جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "تطبیق" در نشریات گروه "ادیان و عرفان"
تکرار جستجوی کلیدواژه «تطبیق» در نشریات گروه «علوم انسانی»-
تاویل در قرآن یکی از چالشی ترین مسایل قرآنی دانسته می شود. از جمله اندیشمندان معاصری که نگاه جامعی به بحث تاویل دارند، آیت الله جوادی آملی است. از دیدگاه ایشان بیشترین کاربردهای تاویل در قرآن حکیم، ناظر به حوزه لفظ، مفهوم و معنا، تفسیر و تبیین نیست، بلکه درباره ارجاع به واقعیت عینی و خارجی اعم از دنیا و آخرت است.آنچنان که ظاهرها با ظاهر و باطن ها با باطن سنجش شدنی است، تاویلات قرآن نیز با ام الکتاب قابل سنجش است؛ چراکه ام الکتاب همان خطوط کلی آیات قرآن به شمار می آیند. لازمه این دیدگاه که یکی از دیدگاه های بدیع این حوزه به شمار می آید، این است که کل قرآن اعم از محکم و متشابه تاویل دارد و سنجش این تاویلات، با ام الکتاب است و روز قیامت ظرف تحقق تاویل قرآن به شمار می آید. نگاه کاربردی به این دیدگاه، آن است که فهم تاویلات قرآن به لحاظ ارجاع شان، به صورت طولی اول برای خداوند؛ دوم برای کسانی که به مقام مشییت خداوند نایل شدهاند؛ سوم برای خواص اهلبیت (ع) میسر است.
کلید واژگان: تاویل, جوادی آملی, تفسیر, ام الکتاب, جری, تطبیق"Taʾwīl" (esoteric interpretation) stands as one of the most intricate Quranic topics. Among contemporary scholars, Ayatollah Javadi Amoli offers a comprehensive exploration of this issue. He argues that in the Quran, the majority of instances where "taʾwīl" is mentioned extend beyond mere linguistic interpretation, conceptual delineation, or explanation. Rather, they delve into the realm of objective external realities, encompassing both worldly matters and the hereafter. Just as exteriors can be measured with exteriors and interiors with interiors, Quranic “taʾwīl” or interpretation can be gauged against the "mother of the book," which serves as the foundational framework for Quranic verses. This innovative perspective suggests that the entirety of the Quran, including its definitive (muḥkam) and ambiguous or metaphorical (mutashābihāt) verses, possesses interpretative depth. These interpretations should be assessed in light of the "mother of the book," with the context of the Day of Resurrection serving as the fulcrum for Quranic interpretation to unfold. Practically, according to this perspective, understanding Quranic interpretation in terms of their references is first the prerogative of God, then those attaining the status of divine providence, and finally, the selected household of the Prophet.
Keywords: taʾwīl, interpretation, Javadi Amoli, Quranic exegesis, mother of the book, Application, Comparison -
نشریه عرفان اسلامی، پیاپی 55 (بهار 1397)، صص 143 -157
علم تاویل و باطن آیات قرآن از جمله علومی است که از دیرباز مورد توجه اندیشمندان مسلمان در حوزه علوم قرآن بوده است و هر کدام از مفسران دو فرقه شیعه و اهل سنت طبق تعاریف خود از این علم به آن پرداخته اند، اماواقعیت این است که متن اغلب تفاسیر، ظاهر و تنزیل قرآن است و پرداختن به تاویل آیات مورد توجه تعداد اندکی از مفسران بوده است،از جمله کتب تفسیری که به باطن آیات پرداخته اند؛ کتاب الکشف تالیف جعفربن منصورالیمن است که از جمله داعیان اسماعیلی اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم است و همینطور کتاب مرآه الانوار و مشکوه الاسرار تالیف ابوالحسن عاملی که از جمله دانشمندان اثنی عشری قرن دوازدهم هجری است، این دو دانشمند که از دو فرقه مختلف و دو قرن متفاوت هستند در کتب خود فقط به بطون و تاویل آیات پرداخته اند اما علاوه بر اینکه دیدگاه دو مفسر در پرداختن به بطون آیات متفاوت است، موضوعاتی که به آنها اشاره کرده اند نیز موضوعات مختلفی است که در برخی از این موضوعات اشتراک و در برخی دیگر تفاوتهایی دارند، همچنین روش پرداختن به بطون و تاویل آیات نیز در هردو کتاب متفاوت است، به نظر می رسد برای درک بهتر و فهم دقیقتر کتاب الکشف خواننده این کتاب نیاز به آشنایی با دو علم متفاوت دارد؛ علم سیمیا (که عبارت است از علم حروف ابجد، علم اعداد، علم کواکب، افلاک و بروج و،،،،) و دیگری دانستن احادیث تاویلی که از ناحیه ائمه(ع) بخصوص امام باقر و امام صادق(ع) وارد شده است، با نگاهی گذرا به این کتاب می توان فهمید که خود مولف نیز با توجه به این علوم و احادیث، دست به تالیف این کتاب زده است، اما درک مطالب کتاب مرآه الانوار برای خواننده این کتاب آسان تر است زیرا تاویل آیات در این کتاب بر اساس روایات اهل بیت(ع) می باشد
کلید واژگان: قرآن, تاویل, تحلیل, تطبیق, مرآه الانوار و مشکوه الاسرار, الکشف, بطن معنای -
در بررسی یک کتاب تفسیر، علاوه بر دقت در روش ها و گرایش های مفسر آن کتاب و چگونگی استدلال و شیوایی بیان و سلیس بودن کلمات و مستند بودن مطالب، کیفیت بهره گیری از منابع و مآخذ، مسئله ای مهم و حیاتی است. تفسیر کشاف زمخشری یکی از منابع کیفی و کمی مهم تفسیر مرحوم علامه محمدحسین طباطبایی است. علامه در تفسیر المیزان که از جمله کامل ترین تفاسیر شیعه است، مطالب فراوانی از کشاف نقل کرده و در موارد گوناگونی برای تحکیم استدلال های لغوی، بلاغی و... از آن بهره برده است. در این نوشتار، با تطبیق و مقایسه دو تفسیر، به چگونگی نقل المیزان از کشاف به سبک و روش علامه طباطبایی، در کیفیت نقل و بهره گیری از مطالب زمخشری خواهیم پرداخت.
کلید واژگان: محمدحسین طباطبایی, محمود زمخشری, المیزان, الکشاف, مقایسه, تطبیقIn examining a commentary book on the Quran, it is important to consider the method used by the commentator, his doctrinal tendency, reasoning, language and expressiveness, and also to see how the commentary is documented. What is of equal importance is to investigate what sources are referred to and how. The late Mohammad Hossein Tabātabā'i's Al-Mizān is one of the most important Shiite interpretations of the Quran. In his commentary on the Quran, Tabātabā'i has widely referred to Mahmood Zamakhshari's Al-Kashshāf, an important commentary on the Quran, to support his literal and conceptual arguments. In this paper, the author compares the two commentaries on the Quran to explore the method employed by Allama Tabātabā'i for using and referring to Al-Kashshāf.
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.