به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « دادرسی کیفری افتراقی » در نشریات گروه « فقه و حقوق »

تکرار جستجوی کلیدواژه «دادرسی کیفری افتراقی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • مسعود حاجیانی*، محمدحسن حسنی، سید مرتضی رضوی

    آئین دادرسی یکی از ضوابط تفکیک میان جرم سیاسی از جرائم عادی است. آیین دادرسی پیش بینی شده برای متهمان جرائم سیاسی متمایز از سایر جرائم است. ثمره عملی تلاش ها و تحقیقات برای تفکیک جرائم سیاسی از جرائم عمومی، در قسمت آیین دادرسی و مجازات مجرمین سیاسی ظاهر می شود. هر مجرم سیاسی از مرحله تعقیب و تحقیق تا انتهای مدت تحمل مجازات، دارای امتیازاتی در مقایسه با مجرمین عادی است. در اصل 168 و مواد 4 و 5 قانون جرم سیاسی، مقنن ایرانی با پیش بینی شیوه دادرسی ویژه برای متهمان سیاسی، درصدد ایجاد تمایز میان جرم سیاسی و عادی بوده است. پیش بینی ضوابط ویژه ناظر بر دادرسی جرائم سیاسی، حکایت از اتخاذ سیاست سهل گیرانه مقنن ایرانی در قبال متهمان و محکومان جرائم سیاسی دارد.

    کلید واژگان: جرم سیاسی, دادرسی کیفری افتراقی, جرم عمومی, مجرم سیاسی}
    Masoud Hajiani, Mohammad Hasan Hasani, Seyed Morteza Razavi

    Trial procedure constitutes the criteria based on which the political crimes could be distinguished from the ordinary crimes. The procedure which is prevised for the political criminal is different from those of other crimes. The practical result of years of efforts and research for discrimination of the political crimes from the ordinary crimes appears in the procedure and punishment for the political criminals. Any political criminal is granted privileges in comparison to ordinary criminals, namely from the pursuit and investigation stage to the end of duration of the sentence. According to article 168 and clauses 4 and 5 of the political crime law, the Iranian legislator had intended to discriminate between the political and the ordinary crime by prevising an especial trial procedure for the political criminals. Prevision of especial procedure for political crimes indicates that the Iranian legislator had been too soft on political convicts and suspects.

    Keywords: political crime, differential criminal trial, general crime, political criminal}
  • مسعود همت*، حمیدرضا حیدرپور، ژیلا بزی تنها

    امروزه، تاکید بر این است که نسبت به ارتکاب جرم از سوی خردسالان، رویه ای متفاوت با آنچه در مورد بزرگسالان (افراد بالغ) مرسوم است به اجرا درآید. این رویکرد که از آن به دادرسی کیفری افتراقی یاد می شود، مولفه ها و اقتضایاتی دارد که همگی مبتنی بر ارفاق، کاهش سختگیری ها، تسامح، رویکرد به آینده به جای نگاه به گذشته، اصلاح مداری و درمان محوری و بینش بازپرورانه هستند. یکی از مهم ترین موضوعاتی که در این ارتباط مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، اجرای جایگزین های حبس به عنوان راهکارهایی برای کاهش آثار و تبعات ناگوار مجازات زندان نسبت به کودکان و نوجوانان مرتکب جرم است. اجرای این جایگزین ها در حق این قشر آسیب پذیر و مستحق حمایت جامعه، از برخی مبانی مهم برخوردار است و در عین حال، ضرورت هایی نیز رویکرد تعیین مجازات های جایگزین به جای حبس را تبیین و توجیه می کنند. در این مقاله، ضمن تحلیل این مبانی و ضرورت ها، نگاه نظام حقوقی ایران و آمریکا به این مقوله مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته است. انتخاب نظام حقوقی اخیر به منظور این مطالعه، به دلیل ابتکاراتی است که در زمینه اجرای جایگزین های حبس نسبت به کودکان و نوجوانان مرتکب جرم داشته است. این دو نظام، به رغم شباهت های بسیار و با وجود اینکه حقوق کیفری ایران، به ویژه پس از تصویب قانون مجازات اسلامی 1392، توجه خاصی به جایگزین های حبس مبذول داشته است، ولی در زمینه اجرای جایگزین های حبس نسبت به کودکان و نوجوانان مرتکب جرم، حقوق آمریکا و حقوق ایران، تفاوت های قابل توجهی با هم دارند. نتایج این تحقیق نشان می دهد در حالیکه در آمریکا جایگزین های حبس، مهم ترین پاسخ به بزه ارتکابی از سوی کودکان و نوجوانان هستند و حبس زدایی، مهم ترین مبنای مورد نظر قضات دادگاه های اطفال در این کشور است، در ایران، این گرایش، آنچنان که باید و شاید مورد اقبال قضات نیست

    کلید واژگان: جایگزین های حبس, دادرسی کیفری افتراقی, کودکان و نوجوانان مرتکب جرم, نظام حقوقی ایران, نظام حقوقی آمریکا}
  • حسنعلی موذن زادگان*، نرجس روستا
    دادرسی الکترونیکی به معنای ابتنای فرآیند رسیدگی کیفری بر تجهیزات الکترونیکی، ثبت، پردازش و تبادل اطلاعات است که به عنوان پدیده ای جدید به همراه رایانه ای شدن امور مطرح شده و فرض بر آن است که نقش به سزایی در روزآمد، کم هزینه و عادلانه کردن رسیدگی کیفری دارد.
    از منظر تقنینی، «دادرسی الکترونیکی» عنوان مبهمی در بخش نهم قانون آیین دادرسی کیفری است که صرفا به پشتوانه پیش بینی در قانون مطرح شده است و با دادرسی جرایم رایانه ای یکی نیست. میان این دو رابطه عموم و خصوص من وجه برقرار است؛ چنان که در دادرسی الکترونیکی تلاش می شود تا فرآیند رسیدگی کیفری نسبت به عموم جرایم با استفاده تجهیزات الکترونیکی و در فضای سایبر انجام شود. ولی در دادرسی جرایم رایانه ای، از امکانات و فرآیندها برای کشف، اثبات و پیگیری جرایم رایانه ای استفاده می شود که ممکن است بعضا با فرآیند کیفری سنتی انجام شود. با این حال چون دادرسی جرایم رایانه ای، یکی از صورت های دادرسی کیفری افتراقی است و در قانون آیین دادرسی کیفری نیز از همین وجه مورد تاکید قرار گرفته است، وجه افتراق استفاده از رایانه برای رسیدگی به جرم رایانه ای است. به سخن دیگر، همچنان که مرتکب با استفاده از رایانه، مرتکب جرم رایانه ای شده است؛ با بهره گیری از امکانات و ظرفیت های محیط رایانه، به اتهام وی رسیدگی شود. در این صورت دادرسی جرایم رایانه ای در بطن دادرسی الکترونیکی قرار می گیرد و با آن رابطه عموم و خصوص مطلق برقرار می کند.
    کلید واژگان: دادرسی الکترونیکی, جرایم رایانه ای, دادرسی کیفری افتراقی, فرآیند کیفری}
    Hassanali Moazenzadegan *, Narjes Roosta
    Electronic trial means basing criminal proceedings upon electronic devices, logging, processing and exchanging information, which is a new phenomenon accompanied by computerizing of the works. It is supposed that this process plays an important role in modernizing criminal proceedings and making it more fair and economic.
    In relation to the laws, electronic trial is a vague title on the ninth chapter of the Criminal Procedure Act, and is completely different from proceedings in computer crimes. There is partial overlap between these two, because electronic trial is about to use electronic instruments to try all crimes, but in trial of computer crimes, the purpose is to prove these type of crimes, using all possible ways, modern or traditional (non-electronic). Although, because trial of computer crimes is one type of differential proceedings, and this has been considered important in the Criminal Procedure Act, the differentiating factor is the use of computer in trial of computer crime. In other words, as the perpetrator uses computer to commit the crime, she will be tried by using the capabilities provided by computer. By doing so, trial of computer crimes will be a part of the electronic trial and their relationship will be a complete overlap.
    Keywords: Electronic Trial, Computer Crimes, Differential Criminal Procedure, Criminal Process}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال