به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « تمامیت خواهی » در نشریات گروه « علوم سیاسی »

تکرار جستجوی کلیدواژه «تمامیت خواهی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • مالک ذوالقدر *، افشین اسدی، سید فرشید جعفری پابندی

    شاخه هایی از حقوق بین الملل که ارتباط تنگاتنگی با منازعات و درگیری های مسلحانه بین المللی و غیر بین المللی دارند از این رو سعی خواهد شد این اصول در مناقشه ناگورنو قره باغ عملیاتی شود. از منظر حقوق بین الملل، منطقه مورد مناقشه به عنوان بخشی از قلمروی سرزمینی آذربایجان شناخته می شود و هیچ کشوری، جمهوری خودخوانده ارامنه در آنجا را به رسمیت نشناخته است. از منظر حقوق بین الملل و به استناد قطعنامه های شورای امنیت منطقه قره باغ متعلق به آذربایجان است. این پژوهش با هدف بررسی ابعاد حقوقی بحران قره باغ و به دنبال پاسخی به آثار حقوقی بحران قره باغ می باشیم که نتایج آن ، براین اساس حقوق جمهوری آذربایجان در حفظ تمامیت ارضی خود انکارناپذیر و مشروع است، بااین حال اقدامات جمهوری آذربایجان ولو در چارچوب دفاع از تمامیت ارضی خود، نباید تهدیدی را متوجه موجودیت مردم ارمنی قره باغ نماید . به طور کلی با استناد به پذیرش اصل تمامیت ارضی بر حق تعیین سرنوشت ملت ها در حقوق بین الملل، هرگونه اقدامی علیه این اصل مشروع نبوده و حق تعیین سرنوشت تا جایی که به اصل مذکور لطمه ای وارد نشده پذیرفته می شود.

    کلید واژگان: تمامیت ارضی, تعیین سرنوشت, حقوق بین الملل, قره باغ}
    Malek Zolghadr*, Afshin Asadi, Seyyed Farshid Jafari Pabandi

    Branches of international law closely concern international and non-international armed conflicts. So, these principles are tried to be operationalized in the Nagorno-Karabakh conflict. From the point of view of international law, the disputed region is recognized as a part of the territory of Azerbaijan, and no country has recognized the self-proclaimed Republic of Armenia there. Nagorno-Karabakh region belongs to Azerbaijan from the perspective of international law and based on the resolutions of the Security Council. This study is conducted to examine the legal aspects of the Nagorno-Karabakh crisis, seeking an answer to its legal implications. According to the results, Azerbaijan's rights to maintain its territorial integrity are undeniable and legitimate. However, the actions of the Republic of Azerbaijan, even in the context of defending its territorial integrity, should not pose a threat to the Armenian people of Karabakh. Referring to the acceptance of the principle of territorial integrity regarding the right of nations to self-determination in international law, any action against this principle is not legitimate, and the right to self-determination is accepted as long as the said principle is not violated.

    Keywords: territorial integrity, self-determination, international law, Nagorno-Karabakh}
  • مبارکه صداقتی، محسن کشوریان آزاد*

    پس از حمله آمریکا به عراق در سال 2003 و خودمختاری اقلیم کردستان، بازیگران بزرگ جهانی و منطقه ای به دنبال تقویت روابط و گسترش حوزه نفوذ در اقلیم کردستان بوده اند. علاوه بر افزایش تجارت چین و عراق پس از سال 2003، شرکت های دولتی چینی از طریق کانال های رسمی مانند وزارت نفت عراق و کانال های غیررسمی مانند رهبران شرکت های بزرگ، روابط تجاری و خطوط ارتباطی برای همکاری با اقلیم کردستان ایجاد کرده اند. همچنان که چین، با افزایش مصرف خود، در سال 2013 به یکی از  بزرگ ترین واردکننده نفت جهان تبدیل شده است. به همین منظور، اقدامات سریعی برای گسترش نقش خود در عراق از طریق دولت مرکزی و اقلیم کردستان انجام داده است و استقرار در عراق به یکی از جنبه های سیاست خارجی و اقتصادی چین تبدیل شد. لذا این مقاله به دنبال تبیین راهبرد چین در اقلیم کردستان است و به دنبال پاسخ به این سوال است که اقلیم کردستان چه جایگاهی در سیاست خارجی چین نسبت به دولت عراق دارد؟  فرض پژوهش این است که پکن با رعایت اصول تمامیت ارضی دولت مرکزی عراق و عدم ورود به مسائل امنیتی- نظامی، توسعه روابط را در ابعاد اقتصادی با اقلیم کردستان دنبال کرده است. یافته های پژوهش با استفاده از روش کیفی مبتنی بر تحلیل توصیفی، نشان می دهد که چین به دنبال توسعه چندوجهی روابط تجاری، سرمایه گذاری، ساخت وساز و تبادل فرهنگی با اقلیم کردستان عراق بوده و برخلاف دیگر قدرت های بزرگ فاقد دستورکار امنیتی-نظامی و مداخله جویانه در عراق است.

    کلید واژگان: چین, اقلیم کردستان, عراق, تمامیت ارضی, همکاری اقتصادی}
  • محمدحسین کمالی، حمید احمدی*

    اگرچه تا سال 1990یمن تا حدود زیادی عاری از یک دولت واحد بود، اما انحلال تدریجی تمامیت ارضی این کشور باعث نگرانی جامعه جهانی شده و طی سال های اخیر تبدیل به بدترین بحران بشردوستانه جهان گردیده است. در این بین سازمان های بشر دوستانه زیادی برای کاهش آلام غیرنظامیان یمن کمک های خود را چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم به این کشور ارسال نموده اندکه یکی از این سازمان های بشردوستانه،کمیته بین المللی صلیب سرخ بوده است. در این پژوهش که از حیث موضوعی، توصیفی- تحلیلی می باشد، تلاش بر این است تا ضمن پرداختن به بحران یمن و علل توجه سازمان های بشردوستانه به این کشور، عملکرد این سازمان در مورد کاهش آسیب های انسانی و غیرانسانی ناشی از بحران های داخلی نیز مورد بحث و بررسی قرار گیرد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که کمیته بین المللی صلیب سرخ در مواجهه با بحران یمن چه عملکردی داشته است؟ مقاله اینگونه استدلال می کند که فعالیت های کمیته بین المللی صلیب سرخ باعث گسترش امنیت و کاهش صدمات ناشی از مخاصمات در حوزه غیرنظامیان، زنان وکودکان در بحران یمن شده است. روش گردآوری مطالب در این پژوهش اسنادی - کتابخانه ای است.

    کلید واژگان: یمن, بحران, تمامیت ارضی, سازمان های بشردوستانه, کمیته بین المللی صلیب سرخ}
    MohammadHossein Kamali, Hamid Ahmadi *

    Although Yemen was mainly without a single state until 1990, the gradual dissolution of the country's territorial integrity concerned the international community and turned into the world's worst humanitarian crisis in recent years. In the meantime, many humanitarian organizations have directly and indirectly sent their aid to this country to alleviate the suffering of Yemeni civilians. One of these humanitarian organizations was the International Committee of the Red Cross (ICRC). This descriptive-analytical study aims to address the crisis in Yemen, find out why humanitarian organizations are attracted to this country, and discuss the organization's performance in reducing human and non-human damages caused by internal crises. The primary research's concern is the performance of the ICRC in dealing with the Yemen crisis. This descriptive-analytical study argues that the activities of the ICRC have led to the expansion of security and the reduction of damages to civilians, women, and children during the Yemen crisis. This study used a bibliographic technique for data collection.

    Keywords: Yemen, Crisis, Territorial Integrity, humanitarian organizations, International Committee of the Red Cross}
  • احمد عزیزخانی*

    پژوهش پیش رو با تمرکز بر سیاست تحزب پهلوی دوم از سال 1336 تا 1357، در پی پاسخ به این پرسش است که محمدرضا پهلوی چرا و چگونه از ابزاری دموکراتیک چون حزب در راستای پیشبرد اهداف سیاسی خود بهره برده و در این زمینه به چه نتایجی نایل شده است؟ (سوال) یافته های پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیل گردآمده (روش) حاکی از آن است که پهلوی دوم با سیاست تحزب، از یک طرف در پی تربیت کادرهای مطیع و توسعه نظارت حزبی بر ارکان زندگی مردم و در نهایت توسعه توتالیتریسم برآمده و از طرف دیگر با مشارکت اجباری توده ها در صحنه سیاسی و همچنین نمایش دموکراتیک به دنبال تضمین مشروعیت حکومت بوده است. اما نتایج حاصل از این سیاست نه تنها به تقویت حکومت پهلوی نیانجامید بلکه به فروپاشی آن سرعت بخشید. (یافته ها)

    کلید واژگان: حکومت پهلوی, احزاب سیاسی, تمامیت خواهی, مشروعیت سیاسی, محمد رضا پهلوی}

    The present research, focusing on the politics of the second Pahlavi party line from 1336 to 1357, seeks to answer the question: why and how did Mohammad Reza Pahlavi followed party line as a democratic tool for advancing his political goals and what results did he achieve in this regard? The findings of the research, which were collected in a descriptive-analytical way (method), indicate that the second Pahlavi with party politics, on the one hand, followed the training of obedient cadres and the development of party supervision over the pillars of people's lives, and finally the development of totalitarianism. And, on the other hand, with the forced participation of the masses in the political scene as well as the democratic show, it has sought to guarantee the legitimacy of the government. But the results of this policy not only did not strengthen the Pahlavi government, but accelerated its collapse.

    Keywords: Pahlavi government, political parties, totalitarian, political legitimacy, Mohammad Reza Pahlavi}
  • سید صدرالدین موسوی جشنی*
    گسترش افراطی گرایی و خشونت دینی در خاورمیانه، همزیستی مسالمت آمیز میان پیروان مذاهب در بخش هایی از این منطقه را به امر ناممکن تبدیل کرده است. خشونت دینی پدیده بشدت خطرناکی است که علاوه بر تحمیل هزینه های انسانی، هزینه های مالی فراوانی را نیز برجهان تحمیل می کند. خشونت و تروریسم اسلامی محصول قرایت های سلفی خاصی از دکترین های کلامی فرق خاص اسلامی است که توسط روحانیون رادیکال سنی در گذشته صورت بندی و در دوران معاصر احیا شده است. صورت بندی این قرایت ها به گونه ای است که آن ها را از اندیشه تهی و به ایدیولوژی تبدیل و زمینه را برای تمامیت خواهی و خشونت ورزی فراهم می آورد. به دلیل فقدان یا اندک بودن پژوهش در زمینه رابطه میان تمامیت خواهی و خشونت دینی در جنبش های سلفی، مقاله حاضر تلاشی است برای پر کردن خلا موجود در این زمینه. از این رو، پژوهش حاضر صرفا بر روی مکانیزم هم افزایی تمامیت خواهی و خشونت دینی در این جنبش ها متمرکز است. در این نوشتار از چهارچوب نظری ماریو دیانی و کوین برای تبیین جنبش های اجتماعی سلفی و همچنین نظریه ریشه های تمامیت خواهی هانا آرنت برای تبیین مکانیزم هم افزایی تمامیت خواهی و خشونت دینی استفاده شده است. داده های پژوهش به روش تحلیل اسنادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که تمامیت خواهی و خشونت دینی با تکیه بر بسیج حمایت توده ای در پشت یک ایدیولوژی که تغییرات اجتماعی رادیکال را تجویز می کند یکدیگر را تقویت و بازتولید می کنند. تمامیت خواهی ایدیولوژیک جنبش های دینی/ اجتماعی خاورمیانه زمینه را برای «غیریت سازی یا «دشمن سازی» فراهم و بدین ترتیب خشونت ورزی را مشروعیت می بخشد و زمینه برای تقویت و بازتولید دو جانبه تمامیت خواهی و خشونت دینی فراهم می شود.
    کلید واژگان: تمامیت خواهی, خشونت دینی, جنبش اجتماعی, سلفی, ایدئولوژی}
    Seyed Sadrodin Moosavi Jashni *
    The spread of extremism and religious violence in the Middle East has made peaceful coexistence between followers of religions in parts of the region impossible. Religious violence is a highly dangerous phenomenon that in addition to imposing human costs, also inflicts a lot of financial costs on the world. Islamic violence and terrorism are the product of certain Salafi readings of the theological doctrines of certain Islamic sects, formulated by radical Sunni clerics in the past and revived in the contemporary era. The formulation of these readings is such that it empties them of thought and turns them into ideology and provides the ground for totalitarianism and violence. Due to the lack or scarcity of research on the relationship between totalitarianism and religious violence in the Salafi movements, this article is an attempt to fill the gap in this area. Therefore, the present study focuses solely on the mechanism of the synergy of totalitarianism and religious violence in these movements. This paper uses the theoretical framework of Mario Diani and Cohen to explain Salafi social movements, as well as Hannah Arendt's theory of the roots of totalitarianism to explain the synergistic mechanism of totalitarianism and religious violence. Research data were analyzed by documentary analysis. The findings show that religious totalitarianism and violence reinforce and reproduce each other by relying on the mobilization of mass support behind an ideology that prescribes radical social change. The ideological totalitarianism of religious/social movements in the Middle East provides the basis for "alienation or" hostility "and thus legitimizes violence, and provides the basis for the mutual strengthening and reproduction of totalitarianism and religious violence.
    Keywords: Totalitarianism, Religious Violence, Social Movement, Salafi, Ideology}
  • علی اکبری*، مهدی فلاحیان
    حریم خصوصی یک حق طبیعی و مسلم فرد است که توجه به آن، به عنوان یکی از اساسی ترین مصادیق حقوق بشر، از توجه به شان و منزلت انسانی و ارزش های مبتنی بر آزادی ها نشات گرفته است. وجود رویه های مختلف ناقض حریم خصوصی در جامعه گواه آشکاری است بر این امر که حمایت های قانونی و قضایی مناسبی از حریم خصوصی افراد در جامعه اعمال نمی شود. پس از بررسی قوانین مرتبط مشخص شد که حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص مصون از هرگونه تعرض است و این مصونیت به صراحت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قوانین کیفری داخلی، منابع فقهی دینی، میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون اروپایی حمایت از حقوق بشر و آزادی های اساسی، اعلامیه اسلامی حقوق بشر و سایر اسناد ملی و بین المللی به صراحت بیان گردیده است. در چنین وضعیتی علاوه بر آن که تدوین قانون حمایت از حریم خصوصی برای رفع خلاء قانونی در این باره ضرورت دارد، آگاهی دادن درباره مفاهیم و مصادیق حریم خصوصی و تجربیات سایر کشورها در زمینه حمایت از حق حریم خصوصی نیز می تواند تاثیر مهمی در مشخص شدن جایگاه این حق در روابط فردی و اجتماعی داشته باشد. حال تمامی این موارد ضرورت شناخت موازین و مفاهیمی که در مورد حریم خصوصی در شرع و حقوق وجود دارد را فراهم می کند. بنابراین پشتیبانی و حمایت از شخصیت افراد و حقوق شهروندان، نیازمند حمایت از حریم خصوصی است و باید بررسی شود که مردم تا چه میزان در حریم خصوصی خود آزاد هستند و حکومت تا چه میزان می تواند محدوده آن را بسط یا تنگ کند که در این مقاله این مهم مورد برسی قرار خواهد گرفت.
    کلید واژگان: حریم خصوصی, تعرض, کرامت انسانی, حقوق بشر, تمامیت جسمانی}
    Ali Akbari *, Mahdi Falahian
    Privacy is a natural and inalienable right of the individual, and attention to it, as one of the most fundamental examples of human rights, has arisen from respect for human dignity and values ​​based on freedoms. The existence of various privacy breaches in society is a clear indication that adequate legal and judicial protections are not applied to the privacy of individuals in society. After reviewing the relevant laws, it was found that the dignity, life, property, rights, housing and occupation of persons are inviolable and this immunity is explicitly in the Constitution of the Islamic Republic of Iran and domestic criminal law, religious jurisprudential sources, International Covenant on Civil Rights. And politically, the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of the Islamic Declaration of Human Rights and other national and international instruments are explicitly stated. In such a situation, in addition to the need to develop a privacy law to address the legal gap in this regard, informing about the concepts and examples of privacy and the experiences of other countries in the field of privacy protection can also have an important impact in determining the status of this Have the right to personal and social relations. All of this now necessitates understanding the norms and concepts that exist regarding privacy in sharia and law. Therefore, supporting the personality of individuals and the rights of citizens requires the protection of privacy, and it should be examined to what extent people are free in their privacy and to what extent the government can expand or narrow its scope. Important will be examined.
    Keywords: Privacy, aggression, Human dignity, Human rights, Physical Integrity}
  • نوژن اعتضاد السلطنه*، بهرام نوازنی

    هدف مقاله حاضر، بررسی ریشه های دیدگاه غرب ستیزانه اسلام گرایی رادیکال (مورد داعش) و مقایسه آن با ایدیولوژی سیاسی جایگزین غربی، در شکل توتالیتر آن (مارکسیسم لنینیسم) است. این مقایسه برپایه بازسازی نظریه سیاسی سید قطب، مهم ترین نظریه پرداز اسلام گرایی رادیکال در دوران معاصر، و ولادیمیر لنین، نظریه پرداز مارکسیسم لنینیسم انجام شده است. با وجود تمام تفاوت های این دو دیدگاه، می توان مبانی مشابهی را در این دو نظریه پردازی و اندیشه ورزی یافت: «تاریخ بشر، به عنوان نبرد مرگ و زندگی میان خیر و شر قلمداد می شود که در هر دو نظریه، شر موجودیت بشر را تهدید می کند. دراین میان، افرادی هستند که شخصیتی همراه با خیر دارند و دارای ماموریت یا رسالت هستند تا بشریت را از شر نجات دهند و سرانجام، آرمان شهر جامعه بی طبقه را تحقق بخشند؛ در چنین فرایندی، مبارزه و منازعه، امری طبیعی است و باید برای ایجاد جامعه ای متشکل از پیروان عقیده راستین تلاش کرد» پرسش و مسئله اصلی این مقاله، این است که «آیا دو جریان اسلام گرایی رادیکال (مورد داعش) و مارکسیسم - لنینیسم (بلشویسم) قابل مقایسه هستند؟» و اینکه « چه شباهت ها و تفاوت هایی میان این دو جریان وجود دارد؟» یافته این مقاله این است که اسلام گرایی رادیکال، یک ایدیولوژی پیشامدرن نیست، بلکه فراتراز آن، می توان آن را ایدیولوژی ای به شمار آورد که پیروان خود را (با تاکید بر این موضوع که این جوامع در تحقق وعده اصلی خود، یعنی آزادی، شکست خورده اند) به نقد جامعه لیبرال تحریک و تشویق می کند. روش پژوهش در این مقاله، توصیفی تحلیلی مبتنی بر منابع اسنادی کتابخانه ای است.

    کلید واژگان: اسلام گرایی رادیکال, سید قطب, مارکسیسم - لنینیسم, تمامیت خواهی}
    Nozhan Etezad Saltaneh *, Bahram Navazeni

    The aim of the present article is to clarify the roots of the anti-Western view in radical Islamism and to compare it with the alternative political ideology of the West in its totalitarian form (Marxism-Leninism). Comparison based on the reconstruction of the political theory of "Sayyid Qutb" is the most important theorist of radical Islamism in the contemporary era and "Vladimir Lenin" is the theorist of Marxism-Leninism. Despite all the differences, similar basic structures can be seen in these two theories and thinking: Human history is seen as a battle of life and death between good and evil, which in both theories of evil threatens human existence. he does. Among them are people who have a good character and have a mission or mission to save humanity from evil and ultimately realize the utopia of a classless society. Fighting and conflict in this process is natural and should be organized in order to purify society. He tried to follow the followers of the true belief. The conclusion of this article is that radical Islamism is not a pre-modern ideology, but rather it can be considered as an ideology that incites and encourages its followers by criticizing the liberal society, stating that these societies fulfill their main promise. That is freedom is failed. The research method in this article is descriptive-analytical based on documentary-library sources.

    Keywords: Radical Islamism, Sayyid Qutb, Marxism-Leninism, totalitarianism}
  • پیمان میرهادی، محمود شهیدی

    مقاله حاضر به تحلیل اثر معکوس روش‌های مدیریت پدرانه حکومت، به‌خصوص قوانین و مقررات حاکم بر بخش خصوصی می‌پردازد. غالبا دولت با صدور قوانین و مقررات و تصمیم‌گیری در زمینه‌هایی مانند قراردادهای بخش خصوصی که قانون بخش خصوصی و آزادی انتخاب در آن پیروز شده است، مواضع معینی اتخاذ کرده است. به‌دلیل موضع حمایتی دولت تنظیم قوانین در بخش خصوصی افزایش یافته است. قوه قضاییه به مشکلاتی که روزانه در فضای بخش خصوصی بوجود می‌آید رسیدگی می‌کند چون آن را تنها عامل اجتماعی می‌داند که می‌تواند تصمیمات‌اش را به اجرا بگذارد. به این ترتیب، این مقاله درصدد آن است که به تحلیل تبعات ممکن این وضعیت نوع‌دوستانه بپردازد. جالب است بدانید که چنین وضعیتی همزمان مستبدانه هم هست، چون افراد را از ازل آسیب‌پذیر می‌داند و اصول قانون بخش خصوصی را به حداقل می‌رساند. این طرز فکر در نهایت می‌تواند یک سیستم دموکراتیک را به سیستمی تمامیت‌خواه تبدیل کند.

    کلید واژگان: پاترنالیسم دولتی, حقوق خصوصی, آزادی اراده, وضعیت نوع دوستانه, تمامیت خواهی}
    Carlos A. Rohrmann, Cristiane Rego

    The present article analyzes the adverse effect of paternal management practices of the government, especially the laws and regulations governing the private sector. The government has often taken certain positions by issuing laws and regulations and making decisions in areas such as private sector contracts in which private sector law and freedom of choice have prevailed. Due to the government's supportive position, regulation in the private sector has increased. The judiciary deals with the problems that arise on a daily basis in the private sector, as it sees the private sector as the only social factor through which it can carry out its decisions. Thus, this article seeks to analyze the possible consequences of this altruistic situation. It is worth noting that such a situation is also authoritarian, as it considers individuals to be vulnerable from the outset and minimizes the principles of private sector law. This mindset can eventually turn a democratic system into a totalitarian one.

    Keywords: Government Paternalism, Private Law, Freedom of Will, Altruistic Status, Totalitarianism}
  • طهماسب علیپوریانی، یاسر قائمی*، لیلا جمور

    در سال های اخیر  به ویژه از سال 2006 میلادی به این سمت، عربستان سعودی به دلایل مختلف و در پرتو شرایط جدید، یک سیاست متفاوت از گذشته را در قبال مسایل منطقه و تحولات عربی در پیش گرفته است، به این صورت که با روی کار آمدن دولت دموکرات در آمریکا و کاهش نقش و دخالت آن در مسایل منطقه خاورمیانه و به دنبال آن افزایش تحولات و قیام های عربی در منطقه، عربستان با اتخاذ یک رویکرد نو به ویژه در دوره پادشاهی جدید، سعی در پرکردن خلا متحد استراتژیک خود؛ یعنی آمریکا در منطقه کرد و به یک رویکرد خوداتکا، فعال و درگیر روی آورد. این پژوهش به دنبال این است که اقتصاد سیاسی نفت عربستان و تاثیر آن بر سیاست های دولت عربستان در قبال اعتراضات داخلی و جنبش های اعتراضی خاورمیانه عربی را بررسی کند. سوال اصلی پژوهش این است که اقتصاد سیاسی نفت عربستان چگونه در مواجهه این کشور با قیام های مردمی و سیر تحولات آن ها تاثیر گذاشته است؟ فرضیه ای که برای سوال اصلی پژوهش مطرح می شود به این صورت است که اقتصاد سیاسی نفت در عربستان، یک دولت رانتیر را به وجود آورده است که در سرکوب قیام های مردمی نقش عمده ای را دارد و در عین حال، با ترکیبی از درآمدهای نفتی و متغیرهای سیاسی و نظامی، سیاست چماق و هویج را در سرکوب قیام ها در پیش گرفته است و باعث ایجاد چالش های امنیتی و ناامن شدن محیط منطقه شده است. در پژوهش حاضر، اقتصاد سیاسی نفت عربستان به عنوان متغیر مستقل و اعتراضات داخلی و قیام های مردمی منطقه خاورمیانه به عنوان متغیر وابسته پژوهش مطرح است که بر اساس آن، ابتدا جایگاه نفت در اقتصاد عربستان، ساختار سیاسی قدرت در عربستان و رابطه دولت رانتیر با جامعه و ساختار اجتماعی بررسی می شود و سپس به شرح و بررسی جنبش ها و قیام های مردمی در داخل عربستان و سطح منطقه و نقش اقتصاد سیاسی نفت عربستان در مواجهه با آن ها و واکنش به این اعتراضات پرداخته می شود.

    کلید واژگان: بهار عربی, اقتصاد سیاسی نفت, عربستان سعودی, دولت رانتیر, تمامیت ارضی, چالش های امنیتی}
  • حسین هژبریان

    این پژوهش به دنبال بررسی نقش تاریخ نگاری در حفظ تمامیت ارضی ایران است. فرضیه نویسنده این است که اولا، تاریخ‏ نگاری در تمام دوره ‏های تاریخ ایران، مهم‏ترین ابزار برای بازتولید و زنده نگاه‏ داشتن هویت سرزمینی ایران بوده است. ثانیا، تاریخ ‏نگاری با تقویت ملی‏ گرایی منجر به افزایش اهمیت تمامیت ارضی ایران در نزد کارگزاران و افکار عمومی شده است. با شروع حکومت قاجار، دورانی از درگیری با دو قدرت بزرگ جهان آغاز شد که در سراسر قرن نوزدهم ادامه یافت که در نتیجه آن، بخش های بزرگی ازسرزمین های ایران از آن جدا شدند. در تمامی این تحولات و درگیری‎‏ها، دیوانیان ایران در کنار به کار گرفتن فنون دیپلماسی نوین، استنادشان اغلب بر شواهد تاریخی استوار بود و بر این اساس، از تاریخ‏ نگاری برای احقاق حقوق سرزمینی ایران می کوشیدند. این موجب شد پس از جنگ جهانی اول که تمامیت ارضی ایران به مخاطره افتاد، نخبگان ایرانی با استفاده از تجربیات قبلی، تاریخ را در ابعاد بیشتری مورد استفاده قرار دهند و از آن به عنوان ابزاری برای حفظ تمامیت ارضی ایران استفاده کنند.

    کلید واژگان: ایران, تاریخ ‏نگاری, تمامیت ارضی, ملی ‏گرایی, هویت, مرز}
    Hossein Hojabryan*

    This study deals with the role of historiography in preserving Iran's territorial integrity. The author believes that historiography in all periods of Iranian history has been a most important tool for preserving and reproducing Iranian territorial identity. It also strengthened the nationalism and has increased the importance of Iran's territorial integrity to elites and public opinion.

    Keywords: Iran, Historiography, Territorial Integrity, nationalism, Identity, Border}
  • دی دخت صادقی حقیقی، محمود جلالی *
    انفصال از یک کشور و ایجاد یک نهاد جدید در حقوق بین الملل که با استناد به «حق تعیین سرنوشت» مردم و توسط گروه های اقلیت یک کشور صورت می گیرد، یکی از دغدغه ها و چالش هایی است که جامعه بین المللی با آن روبرو بوده و همچنان لاینحل باقی مانده است. این نوشتار، مقوله انفصال را مد نظر قرار داده و به بررسی جایگاه و دامنه اعمال آن در حقوق بین الملل می پردازد و این پرسش را مطرح می نماید که آیا حقوق بین الملل مجوز انفصال یک جانبه و تأسیس یک دولت را در وضعیت غیراستعماری می دهد. یافته مقاله حاکی از آن است که این حق فقط به دوران استعمارزدایی محدود می شود. حقوق بین الملل معمولا از کشور مادر در خواسته اش برای حفظ تمامیت ارضی خود حمایت مینماید. در بیانیه روابط دوستانه و همکاری بین ملل که در سال 1970 به تصویب رسید، به طور کاملا مشخصی ذکر شده است که تمامیت ارضی و استقلال سیاسی هر کشوری غیر قابل خدشه است؛ بنابراین جامعه بین المللی با جابجایی مرزها و خرد شدن کشورها مخالف است به این دلیل که می تواند برهم زننده ثبات بین المللی باشد؛ همچنین با طرح موضوع همه پرسی استقلال کردستان عراق، نتیجه می گیرد که حقوق بین الملل معاصر تبعات این همه پرسی جهت رسیدن به استقلال را تأیید نمی نماید.
    کلید واژگان: حق تعیین سرنوشت, انفصال چاره ساز, جدایی یک جانبه, اصل تعیین سرنوشت داخلی, تمامیت ارضی}
    Daydokht Sadeghi Haghighi, Mahmoud Jalali *
    Secession from sovereign state and former of a new entity by Reference to the "right of self-determination" in international law has been one of the great challenges of the international community which still remains unresolved. And international law generally has supported the parent state in wish to maintain its territorial integrity. Thus 1970 in declaration of friendly relation and cooperation among states declares quite explicitly that the territorial integrity and political independence of every indivisible. Thus the international community is reluctant to contemplate the breakup of state because of its potential to destabilize. This article will consider the issue of secession and will review its position that does the international law approve the unilateral secession and establishment of a new state in the post-colonial era. The finding of this article reveals that this right has been limited only to decolonization time. Also by examining the referendum for independence of Iraqi "Kurdistan", concludes that the contemporary international law does not approved the outcomes of this referendum independence.
    Keywords: Self, determination right, remedial secession. Unilateral secession, internal Self, determination principle, territorial integrity}
  • محمد عجم*
    صحرای غربی و کشمیر قدیمی ترین بحران های حل نشده ی بجای مانده از دوره استعمار است و هردو سرنوشت یکسانی نیز پیدا کرده اند با وجود اینکه برای هر دو سرزمین اجرای قاعده حق تعیین سرنوشت در قطعنامه های شورای امنیت پیش بینی شده اما با توجه به فراز و فرودهای مختلف و پیچیده منطقه ای و بین المللی سرنوشت هر دوی این جنبش ها به دست فراموشی سپرده شده است. علت ناکارایی این قاعده که ابتدا با قطعنامه 1514 برای استعمار زدایی تصویب شد ولی امروزه فراتر از آن مورد استفاده قرار می گیرد عدم وجود کنوانسیون و یا معاهده بین المللی ویژه این اصل است. حق تعیین سرنوشت نباید با قاعده آمره«تمامیت ارضی» تداخل داشته باشد اما امروزه بسیاری از حقوقدانان بخصوص طرفداران حقوق بشر بر این باور هستند که هیچ قاعده ای مقدس تر و آمرانه تر از حرمت انسان و حقوق شهروندان نیست. یکی از مشکلات فعلی خاورمیانه نیز تفسیر همین دو حرف است.
    کلید واژگان: تعیین سرنوشت, استعمار زدایی, صحرای غربی و کشمیر, تمامیت ارضی, جدایی طلبی}
    The Western Sahara and Kashmir are the oldest unresolved crises left behind the colonial period which have the same fate. Although the executing the regulation of fate determination has been foreseen for both territories in the Security Council resolutions, the destiny of both movements have been forgotten due to various regional and international ups and downs. The reason of inefficacy of this rule, which was initially submitted by 1514 resolution for decolonization, but at present is used beyond that, is the absence of a convention or special international treaty for this principle. The right to fate-determination should not interfere with the common sense of "territorial integrity". But today, many lawyers, especially human rights activists, believe that there are no more sacred and more devious rules than human dignity and the rights of citizens. One of the current problems in the Middle East is the interpretation of the two terms.
    Keywords: Destruction, Decolonization, Western Sahara, Kashmir, territorial integrity, separatism}
  • جاوید منتظران، سعید قربانی
    عراق در بین کشورهای همسایه بیشترین اشتراکات را باجمهوری اسلامی ایران دارد و ژئوپلتیک،تمامیت ارضی و ساختار سیاسی این کشور به هر سرنوشتی که مبتلا شود، برای جمهوری اسلامی مهم تلقی می گردد،چرا که می تواند جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک ایران را نیز به شدت تهدید یا تقویت کند و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را تحت تاثیر قرار دهد.لذا با توجه به اشتراکات ژئوپلتیکی و ژئواستراتژی میان ایران و عراق ،تبیین سناریوهای احتمالی تحولات عراق و ارزیابی تاثیرات آن بر حوزه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، هدف اصلی پژوهش می باشد .بدین جهت سوال اصلی پژوهش این گونه می باشد که تاثیرات سناریوهای آینده پژوهانه تحولات ژئوپلتیکی ،تمامیت ارضی و ساختار سیاسی در عراق بر حوزه ی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چه می باشد. بدین جهت پژوهش با دو روش آینده پژوهی مبتنی بر سناریو نگاری ضمن توصیف آینده های محتمل و نیز ارائه سناریوهای آینده تحولات عراق ،با روش توصیفی تحلیلی به تببین تاثیرات هریک ازاین سناریوها بر حوزه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران می پردازد.
    کلید واژگان: امنیت ملی, تمامیت ارضی, تحولات ژئوپلتیک, خاورمیانه بزرگ, عراق, جمهوری اسلامی ایران}
  • حسن رحیمی (روشن)
    نوشتار حاضر قصد دارد نقش رهبری سیاسی و چگونگی تاثیرگذاری آن را در شکست ها و پیروزی ها، مورد بررسی قرار دهد. از این رو، با سیری در تاریخ پر فراز و نشیب ایران، چهار جنگ مهم و تاثیرگذار دویست سال اخیر ابتدا، جنگ اول ایران و روس و در آخر جنگ عراق و ایران مورد مطالعه قرار گرفته تا ضمن مقایسه رهبری سیاسی ایران در این جنگ ها و نتایج حاصله از آن، به این پرسش نیز پاسخی مناسب ارائه شود که دلیل شکست های ایران در سه جنگ زمان قاجار و کسب نتیجه ای مطلوب در جنگ با عراق، چه بوده است؟
    کلید واژگان: جنگ, امام, رهبری انقلاب اسلامی, جنگ ایران و عراق, تمامیت ارضی}
    Hassan Rahimi (Roshan)
    This paper tries to study the role of political leadership and how it influenced victories and failures during history. Therefore, in a journey through fluctuating Iranian history, four prominent and influential wars of past two centuries – initially Iran-Russia war and finally Iran-Iraq war- have been studied. While comparing Iran's political leadership in these wars and their consequences, this question has been duly answered: what were the reasons of Iran's failures in three wars during Qajar dynasty and desired results of Iran-Iraq war?
    Keywords: war, Imam Khomeini, Islamic revolution's leader, Iran, Iraq war, territorial integrity}
  • حمیرا مشیرزاده، مریم نظامی
    رابطه حکومت مرکزی در مسکو با جمهوری های پیرامونی در اتحاد شوروی از مسائل مورد توجه و بحث برانگیز بوده است. پیچیدگی این رابطه و نیز پیامدهای خاص آن با وجود این که در دوران اتحاد شوروی تا حدودی مشخص شده بود اما در دوران پس از فروپاشی بود که با ظهور مشکلات و بحران های مختلف در سطوح متفاوت محلی، ملی و منطقه ای دامنه و اهمیت آن به ویژه در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز آشکار شد. استدلال اصلی این مقاله این است که با تکیه بر یک چارچوب تحلیلی مبتنی بر سه مفهوم اصلی تمامیت گرایی، نوسازی و استعمارگری می توان هم وضعیت دوران شوروی و روابط مرکز و پیرامون آن دوران و اقدامات انجام شده را تحلیل کرد و هم از این چارچوب برای درک وضعیت کنونی مناطقی چون آسیای مرکزی که «خارج نزدیک» روسیه قلمداد می شوند، استفاده کرد.
    کلید واژگان: مرکز, پیرامون, استعمارگری, نوسازی, مارکسیسم, تمامیت گرایی, اتحاد شوروی}
    The relationship between Moscow and the peripheral republics of the Soviet Union has been a controversial issue. The complicatedness and implications of this relationship was to a degree recognized during the Soviet era. Yet it was after the Collapse of the Communist regime that its real scope and significance were revealed, especially in Central Asian and Caucasian republics where a variety of problems and crises emerged at local, national, and regional levels. The main argument of this article is that an analytical framework based on three core concepts of totalitarianism, modernization, and colonialism can not only help us analyze the core-periphery relations during the Communist era, but also deeply contributes to our understanding of the post-Soviet conditions in regions such as Central Asia. In the discussion on these three concepts, their ideological origins as well as their concrete implications are fully discussed.
  • علی اکبر اسدی
    حفظ امنیت ملی کشور از تهدیدات خارجی و آسیب پذیری های داخلی از اولویت های اصلی تمام کشورها از جمله ج.ا.ا محسوب می شود. بازیگران عمده منطقه ای، بویژه عربستان سعودی، دارای ظرفیت بالایی برای تاثیرگذاری بر امنیت ملی کشور دارند و سیاست های آنها در خاورمیانه می تواند به شکل های مختلف تهدیدات امنیتی مختلفی را سبب گردد. این تاثیرات ممکن است ارکان مختلف نظام جمهوری اسلامی مانند تمامیت سرزمینی، سیاست خارجی، شرایط اقتصادی و دیپلماسی منطقه ای و جهانی را شامل شود.
    اتخاذ هرگونه خط مشی از سوی ج.ا.ایران برای کاهش تهدیدات امنیتی ناشی از عربستان سعودی مستلزم رویکردی دو وجهی است: کاهش سطح تنش ها و اختلافات دو کشور و تداوم قدرت منطقه ای ایران که در این مقاله مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلید واژگان: امنیت ملی, تمامیت ارضی, گفتمان اسلام گرایی, شورای همکاری خلیج فارس}
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی، علیرضا ملاقدیمی
    اولویت ها و اهداف سیاست خارجی کشورها مستقیما تابعی از شرایط ژئوپولتیک، نیازهای داخلی، قدرت ملی و تهدیداتی است که امنیت و منافع آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. این اصل کلی در مورد کشورهای تازه استقلال یافته ای که در حال تثبیت موجودیت و هویت خود هستند نیز صادق است با این ویژگی که چنین کشورهایی همچون یک نهال نوپا می بایست بیش از هر چیز دیگری به فکر امنیت ملی خود باشند. اختلافات ارضی و مداخله خارجی دو عامل بی ثبات کننده و نگرانی جدی کشورهای تازه استقلال یافته است. جمهوری آذربایجان به عنوان کشوری که از ابتدای موجودیت خود گرفتار اختلافات ارضی با همسایه خود ارمنستان بوده تابع همین قواعد می باشد. مقاله زیر ابعاد گوناگون تاثیر این عوامل را بر شکل گیری اصول و ساختار سیاست خارجی جمهوری آذربایجان بررسی می نماید.
    کلید واژگان: امنیت ملی, استقلال همه جانبه, تمامیت ارضی, سرمایه گذاری خارجی, موقعیت ژئوپولتیک}
    Priorities & objects of foreign policy are functions of geopolitical conditions, internal needs & national power of countries as well as threats to their national interests and security. As to the newly established sates, such as republic of Azerbaijan, national security could be of more importance. Both internal disputes and foreign interventions are causes for their instability and, therefore, anxiety. Republic of Azerbaijan since her very existence has suffered from land dispute with her neighbor Armenia. This study examines impact of the mention factors as well as effects of the attitude of regional and international powers on foreign policy of Azerbaijan. This work indicates that the principals and formation of her foreign policy has been affected by the boundary dispute with Armenia, positions of regional & international powers towards the claims of Armenia.
  • نادر ساعد
    چکیدهجنگهای مردمی از مقوله هایی است که در ادبیات نظامی از گذشته تا کنون مورد بحث و بررسی قرار گرفته و کارکرد و تاثیرشان بر تضمین امنیت ملی تجزیه و تحلیل شده است. با این حال، اغلب این تحلیلها تنها متکی به ملاحظات محیط امنیتی و نظم سیاسی و در پرتو مباحث تدوین و توفیق استراتژی امنیتی است، بدون اینکه به نقش نظم حقوقی (موازین نظم دهنده متکی به هنجارهای تظنیم کننده روابط جمعی) به نحو شایسته توجه شده و بهای لازم داده شود. نظر به اینکه مفهوم شناسی و عناصر تعریف و تبیین جنگهای مردمی در ادبیات حقوقی الزاما تابع رویکردهای سیاسی و نظامی نیست، در این نوشتار به تحلیل رویکرد نظام حقوقی بین المللی در خصوص جنگهای مردمی و چارچوب کارکرد قانونی آنها در راستای دفاع از تمامیت ارضی پرداخته شده و در این راستا، ادبیات دو حوزه متفاوت اما به هم پیوسته مذکور نیز مورد مقایسه و تطبیق قرار گرفته و نگرشهای حقوقی راجع به مقاومتهای مسلحانه مردمی، تفکیک درگیری های مسلحانه و جنگهای مطمح نظر در ادبیات نظامی که مبتنی بر نقش و حضور مردم در عرصه امنیت سازی هستند، بیان شده است. با نگرش بین رشته ای به این مقوله ها می توان درکی جامع از مفاهیم اساسی امنیت ملی ایجاد کرد و به راهبردهای ملی راجع به آنها نیز رهنمودهایی مقرون به صحت و جامع نگری را با پشتوانه عملی و حداکثرسازی قابلیتهای کارکردی و نتیجه بخش بودن آنها عرضه و پیشنهاد کرد.
    واژگان کلیدیجنگ مردمی، حقوق بشردوستانه، جنگ چریکی، کلازویتس، مقاومت مسلحانه، تمامیت ارضی.
    کلید واژگان: جنگ مردمی, حقوق بشردوستانه, جنگ چریکی, کلازویتس, مقاومت مسلحانه, تمامیت ارضی}
  • منصور رحمدل
    انسان با وجود پذیرش زندگی در اجتماع حاضر نیست از آنچه که به فردی ترین مسایل وی مربوط می شود دست بردارد. به عبارت دیگر، زندگی در اجتماع و با جمع را نافی حق خود به حرمت مسایل خصوصی خود نمی داند. اجتماع نیز در مقابل گذشتن فرد از مقداری از آزادی خود احترام آنچه را که به "حریم خصوصی " معروف شده است رعایت می کند و برای ناقضان آن مسوولیت کیفری یا مدنی ایجاد می کند. در این مقاله مفهوم حریم خصوصی، مصادیق آن، دارندگان آن مورد بحث قرار می گیرد و موضع حقوق ایران با اشاره ای به حقوق برخی از کشورهای دیگر مورد نقد قرار می گیرد.
    کلید واژگان: حریم خصوصی, دارندگان حق, حریم خصوصی اطلاعات, تمامیت جسمانی}
  • باقر انصاری
    حریم خصوصی یکی از ارزشمندترین مفاهیم نظام های حقوقی توسعه یافته است. حق بر حریم خصوصی در زمره مهم ترین حقوقی است که ارتباط تنگاتنگی با کرامت انسانی دارد. هدف آن تعالی شخصیت انسان و به دیگر سخن تکریم تمامیت مادی و معنوی انسان است. حریم خصوصی با استقلال و آزادی انسان ها و حق بر تعیین سرنوشت برای خود ارتباط وثیق دارد. زیرا فضای لازم برای رشد و تکامل شخصی افراد را فراهم ساخته و از ابزار شدن انسان ها جلوگیری می کند. به انسان ها امکان می دهد تا اهداف و غایات خصوصی خود را تعقیب کنند و عرصه ای برای ابراز احساسات و عواطف درونی خود داشته باشند. همچنین، حریم خصوصی یکی از اصول سازمان بخش جامعه مدنی است که امکان شکوفایی انجمن ها و تشکیلات خصوصی را فراهم می سازد. لزوم حمایت از حریم خصوصی و عدم مداخله در امور خصوصی دیگران یکی از آموزه های مهم اسلام نیز می باشد. در آیات متعددی از قرآن مجید بر لزوم رعایت حریم خصوصی اشخاص تاکید شده است. سنت پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) و سیره مسلمانان نیز سرشار از توصیه هایی در پرهیز از نقض مصادیق مختلف حریم خصوصی است. البته، اصطلاح «حریم خصوصی» نه در آیات قرآن و نه در روایات اسلامی استعمال نشده است و موضع اسلام در مواجهه با مقوله حریم خصوصی یک موضع به اصطلاح «تحویل گرایانه» است. یعنی حریم خصوصی، در قالب احاله به حقوق و آزادی های دیگر نظیر حق مالکیت، حق آزادی از تجسس، حق برخورداری از اصل برائت، حق غیر قابل تعرض بودن حقوق وابسته به شخصیت مورد حمایت واقع شده است. نویسنده بر این باور است که قدمت حمایت از حریم خصوصی در حقوق اسلامی بسیار بیشتر از سایر نظام های حقوقی است و مقوله های مختلف این حق با مبانی مستحکمی مورد حمایت قرار گرفته است. با وجود این، متاسفانه نه در نظام حقوقی ایران و نه در نظام حقوقی سایر کشورهای مسلمان، در تدوین قوانین و مقررات مختلف مرتبط با حریم خصوصی، اهمیت این حق چنانکه باید درک نشده و حمایت های لازم از آن صورت نگرفته است.
    کلید واژگان: حریم خصوصی, تجسس, شنود, تمامیت جسمانی, داده های شخصی}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال