به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « مرید و مراد » در نشریات گروه « ادبیات و زبان ها »

تکرار جستجوی کلیدواژه «مرید و مراد» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • نجم الدین جباری*، شایسته احمدی

    عرفان اسلامی مکتبی است که از سده دوم هجری راه خود را با زهد آغاز کرد و در دو سده بعد به ایده «فناء فی الله» و «بقاء بالله» رساند. این گزاره، گویای سیری است که در مسیر تکوین این مکتب به دید می آید و معمولا با فراز و فرود همراه بوده است. خضر(ع) شخصیتی قرآنی است که به ادعای صوفیان، در این سیر از بدو پیدایی عرفان تا والاترین منازل آن، همدم سالکان طریقت بوده و آنان را همراهی می کرده است؛ اما او در مسیر عرفان همیشه به یک صورت حضور نمی یابد؛ گاهی پیری راهدان است و گاهی هم نوآموزی شیدا. این پژوهش، بر اساس سه کتاب طبقات الصوفیه، کشف المحجوب و مرصاد العباد که در سه دوره مختلف از تکوین عرفان اسلامی نوشته شده اند، به شیوه توصیفی-تحلیلی، شیوه های حضور خضر را معیاری گرفته که با آن به بازشناسی سیر تکوینی عرفان و تصوف اسلامی پرداخته است. طبق این معیار، هر اندازه فاصله از سده های آغازین این تکوین بیشتر شود، مرتبه خضر هم در دید عارفان تنزل بیشتری می یابد.

    کلید واژگان: خضر, عرفان اسلامی, تکوین عرفان, طریقت, مرید و مراد}
    Najmadin Jabbari*, Shayesteh Ahmadi

    Islamic mysticism is a school which started from the second century with asceticism and after two centuries reached the idea of “Annihilation” and “Survival in God”. This proposition, shows the route that is observed in this school’s path of evolution which is usually accompanied with many ups and downs. Khizr is a Quranian character which, according to the Sufis, has been a companion to the disciples and has accompanied them from the birth of mysticism until its highest degrees throughout this path. However, he does not appear in this route the same way at all times; he is sometimes the all-knowing sage and sometimes the passionate beginner. This study, observes the many forms of Khizr’s presence in a descriptive - analytical manner, and with it has taken to the recognition of the Islamic mysticism’s evolutionary path, based on the books Tabaqat al’Sufia, Kashf al’Mahjub and Mersad al’Ebad which have been written in three different eras of Islamic mysticism. Based on this criterion, the further we go from the early centuries of this evolution, the lower Khizr’s rank in the eyes of mystics.

    Keywords: Khizr, Islamic mysticism, the evolution of mysticism, Tariqat, Muridand Murad}
  • مریم شعبانزاده*
    یکی از مباحث مهم زندگی اجتماعی صوفیه در قرن ششم، آداب مریدی و مرادی و به طریق اولی اعتقاد به ولایت پیران است. «مرید» یا سالک نوپا «مراد» یا شیخی را در خانقاه برای تعلیم و طی طریق می یافت تا با تلمذ نزد او راه های وصول به حقیقت الهی را دریابد. این نظام تربیتی علیرغم دستپرورده های کمال یافته ای که به جامعه بشری عرضه کرده است، در بستر های اجتماعی گوناگون و دوره های مختلف، با فاصله گرفتن از اهداف صوفیان راستین، انحراف و کژروی هایی را نیز شاهد بوده است.
    این تحقیق، به آسیب شناسی آن دسته از شیوه های تربیتی صوفیه که منجر به فاصله گرفتن برخی صوفیان متاخر از مشی و مرام صوفیان متقدم گشت،می پردازد. محدوده مورد مطالعه، مجموعه اقوال مشایخ، مندرج در متون معتبرمنثور و منظوم صوفیه از قدیمترین ایام است. فرضیه تحقیق مبتنی بر آن است که هرچند صوفیان در قرون اولیه با خلوص به وادی عرفان و تصوف گام نهاده بودند، ولی وجود مولفه هایی در سنت عرفانی صوفیه که نظام تربیتی بسته رابطه مرید و مراد را تعیین می کرد،موجب شد که صوفیان از مسیر اصلی فاصله گیرند. در حقیقت، نظام تربیتی صوفیان هسته اولیه انحراف را در بطن خود داشت. زیرا با سرسپاری مرید به تعالیم مراد، وی در نظامی استبدادی و بی چون و چرایی قرار می گرفته که کرامت انسانی اوبه فراموشی سپرده می شده و اختیار اعمال و آزادی اراده ازوی سلب می گردیده است. چنین شیوه ای با اصول اساسی اسلام مباینت دارد.
    کلید واژگان: مرید, مراد, صوفی نمایان, آسیب شناسی, خانقاه, نظام آموزشی صوفیه}
  • حمیرا زمردی*، زهرا نظری

    این مقاله سیر تطور اندیشه ولایت و مباحث مرتبط با آن را بر اساس امهات کتب نثر صوفیه نشان می دهد؛ گرچه در برخی موارد از اشعار بزرگان عرصه عرفان نیز بهره می گیرد. به سبب گستردگی فضای کار، پایه تحقیق عمدتا بر آثار نثر بوده است؛ آن هم آثاری که در حوزه جغرافیایی دو مکتب عرفانی خراسان و بغداد آن روزگار شکل گرفته اند و اگر در این میان از مکتب عرفانی ابن عربی، برخی شاگردان او و آثارشان – که مربوط به حوزه اندلس هستند – صحبت به میان آمده به این علت است که ابن عربی مهم ترین نظریه پرداز عرفان اسلامی است؛ بویژه که محور و اساس همه اندیشه ها و آثار او را مساله انسان و ولی کامل و ولایت او بر تمامی کائنات تشکیل می دهد. از جهت زمانی نیز مقاله پیدایش نخستین نظریات را در باب ولایت از قرن سوم هجری و اندکی پیش از آن را تا آغاز دوره معاصر یعنی زمان مشروطیت به شکل مجمل بررسی می کند.

    کلید واژگان: ولایت, ولی, انسان کامل, مرید و مراد, کرامت}
    H. Zomorrodi, Z. Nazari

    The noble principle of ‘saint-ship’ is one of the main axes of Islamic Sufism and Gnosticism. The need of wayfarer to the help and guidance of a perfect master (shaykh) and saint in the complex mystical journey has constantly been emphasized in educative books of Sufism – whether prose or poem. Hakīm Termāzī is the first Sufi to introduce the concept of saint-ship within the form of a theory and an intellectual system. However, Mohī al-Dīn Ibn Arabī was the one who systematized this theory in a complete and comprehensive manner.The present paper aims at presenting the evolution of saint-ship thought and its related discussions based on the most important prose books of Sufism, and in some cases the poems of prominent Gnostic figures. It covers the theories on saint-ship from third century hejri to the contemporary time that is the beginning of the Constitution. Study of Ibn Arabī and his disciples, related to the al-Andalus school, is due to the importance of Ibn Arabī in the realm of Islamic mysticism and his focus on the perfect human and master.

  • علی شیخ الاسلامی، زهرا نظری
    اصل «ولایت» از مهم ترین محورهای تصوف اسلامی است. نیاز سالک به ارشاد و هدایت شیخی کامل و ولیی مکمل در پیمودن مسیر دشوار سلوک، گردنه های مخوف و وادی های هولناک آن پیوسته در کتاب های تعلیمی منثور و منظوم تصوف مورد تاکید بوده است. در این میان نمی توان نقش موثر امهات کتب نثر صوفیانه از جمله التعرف، کشف المحجوب و مصباح الهدایه را نادیده گرفت. التعرف از جمله آثار صوفیه است که در اوایل قرن چهارم یعنی قرنی طلایی که تصوف در آن به کمال علمی و فنی خود نزدیک می شد در نهایت ایجاز اما به شکلی دقیق و با دلیل و برهان به تحکیم اصول عقاید صوفیان می پردازد؛ کشف المحجوب نیز پس از شرح تعرف مستملی بخاری نخستین کتاب به زبان فارسی در تصوف است و از این حیث در میان کتاب های صوفیه از اهمیتی بسزا برخوردار است، ضمن این که هجویری در این کتاب، به گونه ای همه جانبه و مستوفیٰٰ به موضوعاتی از جمله «ولایت» می پردازد که در حال و هوای تصوف روزگار او مطرح بود؛ مصباح الهدایه نیز در تصوف و اخلاق در میان آثار فارسی قرن هفتم به بعد ممتاز و منحصر به فرد است. بررسی نظریات مولفان این سه اثر مهم در باب «ولایت» می تواند تا حدود زیادی نشان دهنده عقاید رایج در این زمینه، در سه مقطع زمانی متفاوت، یعنی قرن های چهارم، پنجم و هفتم باشد و از آن جا که این کتاب ها، قطعا از آثار قبل یا هم عصر خود بهره جسته و بر آثار بعد از خود نیز تاثیرگذار بوده اند، بررسی آن ها می تواند مبین عقاید کلی پیرامون مسئله مهم «ولایت» در تصوف اسلامی باشد
    کلید واژگان: ولایت, ولی, مرید و مراد, کرامت, التعرف, کشف المحجوب, مصباح الهدایه}
    Ali Sheikh-Ul-Eslami, Zahra Nazari
    The noble principle of «saint–ship» is one of the most important aspects of Islamic Sufism. The prose and poetic books written by suphies emphasized that a disciple needs to follow the guidance and instructions of a wise sheikh in order to have the frightening valleys and dark ways behind him. Meanwhile it is impossible to ignore the key role of the most important Sufism prose books such as Att’aarrof, Kashf–ul–Mahjub and Mesbah-ul-Hedaya. Att’aarof is one of the primary works of Sufism which reinforced the beliefs of sufists in the very beginning of the fourth century very briefly but in as exact a way as possible and with good reasoning – this was the golden age in which Sufism was approaching its scientific and technical ultimate; Kashf-ul-Mahjub followed by Sharh-e-T’aarrof by Mostamali Bokhari is the first book written in Persian on Sufism which is considered as a work of great importance among sufist books. Also Hojviri in a complete and detailed way addresses the issues including the issue of «saint–ship» which was typical of the tassavof discussions then. Misbah-ul-Hidaya is also unique in terms of Sufism and morality among Persian works of 7th century. Examining the ideas of 3 authors regarding «saint-ship» can, to a large extent, represent the common ideas in this field during different eras, that is, fourth, fifth and seventh centuries. Studying these books can yield a good sample representing the general ideas about the issue of «saint-ship» in Islamic Sufism, since these 3 books have certainly taken advantage of their previous or contemporary works and had also influenced the works after themselves.
    Keywords: Saint–Ship, Saint, Master, Pupil, Blessing, Attaarrof, Kashf–ul–Mahjub, Mesbah-ul-Hedaya}
  • انسان، اوماتیسم و عرفان اسلامی
    دکرت غلامرضا پیروز
    از دیدگاه مدرنیستها، عرفان اسلامی در طول تاریخ در بعد روابط و مناسبات حاکم میان سالک و شیخ و مرید و مراد، نوعی (اراده معطوف به قدرت) و به تبع آن (استبداد سیاسی) را در جامعه ایران پرورش داده است؛ برای مثال وقتی حافظ یا مولانا از اطاعت محض و ناگزیر مرید در اشعار خود سخن می گویند، نوعی نگرش نهادینه شده منفی در عرفان ایرانی را تبلیغ می کنند که برآیند این نگرش، یقینا در سطح جامعه نیز جاری و ساری می گردد...
    کلید واژگان: انسان, مدرنیسم, عرفان, مرید, مراد, استبداد}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال