به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "مشیت" در نشریات گروه "ادیان و عرفان"

تکرار جستجوی کلیدواژه «مشیت» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی مشیت در مقالات مجلات علمی
  • سلام الله کاظم خانی، خسرو ظفرنوایی *

    بر اساس بینش عرفانی انسان کامل آیینه تام و تمام خداوندی و مبین یک موجود کامل است که اراده شهود ذاتی، صفاتی و افعالی خداوند را جلوه گری می‌کند و در واقع تجلی اسما و صفات الهی است. از این روست که می‌توان از انسان کامل به تعبیری به خداگونگی تمثیلی نام برد به این معنا و مفهوم که اگرچه او خدا نیست و شانیت و فعلیت رب العالمین را ندارد، ولی به سبب استخلاف الهی و خلیفه ویژه بودن خداوند در جهان هستی دارای ویژگی‌ها و برجستگی‌های نابی است که به حق می‌توان او را جانشین شایسته پروردگار عالم در جهان دید. این مقاله بر این فرض استوار است که از منظرحضرت امام خمینی(س) می‌توان یک خداگونگی تمثیلی برای انسان کامل در جهان استنباط و استخراج کرد که از مجرای آن انسان کامل می‌تواند در امور عالم دخل و تصرفی نماید. از این رو برای رسیدن به این موضوع در ابتدا لازم است که این مقوله به صورت اجمال از منظر عرفاو اندیشمندان عرفان اسلامی به بحث و بررسی گذارده شود و سپس به بیان و بررسی اندیشه امام خمینی (س) در این زمینه پرداخته شود.

    کلید واژگان: اراده, امام خمینی (س), انسان کامل, تصرف, مشیت
    Salamullah Kazemkhani, Khosrow Zafarnavae*

    According to the mystical attitude, a perfect man is the overall reflection of the Almighty and is an evidence for a perfect creature who manifests the willing of the inner, attributive, and active intuition of God, and in fact it manifests the divine attributes and qualities. That is why it implies that a perfect man is literally analogous to the divinity of God, in a sense and concept that though it is not God and lacks the dignity and power of God, due to the divine role as a substitution of God on earth, he possesses pure outstanding positions that makes him entitled to be called the decent substitution of God in the universe. This paper is based on the assumption that from Imam Khomeini’s standpoint, one can comprehend and extract an allegorical divinity for a perfect man in the world through which the perfect man can deal with the worldly affairs. Accordingly, to arrive at this point, it is necessary at first to have a discussion of the matter briefly from the standpoints of mystics and Islamic intellectuals and then present and explain Imam Khomeini’s thoughts respectively.

    Keywords: Will, Imam Khomeini, perfect man, involvement, God’s grace
  • نرجس رودگر*

    کتاب فصوص الحکم ابن عربی متشکل از 27 فص است و هر فص به یکی از انبیاء (ع) اختصاص دارد. فص هر حکمت عبارت است از خلاصه علومی که در روح هر نبی به اقتضای اسم غالب بر آن نبی وجود دارد و علوم و اسراری که هر پیامبر به گونه ای متفاوت نسبت به پیامبر دیگر، واجد آن است. «هیمان» حکمتی است که از نظر ابن عربی، باعث تمایز حضرت ابراهیم (ع)  از سایر انبیاء شده است. وی در ذیل «فص حکمه مهیمیه فی کلمه إبراهیمیه» چند اصل از اصول عرفانی را بیان می کند. این اصول به نوعی با بحث هیمان در ارتباط هستند. در این پژوهش عنوان بندی و تحلیل مطالب این فص طبق نظر و شرح شارحانی چون قیصری و جندی صورت گرفته است. حاصل این عنوان بندی و تحلیل با روش توصیفی تحلیلی، عنوان گذاری به این شرح است: 1 هیمان ابراهیمی (ع) ؛ 2 تخلل و خلت ابراهیمی (ع) ؛ 3 قرب فرایض و قرب نوافل؛  4 الوهیت (رابطه إله و مالوه)؛ 5 نقد برهان صدیقین حکما و ارایه برهان صدیقین عرفانی؛  6 جبر و اختیار.

    کلید واژگان: هیمان, تخلل, قرب فرائض و نوافل, الوهیت, مشیت
  • منیرالسادات پورطولمی
    مشیت الهی و ارتباط آن با مسئله هدایت و ضلالت آدمیان از جمله مهمترین مسائلی است که اذهان اندیشمندان دینی را به خود متوجه نموده است. پژوهش حاضر جستاری است در اندیشه های عرفانی محیی الدین ابن عربی عارف نامدار قرن هفتم هجری جهت یافتن پاسخ این مسئله براساس اصول ومبانی فکری عقیدتی او. در این تحقیق پس از تعریف اعیان ثابته، اهمیت و نقش آن در مشیت الهی بیان گردیده و مسئله تابعیت مشیت خداوند از علم او و در نهایت اعیان ثابته و احدیه التعلق بودن مشیت الهی تبیین و تحلیل گردیده است و سپس به این نتیجه می رسد که آنچه در عالم وجود حاصل است برحسب عین ثابت ممکنات می باشد و هر عینی را استعدادی است ذاتی و لایتغیر. همه ممکنات مطیع نظام تکوین و مشیت الهی هستند و اراده و مشیت الهی نیز تنها به خواست و استعداد ذاتی ممکن تعلق می گیرد.
    کلید واژگان: وحدت وجود, اعیان ثابته, مشیت, اراده, سر قدر, اسماء, صفات
    Dr. Monirossadat Pourtolamy
    Divine will and its relation with guidance and deviation of mankind are the most important issues that have occupied the mind of religious intellectuals. The present study seeks into the mystical mind of Mohyeddin Ibn Arabi, the well-known mystic of seventi century A.H. to find out the answer of the above mentioned issues according to his ideologcal principles. In the stydy, after defining the fixed substances, the importance and the role of it will be discussed in the divine will, and the matter of dependency of God s will out of His knowledge and in the end proved dignitaries and oneness dependency of divune will has been explained. Then, it is included that what is obtained in the universe is possible due to the fixed substances, and every substance owns a property instictively and invariably. All the possibilities follow the existence rules and the divine will. The will of God also belongs to the will and instinctive property of possibilities.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال