به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « اشتغال زنان » در نشریات گروه « فقه و حقوق »

تکرار جستجوی کلیدواژه «اشتغال زنان» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • محمود ضیائی فرد، مقصود رنجبر خاچک*، محمد علی کفایی فر
    زمینه و هدف
    تضمین اشتغال زنان و برابری جنسیتی به عنوان یکی از چالش های مهم بین المللی است که در حقوق نوشته اکثر کشورها مورد بررسی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر سعی شده است با بررسی حقوق کشورهای ایران، فرانسه، مصر و هم چنین رویه قضایی، این مسیله تبیین شود.
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات از روش کتاب خانه ای استفاده شده است.ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.
    یافته ها
    فقه و نظام قضایی ایران، مصر و فرانسه هر یک به شیوه ای به حق اشتغال زنان نگریسته اند و این اختلاف نظر و عقیده در متون قانونی و رویه قضایی با توجه به منشا و مبنای آن متفاوت است. حقوق مصر برابری بین شهروندان را بدون تبعیض بر اساس جنسیت مورد توجه قرار داده است و بین زن و مرد در حق کار، تبعیض قایل نمی شود. حقوق فرانسه، با چشم انداز وسیع تری حق برابری زنان را مورد تایید قرار داده است.
    نتیجه گیری
    حق اشتغال هر فرد اعم از زن و مرد یکی از حقوق اساسی انسان هاست که در اسلام به رسمیت شناخته شده است. از طرفی ریاست شوهر در خانواده و لزوم تمکین زوجه از وی نیز از جمله حقوقی است که اسلام بر آن پافشاری دارد. اعمال این دو حق، موجب بروز اختلافات حقوقی بین زوجه می شود.
    کلید واژگان: اشتغال زنان, آزادی کار, تساوی جنسیتی, حق اشتغال}
    Mahmoud Ziaifard, Maghsoud Ranjbar *, Mohammad Ali Kafaeifar
    Background and Aim
    guaranteeing women's employment and gender equality is one of the important international challenges that has been examined in the written laws of most countries. In the present study, an attempt has been made to address this issue by examining the laws of Iran, France, and Egypt, as well as judicial practice.
    Materials and Methods
    This article is descriptive and analytical and library method is used.Ethical Considerations: In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.
    Findings
    The jurisprudence and judicial system of Iran, Egypt and France have each looked at women's right to employment in a different way, and this difference of opinion and opinion in legal texts and judicial procedure is different according to its origin and basis. Egyptian law has paid attention to the equality between citizens without discrimination based on gender and does not discriminate between men and women in the right to work. French law has approved women's right to equality with a broader perspective.
    Conclusion
    The right to employment of every person, both men and women, is one of the basic human rights recognized in Islam. On the other hand, the headship of the husband in the family and the need for the wife to obey him is one of the rights that Islam insists on. Exercising these two rights causes legal disputes between wives.
    Keywords: Women's Employment, labor freedom, gender equality, Right to employment}
  • میسا تفنگ ساز

    امروزه بخشی از زنان که در وضعیت بارداری به اشتغال خود ادامه می دهند از قانونگذار انتظار حمایت بیشتری از خود و وضعیتشان دارند و از سوی دیگر قانونگذار تلاش دارد نواقص و ضعف تقنینی گذشته را برطرف ساخته و برای حفظ نیروی انسانی جهت رشد و توسعه و همینطور برطرف ساختن موانع بارداری برای رشد جمعیت، از حقوق زنان باردار شاغل حمایت نماید. در این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی تهیه شده است، به بررسی قوانین و مقررات حقوق داخلی پرداخته شده است تا روشن شود به چه میزانی از نظر اعطای مرخصی بارداری، مرخصی شیردهی، کاهش ساعت کار و کمک هزینه بارداری در راستای حمایت از این زنان گام برداشته است، در ادامه با بررسی حقوق آلمان، همین وضعیت را در این کشور نیز پی خواهیم گرفت تا در نهایت بتوانیم با یک رویکرد تطبیقی میان حقوق آلمان و ایران از نظر حمایت قانونی از زنان باردار شاغل مقایسه نماییم. نتایج و یافته های پژوهش نشان می دهد که تلاش قانونگذار همواره بر این امر استوار بوده است که حقوق زنان باردار شاغل نقض نشده و محدودیت ها مانع بارداری و رشد جمعیت نباشد، به همین دلیل در چندین قانون به صورت مجزا در خصوص اعطای مرخصی و کاهش ساعت کار و هزینه کمک بارداری و سایر امتیازهای اعطایی به زنان شاغل باردار صحبت شده است. به همین دلیل تمرکز قانون ایران در خصوص اعطای امتیازها است، برخلاف این وضعیت، در حقوق آلمان علی رغم اینکه ملاحظاتی برای اعطای امتیازها در نظر گرفته شده است، اما عمده توجه قانونگذار در خصوص شرایط کار و تسهیل شرایط کار برای زنان می باشد.

    کلید واژگان: حقوق زنان, زنان باردار, اشتغال زنان, حقوق ایران, حقوق آلمان}
  • عبدالجبار زرگوش نسب، مژگان محمدی*

    اشتغال زنان به امور خارج از منزل و درگیری های اقتصادی آنان از جمله مسایلی است که شایسته توجه و عنایت بیشتری دارد. هدف این پژوهش تبیین ادله ی مشروعیت یاعدم مشروعیت اشتغال زنان خارج از خانه، در بحث اشتغال زنان به تناسب احراز شغل با ویژگی های روحی و جسمی زنان شاغل و همچنین به مصلحت جامعه و خانواده توجه شده است. نوشتار حاضر با استفاده از روش توصیفی_تحلیلی به دلایل فقهی و حقوقی در خصوص اذن ولی  قهری در اشتغال زنان خارج از خانه را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. از جمله یافته های تحقیق این است که اشتغال زنان در صورتی که منافی مصالح خانوادگی وحیثیت طرفین نباشدجایز است، در غیر این صورت ولی قهری می تواند دختر وزنی که تحت سرپرستی وی است منع کند، شوهر نیز حق منع زوجه را خواهد داشت. به بیانی دیگر مشروعیت اشتغال زنان مطلق نیست بلکه  مقید به شروطی است.

    کلید واژگان: اشتغال زنان, اذن ولی, مصالح خانوادگی}
    Abdoljabar Zargoosh Nasab, Mozgan Mohamadi *

    Women's employment in affairs outside the home and their economic conflicts are among the issues that deserve more attention and care. The purpose of this research is to explain the legitimacy or non-legitimacy of women's employment outside the home, in the discussion of women's employment, according to the suitability of employment with the mental and physical characteristics of working women, and also the benefit of society and family. The present article has analyzed the use of descriptive-analytical method for jurisprudential and legal reasons regarding the permission of forced guardianship in the employment of women outside the home. Among the findings of the research is that women's employment is permissible if it does not conflict with the family interests and the status of the parties. In other words, the legitimacy of women's employment is not absolute, but is bound by certain conditions.

    Keywords: women's employment, guardian's permission, family matters}
  • سمانه رحمتی فر*
    هدف پژوهش حاضر واکاوی وضعیت زنان خانه دار در نظام حقوقی ایران از حیث وظایف دولت در برابر این گروه از شهروندان به قصد ارایه راهکاری حقوقی برای حمایت مطلوب و احقاق حقوق بشری آنان است. از آنجا که اشتغال پیش شرط بهره مندی معنادار از حقوق بشر است، چالش اصلی، تنظیم سطح حمایت ها است؛ به نحوی که هم حقوق زنان خانه دار محقق شود و هم انگیزه اشتغال زنان از میان نرود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی با رویکرد تطبیقی است؛ در وهله نخست مسایل و مشکلات زنان خانه دار تبیین و سپس مسایل بر راه کارهای نظام حقوقی برای رفع آنها منطبق می شود تا با روشن شدن مشکلات مغفول مانده، توصیه هایی برای رفع آن ارایه می گردد. مهمترین مساله زنان خانه دار، کسری کنش و مشارکت عمومی و عدم دسترسی به منابع ثروت عمومی است. در حال حاضر نظام حقوقی ایران برنامه جامعی برای زنان خانه دار ندارد. راه کار پیشنهادی قایل شدن به تفکیک میان نسل کنونی و آینده است. به این ترتیب که از طرفی خانه داری بخشی از زنان نسل کنونی به رسمیت شناخته شود و دولت مسیولانه و همه جانبه مشکلات آنان را رفع کند و از طرف دیگر زمینه اشتغال برای نسل آینده زنان فراهم شود؛ تا خانه داری به یک انتخاب معنادار فردی تبدیل گردد.
    کلید واژگان: اشتغال زنان, بیمه زنان خانه دار, مشارکت عمومی, حقوق بشر, توانمندسازی}
    Samaneh Rahmatifar *
    The purpose of present study is to clarify the status of housewives in the legal system of Iran, with respect to government duties, due to provide a legal solution for protecting; because significant enjoyment of rights and duties depends on employment. Maine difficulty of the law is setting the level of supports. The research method is descriptive-analytical with comparative approach. At the first special problems of Iranian housewives are being described and the current legal approach to them is being explained; as the weaknesses become clearer, in the light of the experience of other countries, recommendations are made to improve them. The most critical issue of housewives is the deficit of public participation and lack of direct access to public wealth resources. Currently, the legal system does not have a comprehensive plan for housewives. The proposed solution, for next generations, is to create empowering young women to achieve employment opportunity and, in the case of the current generation, facilitating civil participation through non-governmental organizations and applying positive discrimination mechanisms in favor of housewives.
    Keywords: Women Employment, Insurance of Housewives, public participation, human rights, empowerment}
  • عبدالرسول احمدیان*

    امروزه، اشتغال، زنان گریزناپذیر گردیده است. از دیگر سو، خروج از منزل شوهر بدون اذن او، «نشوز» محسوب می شود. درباره ی محدوده استیذان زوجه برای خروج از منزل، گروهی از فقها، استیذان از زوج را به طور مطلق واجب و گروهی به قید «منافات نداشتن با حق زوج در استمتاع تام از زوجه»، مقید می دانند؛ هرچند زوجه نیز در صورت ضرورت می تواند از خانه خارج و به اشتغال بپردازد. همه ی مذاهب اسلامی اتفاق نظر دارند اگر اشتغال  زوجه - چه خارج از منزل، چه داخل منزل- با حق استمتاع تام زوج در تنافی باشد، به اذن زوج نیاز دارد. فقه فریقین همراستای با هم بیان می کنند اشتغال زوجه نباید با مصلحت خانواده و همچنین با شوون زوجین و وظیفه مشارکت در تربیت فرزندان و تحکیم خانواده در تنافی باشد. طبق وظیفه ریاست و اداره ی خانواده، زوج می تواند بر روابط و رفت و آمدهای زوجه نظارت داشته باشد. از آن سو، طبق اصل آزادی اراده، زوجه می تواند در تمام اموال خود تصرف نماید و زوج حق ندارد در امور شخصی زوجه دخالت کند؛ هرچند اجازه از زوج، امری حسن به شمار می رود.

    کلید واژگان: اذن, اشتغال زنان, شرط ضمن عقد, فقه فریقین, خروج از منزل}
    Abdoolrasool Ahmadian *

    Women's employment has become increasingly unavoidable in today's world. However, it is impermissible for a wife to go out for work except with her husband's permission, otherwise it can be considered as her disobedience or her refusal to fulfil her marital duties "NASHUZ''. Concerning the wife's permission restriction to get out of the house, a group of Islamic jurists believes in the absolute necessity of receiving such permission from the male spouse while another group argues that it is permissible for the female spouse to go out unless it contradicts with her "absolute sexual submission". After all, the female spouse can get out of the house and work if needed. All Islamic religious parties are in consensus that if the female spouse employment - whether at home or away - is in full contradiction with the absolute right of male spouse regarding wife's sexual submission, it basically needs the consent of the male spouse in this respect. Shia and Sunni jurists share the same view that female spouse employment should not be conflicted with the interests of the family, nor with the dignity of both spouses, nor with the duty of parenting and strengthening the family. Having responsibility for providing care and support for the family, the male spouse can monitor and manage his wife's commute. Furthermore, according to the principle of free will, the female spouse can take possession of her properties while her husband has no right to interfere in her personal affairs, although the consent of her husband is considered to be a virtue. The employment option and the permission to get out of the house, as the condition of marriage, can be included in the prenuptial agreement or marriage contract by the female spouse.

    Keywords: Permission, Women employment, Condition of marriage, Shia, Sunni jurisprudents' views, Going out of the house}
  • ابراهیم قاسمی، رقیه جمالو*

    این تحقیق دیدگاه های مطرح شده درباره عدالت جنسیتی را می کاود و نشان می دهد در نظر گرفتن تفاوت های میان زنان و مردان چه تاثیری بر اشتغال زنان دارد. مفهوم «عدالت جنسیتی» در صدد تعریف عدالت میان زنان و مردان با در نظر گرفتن اوضاع و احوال، و استعدادهای متفاوت و وظایف زنان و مردان است. تحقق عدالت منوط به لحاظ کردن اوضاع و احوال، و تفاوت ها در تخصیص امکانات است، اما برخی صرفا به برابری جنسیتی قایل اند. هدف از این نوشتار پاسخ به دو پرسش است: آیا می توان بدون لحاظ تفاوت ها، کاملا عادلانه و برابر میان افراد قضاوت کرد؟! تاثیر اشتغال زنان بر زندگی چیست؟ در این نوشتار مفاهیم «برابری»، «عدالت» و تفاوت این دو، عدالت استحقاقی و عدالت جنسیتی، عدالت در منظر حقوق و از دیدگاه ادیان، تمایز عدالت از مساوات، مفهوم «جنسیت» از دیدگاه روان شناسان، فمینیست ها و اسلام، مفهوم جایگاه اشتغال زنان در جامعه، علل و عوامل رویکرد زنان به اشتغال، تاثیر اشتغال زنان بر فرد، خانواده و جامعه، تاثیر عدالت جنسیتی بر اشتغال زنان و در نهایت راهکارهایی در حوزه اشتغال زنان و مردان تبیین خواهد شد. روش تحقیق، تحلیلی، انتقادی و اسنادی است.

    کلید واژگان: اشتغال زنان, جنسیت, عدالت, عدالت جنسیتی}
    Ebrahim Qasemi, Roqaye Jamalou *

    This study explores the views on gender justice and shows how consideration of the differences between women and men has an impact on women's employment. The concept of gender justice seeks to define justice between women and men in terms of situations and circumstances, and the different talents and responsibilities of men and women. The realization of justice depends on considering the situations and circumstances as well as the differences in the allocation of facilities, however, some believe only in gender equality. The purpose of this article is to answer two questions: First, is it possible to judge completely fairly and equally between people regardless of differences? Second, what is the impact of women's employment on life? In this paper, the following issues will be discussed: the concepts of equality, justice and the difference between them, entitlement justice, gender justice, justice from the perspective of law and religions, the distinction of justice from equality, the concept of gender from the viewpoint of psychologists, feminists and Islam, the concept of women's employment status in society, the causes and factors of women's approach to employment, the impact of women's employment on the individual, family and society, the impact of gender justice on women's employment, and finally the strategies in the field of women's and men's employment. The research method is analytical, critical and documentary.

    Keywords: Women's Employment, Gender, Justice, Gender Justice}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال