به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « تغییرات اقلیم » در نشریات گروه « جغرافیا »

تکرار جستجوی کلیدواژه «تغییرات اقلیم» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • نادر مرادی*، نسرین شیدایی مجد، حمیده حاتمی

    تغییر اقلیم و عوامل جغرافیایی و مکان جغرافیایی درروی زمین بارش و نوسانات خاص خود را دارد. ویژگی های جغرافیایی محل یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی بارش های هر منطقه می باشد. همچنین نقش متغیرهای محیطی در مقدار و پراکنش بارش به ویژه در مناطق کوهستانی انکارناپذیر است آسیب پذیری سیلاب طی زمان و از ناحیه ای به ناحیه دیگر متغیر است که علت آن شرایط خاص طبیعی، فعالیت های انسانی و فرهنگ مخاطره نزد جامعه در معرض خسارت می باشد تاثیرات عوامل محیطی بر روی عناصر اقلیمی باعث کاربرد روزافزون تکنیک های آماری در بررسی های اقلیمی شده اند. بنابراین در تحقیق حاضر، تغییر اقلیم وعوامل موثرجغرافیایی درسیلاب های شهری در استان یزد می باشد.که در این مطالعه ابتدا، 9عامل شیب،جهت شیب، ارتفاع،شبکه آبراهه ها، مناطق همباران، نقشه پوشش گیاهی،نقشه خاک، کاربری اراضی،به عنوان عوامل موثر برای ایجاد سیلاب در مناطق شاسایی شدند. سپس لایه های اطلاعاتی در محیط Gis تهیه گردید.نتیجه گیری طبق تحقیق انجام شده ومشاهدات صورت گرفته تغییر اقلیم و عوامل جغرافیایی محدوده مورد مطالعه درنتایج حاصل نشان می دهد از بین عوامل موثر درایجاد سیلاب محدوده مطالعاتی، عوامل ارتفاع، شیب، مقداربارش، شبکه آبرهه ها، کاربری اراضی، به ترتیب مهم ترین عوامل ایجاد سیلاب در منطقه می باشند. که منطقه مورد مطالعه در طبقه بسیار پرخطر قرار دارد که نتایج مطالعه حاکی از توان بالای منطقه از لحاظ ایجاد خطر سیلاب باتوجه به عوامل جغرافیایی می باشد.

    کلید واژگان: تغییرات اقلیم, سیلاب, آسیب پذیری, عوامل جغرافیایی, شهری, GIS}
    Nader Moradi *, Nasrin Sheydayi Majd, Hamideh Hatami

    Climate change and geographical factors and geographical location on earth have their own precipitation and fluctuations. The geographical features of the place are one of the influencing factors on the rainfall of each region. Also, the role of environmental variables in the amount and distribution of precipitation is undeniable, especially in mountainous areas. Flood vulnerability varies over time and from one region to another, which is due to special natural conditions, human activities, and the risk culture of the society exposed to damage. The effects of environmental factors on climatic elements have caused the increasing use of statistical techniques in climatic studies. Therefore, in the current research, climate change and effective geographical factors in urban floods in Yazd province.In this study, 9 factors of slope, direction of slope, height, network of waterways, rainfall areas, vegetation map, soil map, land use were identified as effective factors for causing floods in the regions. Then the information layers were prepared in the Gis environment. Conclusion According to the conducted research and observations of climate change and geographical factors of the study area, the results show that among the effective factors in causing floods in the study area, the factors of height, slope, amount of rainfall, water network and land use, respectively, are the most important causes of flooding in the region. that the studied area is in a very high-risk category, and the results of the study indicate the high potential of the area in terms of flood risk due to geographical

    Keywords: Climate Changes, Flood, Vulnerability, Geographical Factors, Urban, GIS}
  • حمیدرضا تیموری، محمدرضا حافظ نیا*، محمدحسین پاپلی یزدی، سیروس احمدی نوحدانی
    مقدمه

    تغییر اقلیم و گرمایش کره زمین که بر اثر افزایش گازهای گلخانه ای، مسیله ای حیاتی در کانون عوامل تهدیدزای بشر شده است. سرزمین ایران بر کمربندی از مناطق خشک و بیابانی زمین واقع شده که بیشترین اثرپذیری نامناسب را از تغییر اقلیم متحمل می شود. تغییر اقلیم در حوزه زاینده رود مشهود است و تاثیرات آن در کم شدن بارش و افزایش دما در طی سال های اخیر و نیز تداوم خشکسالی ها در حوضه آبریز زاینده رود نمایان است. با کاهش جریان آب رودخانه، تخصیص آب به بخش های کشاورزی و محیط زیست در قسمت های میانی و پایین دست با مشکل روبه رو شده است. نیاز آبی در این حوضه زیاد است به گونه ای که در طی این سال ها تلاش برای دستیابی به آب در حوضه زاینده رود به شکل تنش و درگیری و اعتراض ها و نیز آشوب های اجتماعی وارد عرصه جدیدی شده است. یکی از مهم ترین پیامدهای تغییرات اقلیم این است که دولت‎ها را ناگزیر به طرح انتقال بین حوضه‎ای می‎کند. بر اثر سیاست‎های انتقال آب بدون در نظر گرفتن حقابه شرعی حقابه دار و حقابه زیست محیطی بستر زاینده رود و تالاب گاوخونی، بسیاری از اختلافات اجتماعی بین استانی تشدید شد.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است که با توجه به اهمیت تاریخی، جغرافیایی، اقتصادی و سیاسی حوزه به شناسایی ابعاد و تاثیرات تغییرات اقلیمی در حوضه آبریز زاینده رود می پردازد و چگونه تغییرات اقلیمی می تواند بحران و تنش را در حوزه آبریز افزایش دهد که این امر می تواند راهنمای مفیدی برای برنامه ریزان و تصمیم گیران حوزه قرار بگیرد. از لحاظ روش و ماهیت، این تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و شیوه گردآوردی اطلاعات نیز براساس منابع کتابخانه ای از جمله کتب، مجلات و پایگاه های اطلاعاتی می باشد.

    یافته های تحقیق  :

    تبدیل شدن برف به باران در سرچشمه رودخانه زاینده رود و افزایش تبخیر منجر به کاهش اراضی در بخش پایین دست رودخانه شده است به طوریکه در بخش میانی و پایین دست، از مساحت اراضی «کشاورزی» و «مرتع» کاسته شده است. تعداد چاه ها در سال های اخیر افزایش شدیدی داشته است. تعداد چاه ها در بخش میانی و پایین دست افزایش چشمگیری در این دوره داشته میانگین عمق چاه ها در حوضه 8/4 متر افزایش یافته که در قسمت بالادست 65/6 متر، در قسمت میانی 55/5 متر و در بخش پایین دست 28/6 متر به طور میانگین بر عمق چاه ها افزوده شده است. افزایش تنش های میان استانی که نمونه های بارز آن میان استان های خوزستان، اصفهان و چهارمحال بختیاری در سال های اخیر مشاهده شد، یکی از مهم ترین پیامدهای سیاسی تغییرات اقلیم است که دولت ها را ناگزیر به طرح انتقال بین حوضه ای می کند.کشاورزان حقابه دار اصفهان مهم ترین گروه معترض به وضعیت بحرانی آب در این حوضه هستند. یکی از مهم ترین دغدغه های مردم منطقه و مهم ترین عامل ایجاد اعتصابات و درگیری های سال های اخیر کاهش منابع آبی و کاهش فعالیت کشاورزی شده است. کشاورزان منطقه در سال های اخیر به شیوه های مختلفی از جمله خرابی و شکستن لوله انتقال آب، اعتصاب، تظاهرات و بستن راه با تراکتور، رجوع به استان و شیوه های دیگر نحوه اعتراضات خود را بیان کرده اند. تنش و اعتراض های مردمی نسبت به آبرسانی و مدیریت بهینه آب برای ساکنان حوضه زاینده رود تنها محدود به ساکنان و بهره مندان حوضه آبریز زاینده رود نیست. مسایل هیدروپلیتیکی طرح انتقال آب بهشت آباد در بخش علیای حوضه کارون که زمینه ساز مشاجرات محلی و ناحیه ای و حتی ملی میان مردم و مسیولین در مبدا و مقصد شده است. این امر سبب بروز اختلافات اجتماعی و در نتیجه سیاسی بین ساکنین و ذی نفعان حوضه های آبریز بالادستی و حوضه های مذکور شده و با توجه به تفاوت قومی حوضه های آبریز، این مسیله به یک بحران هیدروپلیتیکی داخلی مبدل شده است که شکاف هایی را بین اقوام به وجود آورده است. تغییرات اقلیمی بزرگترین ضربه را متوجه بخش کشاورزی وارد کرده است. هم چنین نخستین پیامد رویه ای، افزایش حجم بیکاری و بحران مهاجرت است. مهاجرت منجر به پراکندگی روابط خویشاوندی و از بین رفتن همبستگی، انسجام قومی و افزایش فردگرایی و انزوا و به تبع آن حاشیه نشینی و بزه گری گردیده است. خشک شدن بستر رودخانه زاینده رود ناشی از تغییرات اقلیمی سبب ایجاد شکاف ها و فرونشست های متعددی در مناطق مختلف حوضه آبریز در استان اصفهان شده است. عمق این شکاف ها بسیار عمیق می باشد و در برخی موارد عمقی بیش از 10 متر داشته باشند. شکاف ها صدمات جدی را به جاده ها و زمین های کشاورزی وارد کرده است.

    نتیجه گیری

    تغییر اقلیم در حوضه زاینده رود یکی از عوامل تهدیدکننده منابع آب در حوضه است از جمله این عوامل تهدیدکننده می توان به اراضی در بخش های میانی و پایین دست حوضه به دلیل وقوع ناپایداری منابع آبی و کاهش جریان آب رودخانه، بخش عظیمی از زمین های کشاورزی به دلیل کم آبی خشک شده و به اراضی بایر تبدیل شده است، اشاره کرد. دلیل تغییر اقلیم و کاهش بارندگی و گسترش کشاورزی و صنایع آب بر منجر به تخریب طبیعت و فضای جغرافیای و پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی و حتی تبدیل رودخانه های دایمی به فصلی و فصلی به اتفاقی و خشک رود شده است و برای جبران این وضعیت به سیاست انتقال آب بین حوضه ای در این منطقه روی آورده اند. که این رویکرد سبب بروز تنش های سیاسی و امنیتی در این منطقه شده است. از جمله مسایل هیدروپلیتیکی طرح های انتقال آب در حوضه آبریز مذکور و پیامدهای سیاسی- اجتماعی منفی آن می توان به تشدید منازعات و واگرایی های محلی و ناحیه ای، به مخاطره افتادن امنیت محلی و ناحیه ای، کنشگری های سیاسی مردم و مسیولین، تنوع قومیتی و حساسیت های سیاسی و ناحیه ای ناشی از آن در حوضه مبدا، افزایش نارضایتی مردم، مهاجرت ناخواسته، بروز درگیری های بسیار خردمحلی بر سر آب، افزایش سوء ظن ها و نظایر آن، اختلافات بالقوه و بالفعل تقسیم آب در استان های گیرنده و تشدید اختلافات در حوضه مقصد و به ویژه شهرهای دریافت کننده آب در سال های کم آبی اشاره کرد. یکی از عواملی که در ایجاد کنشگری های سیاسی منفی ناشی از انتقال آب، نقش زیربنایی دارد تقویت دیدگاه ناحیه گرایی سیاسی می باشد، که خود ناشی از ضعف مدیریتی و سیاستگذاری های غیراصولی و ضدآمایشی می باشند. امری که منجر به صورت بندی «هیدروپلیتیک منفی» در مقیاس ملی و ناحیه ای می شود و به نوبه خود بر روی مسایل امنیت محلی، ناحیه ای و حتی امنیت ملی اثرات منفی بر جای می گذارد.

    کلید واژگان: تغییرات اقلیم, تنش آبی, حوضه آبریز, زاینده رود}
    Hamidreza Teymouri, M.R .Hafeznia *, MohammadHossein Papoli Yazdi, Siros Ahmadi Nohedani
    Introduction

    The land of Iran is located in a belt of dry and desert areas of the earth, which suffers the most unfavorable effects from climate change. Climate change is evident in the Zayandehrud basin, and its effects are evident in the decrease of rainfall and increase in temperature in recent years, as well as the continuation of droughts in the Zayandehrud watershed. With the reduction of river water flow, the allocation of water to the agricultural and environmental sectors in the middle and downstream parts has faced a problem. The need for water in this basin is high, so that during these years, the effort to obtain water in the Zayandehrud basin has entered a new arena in the form of tension, conflict, protests, and social unrest. One of the most important consequences of climate change is that it forces governments to plan inter-basin transfers. As a result of the water transfer policies without taking into account the religious rights and the environmental rights of the Zayandehrud bed and the Gavkhoni wetland, many social differences between the provinces have intensified.                                                                                                  

    Methodology

    In terms of its purpose, the current research is an applied research that considering the historical, geographical, economic and political importance of the area, identifies the dimensions and effects of climate change in the Zayandehrud watershed and explains how climate change can increase crisis and tension in the watershed. This can be a useful guide for planners and decision makers in the field. In terms of method and nature, this research is descriptive-analytic, and the method of data gathering procedure is based on library sources, including books, magazines, and databases.                              

    Research findings

    The turning of snow into rain at the source of the Zayandehrud and the increase in evaporation has led to the reduction of lands in the downstream part of the river, so that the area of "agricultural" and "pasture" lands has decreased in the middle and downstream parts. The number of wells has increased dramatically in recent years. The number of wells in the middle and downstream parts has increased significantly in this period, the average depth of the wells in the basin has increased by 4.8 meters, which is 6.65 meters in the upstream part, 5.55 meters in the middle part, and 28.28 meters in the downstream part. An average of 6 meters has been added to the depth of the wells. The increase in inter-provincial tensions, of which prominent examples were observed between Khuzestan, Isfahan and Chaharmahal Bakhtiari provinces in recent years, is one of the most important political consequences of climate change, which forces governments to plan inter-basin transfers. Isfahan farmers are the most important group protesting the critical water situation in this basin. One of the most important concerns of the people of the region and the most important cause of strikes and conflicts in recent years is the reduction of water resources and the reduction of agricultural activity. In recent years, the farmers of the region have expressed their protests in various ways, such as breaking and breaking water pipes, strikes, demonstrations and blocking the road with tractors, referring to the province and other ways. Public tension and protests regarding water supply and optimal water management for the residents of Zayandehrud Basin are not limited to the residents and beneficiaries of Zayandehrud Watershed. Hydro-political issues of the Behesht Abad water transfer project in the upper part of the Karun Basin, which has been the cause of local, regional and even national disputes between people and officials at the source and destination. This has caused social and political differences between the residents and beneficiaries of the upstream watersheds and the mentioned watersheds, and due to the ethnic differences of the watersheds, this issue has turned into an internal hydro-political crisis that has created gaps between ethnic groups. Climate change has hit the agriculture sector the most. Also, the first procedural consequence is the increase in the amount of unemployment and the immigration crisis. Immigration has led to the dispersal of kinship relations and the loss of solidarity, ethnic cohesion, and the increase of individualism and isolation, and as a result marginalization and drug addiction. The drying of Zayandehroud riverbed due to climate change has caused numerous cracks and subsidence in different areas of the watershed in Isfahan province. The depth of these cracks is very deep and in some cases they have a depth of more than 10 meters. Cracks have caused serious damages to roads and agricultural land.                                 

    Conclusions

    Climate change in the Zayandehrud basin is one of the factors that threaten the water resources in the basin. The climate change and decrease in rainfall and the expansion of agriculture and water-bearing industries has led to the destruction of nature and the geographical space and the lowering of the underground water level and even the transformation of permanent rivers into seasonal and seasonal into casual and dry rivers, and to compensate for this situation, the water transfer policy. This approach has caused political and security tensions in this region. Among the hydro-political issues of the water transfer projects in the mentioned catchment basin and its negative social-political consequences can be the intensification of local and regional conflicts and divergences, jeopardizing local and regional security, political activism of people and officials, ethnic diversity and political and regional sensitivities. One of the factors that play a basic role in creating negative political activism caused by water transfer is the strengthening of political regionalism, which itself is caused by weak management policies. This leads to the formulation of "negative hydro-politics" on a national and regional scale, and in turn has negative effects on local, regional and even national security issues.

    Keywords: Climate Change, Water Stress, Zayandeh Rood Watershed}
  • صالح آرخی*، سمیرا کرکز، سمیه عمادالدین

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی پهنه سیل در شرایط تغییر اقلیم براساس سناریوهای پنجمین گزارش ارزیابی هییت بین الدول تغیییر اقلیم در حوضه قره سو (استان گلستان (انجام شد. داده های روزانه شبیه سازی شده برای آینده را می توان به عنوان ورودی مدل های هیدرولوژیکی لحاظ کرده و نتایج آن را در برنامه های بلندمدت توسعه منابع آب منظور نمود. این تحقیق شامل دو فاز اقلیمی و هیدرولوژی است. در فاز اقلیمی، داده های روزانه دمای حداقل، حداکثر، بارش و ساعات آفتابی ایستگاه سینوپتیک هاشم آباد گرگان در دوره 2001-2020 با استفاده از مدل آماری LARS-WG شبیه سازی شد و پس از اطمینان از کارایی این مدل در شبیه سازی پارامترهای هواشناسی مذکور در حوضه آبخیز قره سو استان گلستان، جهت بررسی تاثیر پدیده تغییر اقلیم بر رواناب منطقه مورد مطالعه، داده های سه سناریوی A2 (سناریوی حداکثر)، A1B (سناریوی حد وسط) و B1 (سناریوی حداقل) مدل HadCM3 در دوره 2021-2050 با مدل آماری LARS-WG کوچک مقیاس گردید. در فاز هیدرولوژیکی، بارش- رواناب با استفاده از مدل هیدرولوژیکی SWAT شبیه سازی و پس از واسنجی (از 1 ژانویه 2012 تا 29 دسامبر 2016) و اعتبارسنجی این مدل (30 دسامبر 2016 تا 29 دسامبر 2018)، داده های دما و بارش خروجی مدل LARS-WG به مدل SWAT وارد شده و تغییرات رواناب تبعی تغییر اقلیم در دوره های آتی نسبت به دوره پایه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که بر اساس برآورد مدل LARS-WG برای سناریوهای مورد بررسی در دوره های آتی میانگین دمای حوضه آبخیز قره سو به میزان  56/0 تا 4 درجه سلسیوس افزایش می یابد. مقدار بارش نیز در مقایسه با دوره پایه به میزان 10 تا 24 درصد کاهش نشان می دهد. در پایان نیز سیلاب حوضه مورد مطالعه با تلفیق نقشه متوسط رواناب تحت سناریو A2، فاصله از رودخانه و ضریب شکل حوضه با استفاده از روش  Fuzzy-AHPدر محیط GIS  پهنه بندی شده است. با توجه به پهنه بندی، 44 درصد در خطر زیاد و بسیار زیاد می باشد.

    کلید واژگان: خطر, سیلاب, تغییرات اقلیم, مدل SWAT, GIS}
    Saleh Arekhi *, Samira Karkaz, Somayeh Emadodin

    The aim of this study was to predict the flood zone in the context of climate change based on the scenarios of the Fifth International Climate Change Board's assessment report in Qarahsu Basin (Golestan Province). This research consists of two phases: climatic and hydrological. In the climatic phase, daily data of minimum, maximum temperature, precipitation and sunny hours of Gorgan Hashemabad Synoptic Station in the period 2001-2020 were simulated using LARS-WG statistical model and after ensuring the efficiency of this model in simulation Construction of meteorological parameters in Gharasoo watershed of Golestan province, to investigate the impact of climate change on runoff in the study area, data of three scenarios A2 (maximum scenario), A1B (medium scenario) and B1 (minimum scenario) of the model HadCM3 was scaled in the period 2021-2050 with a small LARS-WG statistical model. In the hydrological phase, precipitation-runoff is simulated using the SWAT hydrological model and after calibration (from January 1, 2012 to December 29, 2016) and validation of this model (December 30, 2016 to December 29, 2018), temperature and precipitation data. The output of LARS-WG model was entered into SWAT model and the changes of runoff due to climate change in future periods compared to the base period were calculated. The results showed that according to the estimation of LARS-WG model for the studied scenarios in the future periods, the average temperature of Qarahsu watershed will increase by 0.56 to 4 degrees Celsius. The amount of precipitation also decreases by 10 to 24% compared to the base period. Finally, the flood of the study basin is zoned in GIS environment by combining the average runoff map under scenario A2, distance from the river and the shape coefficient of the basin using Fuzzy-AHP method. According to zoning, 44% is at high and very high risk.

    Keywords: risk, flood, climate change, SWAT model, GIS}
  • سیروس نبیونی، داود حسن آبادی*، عبدالرضا فرجی راد

    امروزه تغییرات آب و هوایی، علاوه بر فقر و کمبود منابع غذایی در مناطق روستایی، باعث افزایش شمار مهاجران شده است. ترسیم موضوع تغییرات آب و هوایی به عنوان یک دغدغه امنیتی باعث شده 70 درصد از کشورهای جهان صراحتا اعلام نمایند که موضوع تغییرات آب و هوایی یک مسیله امنیتی برای آنها قلمداد می شود. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تغییرات اقلیمی بر امنیت مناطق روستایی (مورد مطالعه: استان کردستان) می باشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کمی-کیفی و نوع تحقیق کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات پژوهش از دو طریق کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) جمع آوری شده است. در این تحقیق از 10 نمایه فرین تحت تغییرات آب و هوایی به همراه 4 بعد امنیتی که در مجموع 40 شاخص استفاده شده است. به منظور ارزیابی شرایط آب و هوایی آینده استان کردستان از مدل HadGEM2-ES مبتنی روش ریزمقیاس نمایی MARKSIM طی دوره 2010 تا 2095 میلادی تحت دو سناریوی RCP4.5 و RCP8.5 مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین جهت تحلیل داده های پرسشنامه از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج بررسی سناریوهای تغییرات اقلیمی نشان داد که در دو ایستگاه سنندج و سقز روند روزهای تابستانی افزایش و روزهای یخبندان کاهشی می باشد. نتایج شاخص های فرین بارش در استان کردستان نشان داد دگرگونی های آب و هوایی حجم بارشی که پیش از این طی سال پراکنده و پیاپی می بارید، طی چند روز به صورت فشرده و سنگین می بارد و بیشتر این بارش هم به صورت سیلاب و با آسیب زایی فراوان از منطقه بیرون می رود. در نهایت نتایج نشان از یک ارتباط قوی بین شاخص ها و نمایه های آب و هوایی با ابعاد امنیت در سطح معناداری (05/0)، با در نظر گرفتن سطح اطمینان و ارایه کران بالا و پایین وجود دارد.

    کلید واژگان: تغییرات اقلیم, امنیت, مناطق روستایی, استان کردستان}
    Sirous Nabiuni, Davod Hasanabadi *, Abdolreza Farajirad

    Today, climate change, in addition to poverty and lack of food resources in rural areas, has caused an increase in the number of immigrants.Drawing the issue of climate change as a security concern has caused 70% of the world's countries to openly declare that the issue of climate change is considered a security issue for them. In this regard, the aim of the current research is to Study of the impact of climate change on the security of rural areas(Case study: Kurdistan province).The approach that governs the space of quantitative-qualitative research and the type of applied research is descriptive-analytical in terms of method. Research information has been collected through two methods library and field (questionnaire).In this research, 10 Extreme under climate change have been used along with 4 security dimensions that make up a total of 40 indicators. In this research, in order to evaluate the future climate conditions of Kurdistan province, the HadGEM2-ES model based on the MARKSIM micro scale method has been used during the period from 2010 to2095under two scenarios RCP4.5 and RCP8.5. SPSS software was also used to analyze the questionnaire data. The results of the study of climate change scenarios showed that in the two stations of Sanandaj and Saqez, the trend of summer days is increasing and freezing days are decreasing. The results of the precipitation indices in Kurdistan Province showed that the changes in the climate and the amount of rain, which previously rained sporadically throughout the year,will rain intensively and heavily in a few days and most of this rain goes out of the region in the form of floods and with great damage.Finally, the results showed a strong relationship between climate indices and profiles with security dimensions at a significant level(0.05),considering the level of confidence and providing upper and lower limits

    Keywords: Climate changes, Security, rural areas, Kurdistan province}
  • آمنه سواری ممبنی*، مسعود یزدان پناه، مسلم سواری
    تغییرات اقلیم به طور فزاینده ای بر معیشت مردم در سراسر جهان تاثیر می گذارد و به عنوان چالشی مهم در سطح جهانی به حساب آمده و یک عامل مهم در تشدید نابرابری های اجتماعی به خصوص نابرابری های جنسیتی است. زنان در دنیا نه تنها به عنوان قشر آسیب پذیر در مقابل تغییرات اقلیم شناخته شده اند بلکه عاملی موثر در ایجاد تغییرات در رابطه با سازگاری به شمار می آیند؛ بنابراین نیاز به تحقیق درباره عوامل موثر بر نیت و رفتار سازگاری کشاورزان با تغییرات اقلیم از دیدگاه زنان و مردان وجود دارد. این مطالعه با استفاده از مدل توسعه یافته اعتقادات سلامت به این موضوع مهم پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش کشاورزان دو گروه زن و مرد بودند. تعداد اعضای نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 200 کشاورز مرد و 150 کشاورز زن انتخاب شد. برای انتخاب کشاورزان از نمونه گیری چند مرحله ای طبقه ای خوشه ای تصادفی استفاده گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که روایی صوری آن توسط اعضای هییت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی تایید گردید. افزون بر این، برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف پرسشنامه، از پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفا کرونباخ استفاده شد. نتایج تجزیه وتحلیل مدل معادله های ساختاری نشان داد، متغیرهای راهنمای عمل، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، انگیزه و موانع درک شده متغیرهای موثر بر نیت کشاورزان مرد به صورت مثبت و مستقیم و رفتار به صورت مثبت و غیرمستقیم می باشند و این متغیرها درنهایت توانستند به ترتیب 53 و 37 درصد از تغییرات متغیرهای نیت و رفتار کشاورزان مرد را پیش بینی کنند. متغیرهای راهنمای عمل، شدت درک شده و خودکارآمدی متغیرهای موثر بر نیت کشاورزان زن به صورت مثبت و مستقیم و رفتار به صورت مثبت و غیرمستقیم می باشند و این متغیرها درمجموع توانستند به ترتیب 63 و 19 درصد از تغییرات متغیرهای نیت و رفتار کشاورزان زن را پیش بینی کنند. اطلاعات به دست آمده از این پژوهش و درک چنین تفاوت های جنسیتی می تواند توسعه سیاست ها و برنامه های حساس به جنسیت را تسهیل کند و به بهبود استراتژی های سازگاری پایدار و فراگیر کمک کند.
    کلید واژگان: تغییرات اقلیم, رفتار سازگاری, مدل اعتقادات سلامت, زنان روستایی}
    Ameneh Savari Mombeni *, Masoud Yazdanpanah, Moslem Savari
    Climate change is increasingly affecting people's livelihoods around the world and is considered as an important challenge at the global level; in fact, it is an important factor in aggravating social inequalities, especially gender inequalities. Women in the world are not only known as a vulnerable group in front of climate changes but also they are considered an effective factor in creating changes in relation to adaptation. Therefore, there is a need for research on the factors influencing the intention and behavior of farmers to adapt to climate change from the perspective of women and men. This study addresss this important issue using the developed model of health beliefs. The statistical population of this research included both male and female farmers. The number of sample members using Karjesi and Morgan Table included 200 male farmers and 150 female farmers. Random stratified cluster multistage sampling was used to select the farmers. The data collection tool was a questionnaire which its face validity was confirmed by the faculty members of the Department of Agricultural Extension and Education. In addition, to determine the degree of reliability, pre-test and Cronbach's alpha coefficient were used. The results of the structural equation model analysis showed that the variables guiding action, self-efficacy, social support, motivation and perceived obstacles were the variables which would affect the male farmers' intention in a positive and direct way and would affect their behavior in a positive and indirect way. Finally, these variables could predict 53 and 37% of the changes in the variables of male farmers' intention and behavior, respectively. Action guiding variables, perceived intensity and self-efficacy were found to be the variables influencing the intention of female farmers in a positive and direct way and their behavior in a positive and indirect way. These variables in total were 63 and 19 respectively to predict the percentage of changes in the variables of intention and behavior of female farmers. The data obtained in this research and the understanding of such gender differences can facilitate the development of gender-sensitive policies and programs  to improve sustainable and inclusive adaptation strategies.
    Keywords: Climate change, Adaptation Behavior, Health Belief Model, Rural women}
  • مرتضی اسمعیل نژاد*، قربان علیار

    ولایت بامیان افغانستان یکی از کوهستانی ترین ولایات افغانستان می باشد که در مرکز رشته کوه هندوکش قرار گرفته است. در سال های اخیر اقلیم در این منطقه بی نظم شده و منجر به تغییرات متغیرهای اقلیمی شده که پیامدهایی همچون ذوب گسترده یخچال های کوهستانی، کاهش دبی آب رودخانه ها و غیره شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرات دما براثر گسیل گازهای گلخانه ای و نیز تغییرات بارش در  مرکز بامیان (عرض جغرافیایی 75/34 درجه شمالی و 75/67 درجه شرقی) است. برای انجام این پژوهش از مشاهدات بیشینه و کمینه و دامنه دمای سالانه برای دوره آماری 2018-1987 استفاده شد. مشاهدات از مرکز ملی جو و اقیانوس ایالات متحده (NOAA) استفاده شد. مشاهدات با شگردهای ترسیمی - آماری و رگرسیون خطی مورد واکاوی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که تغییرات قابل توجه دما طی سه دهه اخیر و در محدوده مورد بررسی رخ داده است. بیشینه، کمینه و دامنه دما به ترتیب 71/0، 34/0 36/0درجه سانتیگراد افزایش را تجربه کرده اند. میانگین، کمینه و بیشینه بارش منطقه مورد بررسی به ترتیب 6/25، 59/5 (درسال 1991) و 9/9 میلیمتر (در سال 2011) بوده است. کاهش بارندگی در دوره مورد مطالعه نیز حدود 9/6 میلی متر بوده است.

    کلید واژگان: دما, بارش, تغییرات اقلیم, افغانستان, بامیان}
  • سبا خاریابند، سارا عطارچی*

    در چند دهه اخیر در ایران، در نتیجه تاثیرات تغییر اقلیم و رشد جمعیت، سطح و عمق آب در تالاب ها بسیار کاهش یافته است. بنابراین ضرورت دارد که عوامل اصلی این تغییرات شناسایی شود و در صورت امکان اقدامات لازم برای کاهش نرخ تغییرات صورت پذیرد. پیشرفت روز افزون تکنولوژی سنجش از دور، فرصت بی نظیری برای پایش روند تغییرات در محیط های طبیعی فراهم می کند. سری ماهواره لندست از دهه 1970، طولانی ترین آرشیو تصاویر سنجش از دور است. تصاویر ماهواره ای، داده ها را در سطح وسیع تر و در فواصل زمانی کوتاه تر با هزینه کمتر فراهم می کند. تالاب انزلی یکی از مهم ترین تالاب های بین المللی ایران است که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. در چند دهه اخیر با افزایش جمعیت و رشد و گسترش مناطق مسکونی و زمین های زراعی، تغییرات اقلیمی منطقه و همچنین تغییرات شدید تراز آبی دریای خزر، این تالاب به سوی خشکیده شدن پیش رفته است. در تحقیق حاضر با استفاده از تصاویر لندست به بررسی تغییرات عمق تالاب پرداخته شده است. تغییرات عمق با توجه به داده های بارش و دما وتغییرات تراز آب دریای خزر در بازه ی 30 ساله از سال 1988 تا سال 2018 تشریح شده است. نتایج نشان می دهد که تغیرات عمق تالاب بیشتر از تغییرات تراز آب دریای خزر متاثر است و تغییرات بارش و دما، دلایل اصلی کاهش عمق تالاب انزلی نیستند.

    کلید واژگان: تغییرات اقلیم, تصاویر لندست, تالاب انزلی, تغییر عمق, تراز دریای خزر}
    Saba Kharyaband, S.AttarchI*

    In recent decades in Iran, due to the effect of climate change and population growth, the extent and depth of water in wetlands have been largely decreased. Therefore, it is worth finding the main reasons of the changes and if possible to reduce the rate of changes. Great advances in remote sensing technology offer valuable opportunities to monitor the trend of changes in natural environment. Landsat satellites from 1970s has the largest archive of remote sensing images. Remote sensing images provide data in wide area with high temporal resolution with low cost. Anzali Wetland is one of the most important international wetlands of Iran which has been registered in Ramsar Convention. In recent decades, population growth and expansion of cities and farm lands near Anzali wetland, climatic changes in this region and also changes in Caspian Sea’s water level changes, this wetland is going to be drained. The present study investigates wetland depth changes using Landsat imagery. Furthermore the depth changes have been thoroughly explained concerning rain fall, temperature and the Caspian Sea’s water level changes over a 30-year period from 1988 to 2018. Our Findings emphasizes that the depth of water depth in this wetland is more related to the changes of the Caspian Sea’s water level and the rainfall and temperature are not the main reason of decreasing of wetland.

    Keywords: Climate Changes, Remote Sensing, Anzali Wetland, Depth Change, Caspian Sea Level}
  • علی اکبر تقی پور *، علیرضا دوچشمه گرگیج، اصغر اصغری مقدم، عطاء الله ندیری

    هم زمان با رشد روزافزون جمعیت و طرح های توسعه و تغییرات اقلیمی در سال های اخیر و تاثیر آن بر وضعیت سیستم آبخوان دشت آذرشهر، ضرورت مطالعه دقیق و کاربردی پیرامون وضعیت این آبخوان، آشکار می شود. بدین منظور، با استفاده از مدل های هوش مصنوعی، اقدام به شبیه سازی و پیش بینی داده های سری زمانی بارش، دبی و سطح آب زیرزمینی محدوده مورد مطالعه شد و پس از تعمیم این داده ها به کل دشت با استفاده از روش درون یابی کریجینگ بیزین (EBK) ، بیلان کلی آبخوان دشت به دست آمده و نتایج وارد مدل سیستم پویای آبخوان دشت در محیط نرم افزاری WEAP شد. با ایجاد سناریوی مرجع برای بازه زمانی 1392 تا 1400 و اعمال تنش افزایش جمعیت و میزان آب مصرفی بخش کشاورزی در طی این بازه، پاسخ آبخوان به تنش های وارده بررسی شد. سیستم پویای آبخوان دشت در قبال روند افزایشی 2 درصدی جمعیت و 1 درصدی آب مصرفی بخش کشاورزی، کاهش حجم مخزن به میزان حدود 7 درصد در پایان دوره تنش (سال 1400) را نشان داد. پژوهش حاضر بیانگر قابلیت بالای ترکیب هوش مصنوعی و پویایی سیستم در پیش بینی پاسخ آینده سیستم آبخوان به تغییرات اقلیمی است و می تواند در راستای مدیریت منابع آب و پیش بینی تمهیدات لازم برای آینده به کار رود.

    کلید واژگان: تغییرات اقلیم, آذرشهر, هوش مصنوعی, کریجینگ بیزین, پویایی سیستم, مدیریت منابع آب}
    aliakbar taghipoor *, .alireza docheshmeh gorgich, asghar asghari moghadam, ataollah nadiri

    Beside the improvement plans and climate change increasing during the last years and its effects on Azarshahr plain aquifer system, reveals the necessity of precise and applicable study about the aquifer situation. For this aim, Using the Artificial Intelligence, simulation and prediction of rainfall and run-off time series was done and expanded overall the plain by Empirical Bayesian Kriging(EBK), the forecasted total water budget of the plain and the other data were imported into the plain Aquifer dynamic system, in WEAP software. The response of the aquifer against the stresses was evaluated during the reference period from 2013 to 2021, applying the population growth and agricultural water demand increasing. The plain aquifer dynamic system, showed the reservoir capacity losing about 7% at the end of stress period (2021) in consequence of 2 and 1% increasing of population and agricultural water demand respectively. Present study shows the high performance of artificial intelligence and system dynamic conjugation in system response to the future climate changes and it can be useful for the water resources management and prediction of future vital actions.

    Keywords: climate change, Azarshahr, Artificial Intelligence, Bayesian Kriging, System Dynamic, Water resources management}
  • وحید فیضی، حبیب علیمحمدیان، قاسم عزیزی*، حسین محمدی، علی اکبر شمسی پور
    در این پژوهش، برش رسوبی نوده واقع در شمال شرق ایران برای بررسی وضعیت آب وهوایی گذشته بررسی شده است. تلفیقی از مرور سامان مند منابع کتابخانه ای و میدانی و کارهای آزمایشگاهی در این تحقیق استفاده شده است. به منظور انجام کار با بررسی های میدانی متوالی، محل و روش نمونه برداری مشخص شد. 237 نمونه به فواصل 10 سانتی متری از برش نوده نمونه برداری شد. پذیرفتاری مغناطیسی تمامی نمونه ها اندازه گیری شد و بر اساس نتایج به دست آمده از این آزمایش، نمونه های دارای نوسانات شدید افزایش یا کاهش میزان پذیرفتاری مغناطیسی، برای مطالعه سایر پارامترهای مغناطیسی انتخاب شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که میزان پذیرفتاری مغناطیسی، پسماند مغناطیسی طبیعی، پسماند مغناطیسی ایزوترمال اشباع شده و HIRM در لایه های لس کمتر از لایه های خاک دیرینه است. در مقابل، میزان S_0.3 در لایه های لس بیشتر از خاک های دیرینه است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برش رسوبی نوده در طول 150 هزار سال گذشته، حدود هشت دوره آب وهوایی گرم و مرطوب (لایه های خاک دیرینه و شبه خاک دیرینه با میزان پذیرفتاری مغناطیسی بالا) در بین دوره های سرد و خشک (لایه های لس با میزان پذیرفتاری پایین) را تجربه کرده است.
    کلید واژگان: برش رسوبی نوده, پارامترهای مغناطیسی, تغییرات اقلیم, رسوبات لس}
    Vahid Feizi, Habib Alimohammadian, Ghasem Azizi *, Hossain Mohammadi, Ali Akbar Shamsipour
    Introduction
    In general, loess sediments are one of the most widespread forms of eolian sediments. During the past few decades, loess stratigraphy studies played key role in global climate changes. These sediments are usually yellowish in color and silt makes 70 to 90 percent of it volume. In Iran, loesses outcrop often in northeast of south Caspian Sea. The previous studies revealed that loess/paleosol sequences correspond to cold/ warm period of climate, especially during quaternary period. Therefore, loess deposits are the most important natural archive of climate changes and are ideal for reconstruction of paleoclimate and geomorphological change in Quaternary. The thick loess/paleosol sequences of northeast Iran provide unique opportunity to reconstruct the terrestrial paleoclimate changes recorded in these sediments.
    A number of loesse-paleosol sequences contain a magnetic record of palaeoclimate through the Quaternary period. Anisotropy of magnetic susceptibility (AMS) was mentioned as a good tool to determine paleocurrent or paleodirection. AMS measurements were mostly used in the investigation of igneous, metamorphic and sedimentary rocks with an increasing number of applications in Quaternary loess and paleosol studies since the end of the1980s. The sediment magnetic properties depend on the magnetic content and characteristics of the source material and post-depositional weathering/soil formation processes. Loess in north of Iran is part of world loess belt and such as another loess sediments are evidence of paleoclimate change in continent.
    Methodology
    In this study, Azadshar (Nowdeh Loess Section) was selected to reconstruct Late Quaternary climate change. The Nowdeh loess section with about 24 m thickness were sampled in 10 cm intervals for magnetometry analysis. For this aim, sampling location and method was determined after consecutive study area. This study used of reformed review of library references and lab practices combination. Magnetic susceptibility of all samples was measured in Environmental and Paleomagnteic laboratory based at Geological Survey of Iran, Tehran, Iran. All samples were placed in an 11 cm3 plastic cylinders to be used in magnetic measurement instruments.
    Magnetic susceptibility was measured using AGICO company made Kappabridge model MFK1-A instrument. Magnetic susceptibility of all samples were measured. Base on this study results, samples with high frequency in magnetic susceptibility (increasing or decreasing) were selected for another studies of magnetic parameters.
    Results And Discussion
    The variation of magnetic susceptibility signal in the Nowdeh section suggests variation in climate conditions and mechanisms during the Late Quaternary. The magnetic susceptibility relationship with Loess/paleosol deposits resulted in low magnetic susceptibility values in cold and dry climate periods (Loess) and high magnetic susceptibility values in warm and humid climate periods (paleosoil). Therefore one can say that Loess and paleosol sequences studied here was formed at glacial and interglacial periods and under different climate condition. Results of this study showed that Magnetic Susceptibility, Natural remanent magnetization, Saturation isothermal remanent magnetization and HIRM in loess was less than paleosol. Instead amount of S_0.3 in loess layers was more than paleosol. Results of this study show that Nowdeh section has seen 8 periods of hot and humid climate (paleosol layers and similar paleosol layers with high magnetic susceptibility) in cold and dry periods (loess layers with low magnetic susceptibility) during past 150 ka.
    Conclusion
    This study was conducted to investigate and evaluate the capability of magnetite properties in reconstruction of Late Quaternary paleoclimate condition recorded in loess/paleosol deposits of Nowdeh section in Golestan province, northeast of Iran. Nowdeh loess/paleosol sequence is an indicator for periodic dry- cool (deposition of loess) and moist-warm (formation of paleosol) conditions. Formation of the studied loess and paleosols, have probably taken place in glacial and interglacial cycles with different climatic conditions, respectively. Nowdeh section magnetic properties completely is match with Neka sediment result that has obtained by mahdipour et al (2013). In 20 to 48 ka of past years show that in two sediment sections magnetic susceptibility was similar and wherever increased, hot and humid period integrated with paleosol layer formation. Also results of this research are accordance to with bear and storm (1995) in saturation of beryllium in Xifeng section and isotope δ18 of marine sediment.this is indicate that climate change event in two section are simultaneous.
    Finally, should be say that magnetic properties because of depending of sensible mineral to climate change, is a very useful variable for climate change reconstruction.
    Keywords: Loess sediments, climate change, magnetic parameters, Nowdeh outcrop}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال