به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « تاویل طولی » در نشریات گروه « ادیان و عرفان »

تکرار جستجوی کلیدواژه «تاویل طولی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • سید احمد فاضلی*

    این مقاله، بر تبیین و اثبات تاویل عرضی در عرفان متمرکز است و از سه نوع تبیین استدلالی، روایی و تنظیری بهره گرفته‌ است. تاویل عرضی، به معنای بازگرداندن معنای کلام الهی، به همه وجوه معنایی است که به عنوان مراد جدی خداوند، در عرض یکدیگر قرار دارند. دو استدلال عقلی، یکی از راه علم ازلی و پیشین خداوند، به همه فهم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مختلف از کلام الهی و دیگری، از طریق حقیقت معنای الفاظ، در صورت زدودن پیرایه‌ها و انصراف‌های مزاحم، برای اثبات این نوع تاویل ارایه می‌شود. در بخش روایی، سه مورد از تاویل‌های عرضی در روایات مورد بحث و بررسی قرار گرفت . روشن شد که فهم معانی مختلف از یک آیه یا کلمه از قرآن کریم، مورد قبول روایات بوده و به اجراء گذاشته شده است. در تبیین تنظیری، به مباحثی چون «قرینه حکمت و اطلاق»، «استعمال لفظ در بیشتر از یک معنا» و «ایهام»، در دانش‌های دیگر استشهاد و روشن گردید که اراده معانی مختلف از یک کلام، به‌نحوی مورد پذیرش است. در پایان، به برخی از مهم‌ترین اشکالات تاویل عرضی پرداخته‌ایم. نتیجه این مباحث، بدل شدن تاویل عرضی، از یک مبنای ذوقی و غیرعلمی، به یک نظریه روشی قابل فهم و علمی است.

    کلید واژگان: اویل عرضی, تاویل طولی, ظاهر و باطن, قرینه حکمت, اطلاق, ایهام}
  • سیدیدالله یزدان پناه
    اهل معرفت برای تفسیر کریمه های وحی از روشی ویژه بهره می برند که از آن در مجامع علمی با نام های گوناگونی همچون تفسیر عرفانی، تفسیر شهودی و تفسیر رمزی یاد می شود. تفسیر عرفانی یا همان تاویل، در کنار تفسیر ظاهری، روشی برای رسیدن به لایه های باطنی کلام وحی است. در میان نظریات گوناگونی که درباره معنای تاویل قرآن مطرح می شود، اهل معرفت شبیه ترین نظریات را به سخنان اهل بیت دارند.
    تاویل عرفانی انواعی دارد که تاویل طولی و عرضی از جمله آنهاست. هریک از این دو نوع تاویل اصول و مبانی گوناگونی دارند. اهل بیت در اثنای سخنانشان به برخی از این روش ها، اصول و مبانی تفسیر باطنی قرآن اشاره می کردند و در تفسیر و تاویل کریمه های قرآنی آنها را جاری می ساختند، لیکن گروهی از محققان به سبب آشنانبودن با اصول و مبانی تفسیر عرفانی، این نوع تفسیر را با روش و مبانی تفسیری اهل بیت مخالف می پندارند. در این نوشتار بر آن شدیم تا با بررسی برخی روایات که دربردارنده موضوع تاویل اند، و نیز تطبیق مبانی و روش های تفسیر عرفانی با مبانی و روش های تفسیری اهل بیت، این پندار را بزداییم.
    کلید واژگان: تاویل, روایات معصومان, اهل معرفت, اصول و مبانی, فهم متون دینی, تاویل طولی, تاویل عرضی}
    Seyyed Yadullah Yazdanpanah
    People of knowledge use a particular method to interpret the magnificence of revelation, which, in scientific circles, is called with difference names such as mystical interpretation, intuitive interpretation and symbolic interpretation. Mystical or esoteric interpretation, along with exoteric interpretation, is a way to achieve the inner layers of revelation. Among the different theories on the meaning of esoteric interpretation of the Quran, the theories proposed by the people of knowledge are the most similar ones to the words of Holy Prophet's family. Mystical interpretation has different types including longitudinal and horizontal ones, each with different principles and foundations. Infallible Imams indirectly pointed to some of the methods, principles and foundations of esoteric interpretation of the Quran and used them to interpret and expound the inner meanings of Quranic magnificence. However, some researchers, due to their unfamiliarity with the principles and foundations of mystical interpretation, imagine that this type of interpretation contradicts with Infallible Imam's interpretive method and principles. The present paper seeks to eliminate this imagination through reviewing some traditions which deal with esoteric interpretation and comparing the principles and methods of mystical interpretation with infallible Imam's interpretive principles and methods.
    Keywords: esoteric interpretation, infallible Imam's hadiths, people of knowledge, principles, foundations, understanding religious texts, longitudinal esoteric interpretation, horizontal esoteric interpretation}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال