به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « راست گویی » در نشریات گروه « علوم انسانی »

  • حسین سیف اللهی*
    زبان، مهم ترین عضوی است که انسان به واسطه آن با دیگران ارتباط برقرار کرده و مفاهیم، مقاصد و مطالب مورد نظرش را منتقل می کند و در میان اعضای بدن جایگاه ویژه ای دارد؛ انسان با زبان همچنان که می تواند حق بگوید و نظر رحمت خداوند مهربان، و رضایت اولیای الهی و بندگان مومن را جلب کند، می تواند باطل بگوید و خشم و غضب خدا و اولیای الهی و نفرت بندگان را برانگیزد؛ انسان می تواند با صداقت و راستی، برای دنیا و آخرت خویش و دیگران مفید باشد، و می تواند با دروغ، دو رویی، سخن چینی، غیبت، تهمت، اهانت، ایذا، تمسخر و مانند آنها زمینه بدبختی خود را فراهم آورده و به دیگران آسیب بزند. از این رو است که اهل بیت عصمت و طهارت ع فرموده اند که اگر سخن گفتن نقره باشد، سکوت طلاست، لکن اگر انسان بتواند از آفات سخن در امان بوده و فقط راست و حق بگوید، قطعا سخن گفتن بهتر از سکوت است و خداوند متعال پیامبران و حجت های خویش را برای سخن گفتن فرستاده نه برای سکوت.
    کلید واژگان: راست گویی, صداقت, آموزه های دینی}
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح
    این مقاله به ویژگی شیعیان و نقش راست گویی و درست کرداری در معارف ناب اسلامی می پردازد. امیرمومنان علی علیه السلام پس از آنکه عرفان الهی و عمل به دستورهای خدای سبحان و برخورداری از فضایل و ملکات اخلاقی را سه ویژگی اساسی و کلی شیعیان واقعی برمی شمارند، می فرمایند: «منطقهم الصواب»؛ گفتار شیعیان درست و بهنجار است.
    نعمت سخن گفتن از جمله نعمت های بزرگ خداوند سبحان به بشر و وجه تمایز او از سایر حیوانات است. قرآن کریم نیز می فرماید: «خلق الإنسان علمه البیان»(الرحمن: 34). سخن گفتن نعمتی است که قوام انسانیت به آن است. اما آفت بزرگ آن، دروغ است؛ چراکه هدف از سخن گفتن، آگاهی بخشی به مخاطب از داشته ها و اطلاعات درست است، و دروغ گمراه ساختن مخاطب است و این خلاف مقتضای فطرت خدادادی است. در آموزه های دینی کلید و منشا همه پلیدی ها دروغ شمرده شده است.
    کلید واژگان: راست گویی, دروغ, فطرت, آموزه های دینی}
    Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah
    This paper deals with the Shi’as’ characteristics and the role of honesty and righteousness in the pure Islamic thoughts. After pointing out to divine mysticism, execution of God Almighty’s orders and possession of moral principles and virtues as three general and basic characteristics of true Shi’as, the commander of the Faithful, Imam Ali, says: «ãóäúØöÞõåõãõ ÇáÕøóæóÇÈõ» º They are known for their truthfulness.
    Speech is one of the great favors which Gracious God has granted to man and it distinguishes man from animals. The Holy Qur’an says; ÎáÞ ÇáÇäÓÇä Úáãå ÇáÈíÇä ‘’He has created man, and taught him the mode of Expression’’ (al Rahman 3-4). Speech is a gift which constitutes the characteristic feature of man. The great canker of speech is lying. Speech is intended to provide people with factual information. Lying misguides people and does not conform with the exigencies of man’s God-given nature. According to religious teachings, lying is the key and source of all abominations.
    Keywords: honesty, lying, nature, religious teachings}
  • امیر احمد شجاعی، فرشته ابوالحسنی
    در اهمیت راستگویی همین بس که حضرت امام جعفر صادق فرموده اند: راستگو در محل نجات و کرامت است و دروغگو درتباهی و هلاکت. از سویی معیار صدق و کذب فارغ از آنکه اخلاقی باشد یا منطقی، نزد دانشمندان یکی از این چهار گزینه است: 1) خبر غیر مطابق با واقع 2) خبر غیر مطابق با واقع همراه با علم و آگاهی به آن و نه سهوا 3) خبر غیر مطابق با باور گوینده 4) خبر غیر مطابق با باور گوینده که موجب فریب شود. اما اینکه پزشکان در هنگام بیان خبر بد به بیماران، موازین صدق و کذب را چگونه رعایت کنند جای بحث فراوان دارد بخصوص آنکه احادیث بسیاری مبنی بر رفق و مدارای پزشک با بیمار در دست است و در مقاله اشاره خواهد شد. پس معیار صدق و کذب در ارتباط پزشک و بیمار چیست؟ از امیرالمومنین (ع) روایت شده است که: «الصدق مطابقه المنطق للوضع الالهی و الکذب زوال المنطق عن الوضع الالهی»؛ یعنی آنچه خداوند قرار دهد و بپسندد معیار راستی و درستی است و نه مطابقت با واقع یا مطابقت قول یا فعل با اعتقاد گوینده یا فاعل. حال اگر فعل و یا قولی بر مبنای قرارداد الهی انجام شد و مطابق با واقع بود و یا مبتنی بر باور گوینده بود که به طریق اولی صادق است، اما اگر هم که نبود گوینده کاذب نیست و فعل یا قول شخص دروغ نخواهد بود. در این مقاله با بحث روایی و همچنین منطقی، معیاری نظری و متفاوت از چهار معیار فوق در صدق و کذب ارائه می کنیم و بیان میداریم که رعایت حقیقت گویی در رابطه پزشک و بیمار، معیار عملی همه جایی نداشته و معتقدیم که این معیار نظری ارائه شده در این مقاله در این ارتباط خاص رهگشاست
    کلید واژگان: راست گویی, رابطه بیمار و پزشک, معیار صدق}
    On the importance of truth, Imam Jafar Sadiq's saying would suffice: "The teller of the truth is in place of dignity and integrity, and the liar is bound to come to his end". The definitions of the true or the false (apart from ethical or logical perspectives) are one of the three options below: a) Announcement non-compliance with fact or the knowledge of the speaker, b) Announcement non-compliance with the speaker's beliefs, c) Announcement non-compliance with the speaker's beliefs for the aim of deception. However, in the case of doctor- patient relationship, when it comes to telling the bad news, the criteria of the true and false are regarded differently, in particular since many hadith and traditions recommend that doctors endure the patients. This article investigates the measure of the true and false in doctor-patient relationship. Imam Ali said: God is the [ultimate] measure of truth. So the truth is always compliance with God, and not merely compliant with fact or the speaker’s beliefs.
    Keywords: Truth, Lie, Patient, Physician Relationship}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال