به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « آدم و حوا » در نشریات گروه « علوم قرآن و حدیث »

تکرار جستجوی کلیدواژه «آدم و حوا» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • مصطفی جلالی، فاطمه حویزاوی *، سید ابوالقاسم موسوی

    قرآن، کتاب قصه و داستان و تاریخ نیست، اما در برخی آیات به زیباترین اسلوب و بهترین بیان، داستانی را ذکر می کند تا هدف خود را در میان کلام به مخاطب برساند. در این مقاله سعی شده است؛ به یکی از پرچالش ترین داستان های قرآنی، که همان هبوط آدم و حوا (علیهم السلام) است اهتمام ورزیده شود. پژوهش حاضر با تکیه بر تفسیر «التیسیر الکریم الرحمن» نوشته ی شیخ عبدالرحمن آل سعدی (م1376ق) از دانشمندان عامه و «الجوهر الثمین» نوشته ی سید عبدالله شبر (م1224ق) از علمای امامیه به بررسی داستان حضرت آدم و حوا در سوره بقره می پردازد. تلاش بر این است که تحلیلی از تفسیر هبوط، با نظر به آیات قرآن کریم ارایه داده شود. لذا نگارنده، با روش توصیفی - تحلیلی و با رویکرد کتابخانه ای - اسنادی، مسایل مربوط به هبوط حضرت آدم (علیه السلام) را مورد بررسی قرار داده است و به تحلیل و بررسی نظرات هر دو مفسر، تصحیح خطاها و ذکر مشترکات و تا حد امکان، ریشه یابی نظرات این دو مفسر پرداخته شده است. در مقایسه این دو تفسیر نگاشته شده، هر دو در بسیاری موارد راه به صواب برده و در برخی موارد نیز دچار خطا شده اند، گاهی مشترکاتی داشتند و در اکثر مطالب، تفاوت دیدگاه و افتراقاتی بین آن دو مشاهده شده است.

    کلید واژگان: قرآن, تفسیر, شبر, السعدی, آدم و حوا, خلقت, هبوط}
  • احمد سعدی، زهره رنجبر تیلکی*
    یکی از مباحثی که به مثابه خشت کج در بحث جایگاه زن در اجتماع انسانی بنا نهاده شده، تاثیر عنصر زنانه در پیدایش نخستین گناه است؛ روایاتی در ذیل آیات هبوط در سوره بقره در تفسیر طبری دلالت بر اغواگری حوا و نقش فعال وی در هبوط آدم دارد. در این نوشتار مضمون روایت ها با عرضه بر آیه هایی که هبوط را به تصویر کشیده اند، بررسی شده است، پس از آن زمینه های خرافی روایت ساز در جریان هبوط حضرت آدم معرفی گردیده و مشخص شده است که مطابق آیات هبوط، عنصر زنانه فاقد هرگونه نقش در پیدایش نخستین نافرمانی است و روایات، جملگی دارای ریشه خرافی هستند که میراث فرهنگی پیشینیان و عامل جعل روایاتی با این مضمون، در کتب شیعه و سنی است. آنچه ضروری است پالایش منابع دینی از باور های خرافه در مورد زن است که همتی پاک و نگرشی عاری از تعصب می طلبد؛ چرا که تاثیر وجدانی مخرب این دست روایات بر جامعه اسلامی غیر قابل انکار است.
    کلید واژگان: آدم و حوا, تفسیر طبری, نقش زن, هبوط}
    Ahmad Saadi, Zohreh Ranjbar *
    One distorted view of the position of women in the human society is the belief in the effect of feminine element in the first sin of Adam; the traditions under the verses of hubut in the Surah al-Baqarah in Tabari's commentary indicate Eve's seduction and his active role in the fall of Adam. In this article, the theme of narratives has been studied with regard to the verses of hubut. Then, the untrue narration-maker grounds in the field were introduced, and it has been determined that according to the verses of hubut, the feminine element lacked any role in the emergence of the first Disobedience and all these traditions as a cultural heritage of the predecessors, have a superstitious leading to the falsification of such traditions in Shiite and Sunni books. What is, therefore, necessary in the field lies in the purification of religious sources from these superstitions about women, which requires a clear and unbiased attitude, because the effect of the destructive conscience of these narratives on the Islamic society is undeniable.
    Keywords: Adam, Eve, Tabari's Commentary, Female Role, Hubut, Falling}
  • فرج الله هدایت نیا *
    درباره آفرینش انسان، آدم و حوا و به طور کلی، درباره آفرینش دو صنف مرد و زن میان مفسران اتفاق نظر وجود ندارد. دیدگاه های آنان درباره این موضوع به دو نظریه کلی بازمی گردد. بسیاری از مفسران، آفرینش مرد و زن را از منشی متفاوت و برای اهداف متفاوت می دانند و معتقدند که خدای سبحان حوا را از قسمتی از بدن حضرت آدم آفریده است. همچنین، معتقدند خدای متعال زن را برای آرامش شوهر خلق کرده است. نتیجه این نظریه، فرادستی و سروری مرد بر زن و آفرینش تبعی زن در نظام ارزشی اسلام می باشد. گروهی دیگر از آنان، منشا و هدف آفرینش آدم و حوا را مشترک می دانند و معتقدند که مردان و زنان در آفرینش و به لحاظ شرافت و ارزش یکسان و همسان هستند. مطابق این نظریه، خدای متعال زن و شوهر را برای آفرینش یکدیگر آفریده است. با توجه به تاثیر این نظریات در نظام فقهی حقوقی و فرهنگی اجتماعی، در این جستار تلاش شده ادله نظریه آفرینش تبعی زن بررسی و ارزیابی شود و نشان داده شود که آدم و حوا و به طور کلی، مرد و زن از منشاء مشترک و برای هدف یکسان آفریده شده اند و هیچ یک بر دیگری شرافت و سروری ندارد.
    کلید واژگان: آفرینش تبعی, آدم, حوا, مرد, زن}
    Farajolah Hedayatnia *
    There is no consensus among the commentators on the creation of male and female two men. Their views on this subject go back to two general theories. A large number of commentators in the creation of men and women are from different sources for different purposes, and they believe: God has created Eve from the body of Adam. They also believe that the Almighty God created the woman to calm her husband. The result of this superstitious theory of male dominance on women and the consequent creation of women in the value system of Islam has Islamic values in Islam. Another group of them shared the origin and purpose of the creation of Adam and Eve and believed: Men and women are equal in creation and in respect of dignity and worth. According to this theory, the Almighty God created the husband and wife to create each other. Considering the influence of these views on the jurisprudential, legal and cultural-social system, this paper attempts to examine and evaluate the reasons for the female adolescent creation and to show that Adam and Eve and, in general, men and women have been created from the same source for the same purpose. And nobody else has any honor and nobody.
    Keywords: Creation, Adam, Eve, Woman}
  • مژگان سرشار*
    از داستانهای مشهور درباره خاستگاه بشر و سرآغاز زندگی انسان بر زمین، حکایت خلقت و هبوط آدم و حوا و گسترش نسل آنهاست. هم در عهد عتیق و دیگر آثار کهن دین یهود، و هم در قرآن کریم تحریرهای مختلف این داستان دیده می شود. به تناسب ذکر آن در قرآن، بحثهای مفصلی درباره جزئیات حکایت را می توان در تفاسیر اسلامی نیز بازجست؛ جزئیاتی که هر یک برخوردار از خاستگاهی متفاوتند. پیشینه این داستان در ادبیات کتاب مقدس موجب شده است گاه این احتمال از جانب مستشرقان مطرح شود که اصل حکایت قرآنی هم چیزی جز خوانشی از عهد عتیق و دیگر آثار یهودی نباشد. برای بررسی چنین احتمالی ضرورت است مقایسه ای میان تحریرهای مختلف داستان در فرهنگ اسلامی با تحریر توراتی حکایت صورت پذیرد. این کوشش مطالعه ای به همین منظور است. بنا ست که در آن داستان را بازکاویم و نگرشهای بازتابیده در تفاسیر اسلامی را نسبت به خویشاوندی هابیل و قابیل با آدم (ع) و حوا، نحوه قتل هابیل به دست قابیل، و مباحثی دیگر از این دست مرور کنیم. چنان که خواهیم دید، با مرور نگرشهای عالمان مسلمان و مطالعه تطبیقی آن با ادبیات کتاب مقدس می توان دریافت که تحریرهای داستان هابیل و قابیل در برخی تفاسیر و روایات اسلامی تا حدود زیادی با روایت قرآنی داستان متفاوت، و بیشتر منطبق بر آرای بازتابیده در تورات و تلمود و تفاسیر آنهاست.
    کلید واژگان: آدم و حوا, اسرائیلیات, تفسیر تمثیلی, تفسیر نمادگرا, تلمود, محمد باقر بهبودی}
    Muzhgan Sarshar*
    One of the famous stories about the origin of man and the beginning of human life on the earth is the story of Adam and Eve, their creation and later their descent on the earth and their reproduction. In both the Old Testament and other ancient Jewish works and the Quran, different versions of the story have been narrated. On the occasion of the story being mentioned in the Quran, detailed discussions about the story have been mentioned in Islamic exegeses, the details which have had different origins. The narration of the story in biblical literature has caused the orientalists to claim that the reflation of the story in the Quran is a copy of the story from the Old Testament. To investigate about this claim it is necessary to compare different versions of the story as mentioned in Islamic culture with the one reflected in Torah. The present study has been done for this purpose. It aims to review the story itself and discuss about the views expressed in Islamic exegeses about the relationship of Cain and Abel with Adam and Eve, the way Abel was murdered by Cain and other related issues. It is concluded that, by analyzing the Islamic version of the story and comparing it with the biblical version one can infer that the version reflected in Quranic exegeses and Islamic traditions is much different from the Quranic version of the story. It is a lot influenced by the story as mentioned in Torah and Talmud.
    Keywords: Adam, Eve, Israilies, Allegorical interpretation, Symbolic interpretation, Muḥammad Baqer Behbudki}
  • سید مرتضی میرتبار
    طبق متون مقدس عبری، خداوند بنای خلقت انسان را بر آدم گذارد و از حوا به عنوان ابزاری برای همراهی و معاونت آدم استفاده کرد که بدین صورت حوا انسان درجه دوم معرفی می شود. حوا کسی بود که نخستین بار از مار فریب خورد و آدم را نیز فریب داد و بدین ترتیب با عملکرد حوا واقعه گناه نخستین رخ داد. بنابراین، برخی عالمان یهودی، حوا را شیطان کوچک نامیدند و بر او لعن می فرستند و او را علت سقوط انسان می دانند. با وجود آنکه عالمان یهودی معتقدند گناه نخستین در نظام الاهیاتی آنان جایگاه مهمی ندارد اما تاثیرات فراوانی بر نسل آدم، به ویژه بر زنان، داشته است. تنزیل جایگاه حوا به عنوان نماینده جامعه زنان، باعث نزول جایگاه زنان شد. حتی در کتاب مقدس آیات متعددی در نکوهش زنان وجود دارد که همه آن ها از گناه نخستین و عملکرد حوا نشئت می گیرد. نگاه بدبینانه به حوا به حدی بود که داستان تحریفی لیلیث وارد ادبیات یهودی شد و نسبت های ناروایی به حوا دادند. در واقع عملکرد حوا و لیلیث به عنوان نماینده جامعه زنان موجب شد نام زن با شیطان پیوند یابد و شر نیز بنا بر فعل آنان به وجود آید. این ذهنیت منفی درباره حوا و تاثیر آن بر جامعه زنان، باعث ایجاد احکام سخت و منفی در خصوص زنان و دیدگاه های نادرست درباره آنان شد که در تلمود و سخنان حاخام های بزرگ یهودی به کرات دیده می شود.
    کلید واژگان: آدم, حوا, گناه نخستین, زنان, کتاب مقدس, لیلیث}
    Seyyed Morteza Mir Tabar
  • حسن رضایی هفتادر*، کوثر یوسفی، سمانه صنعت گر
    پژوهش حاضر، به معرفی و آسیب شناسی مقاله «آدم و حوا» (Adam and Eve) در دائره المعارف قرآن (E Q) می پردازد. کرنیلیا شاک (Cornelia Schock) در این مقاله، اعلام خلقت آدم، آموختن همه نام ها، سجده فرشتگان در برابر آدم، هبوط آدم و حوا به زمین و پسران آدم را مورد بررسی قرار داده است. تکرار کلمه آدم در قرآن، مجادله فرشتگان، بحثی در معنای خلیفه، آفرینش حوا، سرپیچی از دستور خداوند برخی از مطالب مطرح در مقاله شاک و بایسته بررسی و نقد می باشد که در نوشتار حاضر به سامان رسیده است.
    کلید واژگان: قرآن, دایره المعارف قرآن لیدن, کرنیلیا شاک, آدم, حوا}
    Hasanrezaeehaftador*, Kautharyususfi, Samanesanatgar
    The present research deals with the article presented in the Qur’anic encyclopedia entitled Adam and Eve. In this article, Cornelia Schock has dealt with the issue of the declaration of Adam’s creation, teaching all names to him, prostration of angels to Adam, descent of Adam and Eve on earth and the children of Adam. The repetition of the word Adam in the Qur’an, discussion of angels, discussion in the meaning of Caliphate, creation of Eve, and declining the command of Allah by Satan are among the issues in Cornelia Schock’s article that should be critically examined. In this paper we have critically examined these concerns.
    Keywords: The Quran, The Leiden Encyclopedia of Quran, Cornelia Schock, Adam, Eve}
  • سید ابراهیم سجادی
    در این نوشتار موضوع فلسفه حجاب در پرتو قرآن بررسی می شود.
    نویسنده حجاب را بازتاب حیاء و عفت می داند و بر این باور است که پدیده حیا و عفت ویژگی ذاتی انسان بوده و در زن قوی تر از مرد می باشد. این ویژگی فطری مبنای پیشنهادی چندگانه قرآن است که در آیات گوناگون مطرح شده است مانند: مردان باید چشم شان را فرو گیرند، عورت شان را بپوشانند و سرزده وارد حریم زندگی خصوصی خانواده ها نگردند. زنان چشم شان را فرو گیرند، شرمگاه شان را بپوشانند، از خودنمایی، پای کوبی و با کرشمه صحبت کردن بپرهیزند و اندام و زیور آلات خود را ننمایانند.
    نویسنده عقیده دارد که حجاب خواسته مشترک زنان و مردان است و فلسفه آن با مطالعه چهار تقاضای فطری: حیا و آرایش در زنان و غیرت و شهوت در مردان، قابل درک می باشد و برخورد منطقی و درست با این چهار گرایش، ازدواج عاشقانه و پاک و زندگی خانوادگی همراه با آرامش، دوستی و مهربانی فزاینده را امکان پذیر می سازد.
    کلید واژگان: زن, خانواده, حیا, عفت, غیرت, شهوت, فطرت, حسادت, تجاوز جنسی, حجاب, ترس, فمینیزم, آدم و حوا, تبرج, زینت, آرایش}
    Sayyid IbrāhĪm SajjādĪ
    In this article the philosophy of ḥijāb (Islamic dress code) in light of the Quran is studied. The writer views ḥijāb as a reflection of modesty and chastity, and believes that modesty and chastity is an intrinsic human feature and stronger in women than in men. This innate feature is the basis of several suggestions from the Quran which are set forth in various verses, such as: men should guard their eyes [from lustful things], should cover up their privates, and should not trespass the private territory of families; women should guard their eyes, cover up their privates, avoid showing off, dancing, and speaking coquettishly, and do nor reveal their body and jewelry.The writer believes that ḥijāb is a mutual demand of both men and women and its philosophy is to be understood by studying its four innate requirements: modesty and make up in women, and dignity and lust in men; which if dealt with wisely and correctly, they would make feasible a pure and love-based marriage, a peaceful family life, and increasing friendship and kindness.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال