جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "اولی الامر" در نشریات گروه "علوم سیاسی"
تکرار جستجوی کلیدواژه «اولی الامر» در نشریات گروه «علوم انسانی»-
هدف
در پژوهش حاضر سعی شده است تا ضمن ارایه توصیفی اجمالی از زندگی، زمانه و آثار خرقانی، به فعالیت و کنش های سیاسی خرقانی پرداخته شود. این موضوع سوای اینکه به درک نسبت بین عمل (کنش) و نظر (اندیشه) در ارتباط با خرقانی کمک می کند، می تواند به مثابه مقدمه ای بر فهم مختصات فکری او در دو عرصه «خوانش وی از اسلام» (اسلام شناسی) و «اندیشه سیاسی او در حوزه شکل، ماهیت و ساختار حکومت و مشخصات حاکم اسلامی» که بخش اصلی پژوهش حاضر را در بر می گیرد، در نظر گرفته شود.
روش شناسی پژوهش:
روش مورد استفاده در این پژوهش، تاریخی- تحلیلی بوده و از ابزارهای کتابخانه ای، اسنادی، منابع الکترونیکی و پایگاه های اینترنتی برای گردآوری داده ها استفاده شده است.
یافته های پژوهش:
یافته های پژوهش نشان می دهد که تفسیر سیاسی خرقانی از مشخصات حاکم اسلامی در قالب «اولی الامر انتخابی» و الگوی مطلوب حکومت در قالب نوعی «نظام جمهوری اسلامی» در عصر غیبت، مهم ترین نوآوری او و به مثابه سرآغاز راهی نو در نظریات جدید در فقه و اندیشه سیاسی شیعه است که می توان امتداد آن را تا انقلاب اسلامی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی در ایران پی گرفت.
نتیجه گیریاگرچه مباحث خرقانی در حوزه اندیشه سیاسی و ترسیم الگوی مطلوب حکومت اسلامی در عصر غیبت از دقت و صراحت چندانی برخوردار نیست و عموما به ذکر کلیات اکتفا می کند، با این وجود نوآوری او در حوزه اندیشه سیاسی ذیل ویژگی های حاکم اسلامی در قالب «اولی الامر انتخابی» و ساختار حکومت اسلامی ذیل نوعی «جمهوری اسلامی» قابل ملاحظه است.
کلید واژگان: اولی الامر, جمهوری اسلامی, قرآن گرایی, خرقانی -
محمد رشید رضا، اندیشمند مسلمان اهل تسنن، در میان متفکران معاصر جهان اسلام به عنوان چهره ای اصلاحگر شناخته می شود. او برای تطبیق خلافت اسلامی با دموکراسی و دور کردن خلیفه از استبداد با توسل به آیات شورا، حکومت شورایی را پیشنهاد می کند؛ با این حال، نگاه ایشان در ترسیم مجلس شورا کاملا نخبه گرایانه است. رشیدرضا به دلیل موانعی که در راه تشکیل خلافت اسلامی با آن مواجه می گردد، در سیر تکاملی دیدگاه های خود به سمت نظریه پردازی برای حکومت اسلامی تمایل پیدا می کند. اهمیت این پژوهش در این است که توانسته، ضمن کاوش حول زوایای مختلف شورا از دیدگاه این اندیشمند به تطبیق آن با دموکراسی پرداخته و پیامدهای سیاسی آن را بررسی نماید. مسئله اساسی پژوهش حاضر این است که محمد رشید رضا چه جایگاهی برای شورا در حکومت اسلامی قائل بوده و پیامدهای سیاسی آن کدام است. در نگارش مقاله پیش رو از روش تعاملی استیوارت هیوز استفاده شده است. در این روش بین مقتضیات و بسترهای اجتماعی و شکل گیری اندیشه خاص نقش اساسی وجود دارد و وقتی اندیشه ای پا گرفت، اندیشه جدید باعث دگرگونی جامعه و در نتیجه باعث پدیدار شدن نظم جدید در جامعه خواهد شد.کلید واژگان: محمدرشید رضا, شورا, اولی الامر, بیعت, دموکراسیThe Syrian Islamic scholar Muhammad Rashid Rida is known as an Islamic reformer among the contemporary thinkers of the Muslim world. By appealing to the Quranic verses of the Shura, he proposes a council government to adapt the Islamic caliphate to democracy and to remove the caliph from tyranny. Hi follows an elitist approach while talking on Shura. Facing with obstacles to establish Islamic Caliphate, Rashid Reza tends towards theorizing of Islamic government. The importance of this research is that it both seeks to examine Rashid Reza's views on Shura from various aspects and its adaptation also to democracy and study its political consequences. However, the main questions is that "what place does Shura have in Islamic government in Muhammad Rashid Rida's thoughts and what are its political implications?" In this the Stuart Hughe's Interactive Method is used. In this method there is a significant role between the requirements and the social contexts in the formation of thought and when a thought is generated, it changes the society and consequently creates a new order in it.Keywords: Muhammad Rashid Rida, Shura, Allegiance, Democracy
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.