جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "فلسفه یونانی" در نشریات گروه "علوم اجتماعی"
تکرار جستجوی کلیدواژه «فلسفه یونانی» در نشریات گروه «علوم انسانی»جستجوی فلسفه یونانی در مقالات مجلات علمی
-
این نوشته درباره منابع ابوعلی مسکویه رازی در تالیف کتاب تهذیب الاخلاق است و نویسنده کوشیده است که تا آنجا که منابع اجازه می دهند، دریابد که آبشخورهای مسکویه آثار و شروح کدام فیلسوفان ارسطویی یا افلاطونی بوده است و جمع و تلفیقی که مسکویه در اینجا بین آراء افلاطونیان و ارسطوییان در مسیله اخلاق و شرح کتاب اخلاق نیکوماخوس ارسطو کرده و گاهی در آثار موجود یونانی نمی توان نظیر دقیق آنها را یافت، ریشه در کجا دارد و احیانا نوآوری های اندک او در کجاست.
کلید واژگان: فلسفه اسلامی, فلسفه یونانی, مسکویه رازی, اخلاق ارسطویی, اخلاق نوافلاطونی -
یکی از مسایل مهم در حوزه چیستی فلسفه اسلامی، نسبتی است که این فلسفه با فلسفه یونانی دارد. محور اصلی مباحث کتابی که این نوشتار درصدد معرفی و نقد آن است، بررسی مسئله مذکور است. در این راستا با توجه به بدیع بودن موضوع و مدعاهای کتاب و دشوار بودن سبک نویسنده، سعی شده است ابتدا خط سیر و محتوا و مدعای اصلی نویسنده روشن شود و در نهایت در قسمت نقد، ابتدا به صورت اجمالی به نقاط قوت و ویژگی های مثبت کتاب و نقد شکلی کتاب پرداخته شده سپس به صورت تفصیلی وارد نقد تحلیلی کتاب شده ایم. شاید بتوان گفت مهمترین نقص کتاب علاوه بر تمرکز بر اندیشه قرآنی به جای فلسفه اسلامی، ناکافی بودن ادله نویسنده و عدم توجه کافی به ادله رقیب است که سعی شده در قسمت نقد محتوایی مصادیق متعدد این نقص به تفصیل نشان داده شود. با وجود نقدهای وارده بر کتاب، موضوع کتاب و روش شناسی محققانه و استنباط ها و خوانش های متفاوت آن از متون فلسفه اسلامی به لحاظ کیفی آن قدر جذاب و قابل قبول است که پیشنهاد می شود مراکز آموزش عالی این کتاب را به عنوان متن کمک آموزشی در مقطع دکتری فلسفه اسلامی و فلسفه تطبیقی لحاظ کنند.کلید واژگان: ماهیت فلسفه اسلامی, فلسفه یونانی, عبد الجواد فلاطوری, مبدا عالم, زمان, اندیشه قرآنیOne of the important issues in the field of Islamic philosophy is the relation between this philosophy and Greek philosophy. The main focus of the book's discussions is to study this issue. This article is intended to introduce and critique this book. In this regard, we first tried to clarify the content of the book and the main claim of the author. Finally, in the critique, we first briefly reviewed the strengths and attributes of the book and the critique of the book's form, then we entered in more detail about the book's analytical critique. The most important critique of the book is the inadequacy of the evidence and the lack of attention to the rival's arguments. According to the subject matter of the book and its scholarly methodology, it is suggested that higher education institutions consider this book as a text of educational assistance in the PhD degree in Islamic philosophy and comparative philosophy.
-
تاکنون، علاوه بر بررسی های تاریخی، سه نحوه خوانش از اندیشه سیاسی فارابی صورت پذیرفته است: یکی در ارتباط اندیشه این فیلسوف با تفکر یونانی، دوم در ارتباط با نسبتی که می توان میان فلسفه و دیانت برقرار کرد؛ و سوم، توضیح اندیشه فارابی بر اساس بحران(هایی) که فارابی با آن مواجه بوده است. در این مقاله، حسب نسبت فلسفه سیاسی فارابی با «یونان»، «اسلام»؛ و «بحران اجتماعی زمانه» این خوانش ها تحلیل و نقد می شوند.
کلید واژگان: فارابی, فلسفه سیاسی, دین اسلام, فلسفه یونانی, بحران اجتماعیAddition to historical analyses, three different types of reading of the ideas of al-Farabi have been offered: First, the connection between his ideas and the Greek thought; second, the connection between his ideas and theology, and the relationship that can be established between philosophy and religiousness; and third, the explication of al-Farabi’s ideas on the basis of the crisis (-es) he faced. In the present article the relationship between al-Farabi’s philosophy and Greece, Islam and the social crisis of the time are elaborated on.Keywords: Al, Farabi, Philosophy, Greek Philosophy: Political Philosophy, Religion, Crisis -
فلسفه اسلامی به چه معناست؟ آیا پدید آوردن فلسفه اسلامی ممکن است؟ آیا فلسفه اسلامی در تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی تحقق یافته است؟ در متون دینی اسلام به وضوح مضامین بسیاری درباره خدا، جهان و انسان وجود دارد که هر چند به زبان فلسفی بیان نشده اند، اما می توان آنها را به صورت فلسفی تقریر کرد و از آنها برای پدید آوردن اصول و نظریات فلسفی جدید استفاده نمود. فلسفه ای که با بهره گیری از معارف اسلامی ساخته می شود، باید در مقام تاسیس، تبیین و داوری به ملاکها و موازین روش شناختی عقلی تن بسپارد. چنین فلسفه ای تنها در صورتی معقول و مقبول تلقی می شود که از بوته داوری عقلی سرفراز بیرون آید. از سوی دیگر آشنایی با آراء فیلسوفان مسلمان، بررسی سیر تحولات آن و مقایسه آن با آراء فلاسفه یونان نشان می دهد فلسفه اسلامی در تاریخ فلسفه و در جهان اسلام تحقق یافته است. در این مقاله با نشان دادن نوآوری های تنی چند از فلاسفه اسلامی و تلاش آنها برای بهره گیری از معارف اسلامی و همسو کردن نظام فلسفی خود با اندیشه های اسلامی، نشان داده شده است که فلسفه اسلامی نه تنها ممکن بلکه امری تحقق یافته است.
کلید واژگان: فلسفه اسلامی, فلسفه یونانی, معارف اسلامی, مقام کشف, مقام داوری -
تردیدی نیست که مسلمانان، ارتباطی تاریخی و فرهنگی با حکمت یونانی و فلسفه های دیگر داشته و از میراث فلسفی و غنی دوران باستان، بهره های زیادی برده اند؛ ولیکن، مطالعه عمیق تاریخ طولانی فلسفه اسلامی نشان می دهد که خاستگاه فلسفه اسلامی را باید در بطن و متن اسلام و در منابع اصیل آن یعنی قرآن و حدیث، جستجو کرد؛ چرا که این فلسفه، اصول، مبانی، موضوعات و مسائل متعدد خود را از وحی اسلامی گرفته است. همه فیلسوفان اسلامی در فضای وحیانی اسلام و با الهام از این متون، فلسفه خود را پدید آورده اند و اساسا فلسفه اسلامی، تاویلی فلسفی از متن مقدس است که عمیقا ریشه در قرآن و حدیث دارد و به همین جهت در طول قرون و تا به امروز، به عنوان یکی از جریانات فکری بسیار تاثیرگذار در تمدن اسلامی به حیات خود ادامه داده است.
کلید واژگان: فلسفه اسلامی, قرآن, حدیث, فلسفه نبوی, فلسفه یونانیIt goes without saying that the Muslims have had a historical, cultural connection with the Greek theosophy (philosophy) and other philosophies and have utilized the rich sources and heritages of the ancient times, but a profound study of the long history of Islamic philosophy demonstrates that the birthplace of Islamic philosophy should be searched within the text of Islam and its original sources, that is, the Quran and traditions. Indeed this philosophy, has its principles, fundamentals, subjects and problems related to itself which sprout from the Islamic revelation. All Islamic philosophers created their philosophies in the revelatory atmosphere of Islam and were inspired by its texts. Basically, the Islamic philosophy is a hermeneutic philosophy of the sacred texts which are deeply rooted in the Quran and tradition. Hence throughout centuries till date, it has continued its life as an influential intellectual current in the Islamic civilization.
نکته
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.