جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "شکاف طبیعی" در نشریات گروه "زمین شناسی"
تکرار جستجوی کلیدواژه «شکاف طبیعی» در نشریات گروه «علوم پایه»-
مدلسازی دقیق مخزن شیل گازی یک مبحث مهم روز است که برای آن بایستی ویژگی های متمایز شیل در نظر گرفته شوند. مهمترین مشخصاتی که بایستی در این مخازن به آنها توجه کرد شامل سیستم شکاف طبیعی ،3جذب سطحی /4واجذب گاز ،5نفوذ مولکولی 6گاز در نانو حفرات، جریان غیردارسی 7و تغییر شکل سنگ شیل در اثر تنش 8و کرنش 9است. سیستم شکاف طبیعی میتواند به مدل های تراوایی دوگانه 10و تخلخل دوگانه 11ساده شود، همچنین جذب سطحی گاز هیدروکربنی در سطح ماتریکس با منحنی هم دمای لانگمویر 12و جریان آشفتهی غیر دارسی در شکاف ها با معادله ی فرچهیمر 13محاسبه میشود. به منظور در نظر گرفتن تغییر شکل سنگ شیل، تنش و کرنش با استفاده از مدل ژیومکانیکی محاسبه میشود و روابط وابسته به تنش 14برای محاسبهی تخلخل و تراوایی مخزن شیل گازی استفاده میشوند. در این مقاله بر اساس مکانیسم ها و مشخصات کلیدی بیان شده ی ضروری مخازن شیل گازی، به مروری بر روش های مدلسازی عددی این مخازن و در نهایت، درستیسنجی 15این مدلها با داده های میدان بارنت 16پرداخته میشود. مطابق با نتایج، در نظر گرفتن اثر تغییر شکل ناشی از تنش در مدل ساخته شده، بسیار مهم است به طوری که مدلهای ژیومکانیکی با ضرایب نمایی 17و قانون توانی18 خطای انطباق کمتری نسبت به مدل غیر ژیومکانیکی از خود نشان دادند. همچنین نشان داده شد زمانی که علاوه بر در نظر گرفتن اثرات ژیومکانیکی، مفهوم حجم مخزنی تحریک شده)SRV(19در نظر گرفته شود، مدلسازی و انطباق تاریخچه به شکل دقیق تری انجام می شود.
کلید واژگان: شیل گازی, شکاف طبیعی, جذب, تراوایی دوگانه, تخلخل دوگانه, شکاف مولکولی -
به دلیل نفوذپذیری کم برخی سازندها و پایین بودن هدایت پذیری شبکه شکاف های طبیعی، به کارگیری عملیات شکاف هیدرولیکی به عنوان روشی برای انگیزش بسیار ضروری و مهم تلقی می شود. به دلیل حضور شکاف های طبیعی با نفوذپدیری و جهت گیری های متفاوت، اجرای این عملیات در مخازن شکاف دار، پیچیده است. بدین منظور دو روش عددی برای شبیه سازی عملیات شکاف هیدرولیکی در مخازن شکاف دار ارائه می شود. در این مطالعه با استفاده از روش تفاضل محدود2، چگونگی توزیع تنش های القایی در اطراف چاه، به منظور تعیین جهتی که شکاف هیدرولیکی در آن راستا تشکیل می شود، شبیه سازی شده است. بعد از تعیین جهت تشکیل شکاف هیدرولیکی، به کمک روش المان مجزا3، عملیات شکاف هیدرولیکی در داخل مخزن شکاف دار با طول های مختلف شبیه سازی می شود و در هر طول، میزان نرخ تولیدی بررسی می گردد. مکش معکوس که پارامتر مهمی است و در عملیات شکاف هیدرولیکی سبب کاهش میزان تولید خواهدشد، در این شبیه سازی مورد مطالعه قرار می گیرد. در هر طول از شکاف هیدرولیکی، میزان نرخ تولید اندازه گیری شده و در خصوص علل تغییرات نرخ ورودی به چاه براساس شکاف های طبیعی قطع شده توسط شکاف هیدرولیکی و القائگی شکاف4بحث می شود. در نهایت مشاهده می شود که بهینه ترین وضعیت شکاف هیدرولیکی زمانی خواهد بود که شکاف هیدرولیکی ایجاد شده بتواند شکاف های طبیعی با جریان های اصلی و بزرگ را به یکدیگر ارتباط داده و در نهایت به چاه متصل کند.
کلید واژگان: شکست هیدرولیکی, نرخ تولیدی, القائگی شکاف, شکاف طبیعی
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.