به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "صوفیان" در نشریات گروه "ادیان و عرفان"

تکرار جستجوی کلیدواژه «صوفیان» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی صوفیان در مقالات مجلات علمی
  • تبرزین فلزی دراویش، اسباب عرفانی
    محمداسمعیل خلجی*، آراز نجفی، فرزاد مافی

    دراویش ایران درجرگه صوفیان به شمار می آیند که درسیر سلوک آیینی خود از تبر استفاده می کنند. دلایل استفاده از این ابزار از سوی دراویش درهاله ای از ابهام قرار دارد. لذا در این جستار به جهت روشن شدن دلایل و نوع کارکرد این سلاح از سوی دراویش، با استناد به اطلاعات اسنادی به فلسفه وجودی آن از دوره های پیش و بعد از اسلام پرداخته شده است و به شیوه کتابخانه ای و به روش پژوهش تحلیلی - تاریخی ابتدا پیشینه تاریخی ظهور تبرزین های فلزی در فلات ایران مورد ارزیابی قرارگرفته است و با استناد به مستندات تاریخی ریشه و جایگاه ارزش معنوی تبر در فرهنگ و باور دراویش بررسی شده است و به دنبال راستی آزمایی این فرضیه هستیم که به نظر می رسد که تبر ابزار نظامی و آیینی است که توسط اسواران در دوره ساسانی و سپس توسط صوفیان در دوره های اسلامی استفاده شده است. نتیجه اینکه دراویش صوفی در زمره فرقه های باستانی هستند و تبر نشانه و شاهدی بر ارتباط باستانی دراویش با آیین های ایران باستان است.

    کلید واژگان: تبرزین, اسواران, صوفیان, نسقچیان, دراویش
    Dervish metal ax, mystical tools
    Mohamadesmaiel Khalaji*, Araz Najafi, Farzad Mafi

    Dervishes of Iran are considered Sufis in the Jirga, who use axes and hatchets in their religious rituals. The reasons for the use of this tool by Dervish are in an aura of ambiguity. Therefore, in this essay, in order to clarify the reasons and the type of operation of this weapon by Dervish, its existential philosophy from the pre- and post-Islamic periods has been discussed by citing documentary information. And by the library method and by the analytical-historical research method, the historical background of the emergence of metal tabrizin in the plateau of Iran has been evaluated first. And with reference to historical documents, the origin and place of the spiritual value of the ax in Dervish culture and belief have been investigated And we are looking to verify this hypothesis that it seems that the ax is a military and ritual tool that was used by the horsemen in the Sassanid era and then by the Sufis in the Islamic era. The result is that dervishes are among the ancient sects and the ax is a sign and evidence of the ancient relationship between dervishes and ancient Iranian rituals.

    Keywords: battle ax, Eswaran, Sufis, Nasgachians, Dervishes
  • یوسف ظهوریان، اردشیر اسدبیگی*، شهربانو دلبری، علیرضا روحی
    از ویژگی های بارز قرن نهم هجری از نظر مذهبی، رواج مذهب تشیع و اظهار قشر فرهنگی و فرهیخته نسبت به این مذهب بود. سیاست آزادی مذهبی تیموریان که ادامه سیاست مغولان بود. زمینه را برای تضارب آراء مهیا کرد. در این راستا مکتب تشیع که از پایه های اعتقادی استواری برخوردار بود، با انگیزه های معنوی، الهی و عرفانی رشد چشمگیری کرد که درنهایت مقدمات تشکیل حکومت شیعی ایجادگردید. همچنین آرامش ایجادشده بعد از فتوحات تیمور و علاقه و احترام وی به علما، دانشمندان و صوفیان نیز مشاهده می گردد. دراین دوره عالمان یا شیعه بودند و اساس تالیفات خود را بر بعد عرفان و تشیع قرارمی دادند و اگر هم سنی بودند، سنی کم تعصب و یا متمایل به شیعه بودند. حال تلاش های عالمان و دانشمندان در دوره قبل و مقارن روی کار آمدن تیموریان برای ایجاد تشیع حایز اهمیت است که این پژوهش به آن می پردازد. شیوه این جستار (توصیفی - تحلیلی) می باشد. پرسش اصلی این تحقیق این است که آیا با مطالعه آثار دانشمندان این دوره می توان به دیدگاه های عرفانی آن ها در زمینه تشیع دست یافت؟ نتایج بررسی نشان می دهد که آثار امیرعلیشیرنوایی، خنجی، عبدالرحمن جامی و غیره از اهل سنت و متصوفه نمودی از عرفان و تشیع را در آثار خود دارند.
    کلید واژگان: عالمان, صوفیان, عرفان, تشیع, تیموریان
    Yusof Zohurian, Ardeshir Asadbeigi *, Shahrbanu Delbari, Alireza Roohi
    One of the prominent features of the ninth century AH in terms of religion was the spread of the Shiite religion and the expression of a cultural and cultured stratum towards this religion. The Timurids policy of religious freedom, which was a continuation of the Mongols policy. It paved the way for the conflict of votes. In this regard, the Shiite school, which had a firm belief base, grew significantly with spiritual, divine and mystical motives, which finally laid the groundwork for the formation of a Shiite government. There is also calm after the conquests of Timur and his interest and respect for scholars, scientists and Sufis. In this period, they were scholars or Shiites and based their writings on mysticism and Shiism, and if they were Sunnis, they were Sunnis with little prejudice or inclination towards Shiites. Now, the efforts of scholars and scientists in the previous period and at the same time as the Timurids came to power to create Shiism are important, which this study addresses. The method of this research is (descriptive-analytical). The main question of this research is based on the question of whether by studying the works of scientists in this period, their mystical views on.
    Keywords: Scholars, Sufis, mysticism, Shiism, Timurids
  • اکرم گلی، هادی وکیلی*
    در فاصله دوره مشروطه تا پهلوی، تجدد و مدرنیسم مهم ترین دغدغه حکومت و دین مداران بوده است. صوفیان نیز در حوزه عینی اجتماعی مانند آموزش نوین، موسیقی، نوع پوشش، احزاب و انجمن ها؛ و در حوزه نظری و مبانی تفکر نوین، مانند ناسیونالیسم و اومانیسم واکنش نشان داده اند. صفی علیشاهی و سلطان علیشاهی مهم ترین شاخه های طریقت نعمت اللهیه بودند که هر یک دیدگاه و عملکرد متفاوتی داشتند. پرسش این است که آنان با تکیه بر مبانی اعتقادی خود چه رویکردی در مواجهه با موج مدرنیسم در عصر مشروطه و سپس دوره پهلوی داشتند؟ فرض بر این است که صوفیان ضمن پرهیز از اقدامات انقلابی دوره مشروطه، از موج مدرن گرایی آن کاملا منفک نشدند و در دوره پهلوی موافقتها و مخالفتها با مسایل عمدتا فرهنگی آنان را به بازبینی مبانی اعتقادی واداشت. دستاورد این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، نشان می دهد صوفیان ضمن پذیرش ظواهر نوگرایی، تغییرات ساختاری و بنیادینی را در اعتقادات دینی نپذیرفتند.
    کلید واژگان: صوفیان, تجدد, مدرنیسم, مشروطه, پهلوی, ایران
    Akram Goli, Hadi Vakili *
    Between Constitutional Revolution and Pahlavi, modernity and modernism were important concerns of the administration and religious people. Sufis reacted in fields like modern education, clothing, and parties, as well as in theoretical areas and foundations of modern thinking like nationalism and humanism. Safi ‘Alishahi and Sultan ‘Alishahi, the main branches of Nematullahiyya Tariqat, each had different perspectives and practices. The question is that based on their religious foundations, what approach they assumed regarding the wave of modernism in constitutional revolution and Pahlavi period?  Sufis avoided revolutionary measures of constitutional revolution but were not detached from the wave of modernization; during the Pahlavi period, conformities and oppositions with mainly cultural issues forced them to revise their religious foundations. The results show that Sufis accepted the manifestations of modernization but not the structural and fundamental changes in religious beliefs.
    Keywords: Sufis, Approach, Modernity, modernism, Iran
  • مسعود شاورانی*

    طبیعت و بخش های مختلف زیست بوم به علت بی توجهی انسان، به سرعت در حال تخریب و نابودی هستند و پژوهش ها در راستای ارزش نهادن به جانوران و حفظ حقوق آنان ضروری است. اخلاق محیط زیست از شاخه های مهم بحث حفاظت از محیط زیست است و هدف از این تحقیق، ارایه رویکرد اخلاقی صوفیان در احترام و ارزش نهادن به حیوانات است تا به عنوان الگوی اخلاقی عملی، قابل طرح و کاربرد باشد. در شرح حال صوفیان، تذکره های عرفانی و آثار و روایات عرفانی نوشته ها و حکایات بسیاری از سیره قولی و فعلی آنان در شفقت، ارزش گذاری و علاقه مندی به جانوران مشاهده می شود، که نشان از علاقه و احترام ژرف صوفیان نسبت به جانوران است. دوستداری و ارزش نهادن به جانوران در این مقاله شامل چند عنوان اصلی می شود که به آن پرداخته شده است: همنشینی با جانوران اهلی و غیراهلی، پندگیری از جانوران، اجتناب از آزار جانوران و ترک گوشت خواری، الفت و شفقت با جانوران، موانست و خدمت جانوران به عارفان، گفتار و نصایح عارفان در تکریم جانوران، گفتار عارفان در باب رعایت حقوق جانوران، اثر ایجابی نیکی و ستم به جانوران و اثر سلبی نیکی و ستم به جانوران. روش انجام این تحقیق کتابخانه ای است و توصیف و تحلیل داده های جمع آوری شده نشان می دهد که صوفیان جزء گروه خاصی از دینداران بوده اند که از دیرباز در رفتار اخلاقی خود، به حیوانات علاقه ویژه ای داشته و به حقوق آن ها احترام گذاشته و ارزش ذاتی برای آنان قایل بوده اند.

    کلید واژگان: اخلاق, جانوران, شفقت, صوفیان, صحرا, سگ, آهو
  • کتابت وحی در سخن صوفیانه (با تاکید بر آرای مولانا)
    منظر سلطانی، سعید پورعظیمی
    باور به مراتب متعدد وحی از نظرگاه صوفیان، سبب شده است تا وحی را امری بی پایان و همیشگی بدانند که به صورت دریافت های باطنی، نوع خاصی از معرفت را پدید می آورد. اعتقاد بدین شیوه کسب معرفت، با توسل به کشف و شهود، به آفرینش متن هایی می-انجامید که صوفیان، آن را مولود «وحی قلب» و غلبه الهام خداوندی بر آدمی می شمردند و با محو جایگاه خود به عنوان مولف، نقش خویش را تنها کتابت این ادراکات باطنی و دریافت های مقدس می دانستند و یا سراسر متن را هدیه خداوند معرفی می-کردند. سخن الهامی، در لحظه غلبه بر صوفی با خصایصی همچون دیگرگونی حال، بی اختیاری و ستاندن اراده گفتار همراه است و در صورت مکتوب خود به آفرینش متن هایی می انجامد که اغلب پر حجم و فاقد نظم ساختاری اند و به واسطه اشتمال بر معانی عظیم و ناآشنا جانب مخاطب را فرو می گذارند. صاحبان این آثار، این دست تصنیف ها را سخن برتر می دانند که اثرهای عظیم دارد و اسباب جوشش اندیشه می گردد و هرکس توانایی درک آن را ندارد
    کلید واژگان: تصوف, صوفیان, وحی, الهام, شهود, مولف, مولانا
    Writing Down the Revelation in Mystical Word (Special Emphasis on Rumi's Viewpoints)
    Manzar Sultani, Saeid Pourazimi
    Belief in the different grades of revelation in mystics’ viewpoint has led them to consider revelation as an endless and permanent issue which creates a special kind of episteme through esoteric acquisition. Belief in this kind of acquisition of episteme through intuition and perception leads to the creation of texts that mystics call revelation of heart or the domination of divine inspiration over man. By eliminating their own status as authors, the mystics consider themselves only as the scribes of these esoteric perceptions or introduce the entire text as the gift of God. The inspirational word, at the moment of domination over the mystic, is accompanied with such traits as change of mood, lack of will and snapping of the determination to speak, and in written case it leads to the creation of texts which are often bulky and lack a structural order. Since they include great, unknown meanings, they do not take the audience into consideration. The authors of such works, consider compositions as superior words which have immense effects and thoughtful ideas that cannot be grasped by everybody.
    Keywords: Mysticism, mystics, revelation, inspiration, intuition, author, Rumi
  • کبری نودهی، هادی وکیلی
    با ورود اسلام به ایران، بسیاری از ابعاد فرهنگی و تمدنی ایران دستخوش دگرگونی شد. یکی از این حوزه ها، قلمرو خوراک و آداب مربوط به آن بود که طی سده های دوم تا هفتم ق و همزمان با دوره تثبیت چیرگی اسلام بر زندگی ایرانیان در دوره ی خلافت عباسی، شکل فرجامین خود را پیدا کرد. این دگرگونی ها از مسیرهای متفاوتی به متن جامعه ایرانی راه یافت. یکی از این مسیرها، عارفان و صوفیان عرفا و متصوفه بودند که بر پایه ی دریافت خود از آموزه های اسلامی، با سفارشها و یا رفتارهای خود، زمینه ساز جابه جایی مفاهیم اسلامی مرتبط با خوراک در ایران شدند. در این مقاله خواهیم کوشید تا بر پایه ی متون به جا مانده از این جریان به بررسی این تاثیرگذاری پرداخته شود.
    کلید واژگان: اسلام, ایران بعد از اسلام, صوفیان, خوراک, عارفان
    With the advent of Islam in Iran, many aspects of Iranian culture and civilization were changed. One of these areas was the realm of food and customs which finds its final form from second century to seventh century A.D. It was simultaneous with the consolidation of Islam dominance in Iran during the Abbasid caliphate. These changes were injected into Iranian society by different pathways. One of these paths was Sufis and mystics who changed customs of food according to their understanding of Islamic teachings and transmitted it by their recommendation or behaviors.
    Keywords: Iran, Customs of food, Islam, literature of Sufis, mystics
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال