به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « Leprosy » در نشریات گروه « علوم انسانی »

  • ابوالفضل رضوی*، حسین هژبریان، هوشنگ خسروبیگی، فریده جهانگیری
    چکیدهجذام یکی از قدیمی ترین بیماری ها و از جمله مسایلی بود که انسان ها در تمامی جوامع از جمله ایران درگیر آن بودند. پژوهش حاضر، با طرح این پرسش که امنیت اجتماعی در دوره میانه ایران بر نظام سلامت و جایگاه جذامیان چه تاثیری داشت؟ نسبت میان نظام سلامت اجتماعی و امنیت اجتماعی را با مطالعه موردی جذامیان بررسی می کند. دستاورد تحقیق که با رویکرد میان رشته ای و رهیافت توصیفی- تحلیلی انجام شده، موید آن است که جامعه و حکومت ایران در دوره میانه به مانند بسیاری از جوامع دوران پیشامدرن، طرد اجتماعی جذامیان را در دستور کار داشت. «داغ ننگ» بیماری یادشده، زیستی متمایز، مستقل اما فرودست و محروم از امکانات موجود را بر جذامیان تحمیل کرده بود. این داغ ننگ، با دخیل دانستن مبتلایان و وارد کردن اتهام گناه در ابتلا به بیماری، رویکردی سلبی را در مواجهه با جذامیان به کار می گرفت. این رویکرد، جذام را از مسیله ای پزشکی- زیستی به مسیله ای فرهنگی- اجتماعی تبدیل می کرد و به ناگزیر جذامیان را به پذیرش شرایطی که خود در رقم زدن آن دخیل نبودند مجبور می نمود. امنیت اجتماعی در دستور کار جامعه تنها اکثریت غیر جذامی را پوشش می داد و جذامیان را به عنوان کسانی که نظام سلامت و امنیت موجود را تهدید می کردند از شمول امن خویش خارج می ساخت؛ به نحوی که جذامیان نیز این شرایط را پذیرفته بودند و رنج و عواقب برآمده از آن را متحمل می شدند.
    کلید واژگان: جذام, جذامیان, طرد اجتماعی, داغ ننگ بیماری, امنیت اجتماعی}
    Hosein Hozhabrian, Houshang Khosrobeygi, Farideh Jahangiri
    Leprosy was one of the oldest diseases and one of the issues that humans were involved in all societies including Iran. The present research, by raising the question, what effect did social security have on the health system and the status of lepers in the middle period of Iran? It examines the relationship between the social health system and social security with a case study of lepers. The result of the research, which was carried out with an interdisciplinary approach and a descriptive-analytical approach, confirms that the society and government of Iran in the middle period, like many societies of the pre-modern era, had social rejection of lepers on their agenda. "Hot disgrace" of the mentioned disease had imposed a distinct, independent, but inferior and deprived of existing facilities on the lepers. This shame used a negative approach in dealing with lepers by implicating the sufferers and accusing them of guilt in contracting the disease. This approach turned leprosy from a medical-biological issue into a cultural-social issue and inevitably forced the lepers to accept conditions that they themselves had no part in creating. Social security in the society's agenda covered only the non-leper majority and excluded lepers as those who threatened the existing health and security system from its safe inclusion; In a way that the lepers also accepted these conditions and suffered the suffering and consequences arising from it.
    Keywords: leprosy, lepers, social exclusion, disease stigma, social security}
  • سمیه صفایی *، محسن رزمی، محمدرضا کاظمی گلوردی
    مشهور فقهای امامیه با استناد به ادله ای از جمله روایات، جذام و برص را در زمره عیوب مختص زوجه دانسته اند که در صورت تحقق آن، تنها زوج حق فسخ نکاح را دارد، اما در مقابل، گروهی از فقها از جمله فیض کاشانی آن را از عیوب مشترک زوجین دانسته اند که در فرض تحقق آن برای هر یک از زن یا شوهر، طرف مقابل حق فسخ نکاح را خواهد داشت. تحقیق حاضر ضمن مراجعه به آرای فقها و منابع فقهی به تحلیل مستندات این حکم پرداخته و با ترجیح دیدگاه غیر مشهور به این نتیجه رسیده است که همان گونه که حصول جذام و برص در زن برای مرد حق خیار ایجاد می کند، اگر این عیوب در مرد نیز ثابت شود زن حق خیار خواهد داشت. عمده استدلال - صرفنظر از وجود روایات - این است که اگر زن حق خیار نداشته باشد مفر دیگری برای او وجود ندارد؛ برخلاف مرد که اگر چنین حقی هم نمی داشت، می توانست با استفاده از طلاق، از چنین زنی جدا شود؛ ضمن این که حسن معاشرت و معاضدت و نیز برخورداری از حق استمتاع که وظیفه متقابل زن و شوهر است می تواند مبنای توسعه حق فسخ نکاح برای زوجه نیز محسوب شود.
    کلید واژگان: جذام, برص, فسخ نکاح, عیوب مجوز فسخ}
    Somayeh Safayi *, Mohsen Razmi, Mohammad reza Kazemigolverdi

    According to the famous Imams' jurisprudents based on the evidence, such as narratives, leprosy and vitiligo that are among the defects of the couples. If these defects are appeared, the man is the rightful to terminate the marriage, but on the contrary, a group of jurisprudents, including Feiz Kashani, has considered it to be a common defect of couples, which, in the assumption of the appearance of that for any wife or husband, the other party will have the right to terminate the marriage. The present research, while referring to the jurisprudents and jurisprudence sources, has analyzed the documents of this rule and, with the preference of the non-famous viewpoint, has concluded that while realization of woman’s leprosy and vitiligo can give the man, right to terminate marriage, if the defect is confirmed for the man, the woman will have the right to terminate marriage. The main argument at this present article - regardless of the existence of narratives - is that if the woman does not have the right to terminate marriage, there aren’t any alternatives for her; unlike a man that if he did not have such a right, he could utilize divorce’s option.
    Keywords: Leprosy, vitiligo, Termination of marriage, defects led to marriage termination}
  • اسدالله جمشیدی
    «برص» از واژگانی است که در هیات های گوناگون در حدیث و با یک هیات در قرآن به کار رفته است. امروزه، برص بر عارضه پوستی بی خطری اطلاق می شود که نتیجه از کار افتادن رنگ دانه های پوست دانسته شده است. این تلقی با نحوه کاربرد این ماده در قرآن و حدیث هماهنگی چندانی ندارد و موجب برخی نقدها نسبت به احکام فقهی استنباط شده از روایات شده است. در این مقاله، با تحقیق در منابع گوناگون، به این نتیجه رسیدیم که برص از معنای پیشین خود نقل یافته و اکنون معنای جدیدی یافته است. در گذشته، «برص» بر بیماری ای همطراز با جذام اطلاق می شد که و از پوست بدن می گذشت و گوشت و استخوان ها را مبتلا می ساخت و موجب سفید شدن عضو می شد. از آنجا که باید هر متنی را منطبق با محتوای واژگان در زمان پیدایش آن متن فهمید، انتقادهای مطرح شده در این باره نارواست.
    کلید واژگان: برص, پیسی, لک و پیس, Lepra, Leprosy, Vitiligo}
    Asadullah Jamshidi
    The word ‘baras’ has been used in religious texts in different forms and meanings. In its modern usage it refers to chronic disorder that causes depigmentation in patches of skin. It occurs when the melanocytes, the cells responsible for skin pigmentation which are derived from the neural crest, die or are unable to function. This perception does not agree with the way of utilizing this word in the Quran and hadith. In addition what is meant by baras in jurisprudential decisions is very different from above-mentioned meaning. Searching different sources, the author of this paper concludes that the word baras has been dressed in new meaning and is very different from ‘judham’ (leprosy).
    Keywords: Baras, Judham, Lepra, Leprosy, Vitiligo}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال