به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "ختم ولایت" در نشریات گروه "علوم قرآن و حدیث"

تکرار جستجوی کلیدواژه «ختم ولایت» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی ختم ولایت در مقالات مجلات علمی
  • حسن پناهی آزاد

    یکی از اوصاف مذکور در روایات برای عصر ظهور، «جمعیت عقول و کمال اندیشه انسان‌ها» است. در تفکر شیعی، این ویژگی، ارمغان حضور ظاهر امام قایم (عج) در میان بندگان خدا است. امام معصوم، انسان کامل و مظهر تام اسما و صفات الاهی است. از این رو، جمعیت عقل و کمال اندیشه انسان‌ها، نه تنها تحقق هدایت تشریعی و بلوغ معرفتی انسان با تعلم از نفس متعالی انسان کامل است؛ که یکی از ابعاد ظهور حق و تحقق جامعه توحیدی به تبع ظهور آخرین ذخیره الاهی و مظهر تام توحید، یعنی امام معصوم قایم (عج) می‌باشد. نوشتار حاضر، مبتنی بر روایات، ویژگی یادشده را با عطف توجه به آموزه انسان کامل در عرفان شیعی، به روش تبیینی تحلیلی، بررسی کرده است.

    کلید واژگان: عصر ظهور, جمعیت عقل, کمال اندیشه, هدایت, انسان کامل, ختم ولایت
    Hasan Panahi Azad

    One of the mentioned attributes in the narrations for the era of Appearance is the agreement of human intellect and the perfection of thought. This characteristic is the result of the apparent presence of the Imam Qaem (a.s) among God’s servants. The infallible Imam is the Perfect Man and the perfect manifestation of God’s names and attributes. Therefore, the agreement of intellect and the perfection of thought of human beings is not only the realization of the revealed guidance and the human cognitive maturity by learning from the transcendental soul of the Perfect Man, but also one of the aspects of the appearance of the truth and the realization of the monotheistic society following the appearance of the last divine reserve and the perfect manifestation of monotheism, that is Imam Qaem (a.s). The present article, based on the narrations, has investigated the mentioned feature by paying attention to the doctrine of the Perfect Man in Shiite theosophy with an explanatory-analytic method.

    Keywords: the era of Appearance, the agreement of reason, the perfection of thought, guidance, the Perfect Man, the Seal of saintship
  • مریم محمدی آرانی
    درباره ختم ولایت مطلقه و مقیده، میان بزرگان و محققان عارف، اختلاف نظرهایی وجود دارد، به گونه ای که بعضی حضرت علی، برخی حضرت مهدی یا حضرت عیسی یا حتی ابن عربی را خاتم ولایت می دانند. با استدلال دلایل عقلی و نقلی می توان گفت: صاحب ولایت مطلقه، حضرت علی و خاتم آن، حضرت مهدی است و امامان معصوم همگی در ذات و صفات یک نور و یک حقیقت هستند و تفاوت آنان در ظهورها و شئونی است که براساس حکمت بالغه الهی در زمان های مختلف ظهور کرده اند. هر یک از اولیای خدا در عصر خود می تواند در اثر سیر و سلوک و طی مقامات، مظهر یکی از اسمای الهی شود. به بیان دیگر، ولایت مطلقه هم به حضرت علی و هم به حضرت مهدی ختم خواهد شد و ولایت خاصه، ختم ندارد؛ بلکه همیشه استمرار دارد و در هر زمان، شخصی از اولیای الهی که جزو ابدال و اوتاد به شمار می آید صاحب آن ولایت است.
    کلید واژگان: ختم ولایت, ولایت, ولایت خاصه, ابن عربی, عرفان
  • احسان فتاحی اردکانی
    از بحث های مهم مکتب ابن عربی، بحث کیستی ختم ولایت است. شارحان مکتب ابن عربی، به ویژه قیصری و حکیم قمشه ای، هر کدام با دلایلی به ارائه نظریه پرداخته اند. قیصری بر این باور است که ختمیت ولایت مطلقه از آن حضرت عیسی†(ع) و ختمیت ولایت مقیده از آن ابن عربی است، او ختمیت حضرت مهدی(ع) را نمی پذیرد، چنان که به ختمیت امیرالمومنین اشاره ای نمی کند اما حکیم قمشه ای معتقد است امامان معصوم و نیز عیسی و ابن عربی همگی خاتم اولیا هستند؛ زیرا ختم ولایت اطلاق های گوناگونی دارد و می توان بر اساس هر یک از این اطلاق ها، به ختمیت اشخاص پیش گفته باور داشت. در نوشتار پیش رو دیدگاه این دو شارح در این موضوع مقایسه، و مشخص شده است که دیدگاه قیصری ناقص و در حل عبارت های ابن عربی ناکارآمد است و دیدگاه حکیم قمشه ای نیز هر چند از اشکال های قیصری پیراسته است، در پاره ای موارد با اشکال هایی روبه رو است.
    کلید واژگان: ختم ولایت, امیرالمومنین, مهدی, عیسی, ابن عربی, قیصری, آقامحمدرضا قمشه ای
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال