جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "تعاملات اجتماعی" در نشریات گروه "علوم قرآن و حدیث"
تکرار جستجوی کلیدواژه «تعاملات اجتماعی» در نشریات گروه «علوم انسانی»-
نشریه آموزه های تربیتی در قرآن و حدیث، سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1401)، صص 183 -201لازمه حکمرانی اثربخش بر افراد، شناخت ساحت ها و مراتب انسان است. قرآن کریم با نگاهی چندبعدی به معرفی انسان پرداخته است و پیامبر اسلام بر اساس همین شناخت، توانست بیشترین تاثیرگذاری را بر تغییر رفتارهای اجتماعی و اصلاح عقاید و باورهای افراد جامعه آن زمان تا به امروز داشته باشد. هدف نوشتار حاضر، تبیین و استخراج الگوهای رفتار تعاملی پیامبر اسلام با مردم است تا به این پرسش پاسخ دهد که رویکرد حکمرانی و اعمال قدرت پیامبر اسلام در میان افراد جامعه برای هم افزایی و رشد اجتماعی چگونه بوده است؟ برای رسیدن به پاسخی مناسب، مبانی انسانشناسی قرآن کریم و سیره تربیتی آن حضرت مورد تامل قرار گرفت. روش تحقیق از نوع تحلیل مضمون کیفی و با رویکردی توصیفی تفسیری میباشد که در گردآوری اطلاعات از روش بررسی اسناد بهره گرفته شده است. یافتههای تحقیق حاکی از این است که رویکرد جامعه شناسی پیامبر اسلام بر آموزههای انسانشناسی قرآن مبتنی است و علاوه بر رفاه دنیوی و مادی بر تعالی روحانی و معنوی انسان نیز تاکید دارد؛ بنابراین، در چنین رویکردی کرامت ذاتی و عزتمندی انسان، فدای منفعت مادی نمیشود. حفظ و گسترش ارتباطات مردمی، احسان در روابط اجتماعی، حفظ وحدت، برابری در مقابل قانون و رعایت حقوق یکدیگر، مشورت و نظرخواهی، هم نشینی با مردم و حضور در متن جامعه، ازجمله شیوه های رفتار اجتماعی پیامبر اسلام است.کلید واژگان: روش های تعاملی پیامبر (ص), تعاملات اجتماعی, سیره پیامبر اسلام, روابط اجتماعیThe requirement for effective governance over people is to know the fields and levels of human beings. The Holy Qur'an introduces man with a multi-dimensional view and the Prophet of Islam, based on this knowledge, can have an impact on changing social behaviors and reforming the opinions and beliefs of people in society from that time until today. The purpose of this article is to explain the behavior patterns of the Prophet of Islam with the people in order to answer the question of how was the society of governance and the exercise of the power of the Prophet of Islam among people for synergy and social growth? In order to reach a suitable answer, the anthropological foundations of the Holy Quran and the educational life of the Holy Prophet were considered. The research method is a qualitative content analysis with a descriptive and interpretive point of view, which has been used to collect information from the document review method. Research indicates that the sociology of the Prophet of Islam builds on the anthropological teachings of the Qur'an and causes the worldly and material world to exist over the spiritual and spiritual excellence of man. Therefore, in such an opinion, Maintaining and expanding people's relations, benevolence in social relations, maintaining unity, equality before the law and respecting the rights of consultation, seeking opinions, socializing with people and being in the context of society are among the ways of social behavior of the Prophet of Islam.Keywords: methods of the Prophet (pbuh), social research, Islamic way of life, Social Relations
-
نظریه کنش کلامی یکی از نظریات مطرح در زمینه تحلیل گفتمان و متن شناسی است. این نظریه که شاخه ای از فلسفه زبان است به بررسی افعال و جملات در موقعیت های مختلف می پردازد. کاربست این نظریه جدید در تحلیل متون دینی، افق جدیدی را در برابر پژوهشگران این حوزه قرار می دهد. سوره آل عمران در رابطه با تعاملات اجتماعی اسلام با اهل کتاب موضوعات مختلفی را مطرح می کند. بسیاری از آیات این سوره به بررسی ویژگی های فکری و رفتاری نادرست اهل کتاب در گذشته و حال می پردازد. رویکرد این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است که از الگوی کنش کلامی جان سرل برای تحلیل جملات مربوط به این تعاملات استفاده می گردد. پیام اصلی آیات در قالب این کنش ها، نظام ارزشی جدیدی را بیان می کند. خداوند همه پیروان ادیان الهی را در تعامل با یکدیگر به سمت و سوی وحدت ادیان برای هرچه بهتر شدن جامعه، خواه به صورت توصیه، پیشنهاد یا حتی هشدار، ترغیب نماید. غالب این کنش ها به صورت غیرمستقیم است و به دلیل عمق معانی جملات، برای برخی آیات می توان چندین کنش را در نظر گرفت. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که از میان کنش های پنجگانه سرل، کنش ترغیبی و کنش عاطفی درآیات تعاملات اجتماعی اسلام با اهل کتاب به نسبت سایر کنش ها، وجه غالب است. دلیل این بسامد بالا، آن است که تعلیل توصیف آگاهی بخش از یک سو حاکی از آن است که اراده الهی منطبق بر گفتمان ارشاد و ارتقای فهم مخاطب است و از سوی دیگر نشان دهنده این است که گوینده قصد دارد تا مخاطب به بهترین نحو تعامل مسالمت آمیزی با سایر ادیان الهی داشته باشد. هدف این تحقیق، تحلیل آیات مرتبط با تعاملات اجتماعی مسلمانان با پیروان اهل کتاب در سوره آل عمران با تاکید بر الگوی کنش کلامی جان سرل می باشد.
کلید واژگان: تعاملات اجتماعی, سوره آل عمران, اهل کتاب, کنش های کلامی, جان سرل -
زیارت به عنوان یک واقعه، در هسته خویش برخوردار از مجموعه تعاملاتی است که عواملی می تواند آن را به مطلوبیت و جذابیت سوق داده و هدف از زیارت را تامین کرده و بیشترین رضایت را برای زایر به ارمغان آورد و یا بالعکس تعاملات نارسا و مخدوش، می تواند موجب دلزدگی و تنفر از نقش را به وی تحمیل کند. به موجب این مهم، تحقیق پیش روی به ابعاد و اضلاع تعاملات اجتماعی مطلوب در سطوح مختلف، شامل: محتوای تعامل، محیط، ابزار و فضای حاکم، پرداخته و آراء مسیولان و متولیان به عنوان سیاست گذاران و برنامه ریزان زیارت مطلوب، خدمه به عنوان کنشگران خدمت دهنده، صاحب نظران زیارت پژوه و زایرین به عنوان مخاطبین زیارت و مبتنی بر ادب حضور در بارگاه منور رضوی را مورد مطالعه قرار داده است تا با ترسیم مختصات ادب ورزی در ساحت امام معصوم زیارت مطلوب را برای ارادتمندان ارایه دهد تا از پیرایش های نامطلوبی که بعضا در زیارت ها دیده می شود، بزداید و به این دسته از سوالات پاسخ خواهد داد. الزامات و بایسته های ادب حضور زیارت چیست؟ ادب حضور در پیشگاه امام معصوم (ع) دارای چه مختصاتی است؟ شرایط محیطی چه تاثیری در تحقق ادب حضور دارد؟ وظیفه متولیان آستانه عتبات در این رابطه چیست؟یافته های تحقیق در شش مقوله بسترها و زمینه های ادب ورزی، مسئولیت متولیان جهت تحقق ادب، ادب حضور خدمه، ادب حضور زایر، شرایط مداخله گر ادب ورزی و آثار ادب حضور تنظیم گشت و مدل ادب ورزی در سطح تعامل با عاملان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
کلید واژگان: ادب حضور, تعاملات اجتماعی, تئوری زمینه ای, زیارت, حرم رضوی, مطالعه کیفیAs an event, pilgrimage enjoys a set of interactions that can be led by some factors to desirability and attractiveness. These factors can realize the purposes of pilgrimage and bring the most satisfaction to pilgrims. Or vice versa, ineffective and distorted interactions can make the pilgrims bored and resentful of the tasks. Accordingly, the forthcoming study focuses on the dimensions and aspects of desirable social interactions at various levels, including: content of interactions, environment, tools, and the prevailing space. The study also examines the views of officials and custodians as the policy makers and organizers of a desired pilgrimage, the crew as the service-giving agents, pilgrimage scholars, and pilgrims as the performers of pilgrimage based on the etiquette for pilgrimage in the holy Razavi Shrine to determine the etiquette of pilgrimage to the Imam (AS) to describe desirable pilgrimages to avoid unpleasant performance that are sometimes seen during pilgrimages. The study answers these questions: What are the requirements and etiquette of pilgrimage? What are the characteristics of the etiquette of presence in the Shrine of the Infallible Imam (AS)? What effects do environmental conditions have on the realization of the etiquette? What are the duties of the custodians of the shrines in this regard? The findings of the study were organized in six categories: the contexts and fields of the etiquette, the responsibility of the custodians for the realization of the etiquette, the etiquette of the crews’ presence, the etiquette of the pilgrims’ presence, the conditions intervening in the realization of the etiquette, and the effects of the presence etiquette. Finally, the model for the realization of the etiquette was analyzed at the level of the interactions with the aforementioned individuals.
Keywords: presence etiquette, social interactions, grounded theory, Pilgrimage, Razavi shrine, qualitative study -
تعاملات اجتماعی با اقلیتهای دینی از مسایل مهم جوامع اسلامی است. از اینرو آگاهی از چگونگی برخورد با این اقلیتها مستلزم واکاوی سنتهای نبوی در برقراری ارتباط با پیروان سایر ادیان است. از آنجاییکه یهود در صدر اسلام بخش اعظم اقلیت مدینه را به خود اختصاص داده بود و در مبارزه با امر رسالت پیامبر بیش از مسیحیت نقش داشته؛ از اینرو نویسنده در این مقاله با بهرهگیری از منابع کتابخانهای و پردازش توصیفی اطلاعات، از رهگذر واکاوی شاخصهای رفتاری پیامبر اسلام (ص) در مواجهه اجتماعی با یهودیان با تاکید بر پیمان نامه میان مسلمانان و یهودیان مدینه به این مساله پرداخته است. نگارنده پس از بررسی جایگاه اجتماعی یهودیان در مدینه، به ویژگیهای رفتار اجتماعی آنان برپایه گواهمندی قرآن و اقدامات پیامبر برای ایجاد رابطه با این قوم میپردازد. دستاورد این تحقیق معرف 3 شاخص اصلی صبر، مدارا و قاطعیت در برخورد با اقلیتهای دینی به ویژه یهودیان میباشد.
کلید واژگان: تعاملات اجتماعی, پیامبر اکرم(ص), جامعه اسلامی, شاخص های رفتاری, یهود -
نقش مولفه های کاربردشناختی در تبیین آیات مشتمل بر تعاملات اجتماعی قرآن با اهل کتاب با تاکید بر آیه 93 سوره آل عمرانچکیدهدانش کاربردشناسی از شاخه های زبان شناسی است که می تواند در حوزه تفسیر قرآن وارد شود و ابعاد معنایی این آیات را در سطح مراد جدی آشکار سازد و به تفسیر و تبیین معانی پاره گفت ها در هنگام کاربرد و بر اساس شرایط و موقعیت زمانی و مکانی تولید پاره گفت بپردازد.قرآن کریم بارها به موضوع طعام و حلیت و حرمت آن توجه کرده است. این موضوع همواره با یکی از وجوه مربوط به امر نبوت و رسالت، به ویژه لزوم تبعیت از فرستاده و شخص برگزیده الهی برای جلوگیری از گمراه شدن در پیوند است. بر اساس آیه 93 سوره آل عمران می توان گفت که در میان امتهای موحد قبل از نزول تورات نیز امر حلیت و حرمت به مقتدا و پیشوای دینی باز می گشته است. رویکرد کاربردشناسی در فهم این آیه نشان می دهد که موضوع خوراکیها و خوردن، موضوعی ذو ابعاد است که طرح آن در قرآن کریم با موضوعات و مفاهیم مختلف درآمیخته است و البته در این میان، مفهوم توحید و نبوت پیامبر اسلام و نیز برگزیدن و تبعیت از امام و مقتدا، از اصلی ترین مفاهیمی است که با این موضوع پیوند خورده است.
کلید واژگان: کاربردشناسی, تعاملات اجتماعی, اهل کتاب, سوره آل عمرانPragmatic application of the verses of social interaction of Islam with other montheistreligions with emphasis on verse 93 of sura Al-ImranAbstractApplied knowledge is a branch of linguistics that can be included in the field of interpretation of the Qur'an and reveal the semantic dimensions of these verses at the level of serious intent and to interpret and explain the meanings of the parts of the words during the application and based on the conditions and time and place of production of the parts.The Holy Qur'an has repeatedly addressed the issue of food, lawful and unlawful. This is always linked to one of the aspects of prophecy and mission, especially the need to follow the messenger and the chosen person of God to avoid going astray. According to verse 93 of Al-Imran, it can be said that among the God-fearing nations before the revelation of the Torah, the matter of sanctity and sanctity was returned to the religious leader.The practical approach to understanding this verse shows that the subject of food and eating is a matter of dimensions, the design of which is intertwined with different topics and concepts in the Holy Quran, and of course, the concept of monotheism and prophethood of the Prophet of Islam.
Keywords: Pragmatics, Social Interactions, Montheist religions, Surah Al-Imran -
از آنجا که انسان دارای زندگی اجتماعی است و بر اساس نیازهایش باید در جمع زندگی کند، لذا نحوه تعاملات انسان با دیگران باید در دستور کار وی قرار گیرد. این چگونگی در آیین های مختلف و مکاتب گوناگون دارای ویژگی های خاص خود میباشد. و در هر جامعه ای بر اساس این تعاملات انجام میگیرد. در دین اسلام و در قرآن نیز دستوراتی برای این کار داده شده است که از جمله ی آنها میتوان اشاره کرد به رفتار و کرداری از انبیاء که خداوند متعال در قرآن ذکری از آنها را آورده است. این تعاملات نیز قابل تقسیم به بخشهای جزئی تری هستند که از جمله آنها روابط اقتصادی است نگارنده به تبیین هشت بخش از سیره انبیاء الهی در قرآن در این حوزه پرداخته است. بی تردید طرح برخورد انبیاء در این باره با دریافت هایی که از آیات قرآن می توان داشت، تاثیر بسیاری در روابط اجتماعی انسانها خواهد داشت چرا که آنان الگوی بشریت هستند و عوامل اقتصادی با اینکه خود مادی هستند، تاثیرات اخروی داشته و می تواند در سعادت انسان هم موثر باشد.
کلید واژگان: انبیاء, سیره ی عملی, تعاملات اجتماعی, سیره اقتصادی -
یکی از موضوعات مهم و کاربردی در زندگی اجتماعی، نوع تعامل و رفتارهای متقابل میان انسان هاست. قرآن و عترت به عنوان منابع اصیل اسلامی سرشار از آموزه های ارزنده درباره نحوه تعامل انسان ها با یکدیگر در مسائل گوناگون است. فرمایش ها و مکاتبات امام رضا(ع) به عنوان امام معصوم که منصوب پروردگار و ملهم از علوم وحیانی است؛ تکیه گاه محکم و استواری برای شناخت و عمل به این آموزه های الهی است. این پژوهش در صدد پاسخگویی به این پرسش اصلی است که مولفه های اصلی در تعاملات اجتماعی در آموزه های رضوی با تاکید بر نامه حضرت به عبد العظیم حسنی(ره)چیست؟ آنچه در این مقاله تحلیل شده شامل مواردی است که با مراجعه مسئله محورانه به قرآن و روایات معتبر معصومان به ویژه فرمایش ها و سیره عملی امام رضا(ع) بوده است؛ هرچند این پژوهش در ارائه این مولفه ها قائل به حصر نیست. بر این اساس مولفه های اصلی در تعاملات اجتماعی عبارت است از: سلام کردن و تحیت، راستگویی، امانتداری، ترک جدال، احسان، محبت، به دیدار یکدیگر رفتن، همدلی، پرهیز از تفرقه.کلید واژگان: تعاملات اجتماعی, قرآن, امام رضا(ع), عبد العظیم حسنی(ع)One of the important and applied subject-matters in the social life is the kind of the interaction and mutual behaviors among humans. The Qur-an and the Household of the Prophet(s) as the pure Islamic sources are full of valuable teachings on the method of interaction of humans with each other in different issues. Instructions and correspondences of Imam Reza (a.s.) as an infallible Imam which is attributed to the God and inspired from the divine sciences , is a solid and firm support for cognition and practicing these divine teachings.
This research intends to respond to this main question : What are the main components in social interactions inspired from the letter of Imam Reza(a.s.) to Abdolazim Hasani(a.s.)? What has been analyzed in this article includes cases which have been collected through a problem-oriented attitude reference to the Qur-an and creditable traditions of the infallible Imams in particular the instructions and practical behaviors of Imam Reaz(a.s.) , though in presenting these components, this research does not limit itself. On this basis , the main components in the mentioned social interactions include: Greetings and salutation , veracity , trusteeship , leave a dispute , beneficence, affection , visiting each other , empathy , abstinence from division.Keywords: Social Interactions, The Qu-ran, Imam Reza (a.s.), Abdolazim Hasani (a.s.) -
اصول روابط اجتماعی در سبک زندگی قرآنی در حوزه تعاملات اجتماعیزیباترین و دلرباترین بعد از ابعاد دین مبین اسلام، بعد اخلاقی آن است. آنجا که از فضایل اخلاقی سخن می گوید و انسان ها را به تخلق به اخلاق الهی فرا می خواند. در حوزه باید و نبایدهای اخلاقی نیز مهم ترین بحث، مباحثی است که جنبه اجتماعی دارد؛ چرا که این مباحث، تکالیف اخلاقی انسان را در حوزه تعاملات اجتماعی بیان و خط قرمزهای زندگی وی را در تعامل با دیگر انسان ها مشخص می کند. این پژوهش اصول روابط اجتماعی را در تعاملات اجتماعی بررسیده و باید و نبایدهای این حوزه را از متن قرآن و روایات استخراج و ارائه نموده است.کلید واژگان: سبک زندگی دینی, اخلاق اجتماعی, آداب معاشرت, تعاملات اجتماعیThe principles of the social relations at the Koranic life style in the social assignmentsThe most beautiful and attractive feature of Islam is its moral feature that it talks about moral wisdoms and invites mankind to dressing up to divine morality. Among moral norms and anomalies the most important subjects are the social subjects. Because these subjects are express the social assignments and specifies the precincts at the interaction with other Peoples. This research Checks out the principles of the social relations and concluded its rules, from the Quran and Hadith.Keywords: Religious life style, Social morality, Etiquette, Social assignments.
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.