به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « تکالیف زوجین » در نشریات گروه « فقه و حقوق »

تکرار جستجوی کلیدواژه « تکالیف زوجین » در نشریات گروه « علوم انسانی »
  • خدیجه مظفری سیبنی*
    شیوع بیماری ناشی از کووید 19 تمامی عرصه های اجتماعی و فردی را تحت تاثیر قرار داده است. بدیهی است که پیامدهای این همه گیری به خانواده نیز به عنوان یک نهاد اجتماعی و حقوقی سرایت نموده است. به ویژه با طولانی شدن دوران این بیماری، افزون بر آثار اقتصادی می توان آثار حقوقی آن را هم مشاهده کرد. محدودیت های وضع شده برای پیشگیری از سرایت هر چه بیشتر بیماری، می تواند بر روی حقوق و تکالیف افراد در خانواده اثرگذار باشد. در این شرایط، ضروری است مبانی حقوقی که منجر به تغییر در این حقوق و تکالیف می شود، مورد شناسایی قرار گیرد. به نظر می رسد استناد به قواعدی همچون لاضرر، اضطرار، عسر و حرج و وجوب دفع ضرر محتمل می تواند نظام حقوقی ایران را در یافتن مبنای مناسب برای اتخاذ راهکارهای حقوقی در خانواده یاری نماید. پس از یافتن مبنا، می توان در خصوص هر یک از وظایف زوجین یا والدین اظهارنظر نمود. بر مسایلی نظیر تکالیف زناشویی زوجین، ملاقات با فرزند، سکونت مشترک زوجین و نظایر آن ممکن است در شرایط شیوع یک بیماری مسری همه گیر، قواعدی متفاوت از احکام قانونی رایج حاکم شود که با استفاده از مبانی حقوقی می توان وضعیت آنها را روشن ساخت.
    کلید واژگان: کووید 19, کرونا, حقوق خانواده, تکالیف زوجین}
    Khadijeh Mozafari *
    The prevalence of Covid-19 has affected all social and individualactivities. It is obvious that the consequences of this pandemic have alsospread to the family as a social and legal institution. Especially with theprolongation of the disease, in addition to economic effects, its legal effectscan also be observed. Restrictions on preventing the spread of the diseasecan affect the rights and responsibilities of the family members. In thesecircumstances, it is necessary to identify the legal foundations that lead tochanges in these rights and obligations. It seems that principles such asharmlessness (LaZarar), urgency (Ezterar) difficulty and embarrassment andavoiding possible harm can help the Iranian legal system to find a suitablebasis for adopting legal solutions in the family. After that, one can commenton each of the couple's or parents' responsibilities. Issues such as maritalduties of the couple, meeting with the child, cohabitation of the couple, etc.in the event of the pandemics of a contagious disease, may be governed bydifferent rules which can be clarified by using legal principles.
    Keywords: Covid 19, Corona Virus, Family Law, Duties of couples}
  • محمدعلی سعیدی، صابره احمدی موقر*
    علی رغم نص دو ماده 1108 و 1130 قانون مدنی که صدق ترک معاضدت را به عنوان تخلف دارای ضمانت اجرا با تردید مواجه می سازد، تکلیف معاضدت زوجین؛ منطوق ماده 1104 هرگونه تردید در این باب را زایل نموده است. البته ماهیت این تکلیف در میان دکترین حقوق مورد مناقشه واقع گردیده است؛ چنانچه برخی آن را صرفا اخلاقی و گروهی نیز حقوقی می دانند، اما نگارندگان این مقاله با فحص در منابع فقهی و حقوقی و با روشی توصیفی-تحلیلی و رویکرد به رویه قضایی، قایل به نظریه سوم یعنی ماهیت دوگانه ماده مذکور می باشند. بنابراین در مصادیق نازل، یک قاعده اخلاقی صرف و در نتیجه دارای ضمانت اجرای اخلاقی است و در سطح عالی تر علاوه بر آنکه یک قاعده اخلاقی می باشد، یک قاعده حقوقی تمام عیار نیز تلقی می گردد که با ملاک نشوز زن یا مرد در کلام فقها نیز هم پوشانی خواهد داشت. ملاک تشخیص مصادیق سطوح، عرف است که در صورت بروز اختلاف، این مهم به نظر محاکم رسیدگی کننده ی ماهوی به دعاوی موکول می شود؛ در نتیجه، ضمانت اجراهای درخور و مختلفی از فقه و حقوق البته به پیروی از دیدگاه پویای فقه نظام ساز را دربر خواهد داشت.
    کلید واژگان: معاضدت, نشوز, تکالیف زوجین}
    Muhammad Ali Saeedi, Sabereh Ahmadi Movaqar *
    Despite the text of articles 1108 and 1130 in the civil law, which made some doubts in considering sanctions on leaving the cooperation known as an infraction, the duty of cooperation between couples mentioned in article 1104 vanished all doubts. On the essence of this duty, amongst the doctrine of law are different points of view, as some know it ethical while some other count it juridical. However, the authors of this paper, through searching the jurisprudential and juridical sources and taking the descriptive-analytical method and observing the judicial procedure, believe in the third view that is the bilateral essence of ethical-juridical for this article. Regarding this view, about the low-level examples, this is only ethical and on the higher-level ones, it would be juridical which overlaps with disobedience standard in jurisprudence. The criterion on distinguishing the forenamed levels is custom and if any conflict happens, the verdict of substantive courts would be applied. Thus, there will be various and appropriate sanctions according to the jurisprudence and law, which can be proven by the organized jurisprudence view point. Key words: Cooperation, Strengthening the foundations of the family, Organized jurisprudence.
    Keywords: Cooperation, Disobedience, Couples Duties}
  • سمیرا میرزایی

    عقد نکاح یا ازدواج یک سنت طبیعی و الهی است، این را پیامبر اکرم به سنت خودشان تعبییر می کنند. معنایش این است که در اسلام بر روی این مسئله تاکید ویژه ای شده است. به خاطر اهمیت مسئله و به خاطر تاثیر عمیق تشکیل خانواده در تربیت انسان و رشد و در ساخت و ساز انسان سالم از لحاظ عاطفی، رفتاری، روحی، و تربیت های بعدی، از این رو؛ اسلام اصرار دارد که پسرها و دخترها، در همان سنینی که برای ازدواج آماده اند ازدواج نمایند. عقد نکاح در میان عقود معین به واسطه ی ویژگی های خاص خود از جایگاه ممتازی برخوردار است. حقوق خانواده، یکی از مهم ترین و جالب ترین بخش های حقوق مدنی است که فقط جنبه حقوقی ندارد بلکه آمیخته با مساول اجتماعی و اخلاقی و مذهبی است. خانواده نه تنها مکتب آموزش تعاون و فداکاری است، بلکه کانونی برای حمایت از انسان است. با توجه به اهمیت مسئله خانواده و عقد نکاح و آثار آن سعی بر آن شده است که اکثر مطالب با توجه به عقاید فقهای امامیه و حقوقدانان و قوانین و مقررات و رویه قضایی ایران باشد؛ تا بتوان با کمک گرفتن از مستندات محکم، گام های بزرگی را برای حفظ حریم خانواده و جلوگیری از جدایی و از هم پاشیدگی کانون گرم خانواده برداشت.

    کلید واژگان: عقد نکاح, نکاح دایم, نکاح متعه, تکالیف زوج, تکالیف زوجین}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال