به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « دیپلماسی علمی » در نشریات گروه « علوم سیاسی »

تکرار جستجوی کلیدواژه «دیپلماسی علمی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • مریم صنیع اجلال*

    امضای تفاهم نامه همکاری جامع بین دو کشور ایران و چین در افق 25 ساله زمینه گسترش همکاری های دوجانبه در حوزه های مختلف را تسهیل کرده است. همکاری علمی یکی از ابعاد موردتوجه در این سند است. تخصیص بندهایی به همکاری علمی بین دو کشور علاوه بر ایجاد فرصت توسعه علمی می تواند زمینه ساز همکاری در سایر حوزه ها شود. تمرکز این مقاله بر ارائه راه کارها و راهبردهای سیاستی برای ارتقای سطح همکاری های علمی با توجه به اراده نظام حکمرانی دو کشور برای ارتقای روابط در افق 25 ساله است. برای دستیابی به این هدف چهارچوب نظری مشتمل بر گزاره های مستخرج از نظام شبکه ای و ساختار-کارگزار برای سه سطح خرد، میانی و کلان ترسیم شده است. روش پژوهش مقاله، تحلیل ساختاری-تفسیری است و نتیجه اینکه همکاری علمی دو کشور ایران و چین متاثر از مجموعه ای از عوامل در سه سطح کلان، میانی و خرد است که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر پیشبرد آن تاثیرگذارند. بر اساس یافته های پژوهش عوامل سطح کلان مشتمل بر «اراده سیاسی» و «عضویت ایران در ابتکار کمربند-راه» بیشترین تاثیر مستقیم را بر گسترش همکاری های علمی دو کشور دارند. دستاورد اصلی مقاله، تعیین سهم عوامل تاثیرگذار و نوع روابط بین این شبکه از عوامل و ارائه پیشنهاد هایی برای اولویت بندی آن ها با هدف ارتقای همکاری علمی بین دو کشور ایران و چین است.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, همکاری علمی بین المللی, سند همکاری 25ساله ایران و چین, ابتکار کمربند-راه, نظام شبکه ای علم}
    Maryam Saniejlal *

    The signing of a memorandum of understanding on comprehensive cooperation between the two countries of Iran and China over the next 25 years has facilitated the expansion of bilateral cooperation in various fields. Scientific cooperation is one of the important dimensions of this document. Allocating clauses to the scientific cooperation between the two countries, in addition to creating the opportunity for scientific development, can be the basis for cooperation in other fields. The focus of this article is on providing policy solutions and strategies to improve the level of scientific cooperation, considering the will of the governance systems of the two countries to improve relations over the next 25 years. To achieve this goal, a theoretical framework containing propositions derived from the network system and structure-agent has been drawn for three micro, medium, and macro levels. The research method is structural-interpretive analysis. The result is that the scientific cooperation between the two countries, Iran and China, is affected by a set of factors at the macro, medium, and micro levels that directly and indirectly affect its progress. Based on the findings of the research, macro-level factors, including "political will" and "Iran's membership in the Belt and Road Initiative," have the greatest direct impact on the expansion of scientific cooperation between the two countries. The main achievement of the article is to determine the share of influential factors and the types of relationships between this network of factors and to provide suggestions for prioritizing them with the aim of promoting scientific cooperation between the two countries of Iran and China.

    Keywords: Science Diplomacy, Scientific Cooperation, 25-Year Cooperation Document Between Iran, China, Belt, Road Initiative, Science Network System}
  • سید اصغر کیوان حسینی، زهرا بهرامی

    در خاورمیانه، از دیرباز کنشگران درگیر بحران های امنیتی در ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بوده اند؛ وضعیتی که از حاکمیت ریشه دار نوعی نگرش واقع گرایانه (ریالیستی) بر معادلات منطقه ای حکایت دارد. در این شرایط، بی اعتمادی، توازن تهدید و مسابقات تسلیحاتی به مهم ترین ویژگی های روابط متقابل میان بازیگران درون منطقه ای و نیز الگوی تعامل آنان با دیگر کنشگران برون منطقه ای تبدیل شده است. راهکارهای گوناگونی با هدف ارتقای سطح صلح گرایی در روابط میان بازیگران محوری منطقه اتخاذ شده که در مواردی به کاهش تنش انجامیده است. در این فضا با تشدید تنش امنیت انسانی در منطقه، به زعم منطق ناظر بر این نوشتار، زمینه سازی برای شکل گیری و تقویت «دیپلماسی علمی» در چارچوب سیاست بین الملل منطقه ای و به ویژه پایبندی بازیگران محوری به این نوع دیپلماسی به عنوان جلوه جدیدی از کاربست قدرت نرم، در ابعاد مختلف بر روند صلح سازی کمک خواهد کرد. کارکرد مزبور در بستر تعامل میان علم و سیاست شکل می گیرد و به دلیل حضور نافذ دانشگاهیان و متخصصان، برای سیاست مداران و توده های مردم از جذابیت و مقبولیت بالایی برخوردار است. در همین راستا، در سایه پیشبرد دیپلماسی مزبور، در آستانه های علم برای دیپلماسی، دیپلماسی برای علم و علم در دیپلماسی، جلوه های همکاری گرایانه و صلح سازی چون نقش آفرینی بازیگران کارکردگرای غیردولتی، برقراری تعامل برای تبادل داده ها، آگاهی از نیات و درنهایت مقابله با بحران های امنیتی مشترک بروز کرده و تقویت خواهد شد. در این راستا، پرسش محوری آن است که دیپلماسی علمی چگونه به کاهش تنش و تقویت فرآیند صلح سازی در خاورمیانه کمک خواهد کرد؟ در پاسخ، با بهره مندی از روش کیفی و جمع آوری داده ها این فرض آزمون می شود که دیپلماسی علمی به دلیل حساسیت زدایی از روابط سیاسی-امنیتی در قالب دیپلماتیک، فرصت سازی برای نقش آفرینی نخبگان علمی و دانشگاهی و مخاطب سازی گروه های مرجع اجتماعی بر محور نیازهای تخصصی، به تقویت فضای صلح گرایی و کاهش تنش کمک خواهد کرد.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, قدرت نرم, بازیگران کارکردگرای غیردولتی, صلح سازی}
  • محمدرضا کوهکن*، حسن بشیر

    امروزه دیپلماسی علمی جایگاه مهمی بین کشورهای جهان پیدا کرده و مخصوصا کشورهای مدعی رهبری جهانی به صورت فزاینده از ظرفیت آن در جهت افزایش قدرت نرم و افزایش نفوذ خود در جوامع هدف استفاده می کنند. جمهوری اسلامی ایران نیز کمابیش به این مسئله اهتمام داشته است، اما با توجه به فقدان یک الگوی جامع و موثر برای دیپلماسی علمی ایران در این پژوهش تلاش شده است با روش تحلیلی-توصیفی تجارب و دستاوردهای نظری و عملی جهانی مورد نقد و بررسی قرار گیرد و گامی کوچک و ابتدایی در راستای حرکت به سمت الگوی مطلوب اسلامی-ایرانی دیپلماسی علمی برداشته شود. این پژوهش ضمن بررسی تعاریف موجود دیپلماسی علمی، به رویکردها، حوزه ها و ابعاد آن می پردازد و تجربه عملی کشورهای منتخب را در دیپلماسی علمی بیان می کند. در پاسخ به سوال اصلی پژوهش یعنی «در الگوی مطلوب اسلامی-ایرانی دیپلماسی علمی چگونه به افزایش قدرت نرم کشور می انجامد؟» با بهره گیری از تجارب جهانی و مبانی و اصول اسلامی-ایرانی می توان شش بعد را برای این الگو برشمرد و آن را از این حیث بررسی کرد: هدف، رویکرد، محتوا، ابراز، مخاطب و کنشگر. این شش بعد به ابعاد و حوزه های مختلف دیپلماسی علمی قابل تسری است. الگوی مطلوب دیپلماسی علمی و ابعاد شش گانه آن را می توان به صورت یک منظومه ترسیم کرد. منظومه ای که هدف نهایی آن اقامه قسط و تزکیه مسلمانان و مردم جهان از طریق تحقق تمدن نوین اسلامی و سلطه حق بوده و سایر اجزای آن در ذیل این هدف کلی قرار می گیرند و عمل می کنند.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, دیپلماسی علم و فناوری, قدرت نرم, جمهوری اسلامی ایران, نخبگان}
    MohammadReza Koohkan*, Hassan Bashir

    Today, Science Diplomacy has found an important place among the world countries, and especially the countries claiming world leadership are increasingly using its capacity to increase their soft power and influence in the target societies. The Islamic Republic of Iran has also been more or less concerned with this issue, but due to the lack of a comprehensive and effective model for Science Diplomacy in Iran, in this research, an attempt has been made to review the global theoretical and practical achievements and experiences by analytical-descriptive method and to take a small and elementary step in the direction of moving towards the desired Islamic-Iranian pattern of Science Diplomacy. This research, while examining the existing definitions of Science Diplomacy, deals with its approaches, areas and dimensions and expresses the practical experience of selected countries in Science Diplomacy. In response to the main research question, namely, “How does Science Diplomacy in the desired Islamic-Iranian pattern lead to an increase in the soft power of the country?” using global experiences and Islamic-Iranian principles, we can enumerate six dimensions for this pattern and examine it in this regard: purpose, approach, content, expression, audience and operator. These six dimensions can be extended to different dimensions and areas of Science Diplomacy. The desired pattern of Science Diplomacy and its six dimensions can be drawn as a system A system whose ultimate goal is the establishment of justice and cultivation of Muslims and the people of the world through the realization of a new Islamic civilization and the dominion of Allah, and its other components are placed under this general goal and act.

    Keywords: Science Diplomacy, Science, Technology Diplomacy, Soft Power, Islamic Republic of Iran, Elites}
  • سید اصغر کیوان حسینی*، زهرا بهرامی

    در فضای جهانی شده که بازیگران به ویژه قدرت های نوظهور در صدد ارتقا موقعیت خود در ساختار بین المللی هستند، بهره گیری از قدرت نرم به ویژه در چهره دیپلماسی علمی از اهمیت فزاینده ای برخوردار شده است. در این شرایط، آمریکا به عنوان قدرتی بزرگ که در عین حال در حوزه تولید و انتشار علم و فناوری پیشرفته نیز دست بالا دارد از دیپلماسی یاد شده در راستا دستیابی به اهداف و منافع ملی بهره برداری می نماید. جهت گیری مزبور در ارتباط با حوزه آسیای مرکزی و قفقاز و به خصوص کشور قزاقستان با ویژگی های خاصی همراه شده؛ به گونه ای که ایالات متحده درصدد است در یک چشم انداز جدید استراتژیک با بهره مندی از دیپلماسی علمی خاصه بر مبنای «ساحت علم برای دیپلماسی»، همکاری سازنده، هدفمند و چارچوب مندی را با کشور مزبور اعمال نماید. این نوع همکاری دیپلماتیک بر محور نقش اندیشمندان و دانشگاهیان و چگونگی ارتباط یابی آنان با توده های مردمی، مراکز دانشگاهی و صنعتی شکل گرفته و توسعه می یابد. در این راستا این پرسش مطرح می شود که در چارچوب سیاست خارجی آمریکا در قبال قزاقستان در دوره زمانی پس از 11 سپتامبر2001، دیپلماسی علمی چگونه نقش آفرین بوده است؟ در پاسخ با استفاده از راهبرد قیاسی، روش توضیحی - تبیینی و گردآوری اطلاعات و داده های علمی به صورت مجازی و کتابخانه ای این فرض مورد مداقه قرار می گیرد که در چارچوب سیاست خارجی آمریکا در مورد قزاقستان در دوره پس از حوادث 11 سپتامبر 2001، دیپلماسی علمی در قالب«علم برای دیپلماسی» و با تاکید بر مقوله های«همکنشی توسعه محور» و «همکنشی امنیت محور» به پیشبرد سیاست خارجی این دولت کمک کرده است. یافته های مقاله نمایانگر آن است که امریکا با اتکا بر دیپلماسی علمی در قزاقستان از فرصت های نرم افزاری لازم برای توسعه روابط همه جانبه با این کشور به ویژه در حوزه های سیاسی و امنیتی بهره برده و آن را در چارچوب متحدی راهبردی در منطقه در جهت تاثیربخشی بر معادلات فراملی تعریف نموده است.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, ساحت علم برای دیپلماسی, همکنشی امنیت محور, همکنشی توسعه محور و فرستادگان علمی}
    Seyyed Asghar Keyvan Hoseini *, Zahra Bahrami

    In a globalized world where actors especially emerging powers, are seeking to advance their position in the international structure, the use of soft power, has become increasingly important, especially in the face of scientific diplomacy.Under these circumstances, the United States, as a great power that also excels in the production and dissemination of advanced science and technology, uses this diplomacy to achieve its national goals and interests. This orientation is associated with certain features in relation to Central Asia and the Caucasus, and in particular to Kazakhstan; As the United States seeks to build constructive, purposeful, and framed cooperation with science diplomacy in a new strategic perspective, especially in the context of "Science for Diplomacy." This type of diplomatic cooperation is formed and developed based on the role of thinkers and academics and their relationship with the masses, academic and industrial centers. In this regard, the question is how scientific diplomacy has played a role in the US foreign policy towards Kazakhstan in the post-September period. In response, using the deductive research method through explaining and collecting information and scientific data, the authors examined the following assumption: In the framework of US foreign policy towards Kazakhstan after 9/11, scientific diplomacy in the form of "science for diplomacy" and by emphasizing the categories of "development-oriented cooperation" and "security-oriented cooperation" has helped to advance the foreign policy of this government. The findings of the article show that relying on scientific diplomacy in Kazakhstan, the United States has taken advantage of software opportunities to develop comprehensive relations with the country, especially in the political and security spheres, and defined Kazakhstan as a strategic allied player in the region to influence transnational equations.

    Keywords: Scientific Diplomacy, Science for Diplomacy, Security-Oriented Interaction, Development-Oriented Interaction, and Scientific Envoys}
  • محمد فرهادی*

    مقاله حاضر درصدد بررسی همکاری‌های علمی و تکنولوژی در اتحادیه اوراسیا است. از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع و بیان جنبه پروبلماتیک بودن آن، به بررسی اهمیت همکاری‌های علمی و تکنولوژیکی پرداخته شده است. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این مقاله، روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه‌ای می‌باشد. یافته‌ها حاکی از آن است که: اولا؛ همکاری‌های علمی و تکنولوژیکی برخلاف همکاری‌های اقتصادی و تجاری مبتنی بر نفع شخصی نیست و عمدتا منافع ملی را بیشتر مدنظر قرار می‌دهد، این موضوع سبب شده تا همکاری‌های علمی و تکنولوژیکی در روابط کشورها براساس بازی برد- برد محاسبه شود، ثانیا، ضعف دانش و فناوری جدید و همچنین کمبود نیروی متخصص در حوزه اوراسیا سبب شده است تا منطقه پذیرای نوع خاصی از دیپلماسی در قالب دیپلماسی علمی و فناوری باشد.

    کلید واژگان: اتحادیه اوراسیا, همکاری های علمی و تکنولوژی, روسیه, دیپلماسی علمی}
    Mohammad Farhadi*

    The present study intends to investigate the scientific and technological collaborations in Eurasian Union. From this point of view, after expanding the conceptual framework of this subject and declare the problematic aspect of it, we investigate the importance of the scientific and technological collaborations. According to the thematic documents that are being presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the method of data collection in this research is the library method. Findings of this study indicate that at first, scientific and technological collaborations contrary to the economic and commercial collaborations aren’t based on personal interests and mostly consider the national interests. The result of this issue is that the scientific and technological collaborations are being considered in the relationships between countries which are based on win-win situation. Secondly, weakness and shortage of modern science and technology and also the shortage of professional workforce in the area of Eurasia lead the region to be receptive toward a specific type of diplomacy under the framework of scientific and technological diplomacy.

    Keywords: Eurasian Union, Scientific Collaborations, Technological Collaborations, RussiaScientific Diplomacy}
  • الهه کولایی*، سید مهدی حسینی تقی آباد

    دیپلماسی علمی در پرتو رشد پرشتاب و نقش روزافزون دانش و فناوری در زندگی انسان ها در قرن بیست ویکم، اهمیتی فزاینده در عرصه روابط بین الملل یافته است. گرایش ایران به پیشرفت در حوزه های علم و فناوری و دستاوردهای این کشور در این زمینه ها از یک سو و از سوی دیگر، رویکرد دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در به کارگیری قدرت نرم، معطوف به افزایش همکاری ها با همسایگان، دیپلماسی علمی را به منزله ابزاری مناسب در جهت یاری ایران برای تحقق اهدافش معطوف به پیشرفت در حوزه های علمی و فناوری و همچنین ارتقا مناسبات با همسایگان، معرفی می کند. در این چارچوب، مقاله حاضر به بررسی دیپلماسی علمی ایران در روابط با ارمنستان به منزله یکی از همسایگان، اختصاص یافته است. پرسش اصلی مقاله این است که «جایگاه و ابعاد دیپلماسی علمی ایران در روابط با ارمنستان چیست و در جهت ارتقا این شکل از دیپلماسی چه راه کارهایی وجود دارد؟» فرضیه مقاله این است که «دیپلماسی علمی ایران در روابط با ارمنستان متناسب با ظرفیت های موجود نبوده و در همه ابعاد آن بخش های دیده نشده ای وجود دارد که نیازمند ابتکارهایی برای ارتقا است». در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی برای تبیین مطالب استفاده شده است.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, ایران, ارمنستان و قفقاز جنوبی}
    Elaheh Kolaee *, Seyed Mehdi Hosseini Taghiabad

    Science diplomacy has gained increasing importance in the field of international relations in the light of the rapid growth and increasing role of knowledge and technology in human life in the 21st century. On the one hand Iran's tendency to advance in the fields of science and technology and its achievements in these fields, and on the other hand the approach taken by its diplomatic apparatus in using soft power and its concentration on the increasing cooperation with its neighbors, have proposed science diplomacy as a suitable instrument to help Iran achieve its objectives. In this context, this study, utilizing a descriptive-analytical method, has tried to assess Iran’s science diplomacy in relations with Armenia as one its neighbor. First, a comprehensive picture of the concept of science diplomacy is provide, then while presenting a general picture of Iran-Armenia relations, the various dimensions of Iran’s applied science diplomacy in relations with Armina are examined. The authors have tried to answer for the following questions: “What are the positional and dimensional features of Iran’s science diplomacy in relations with Armenia? And by what means and how can this type of diplomacy be promoted?” The hypothesis put to test is that "Iran’s science diplomacy in relations with Armenia is not commensurate with the potential capacities and there are missing elements in all its dimensions that require initiatives to be noticed and incorporated in order to promote the ties. In the concluding part of the article, the findings, their analyses and results achieved have provided solid ground to offer suggestions to improve Iran’s science diplomacy in relations with Armenia.

    Keywords: Science Diplomacy, Iran, Armenia, the South Caucasus}
  • عفت نوروزی، راضیه مهرابی*، جواد مشایخ

    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی بهره برداری کشورهای اسلامی ایران، ترکیه، عربستان و مالزی از سازمان های بین المللی حوزه ی علم و فناوری و ظرفیت ها و فرصت های مغفول مانده ی ایران در این حوزه است. در این راستا ابتدا مهم ترین سازمان های بین المللی در حوزه علم و فناوری، در بعد منطقه ای و جهانی، شناسایی شده و میزان حضور و بهره برداری کشورهای مذکور با ایران مقایسه گردید. در این نوشتار مصاحبه و تحلیل نظرات خبرگان حوزه علم و فناوری نشان می دهد هرچند به لحاظ کمی حضور ایران در فرآیندهای چندجانبه بین المللی این حوزه سطح قابل قبولی دارد، اما به لحاظ کیفی مطلوب نیست. مهم ترین دلیل این امر، کمبود نیروی انسانی دارای مهارت در حوزه ی همکاری های بین المللی علم و فناوری و سطح پایین دانش تخصصی فعالان این حوزه است. عضویت ایران در نهادهای بین المللی غالبا به صورت غیرمتمرکز بوده و نمایندگان ایرانی از حضور یک دیگر اطلاع ندارند و نمی توانند از تجارب و ظرفیت های موجود حداکثر استفاده را ببرند. ناهماهنگی و عدم هم سویی نمایندگان حاضر در این سازمان ها بسیار جدی است. از چالش های اصلی حضور نمایندگان در نهادهای بین المللی می توان به مواردی هم چون: تعامل با سازمان های اصلی متولی ازجمله وزارت امور خارجه، عدم جدیت سایر سازمان ها در تعاملات خود، عدم شفافیت قوانین داخلی و عدم اشراف بر قوانین و حقوق بین المللی اشاره کرد.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, سازمان های بین المللی, علم و فناوری, سیاست خارجی, همکاری علمی, سیاست گذاری علم, تولید علم}
    Effat Norouzi, Razie Mehrabi *, Javad Javad Mashayekh

    The purpose of this study is to investigate how the Islamic countries of Iran, Turkey, Saudi Arabia and Malaysia exploit international organizations in the field of science and technology and the neglected capacities and opportunities of Iran in this field. In this regard, first, the most important international organizations in the field of science and technology were identified in the regional and global dimensions and the presence and exploitation of these countries were compared with Iran. In this article, interviews and analysis of the experts’ opinions in the field of science and technology show that although Iran's presence in the international multilateral processes in this field is acceptable in terms of quantity, it is not desirable in terms of quality. The most important reason for this is the lack of skilled manpower in the field of international science and technology cooperation and the low level of specialized knowledge of activists in this field. Iran's membership in international institutions is often decentralized, and Iranian representatives are unaware of each other's presence and cannot make use of the most of existing experiences and capacities. The inconsistency and lack of the representatives’ alignment in these organizations is very serious. among the main challenges of the presence of representatives in international institutions can be mentioned these cases: the interaction with key responsible organizations, including the Ministry of Foreign Affairs, the lack of seriousness of other organizations in their interactions, the lack of transparency in domestic law, and the lack of oversight of international law and law.

    Keywords: Scientific Diplomacy, international organizations, Science, Technology, foreign policy, Scientific Cooperation, Science Policy Making, Science Production}
  • مرتضی نورمحمدی*، طیبه محمدی پور
    بهره گیری از ظرفیت های علمی و فناوری با هدف تامین اهداف و منافع ملی و رسیدن به سطحی از همکاری های بین المللی، پدیده ای است که با نام «دیپلماسی علمی» مورد استفاده دولت ها قرار می گیرد. دیپلماسی علمی به دولت ها امکان می دهد تا در مناسبات دوجانبه و یا چندجانبه خود در سازمان های بین المللی که ماهیتا سازمان هایی برای شکل دهی به همکاری بین المللی اند، به پیگیری منافع و مطالبات خود و تعامل با نظام جهانی مبادرت نمایند. سوال پژوهش حاضر این است که شاخصه های دیپلماسی علمی در اسناد فرادستی جمهوری اسلامی ایران چیست و نحوه تعامل بر اساس شاخصه های مذکور در سازمان های بین المللی (سرن، توآس و آیسسکو) چگونه صورت می گیرد؟ مقاله حاضر به روش توصیفی و از طریق تحلیل محتوای کیفی مفاد اسناد فرادستی جمهوری اسلامی ایران فرضیه پژوهش را این گونه مطرح می کند که در اسناد فرادستی، شاخصه های دیپلماسی علمی در ابعاد همکاری های علمی بین المللی، پژوهش های مشترک علمی، شبکه سازی نخبگان و دانشمندان در سطح منطقه ای و جهانی مطرح شده و جهت کلی تلاش های دیپلماسی علمی ایران در سازمان های بین المللی مذکور نیز در راستای اجرا و پیاده سازی شاخصه های بیان شده صورت می گیرد.
    کلید واژگان: ایران, دیپلماسی علمی, اسناد فرادستی, سازمان های بین المللی}
    Morteza Nourmohammadi *, Tayyebeh Mohammadipour
    The use of scientific and technological capacities to meet the national goals and interests and to reach a level of international cooperation is a phenomenon which used by governments as scientific diplomacy. Scientific diplomacy allows governments to pursue their interests and demands and interact with the global system in their bilateral or multilateral relations with international organizations, which are essentially organizations for shaping international cooperation. The main question of this research is what are the main characteristics of science diplomacy in the strategic documents of the Islamic Republic of Iran, and how I.R. Iran interact in international organizations (Case study: CERN,TWAS and ISESSCO) based on these characteristics? The methodology of the current research is the descriptive method through analyzing of the qualitative content of macro documents and how to use of these indicators regarding Iran’s interplay with international organizations. The main hypothesis of the article is that with reviewing the major documents of the Islamic Republic of Iran, the features of the country's diplomacy can be expressed in international scientific cooperation, joint scientific research, networking of elites and scientists in the region and the world and the purpose of the total efforts of Iranian diplomacy in the international organizations is based on the implementation of the mentioned indicators.
    Keywords: Iran, Science Diplomacy, National Documents, International Organizations}
  • هادی غیاثی*، رضا رنجبران، مهدی صادقی شاهدانی

    دیپلماسی های نوین از مهم ترین مسایل فرهنگ و ارتباطات در جهان معاصر است. نهاد وقف را می توان به عنوان یکی از نهادهای مردمی در جهان اسلام جهت استفاده در مسیر اهداف دیپلماسی مورد بررسی قرار داد. از جمله راهکارهای مهم استفاده از نهاد وقف، ایده دیپلماسی علمی در جهان اسلام است. مسئله این پژوهش تبیین دیپلماسی علمی با استفاده از ظرفیت های نهاد وقف و کشف راهبردهای آن است. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و تحلیل آن ها مبتنی بر روش تحلیل مضمون صورت گرفته است. بر اساس نتایج این پژوهش سه مضمون اصلی و فراگیری که از تحلیل مضمون منابع کتبی مرتبط به دست آمده است عبارتند از: «تبیین دیپلماسی علمی وقف»، «ضرورت دیپلماسی علمی وقف» و «راهبردهای دیپلماسی علمی وقف». بر اساس یافته-های این پژوهش دیپلماسی علمی وقف اشاره به ظرفیت های نهاد وقف و استفاده از آن ها در مسیر اهداف دیپلماسی عمومی دارد که یکی از این ظرفیت ها، راه اندازی و به کار گیری مراکز و ساز و کارهای علمی در این جهت است. خطرات جهانی شدن کنونی، لزوم ایجاد قدرت منطقه ای و جهانی تشیع، سیل اسلام هراسی و شیعه هراسی، لزوم فعال شدن بخش مردمی و اهمیت دیپلماسی از طریق مراکز علمی هر چه بیشتر ضرورت دیپلماسی علمی از طریق نهاد وقف را آشکار می سازد. توجه به پیشرفت های نوین علمی، ایجاد هماهنگی با مراکز علمی دیگر کشورها برای ایجاد پژوهشکده های مشترک، بهره گیری از مولفه های گفتمان اسلام ناب برای همگرایی منطقه ای و جهانی از مهم ترین راهبردهای دیپلماسی علمی وقف از طریق مراکز علمی می باشند.

    کلید واژگان: بخش مردمی, دیپلماسی, وقف, دیپلماسی علمی, جهان اسلام}
    Hadi Ghiasi *, Reza Ranjbaran, Mehdi Sadeghi Shahdani

    In the conventional economics literature, the crystallization of the possibility of non-profit economic activities along with profit-making activities with the third sector of the economy, including benevolent activities, is found; the waqf entity can be considered as one of the institutions of the third sector in the Islamic world Examined. Among the important strategies for using the waqf entity is the idea of scientific diplomacy in the Islamic world.The issue of this research is the clarification of scientific diplomacy using the capabilities of the waqf institution and discovering its strategies. The method of data collection is library and its analysis is based on the method of the analysis of the subject. Based on the results of this study, three main themes and subjects that are related to the analysis of the content of related written sources are: Definition of Scientific Endowment Diplomacy, "The Need for Scientific Endowment Diplomacy" and "Endowment Diplomacy Strategies".The dangers of the current globalization, the need to create a regional and global Shiite force, the flood of Islamophobia and Shi'a, the need to activate the third part and the importance of diplomacy through the scientific centers reveal the need for scientific diplomacy through the institution of the waqf. Paying attention to new scientific developments, establishing coordination with other scientific centers of other countries to create joint research institutes, utilizing the components of pure Islamic discourse for regional and global convergence are among the most important strategies of scientific diplomacy endowed through scientific centers. They are.

    Keywords: public sector, Diplomacy, Endowment, Scientific Diplomacy, Islamic World}
  • محمدرضا دهشیری*، سید محسن روحانی

    دیپلماسی علمی را می توان بعنوان یکی از موثرترین شاخه های دیپلماسی عمومی به شمار آورد و سکاندار هدایت آن را، دانشگاه ها و جامعه علمی کشورها بر عهده دارند. امروزه کشورهای مختلف با آکاهی از تاثیرگذاری بالای دیپلماسی علمی در حصول نتایج مطلوب در سیاست خارجی خود، بدنبال سرمایه گذاری در این عرصه نوین می باشند. دانشگاه امام صادق علیه السلام به عنوان یک دانشگاه پیشرو در زمینه علوم انسانی و اسلامی می تواند بعنوان یک دانشگاه الگو در زمینه دیپلماسی علمی مطرح گردد. در این تحقیق ضمن بررسی و سنجش عملکرد دانشگاه بر اساس شاخص های استاندارد، از طریق روش اشباع داده ها به مصاحبه با مسیولین، اساتید و صاحب نظران دانشگاه در عرصه بین المللی پرداختیم. در این مصاحبه ها مجموعه دلایل ایجابی برای حرکت دانشگاه در مسیر بین المللی شدن بر شمرده شد. حفظ مزیت رقابتی دانشگاه، و کمک به حفظ و بقای دانشگاه از جمله این دلایل بود. در پایان تحقیق راهکارهایی شامل ایجاد آگاهی در کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان پیرامون اهمیت و منافع بین المللی شدن دانشگاه و گفتمان سازی در این حوزه، و تدوین نقشه راهبردی کلان در عرصه بین المللی شدن و استفاده از ظرفیت فارغ التحصیلان دانشگاه ارایه گردید.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, بین المللی سازی دانشگاه, دانشگاه امام صادق علیه السلام, آموزش عالی, دیپلماسی عمومی}
    Mohammadreza Dehshiri *, Seyed Mohsen ROHANI

    Academic diplomacy can be considered as one of the most effective fields of public diplomacy. This diplomacy is mainly led by countries' universities and academic community. Nowadays, being aware of the high degree of effectiveness of academic diplomacy in the achievement of desirable results in their foreign policy, various countries seek to invest in this modern field. As a forerunner in the field of Islamic humanities, the Imam Sadiq (pbuh) University (ISU) can be introduced as an example in the field of academic diplomacy. A study of the background of this university and evaluation of the level of its internationalization based on standard indicators shows that ISU has not been completely successful in the international presentation of itself, and ultimately in its movement in line with academic diplomacy. In this research, I have interviewed the ISU's authorities, professors, and experts at the international level using data saturation point method. With respect to the causes of ISU's failure, one can point to such factors as the lack of motivation and will on behalf of ISU's senior authorities. In the end, such solutions as creating awareness in the staff, faculty members, and utilizing the capacities of ISU graduates are mentioned.

    Keywords: Academic Diplomacy, Public Diplomacy, University, Imam Sadiq (pbuh) University, internationalization}
  • الهه کولایی *، حمیدرضا عزیزی
    دیپلماسی علمی، مفهومی است که در قرن بیست ویکم و به واسطه پیشرفت های فناورانه در حوزه های مختلف دانش بشری طرح شده و مورد توجه قرار گرفته است. به طور کلی، این مفهوم عبارت است از استفاده از همکاری های علمی میان ملت ها به منظور رسیدگی و حل وفصل چالش های مشترک. یکی از مسائلی که جمهوری های بازمانده از فروپاشی اتحاد شوروی به طور کلی و از جمله کشورهای منطقه قفقاز جنوبی در دوره پس از فروپاشی شوروی با آن روبه رو شدند، ضعف دانش و فناوری تخصصی در حوزه های مختلف و همچنین کمبود نیروهای متخصص در این حوزه ها بود که دلیل آن، به وابستگی جمهوری ها به مرکز اتحاد (روسیه) از نظر علمی و فناوری بازمی گشت. از این دیدگاه، پیشرفت های ایران در عرصه علم و فناوری که در عرصه بین المللی تایید و تصدیق شده و زمینه شکل گیری دانشی بومی را در حوزه های مختلف فراهم کرده، می تواند به عنوان یک جنبه از قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در روابطش با کشورهای منطقه قفقاز جنوبی مورد توجه و استفاده قرار گیرد و به عنوان زیربنایی برای تقویت جایگاه ایران در این کشورها و ابزاری به منظور تامین هرچه بیشتر منافع ملی در رابطه با آنها به کار گرفته شود. مقاله حاضر تلاش دارد ضمن بررسی مفهوم دیپلماسی علمی و جایگاه آن در عرصه روابط بین الملل کنونی، رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به این گونه از دیپلماسی را مطالعه کند و به طور خاص، آن را در چارچوب روابط ایران با گرجستان به عنوان یکی از کشورهای منطقه قفقاز جنوبی بررسی کند. این مقاله نشان می دهد که دیپلماسی عمومی، تاکنون از دستیابی به جایگاه بایسته خود در روابط ایران با گرجستان بازمانده، اما وجود پتانسیل های علمی و فناوری فراوان در کشور، زمینه بالقوه ای را برای فعال کردن این جنبه از دیپلماسی در روابط مذکور به وجود آورده است.
    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, قفقاز جنوبی, گرجستان, همکاری های علمی, همکاری های دانشگاهی}
    Elahe Kolaee *, Hamid Reza Azizi
    The article examines the limits of Iranian foreign policy toward Georgia, outlines the threats from the US and other regional players such as Russia, Turkey and Israeli, and also attempts to identify the main causes and motivations for Tehran’s affiliation with Tbilisi. After disregarding the Caucasus for decades and being excluded from its geopolitical chess game, Iran decided to cultivate a new relationship with the South Caucasus, including Georgia, hoping to regain its once-potent role as a regional power. Georgia is the only South Caucasian country, which has no border with Iran; and this geographical factor has affected relations between the two countries.
    This paper has been performed as a field and analytical-descriptive study and has also been analyzed by “Realism theory” in Persian and English resources. The authors of the analysis studies in detail the opportunities for economic and other forms of partnership with Iran, which will help diversify Georgia's neighborhood policy, while balancing the interests of regional players of the South Caucasus. At the end of the research, the possible opportunity for Iran and Georgia that might accompany such a political strategy are discussed as well. The final goal of this document is maximum detection of the potential for improving Georgia-Iran relations and its in-depth analysis, as well as opening a space for discussion and debate on Georgia-Iran relations.
    Keywords: Iran, Georgia, US, Russia, energy, Turkey, Israel}
  • الهه کولایی*، شیوا علی زاده

    در سال های پس از فروپاشی اتحاد شوروی، جمهوری اسلامی ایران در همسایگی قفقاز جنوبی، تهدیدها و فرصت های جدیدی را تجربه کرده است. دگرگونی های مهم در صحنه جهانی و منطقه ای، شیوه ها و ابزارهای در اختیار سیاستگذاران برای تحقق منافع ملی را تحت تاثیر قرار داده است. اکنون نقش موثری که دیپلماسی علمی می تواند در دستیابی به اهداف سیاست خارجی ایفا کند، پذیرفته شده است. رقبای منطقه ای و فرامنطقه ای ایران هم دیپلماسی علمی را به بخشی از سیاست قفقازی خود تبدیل کرده اند. در مقاله پیش رو در پی پاسخ به این پرسش هستیم که دیپلماسی علمی تاکنون چه نقشی در روابط ایران و جمهوری آذربایجان ایفا کرده است و در آینده چه سهمی می تواند در این روابط داشته باشد؟ فرضیه نویسندگان این است که با توجه به ظرفیت های مناسب و قابل توجه دانشگاه ها و مراکز پژوهشی ایران، دیپلماسی علمی جمهوری اسلامی ایران به گونه ای فعال در این منطقه شکل نگرفته است.

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, قفقاز جنوبی, ایران, جمهوری آذربایجان}
    Elahe Kolaee *, Shiva Alizadeh

    During the years subsequent to the collapse of the Soviet Union, Islamic Republic of Iran has been experiencing many new opportunities and threats in its immediate neighbourhood, of which, South Caucasus is a complicated and geopolitically important part. Major transformations on the global and regional scenes have affected the ways and tools at the disposal of policymakers to realize national interests. Now it is widely acknowledged that science diplomacy can play an effective role in achieving foreign policy goals. Most of the regional and transregional rivals of Iran have made science diplomacy a part of their Caucasian policy. In the following article we will address this question: What role has been played by public diplomacy in the relations between Iran and the Republic of Azerbaijan & how it can contribute to this relationship in the future? Our main hypothesis is that considering the remarkable capacities of Iranian universities and research centres the science diplomacy of the Islamic Republic of Iran in the South Caucasus has not been formed in an active way.

    Keywords: Science Diplomacy, South Caucasus, Iran, the Republic of Azerbaijan}
  • محمدرضا دهشیری، طیبه محمدی پور*

     دیپلماسی علمی به استفاده از ظرفیت های علم و فناوری به عنوان ابزار عمل دولت ها در مجاری دیپلماسی و در  تعامل با سایر دولت ها و ملت ها اشاره می کند. بهره گیری از این دیپلماسی در راستای تامین منافع ملی دولت ها بر مبنای رویکردهای مختلفی همچون رویکردهای اقتصادی، بازار سازی، کسب درآمد، گسترش حوزه نفوذ، وجهه سازی و کسب پرستیژ بین المللی، افزایش امنیت، تولید و انتشار دانش و بسیج منابع صورت می گیرد. شرکت های دانش بنیان بواسطه محوریت بهره گیری از فناوری و تکنولوژی در تولید محصول و یا خدمات خود به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای دیپلماسی علمی در ایجاد تعاملات بین دولتی و کسب منافع ملی از سوی دولت ها مورد استفاده قرار می گیرد. سوال پژوهش حاضر این است که دیپلماسی علمی با بهره گیری از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان چگونه در جهت تامین اهداف و منافع ملی دولت ها عمل می کند؟ فرضیه پژوهش بیان می کند که دیپلماسی علم و فناوری با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در انتقال فناوری از یک سو و شناسایی و ایجاد بازارهای خارجی برای کالاها و محصولات دانش بنیان می تواند ضمن خلق فرصت هایی جهت تعامل و کسب وجهه مثبت بین المللی در جهت کسب ثروت و منافع مادی کشور عمل نماید. 

    کلید واژگان: دیپلماسی علمی, منافع ملی, شرکت های دانش بنیان}
    Mohammad reza dehshiri, Taiba mohammadi pour*

    The role of science diplomacy in the pursuit of states' national interests (With emphasis on knowledge based companies)Dr, Mohammad reza dehshiriTaiba mohammadi pourAbstract:Science diplomacy refers to the scientific capabilities as the means of states to interact with other countries and nations in diplomatic relations. The science diplomacy is used to serve the states' national interests on the basis of various approaches such as economic approaches, marketing, providing an income, increasing the influence, gaining international prestige, and increasing the security, production of knowledge and mobilization of sources. The states use knowledge based companies as one of the most important means of science diplomacy for interaction between states and the pursuit of national interest because they use technology to produce commodities and to provide services. So the question of research is: how could science diplomacy pursue the national interests of states by using the capabilities of knowledge based companies? The hypothesis would suggest that science diplomacy provides opportunities for the interaction and gaining prestige for creation of wealth by using capacity of knowledge based companies in technology transfer and by creating foreign markets for the knowledge based commodities.Key words: Science diplomacy, National interest, Knowledge based companies.

    Keywords: Science diplomacy, National Interest, knowledge based companies}
  • فریبا علی کرمی، محمدتقی شریعتی

    با شکل گیری رژیم صهیونیستی، این رژیم همواره با تهدید هویتی و موجودیتی روبه رو بود. به همین دلیل، از راه های سیاسی و نظامی سعی درحل این بحران ها نمود، اما با گذشت حدود شش دهه از شکل گیری آن، نه تنها به موفقیتی دست نیافت، بلکه از درون جامعه خود، دچار بحران مشروعیت نیز شد و به تدریج جریانی انتقادگرا در اسراییل رشد کرد که تردید و تشکیک در اصول و اهداف صهیونیسم را وجه همت خود قرار داد. این جریان که پساصهیونیسم هم نامیده می شود، به دنبال این بود تا مشکلات مشروعیتی و هویتی رژیم صهیونیستی را در میان اعراب و جهانیان و همچنین خود یهودیان رفع کند و چهره آن را نزد افکار عمومی و همسایگان ترمیم سازد. هدف این نوشتار پاسخ به این سوال است که رژیم صهیونیستی با توجه به انتقادهایی که از مبانی فکری صهیونیسم در قرن 21 به وجود آمد، چه راه کارهایی را برای خروج از چالش های مشروعیتی و هویتی خویش مدنظر قرا داده است؟ نویسنده برای پاسخ به آن، در پی اثبات این فرضیه است که از سال 2000 به بعد، رژیم صهیونیستی برای ترمیم چهره خود به خصوص در میان اعراب و منطقه خاورمیانه و تامین مشروعیت و امنیت موجودیت خود رو به دیپلماسی علمی آورد که از راه کارهای آن، ارایه بورس های تحصیلی به اعراب، برگزاری سمینارها و همایش های مشترک با دانشمندان عرب، ارایه خدمات پزشکی و آموزشی درخاورمیانه بوده است.

    کلید واژگان: فلسطین, دیپلماسی علمی, بورسیه های تحصیلی, مشروعیت, هویت}
  • حسین رفیع، ملیحه نیک روش
    قدرت نرم به مثابه یکی از ارکان سیاست بین الملل در عصر حاضر، جایگاه رفیعی یافته است، به گونه ای که سیاستمداران برای دست یابی به آن تلاش زیادی دارند. علت این امر را می توان در کارآمدی و موفقیت قدرت نرم نسبت به اشکال کلاسیک قدرت(قدرت سخت و برهنه) جست و جو کرد. جمهوری اسلامی ایران نیز همانند سایر واحدهای سیاسی، نیازمند بازشناسی، تقویت و کاربست قدرت نرم است تا به این وسیله توان قدرت ملی خویش را ارتقاء بخشد. یکی از کشورهایی که ایران در آن دارای منابع متنوع قدرت نرم است، عراق است. این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی در صدد بوده است، نظر به زمینه های موجود و تقویت این زمینه ها پس از سقوط رژیم بعث، دیپلماسی عمومی را به مثابه یکی از ارکان قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در عراق واکاوی کند. در این راستا، با عنایت به داده های نظری، منابع عمده قدرت نرم ایران در عراق و اثر بخشی آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلید واژگان: قدرت نرم, جمهوری اسلامی ایران, دیپلماسی عمومی, عراق, دیپلماسی علمی, دیپلماسی فرهنگی}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال