city enjoyed an important position in the first and second centuries ('AH') but the importance of this historical city increased in the third and fourth centuries ('AH'). The present paper tries to elaborate on Neyshabur's political importance, its conditions, the religion of its people, their customs, language, the conflicts and wars, its schools, its economic conditions, and religious sects of the city in the third and fourth centuries ('AH').
    Keywords: Neyshabur, political importance, economic conditions, schools, religious sects}
  • محسن رحمتی*
    غزها، بخشی از قبایل اغوز در شمال رود سیحون بودند که بعد از مهاجرت بخش اعظم آنها به خراسان در اوایل قرن پنجم، در همان منطقه باقی مانده بودند. اما با تحولات سیاسی قرن ششم در ماوراء النهر، ناچار به خراسان کوچ کرده و پس از زوال حکومت سلجوقی در خراسان، آن ناحیه را به باد تاراج گرفتند. سپس تحت شرایط ویژه ای ناچار به ترک خراسان و مهاجرت به کرمان شدند. تفاوت نوع زندگی این ایلات با بومیان منطقه، هم زمان با برخی مشکلات طبیعی و فقدان حاکمیت سیاسی مقتدر، قطعا تاثیرات شگرفی در اوضاع اجتماعی و اقتصادی منطقه داشت که از آن میان می توان به ناامنی اجتماعی، اختلال در فعالیت های اقتصادی، کشتار عده زیادی از اهالی کرمان و مهاجرت جمعی از آنها به نواحی دیگر و استقرار دائمی غز ها در حواشی آن ایالت اشاره کرد. توجه اصلی مقاله حاضر به چگونگی تعامل آنها با اهالی منطقه و در نهایت تاثیرات اجتماعی و اقتصادی این قضیه در کرمان می باشد.
    کلید واژگان: غزها, کرمان, خراسان, سلجوقیان کرمان, اوضاع اجتماعی, اوضاع اقتصادی}
    Mohsen Rahmati *
    AbstractThe Ghuzz were part of Oghuz tribes in the north of Iaxartes (Syr Darya) who, despite the immigration of the majority of them to Khorasan in the early fifth century, still stayed in the same place and did not leave until the sixth century – when, due to some political changes in Transoxiana, they were forced to move to Khorasan. After the collapse of the Seljuq of Khorasan, however, they plundered the area, and were, thus, under certain circumstances, forced to leave Khorasan for Kerman.Their different lifestyles from the natives next to some natural problems on the one hand, and the lack of political sovereignty on the other deeply influenced the social and economic conditions of the region, among which social insecurity, disorders in the economic affairs, brutal killings of a large number of citizens of Kerman, immigration of a few to other regions, and permanent settlement of the Ghuzz in the suburbs of such regions. The present article concentrates on the interaction between the Ghuzz and the natives as well as the social and economic problems that arose out of that matter.
    Keywords: Ghuzz, Kerman, Seljuq of Kerman, Social conditions, Economic conditions}
  • امامعلی شعبانی*، مریم جلالی مشایخی
    خلیج فارس همواره یکی از مناطق بسیار حائز اهمیت ایران و در دوره های مختلف بوده است. تاثیر و تاثرات محلی، منطقه ای و بین المللی خود انعکاسی از این جایگاه - به ویژه در بعد اقتصادی – می باشد که تاکنون نیز تداوم یافته است. در این میان شهرها، بنادر و جزایر خلیج فارس در دوره قاجاریه تحولات سیاسی و اقتصادی مهمی را تجربه کرده اند که خود بعدها بر سرنوشت سیاسی و اقتصادی ایران تاثیر نهاده است. پژوهش پیش رو اوضاع اقتصادی خلیج فارس در عصر قاجار و در انواع تجارت، فلاحت و صناعت را از منظر یکی از متون مهم و در عین حال قابل اعتنای این دوره – یعنی سفرنامه ها – مورد مطالعه و بررسی دقیق قرار داده است. یافته های پژوهش که حکایت از رونق تجارت، توازن نسبی در صادرات و واردات و جایگاه ممتاز بنادر و جزایر خلیج فارس در حلقه تجارت جهانی و ترانزیت کالا دارد، در تصحیح و یا تکمیل داده ها و اطلاعات دیگر انواع متون تاریخی و در این زمینه بسیار مفید است.
    کلید واژگان: خلیج فارس, اوضاع اقتصادی, قاجاریه, سفرنامه ها}
    Dr. Emam Ali Shaabani*, Maryam Jalali Mashaykhi
    Persian Gulf has been one of the most important areas of Iran in different eras. It is also clear from its local and international influences that this area has been playing an important role in all fields, especially economics, which has continued up to now. In Qajar's era different cities and islands of Persian Gulf experienced main economic and political evolutions which at their time have had a great impact on Iran's economic and political fate. This research provides a critical overview of Persian Gulf's economic status in various fields such as commerce, agriculture and industry according to the information derived from the Books of Travels, which are the most credible texts of that time. The Findings of the study show the good and relatively balanced status of Persian Gulf in commerce; import, export and transit of goods, and the results are so useful in revision and completion of other historical text's information and data.
    Keywords: Persian Gulf, economic Status, Qajar's era, Books of Travels}
  • فریدون اللهیاری، مرتضی نورایی، علی رسولی
    این مقاله به بررسی رابطه ی میان طریقت نقشبندیه و فعالیتهای تجاری در عصر تیموریان (771-913ه.) می پردازد. توجه به اصول عقاید این طریقت، عوامل فکری زمینه ساز در فعالیتهای اقتصادی پیروان آن را روشن می کند. این عوامل را می توان در چهار مفهوم خلوت در انجمن (صحبت)، ذکر خفی، خدمت، و کار دسته بندی کرد. وجود تعالیم معطوف به فعالیت های اقتصادی در طریقت نقشبندیه سه پیامد مهم داشت؛ نخست رواج و نفوذ گسترده ی آن در میان کشاورزان و پیشه وران به عنوان مهمترین نیروهای تولیدی، دوم حمایت تیمور و فرزندانش از آن، و سوم تدوین نگرشی مثبت به ثروت و قدرت. این پیامدها هم نیروهای تولیدی و هم حمایت های سیاسی را در اختیار نقشبندیان گذاشت. رهبران طریقت بدینوسیله توانستند نفوذ معنوی و مادی خود را در ماوراءالنهر و خراسان گسترش دهند.
    سرزمین ماوراءالنهر خاستگاه دولت تیموری، خاستگاه و مرکز قدرت خواجگان نقشبندی، نقطه ی تلاقی راه های مختلف تجاری و از مراکز محوری جاده ی ابریشم بود. این موقعیت، به علاوه ی عوامل پیشین، نقشبندیان را در تجارت این دوره بسیار فعال نمود.
    فعالیتهای پردامنه ی تجاری نقشبندیان در این دوره، سه تاثیر مهم بر این طریقت گذاشت. اولا طریقت نقشبندی در طول جاده ی ابریشم، در آسیای مرکزی و ترکستان شرقی تا مرزهای چین گسترش یافت، ثانیا رهبران نقشبندی را به ثروت، مکنت و نفوذی رساند که تا آن زمان دنیاگرایی در میان طریقت های تصوف بی سابقه بود، این مساله در اواخر قرن نهم، مباحث و مجادلاتی را، پیرامون رابطه ی طریقت با فعالیت های اقتصادی، موجب گردید. سومین پیامد، تاثیر مصیبت باری بود که بر رهبران طریقت نقشبندی در نیمه ی دوم قرن نهم و اوایل قرن دهم یعنی خاندان احرار، گذاشت. آنان در نتیجه ی بالا گرفتن نفوذ اقتصادی و پیوندهای وثیق با دولت تیموری، ناگزیر در سرنوشت نهایی این دولت نیز سهیم شدند، برخی از آنها از دم شمشیر ازبکان گذشتند و بازماندگانشان نیز آواره ی سرزمین های دیگر شدند. بررسی آغاز و پایان پیوند میان طریقت نقشبندی و تجارت در دوره ی تیموری، روایتی موردی از مساله ی مهم چگونگی رابطه ی اقتصاد و طریقت در تاریخ ایران است
    کلید واژگان: نقشبندیان, تیموریان, تجارت, اوضاع اقتصادی, جاده ی ابریشم}
    F. Allahyari, M. Nouraei, A. Rasooli
    This article surveys the relation between Naqshbandia path and trading activities in Timurid period (1370-1508AD). Considering the principles of this path, illustrates the cerebral elements supplying the economical activities of its followers. These elements can be grouped in four concepts: solitude in public (sohbat), hidden recitation, serving people, and having occupation.Existance of tuitions concerning economical activities in Naqshbandia path had three important results. First, its propagation and vast influence among farmers and craftsmen as the two main producing forces. Second, supporting it by Timur and his successors. Third, forming a positive view on wealth and political power. These results provided both producing forces and political supports for Naqshbandies. So the leaders of Tariqa could spread their spiritual and material influence in Transoxania and Khurasan.Transoxania was the homeland of Timurid government, the original land and power center of Naqshbandia Khajehs, meeting point of different trading roads and one of the axial regions of the Silk Road. This location and former elements made Naqshbandies very strenuous in trade of this period. From the end of 13th to the beginning of 15th century, in the whole Timurid period, Naqshbandies were of the key elements of trade, especially in Transoxania, Khurasan and axis of Silk Road, from Transoxania to China. The Naqshbandi statesmen of this period build trading centers. The leaders of Tariqa, Khajehs, paid attention to agriculture and trade, in addition of religious activities. They also tried to revoke Tamgha tax. In the other hand, Naqshbandi merchants promote their Tariqa along the roads during their trading journeys.Naqshbandies vast trading activities in this period had three important effects on this Tariqa. First, it spread along the silk road, in centeral Asia and eastern Turkestan till the frontiers of China; the truth whose consequences has remained until our time. Second, Naqshbandi leaders who was interested in trade, earned such wealth and seepage that was unprecedented among Gnostic paths, and made mammonist aspect of Tariqa more vivid. This problem caused some important discussion on the rate of relationship between Tariqa and economical activities at the end of 15th century. The third result was a calamitous effect on Naqshbandi leaders in the second half of the 15th and the beginning of the 16th century (Ahrar family), because of its increasing economical seepage and vast links with Timurid government, Ahrar family shared in their final fate. Some of them were killed by Uzbeks and the rest refuged in the other lands.Surviving the beginning and the end of relationship between Naqshbandi Traiqa and trade in Timurid period, is an occasional narrative of the important problem about the rate of economy and religion along the history of Iran.
  • آسیب شناسی وقف در ایران عصر مغول
    جواد عباسی
  • نصرالله پورمحمدی املشی
    تبریز،نخستین پایتخت صفویان،حتی بعد از انتقال پایتخت از این شهر به قزوین و اصفهان،همچنان از اهمیت سیاسی و اقتصادی برخوردار بود.اما موقعیت جغرافیایی و انتقال پایتخت و همچنین تهاجم عثمانی ها و بلایایی طبیعی مانند زلزله تاثیر ژرفی بر اوضاع اقتصادی و اجتماعی تبریز در عهد صفوی گذاشت که در نتیجه آن نه تنها ترکیب اجتماعی و قومی این شهر به هم ریخت،بلکه توان اقتصادی و نظامی آن رانیز ضعیف نمود؛به گونه ای که در زمان محاصره اصفهان و سقوط صفویه،تبریز هیچ واکنشی از خود نشان نداد.
    کلید واژگان: تبریز, صفویه, اوضاع اقتصادی, اوضاع اجتماعی, تجارت}
  • محمدعلی چلونگر*

    تشکیل خلافت فاطمیان به سال 297 قمری در افریقیه() عوامل و زمینه های متعددی داشته است. در بین این عوامل، زمینه های اقتصادی کم تر مورد توجه قرار گرفته است؛ در حالی که اهمیت آن کم تر از عوامل دیگر نیست. در این مقاله اوضاع اقتصادی و نقش آن در تشکیل خلافت فاطمیان بررسی می شود. برخی از عوامل اقتصادی تاثیر گذار بر تشکیل خلافت فاطمی، به اوضاع افریقیه و مغرب در نیمه ی دوم قرن سوم قمری و بخشی به عملکرد فاطمیان در دوران دعوت و قیام باز می گردد که در این مقاله هر دو دسته عوامل مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلید واژگان: فاطمیان, افریقیه, مغرب, دعوت, اوضاع اقتصادی}
    Mohammad Ali Chelongar*

    Many reasons and causes led to the establishment of the Fatimid Khilafah in al ه Ifrighiyyah)Muslim Africa(in 792 AH. Among all such reasons, economic ones have not been taken very seriously by historians though the significance of such causes is by no means any less than the importance of other sets of foctors involved here. In this Paper, the economic conditions of the time and the role they played in the establishment of the Fatimid Khilafah are investigated. Part of such economic causes is related to the prevailing conditions in Ifrighiyyah and Maghrib in the second half of the 3rd century AH and some others are related to the Fatimid's own activities in the period of their invitation and call to rising. Both of these categories of causes are discussed in this article.

نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال