به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « طبیعت » در نشریات گروه « محیط زیست »

تکرار جستجوی کلیدواژه «طبیعت» در نشریات گروه «علوم پایه»
  • مینو قره بگلو*، لاله رشاد
    زمینه هدف

    این  نوشتار در پی آن است که با استناد به تفکر سیستمی به تبیین چارچوبی برای حضور طبیعت در معماری بپردازد. پرسش اصلی این است که نحوه ارتباط طبیعت و معماری بر اساس تفکر سیستمی چگونه قابل تبیین است. در تفکر سیستمی به عنوان یک نگرش کل نگر شناخت بر اساس فهم کل سیستم صورت می گیرد. از این رو تصویر دقیق تری از واقعیت را ارایه می دهد.

    روش بررسی

    روش تحقیق ماهیتی توصیفی- تحلیلی و استنباطی دارد که بروش تفکر سیستمی به کمک ابزار حلقه های علیت انجام گشته است. 

    یافته ها

    تبیین چارچوبی برای حضور طبیعت در معماری بر مبنای تفکر سیستمی، در بطن سیستم انسان- طبیعت - معماری معنا می یابد. بر اساس شناسایی زیرسیستم های انسان و طبیعت و معماری، دوگانه های انسان- معماری، انسان - طبیعت و طبیعت - معماری به عنوان روابط اصلی در سیستم مشخص گشت..

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از آن است که چارچوبی از حضور طبیعت در معماری ملزومات سکونتی را از رابطه انسان -معماری و اهداف معرفتی را از رابطه انسان - طبیعت  و روش ها را از رابطه طبیعت- معماری دریافت می کند. طی فرایند انسانی- فنی-طبیعی، ابتدا به کمک همزیستی با طبیعت در قالب درک توانش های بسترطبیعی در نظام معرفتی زیست بوم محور تعامل با محیط تحقق می یابد. در گام بعدی، بهره گیری از رویکرد الگوبرداری از طبیعت در قالب آموختن از آن و ادغام فضایی و بصری با طبیعت به شکل گیری کیفیاتی با وجوه انسانی در کالبد معماری می انجامد. تمامی رویکردها در ساختار معرفتی رویکرد تکمیل طبیعت، با هدف ارتقاء انسان و طبیعت در جهت اهداف و نیازهای انسانی تحقق امر سکونت را منجر می گردد.

    کلید واژگان: انسان, طبیعت, معماری, تفکر سیستمی, فناوری}
    Minou Gharebaglou *, Laleh Reshad

    Basis and Goal:

     This article presents a framework for the presence of nature in architecture based on systems thinking. The main question of this article is how to express the optimal relationship between nature and architecture based on systems thinking.

    Methods

    The research method has a descriptive-analytical and inferential nature, which has been done by the systems thinking method with the help of causal loop diagram.

    Finding

    Explaining a framework for the presence of nature in architecture based on systems thinking makes sense within the human-nature-architecture system. Based on the identification of human, nature and architecture subsystems, the dualities of human-architecture, human-nature and finally nature-architecture were identified as the main relationships in the system.

    Discussion and Conclusion

    Results indicate that the framework of the presence of nature in architecture, receives dwelling necessities from the human-architecture relationship and its epistemological goals from the human-nature relationship. Accordingly, during the human-technical-natural process, first, with the help of coexistence with nature in the form of understanding the capabilities of the natural context in the ecosystem-based epistemological system, interaction with the environment is realized. In the next step, using the approach of modeling nature in the form of learning from it and spatial and visual integration with nature leads to the formation of spatial and formal qualities in the body of architecture. All approaches in the epistemological structure of the approach of completing nature, with the aim of promoting human and nature in the direction of human goals and needs, lead to the realization of the matter of dwelling.

    Keywords: Human, Nature, architecture, Systematic Thinking, technology}
  • محمد بهزادپور، شیما شجاعی*

    در این مقاله به بررسی و تحلیل مفهوم معماری بومی و معماری پایدار پرداخته میشود، امروزه معماری بومی میراث مردمانی که تعلیم معماری ندیده بودند و بهعنوان میراث از گذشتگان میباشد و به خلق معماری میپرداختند. بکار بردن عناصر معماری خاص برخی از شیوه های زندگی مردم را به عنوان برخی تفکرات رایج در فضای زندگی در آثار خود متظاهر میکردند که آنان را به مکان یا به زیستگاهشان تعلق میبخشید و به تولید یگانگی میان خود آنان یا به زیستگاهشان می انجامید. بنا بر تعریفی که معمار (پاول الیور) از معماری بومی دارد، معماری بومی، به معماری میگویند که در طول زمانبر اساس پیشینه محیطی، فرهنگی، فناوری و تاریخی که در آن وجود داشته تکامل یافته است و با ارزشها، اقتصاد و شیوه های زندگی و فرهنگهایی که مولد آنها هستند سازگار میباشند و یا به طور خالصه معماری بومی، معماری مردم و معماری توسط مردم است با مطالعه ی این پژوهش به دنبال اهدافی هستیم برای پاسخ به مخاطبان در حیطه ی معماری در هنگام جستجو و مطالعه درباره ی موضوع معماری بومی و توسعه پایدار و نقش آن در زندگی انسان را بررسی میکنیم و به مخاطبان در حیطه معماری بازگو مینماییم و نمونهی موردی سبک معماری بومی را در این مقاله بررسی خواهد شد.

    کلید واژگان: معماری بومی, معماری پایدار, طبیعت, توسعه پایدار}
  • غزاله دلیری*، احمد نوحه گر

    افزایش تعداد گردشگران به طوری که بیش از حد توان اکولوژیک یک منطقه باشد می تواند اثرات مخرب و بازگشت ناپذیری در جامعه میزبان یا مقصد داشته باشد و یا منجر به کاهش کیفیت تجربه گردشگری شود. همچنین کدهای اخلاقی پیچیدگی های خاص خود را دارند و بایستی به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرند، در صورت عدم توجه به این امر، مشکلات محیط زیستی و اجتماعی گریبان جامعه را خواهد گرفت و چنانچه محیط زیست تخریب شود؛ بیش ترین زیان آن متوجه خود انسان می شود که این مسئله در واقع با توسعه پایدار در تعارض است. حفاظت یعنی هم مراقبت و هم استفاده منطقی از منابع طبیعی؛ بنابراین اکوتوریسمی پایدار است که ضمن پاسخ به نیازهای نسل امروز نیازهای نسل آتی را نیز مورد توجه قرار دهد. پژوهش حاضر یک تحقیق کاربردی است که با در نظر گرفتن مواردی که بیان شد، به بررسی اثرات محیط زیستی اکوتوریسم در استان خراسان جنوبی و جایگاه آموزش محیط زیست در کاهش اثرات مخرب آن پرداخته شده است. به این معنی که تمام نیازهای جامعه میهمان و میزبان را پوشش داده و سبب منفعت طرفین شود. روش بررسی از طریق مشاهده، مصاحبه و بررسی اسناد موجود است که در ابتدا به پتانسیل های گردشگری این استان و همچنین مشکلاتی که به سبب توسعه اکوتوریسم به آن ها وارد شده است اشاره می شود. در نهایت به آموزش محیط زیست به عنوان بهترین و موثرین راه برای آگاه کردن و ایجاد حس مسئولیت در بین اقشار جامعه به خصوص افرادی که با هدف حفاظت از طبیعت وارد آن می شوند، پرداخته شده است.

    کلید واژگان: آموزش محیط زیست, اکوتوریسم, توسعه پایدار, خراسان جنوبی, طبیعت}
    Qazaleh Daliri *, Ahmad Nohegar

    Increasing the number of tourists with the high ecological potential of a region can have devastating and irreversible effects on the host or destination community or lead to a decrease in the quality of the tourism experience. Ethical codes also have their own complexities and must be carefully considered. If this is not taken into the account, environmental and social problems will plague society and if the environment is destroyed, the greatest harm is to man himself, who is in fact in conflict with sustainable development. Conservation means both the care and rational use of natural resources; therefore, ecotourism is sustainable that responds to the needs of today's generation and also considers the needs of future generations. The present study is an applied research that, considering the cases mentioned, has investigated the environmental effects of ecotourism in South Khorasan province and the position of environmental education in reducing its destructive effects. This means that it covers all the needs of the host and host community and benefits both parties. The method of review is through observation, interview and review of available documents, which first refers to the tourism potentials of this province as well as the problems that have been encountered due to the development of ecotourism. Finally, environmental education has been discussed as the best and most effective way to inform and create a sense of responsibility among the community, especially those who enter it with the aim of protecting nature.

    Keywords: Environmental Education, Ecotourism, Sustainable development, Southern Khorasan, Nature}
  • نفیسه یاری بروجنی، مهدی سعدوندی*، آرمین بهرامیان
    زمینه و هدف

    در خانه های امروزی ارتباط با طبیعت کم رنگ شده و ساکنان در حال حرکت به سوی تخریب محیط زیست پیرامون خود هستند. مساله این پژوهش، چگونگی ارتباط با طبیعت به عنوان یکی از اصول توسعه پایدار زیست محیطی در مسکن است و درصدد پاسخ به این پرسش است که ویژگی های مسکن سازگار با طبیعت در راستای تحقق اهداف پایداری زیست محیطی کدام اند؟

    روش بررسی

    جمع آوری اطلاعات از طریق متون کتابخانه ای صورت گرفته، سپس با تجزیه وتحلیل کیفی و روش توصیفی تحلیلی به تجزیه وتحلیل محتوای آن ها پرداخته است. در این راستا مولفه ها، اصول و جملات کلیدی پیرامون 3حوزه پایداری، طبیعت و مسکن استخراج گردید. بعدازآن مولفه ها و نکات به دست آمده دسته بندی شد. در ادامه نگارندگان به منظور دست یابی به ویژگی های مسکن موردنظر، به تحلیل و تطبیق این مولفه ها نسبت به یکدیگر پرداختند. درنهایت فهرستی شامل اقداماتی جهت تحقق این ویژگی ها حاصل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج حاکی از لزوم توجه به اقداماتی در راستای ارتباط بی واسطه با طبیعت، احیای محیط های طبیعی و همچنین حفظ منابع طبیعی، کاهش مصرف انرژی و افزایش دریافت نور خورشید، کاهش آلودگی های زیست محیطی، هم گونی فرم و شکل ساختمان با محیط زیست و نحوه انتخاب و استفاده از مصالح در پروسه طراحی خانه هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد با مدنظر قرار دادن حضور مستمر طبیعت در سازمان دهی فضاهای مسکن، حفظ  پوشش گیاهی وضع موجود، احترام به شکل طبیعی سایت و... بتوان مسکنی طراحی نمود که در جهت تقویت ارتباط ساکنان با طبیعت و در راستای اصول پایداری زیست محیطی موثر افتد.

    کلید واژگان: پایداری زیست محیطی, مسکن, طبیعت, معماری}
    Nafiseh Yari Boroujeni, Mahdi Saedvandi *, Armin Bahramian
    Background and Objective

    In modern houses connection to nature is faded out and their habitats are approaching towards degrading their surrounding environment. This research investigates the ways by which we connect to nature as one of the principles of environmentally sustainable development in housing and also seeks to answer the questions that what the characteristics of nature-compatible housing are in order to fulfill the objectives of environmental sustainability.

    Method

    Data collection was conducted through library resources, the analysis of qualitative and descriptive study was conducted to analyze their content. In this regard the components, principles and key sentences bases of the three spheres of sustainability, nature and housing were extracted. After that components and points obtained were classified. Then, in order to achieve the aimed housing characteristics, the components correlation to each other and their implementation was analyzed by authors. Eventually a list of measures necessary to achieve these characteristics was finalized.

    Findings

    the results indicate that it is necessary to considering measures to communicate directly with nature, restoring the natural environment and conserving natural resources, reducing energy consumption and increasing exposure to sunlight, reducing environmental pollution, harmonizing form-shape of the building with the environment and appropriate materials selection and their implementation in the home design process one.

    Discussion and Conclusion

    It seems by considering the constant presence of nature in the organization of housing spaces, preservation of existing vegetation, respecting the natural shape of the site and so on is able to design housing which maintains and strengthens the relationship between people and nature. This in turn falls in line with the principles of environmental sustainability.

    Keywords: Environmental sustainability, Housing, Nature, architecture}
  • ملیحه شریفی*، نسیبه صدفی
    زمینه و هدف

    در معماری سنتی انسان همواره با طبیعت در ارتباط بوده و هم دلی و احترام به طبیعت ریشه‏ های عمیق فرهنگی داشته است. بازارهای سنتی نیز به عنوان محور مهم ارتباطی، اقتصادی و فرهنگی شهر جایگاه  مهمی در حیات اجتماعی شهرها داشته‏اند، که پس از گسترش شهرها، با فضاهای پراکنده تحت عنوان مراکز تجاری جایگزین گشته‏ اند.

    روش بررسی

    مقاله حاضر با هدف ارزیابی رضایت‏مندی کاربران مراکز تجاری و اهمیت بهره گیری از اصول معماری سنتی و معماری ارگانیک در معماری معاصر با اتخاذ شیوه توصیفی _ تحلیلی تدوین شده است. شاخص‏های پژوهش بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و اسنادی به کمک پرسش نامه طراحی شده در طیف لیکرت مورد بررسی قرارگرفته‏اند. تعداد 272 پرسش نامه به روش تصادفی بین بازدیدکنندگان در بازار شهر ری، بازار سنتی تجریش، مراکز خرید ال ماس ایران و تیراژه،  توزیع و جمع‏آوری شده است. جهت بررسی فرضیه‏ ها از آزمون همبستگی T تک متغیره و آزمون F استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بهره گیری از اصول معماری ارگانیک در تلفیق با تجربه معماری سنتی ایرانی مورد توجه و پذیرش مخاطبان امروز می‏باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    صرف شباهت ظاهری محیط و کالبد به یک عنصر یا معنا، نمی تواند تامین کننده اصول مورد نظر در نزد کاربران محیط باشد و توجه به تصاویر ذهنی و جنبه های روانشناختی دریافتی مخاطبین از یک فضا نیز شایان توجه فراوان می باشد.

    کلید واژگان: طبیعت, معماری ارگانیک, معماری سنتی, بازار, مرکز خرید}
    Malihe Sharifi *, Nasibeh Sadafi
    Background and Objective

    In the traditional architecture, buildings had close relationships with the surrounding environment, and intimacy to the nature had deep roots in Iranian’s culture. Traditional Bazaars were one of the most important parts of a city and had great impacts on people's social lives and architecture. Due to the expansion of cities, the concept of bazaar has changed and replaced by distributed spaces called shopping centers.

    Method

    In this study, the shortcomings of the current bazaars, and the effects of traditional architecture and organic concept were examined from the perspective of clients and visitors. Descriptive-analytic survey was conducted and questionnaires were distributed randomly among 272 visitors in Rey bazaar, Tajrish traditional bazaar, Almas shopping center, and Tirazheh shopping mall. To evaluate the hypothesis, the single variable T-test and the F-test were applied.

    Findings

    The results indicate that, synthetizing the concept of organic architecture and Iranian traditional architecture in the current shopping malls could meet the users’ expectation.

    Results and discussion

    Exposing the apparent similarity of the environment and an element is not sufficient for users. So, a special attention is required for the psychological aspects received by the visitors.

    Keywords: Nature, organic architecture, traditional architecture, bazaar, Shopping center}
  • شیرین اقانجفی زاده
    عاریف متعددی از دیدگاه های مختلف در ارتباط با مفهوم اکوتوریسم یا توریسم طبیعت در سطح جهانی وجود داردکه عمدتا بین کشورهای مختلف بحث برانگیز است. این تعاریف محورهای مختلفی از اکوتوریسم را در بر می گیرد. گرچه بسیاری از این تعاریف به نوع خود مفید و کاربردی هستند اما معرف جامعی از این مفهوم نمی باشند. امروزه این مفهوم با چالش های آموزشی ، فرهنگی و اجرایی مواجه شده است. با توجه به آن که در قرآن کریم در آیات متعددی به این مفهوم اشاره شده است بی شک کامل ترین معنای اکوتوریسم را می توان از قرآن کریم استنباط کرد. تامل درآیات قرآنی نشان می دهد دیدگاه قرآن مجید در این مورد یک دیدگاه همه جانبه نگر می باشد. در این مقاله سعی شده است پارادایم اکوتوریسم در جهان امروز از طریق معرفی مفهوم اکوتوریسم قرآنی مرتفع گردد و نگرش جدیدی را در متخصصان این رشته ایجاد کرده، کمک شایانی به عملکرد آن ها در این حیطه باشد.
    کلید واژگان: اکوتوریسم, قرآن کریم, طبیعت, انسان}
    Shirin Aghanajafizadeh[]*
    There exist multiple definitions from different viewpoints regarding the concept of ecotourism or nature tourism at global level which are largely controversial among different countries. These definitions encompass different axes of ecotourism, Although many of th. Now a day, this concept encounters educational, cultural, and administrative challenges. With regard to the fact that numerous verses in Koran refer to this concept, undoubtedly the most complete sense of ecotourism can be inferred from the Holy Koran. Reflection on Quranic verses shows that the view of Holy Quran on this issue is a holistic one. In this article has been tried to resolve the ecotourism paradigm in the world today through the introduction of the concept of Koranic ecotourism and provide a new attitude for the experts in this area so help to their performance in this area.
    Keywords: Ecotourism, The Holy Quran, Nature, Human.}
  • فرداد گلبابایی، رضا حاجی حسنی، امیر نوربخش، ابوالفضل کارگرفرد
    اهمیت جنگل در زندگی انسان محققان را بر آن داشته تا گام هایی در راستای پایداری محیط زیست به عنوان یکی از اصلی ترین موضوعات پیرامون بشر بردارند. وجود جنگل با تاثیر شگرف بر محیط و مردم به گونه ای است که شرایط زندگی بشری دستخوش آن می شود. یکی از محصولات تولیدی مهم جنگل، چوب حاصل از درختان آن است که به دلیل اهمیت اقتصادی، این موضوع باعث قطع بی رویه درختان شده است. کاهش شدید سطح جنگل ها در شمال کشورمان هم حاصل این رویه است که از طرفی تعادل اکوسیستم را نیز بر هم زده است؛ به طوری که از پدیده های طبیعی ناشی از تخریب جنگل ها در سال های اخیر می توان به چندین مورد سیل در قسمت های شمالی کشور اشاره کرد. باتوجه به مصرف روزافزون چوب و ظهور محصولات چوبی جدید، راهکارهایی برای کاهش مصرف آن پیشنهاد می شود. تولید محصولات چوبی با مقاومت های مکانیکی مناسب و رعایت اصول مهندسی در صنایع چوب یکی از راه های بهبود دوام محصولات چوبی است. دستاورد این بررسی به استفاده بهینه از منابع جنگلی و حفظ منابع طبیعی کشور کمک خواهد کرد. در این راستا، بالا بردن سطح آگاهی مردم در خصوص چوب و خواص مختلف فیزیکی و مکانیکی آن باعث خواهد شد که آگاهانه اقدام به خرید کرده و محصول چوبی مناسبی تهیه کنند. در نهایت در این تحقیق برخی خواص مهم فیزیکی و مکانیکی چوب، کاربرد و روش های اندازه گیری آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلید واژگان: مقاومت مکانیکی, چوب, جنگل, طبیعت}
    Fardad Golbabaei, Reza Hajihassani, Amir Nourbakhsh, Abolfazl Kargarfard
    The importance of forests in the life of living beings (humans) has convinced the researchers to take steps towards environmental sustainability as one of the main parameters. Forest has such an impact on the environment and life of people that makes the living conditions in that area easier. The wood obtained from trees is one of the most important forest products and due to the economic importance has led to indiscriminate felling of trees. This is resulted in reduced area of forests in the north of the country. In recent years, several floods in northern parts of the country are examples of a natural phenomenon caused by the destruction of forests. Considering the increasing use of wood and the fact that researchers offer new wooden products every day, the solutions are suggested in this research. These suggestions include the production of wood products with proper mechanical strength following the principles of wood industry engineering, so that the durability of the resulting products will be improved dramatically. The achievement of this research is the optimal use of forests and will help to preserve the nature of the country. In this regard, adding people's information about wood and its various physical and mechanical properties will enable people to buy consciously and get the right product at the right price. Finally, in current study, some physical and mechanical properties of wood as well as their application in industry were investigated.
    Keywords: mechanical strength, Wood, forest, nature}
  • اسدالله دیوسالار، پری شکری فیروزجاه، سجاد فردوسی*
    اقلیم و جغرافیای منطقه ای از عوامل موثر در طراحی شهر هستند، به گونه ای که غالبا فرم کلی شهرها و فضاهای مختلف شهری تحت تاثیر کلیت طبیعی منطقه قرار دارد. این عوامل در کنار پاسخگویی به دغدغه های محیط زیستی بوجود آمده در دهه های اخیر است که لزوم پرداخت به مقوله طبیعت شهرها را متذکر می شود. در این راستا با توجه به گسترش شهرها، رودخانه ها از جمله آخرین فضاهایی محسوب می گردند که به نوعی حضور طبیعت را در شهرها بیان می دارند. با این حال این فضاها فرصت هایی هستند که بی توجه رها شده اند و استفاده کامل و در خوری از آن ها نمی شود. در این خصوص پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی سعی در شناخت کامل تر از ویژگی های این فضاها دارد تا بتوان نقشی دیگر را نیز به آن ها واگذار نمود و استفاده بهینه ای از آن ها برد. به منظور انجام این پژوهش به دو روش اسنادی و میدانی به جمع آوری داده ها و تهیه اطلاعات اقدام گردیده و مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند. در ادامه با توجه به وضعیت موجود محدوده مورد مطالعه، به ارایه الگوها و ایده های پیشنهادی به صورت تصویری در محیط های autocad و photoshop، در زمینه باز زنده سازی محدوده مورد نظر پرداخته شده، به نحوی که بتوان به وضعیت آشفته رودخانه شاهرود صورتی دلپذیر و زیبا داد و آن را به کریدوری سبز، به مفهوم پایداری و سبزینگی تبدیل نمود. در این راستا باز زنده سازی رودخانه شاهرود، به شهر، چهره و هویت ویژه ای خواهد بخشید که علاوه بر استفاده ساکنین، امکان جذب سیاح و توریست را از سراسر کشور و فراتر از آن افزایش خواهد داد.
    کلید واژگان: باز زنده سازی, شهر, مسیل, رودخانه شهری, طبیعت}
    Asadollah Divsalar, Pari Shokri Firoozjah, Sajad Ferdowsi*
    This study was performed in order to assess land suitability of saline and gypsiferous soils of Barm-e- Alvan region, Kohgilouye-va-Boyerahmad Province for sustainable use of these lands. The main objective of land suitability assessment is evaluating the land characteristics in the current economic conditions for optimum use of available resource in order to have a moderate income with minimum soil loss. Salt and gypsum occurrence in soils are key factors of lowland soils cause limitations for crop cultivation. After preparing soil map of the region as basic map, the operation of land suitability classification for the region main crops (rain-fed wheat and barley) was carried out by simple limitation method based on FAO guideline and tables of climatic and soil needs of the crops. The results indicated that soils were classified in three soil orders of Entisols, Inceptisols and Aridisols and topography was the main soil forming factor. It was also distinguished that no major limitation was for the production of these crops. Selection of appropriate crop varieties with more resistance to limiting factors with shorter growth period cause more production, hence improving water and soil resources of the region.
    Keywords: Saline, gypsiferous soils, Sustainable use, Barm, e, Alvan, Land suitability}
  • مریم رفیعا *، نفیسه ساطع
    این مقاله، که با موضوع تاثیر باور دینی در نحوه برخورد با محیط زیست، نوشته و تبیین شده است، به نحو تطبیقی میان کلام اسلامی و محیط زیست بوده و از مبانی کلامی و فلسفی برای چگونگی برخورد با محیط زیست استفاده کرده است. هم چنین، محیط زیست، در عام ترین معنای ممکن به کار رفته و متناظر با عالم طبیعت، در نظر گرفته شده است. تعیین ارتباط میان خداوند، به عنوان خالق کل عالم هستی، عالم طبیعت، به عنوان مسخر وجود انسان و راهنمای وی به سوی خداشناسی، و انسان به عنوان جانشین و خلیفه خداوند بر زمین که قدرت تصرف و غلبه بر عالم طبیعت را دارد، از جمله اهداف این مقاله است. هم چنین، معرفی کردن عالم هستی به عنوان امانتی الهی و بیان برخی آموزه ها در نحوه حفظ و نگه داری آن، که اسلام، مومنان را ملزم به اجرای آن گردانده است، از دیگر اهداف این مقاله است
    کلید واژگان: باور دینی, انسان, طبیعت, حیوانات}
    Maryam Rafia*, Nafise Sate
    This present article is writing in order to explain the impact of religious belief on how to deal with environmental issues. This papers some how comparative between Islamic theology and the environment, that is used the theological and philosophical foundations for how to deal with environmental. Also, environment, in the broadest possible sense used and there is the corresponding nature intended. The relationship between God as creator of the universe, and nature as subject human beings and he's Guide to theology, and the man as heir and representative of by God on earth, that is the power to seize and conquer nature, are the purpose of this article. Therefore introducing the universe as a divine trust and suggests some lessons on how to preserve and maintain it, that Islam requires believers to put it, among the goals or purpose of this paper is to investigate and explain.
    Keywords: Religious belief, Human, Environment, Animals}
  • محمدرضا بمانیان، مجتبی انصاری، محمد شریف شهیدی
    توسعه روزافزون شهرها بدون بهره گیری از محیط های طبیعی، توازن بین شهر و طبیعت را مختل نموده است. در این میان رود دره ها به عنوان یکی از عناصر ساختار اکولوژیکی شهرها می توانند نقش موثری در جهت ایجاد تعادل بین فضای انسان ساخت شهر و طبیعت و نهایتا ارتباط انسان با طبیعت ایفا نمایند.گسترش و نفوذ رود دره های شهری در میان بافت های شهری و در نتیجه دسترسی پذیری بالای آن ها ازجمله خصوصیات مهم رود دره ها می باشد. این ویژگی، برخلاف خصوصیات عناصری چون کوه ها و باغ ها و مزارع می باشد که به دلایل روشن از دسترس بسیاری از شهروندان به دورهستند. این تحقیق تحلیلی بر جدیدترین تجارب جهانی در زمینه طراحی وبرنامه ریزی رود دره های شهری می باشدکه ضمن معرفی دو نمونه از پارک های رود کناری وگروه های طراحی وابسته و نیز بیان سایر دیدگاه ها در این زمینه، شاخصه های اصلی طراحی در آن ها استخراج گردیده است. در ادامه به بررسی رود دره دارآباد (یکی از رود دره های شمالی شهر تهران) که دارای استعداد های بالقوه گردشگری می باشد،خواهیم پرداخت و در نهایت با مقایسه نکات خاص، نتایج تحقیق با توجه به راه حل های بومی به عنوان الگویی در جهت طراحی و برنامه ریزی الگوهای جدید در رود دره دار آباد، ارایه خواهد شد.
    کلید واژگان: رود دره, پارک های رود کناری, طبیعت, طراحی منظر}
  • علی شرقی، محمدحسین محتشمی
    جدا شدن فضای سکونت یا کار انسان ها از زمین و استقرار در ارتفاع، مشکل کمبود زمین در شهرهای بزرگ را حل می کند؛ اما انسان را از طبیعت و زمین دور می کند. این دوری پایدار نیست و خیلی زود انسان برج نشین به جستجوی گم گشته خود می پردازد. سکنه ساختمان های بلند، علی رغم داشتن آخرین امکانات امروزه، زندگی در یک خانه دارای حیاط و باغچه را آرزو می کنند، حتی اگر این خانه قدیمی و فرسوده باشد. این خواسته در خیال ساکنین خانه های واجد باغچه و حیاط، تا از آن جدا نشوند، به آرزو تبدیل نمی شود.
    در این مقاله تلاش بر این است تا به چگونگی استیلا و مهار نیروها و عناصر طبیعت و بوم آوری های آن، فراموش کردن و حتی نابودی آن، بازگشت مجدد به بهره گیری مستقیم از آن در معماری و ساختمان سازی و فن آوری های مترتب بر آن پرداخته شود؛ روند طی شده کاوش می گردد و نمونه های بارز آن در سال های اخیر و در حوزه معماری، معرفی و تحلیل می شود و نتیجه ای که از آن به دست می آید:- کنار گذاشتن، تخریب و تغییر شکل دادن طبیعت و عناصر آن ممکن نیست- الهام گرفتن و الگوسازی از آن درست است- ترکیب آن با فن آوری در معماری هدف است.
    کلید واژگان: طبیعت, بوم آوری, گیاهان سبز, ساختمان های بلند, بام}
  • شاهین کی نوش

    این مقاله در پی تحلیل رویکرد علوم دقیقه در شناخت طظبیعت و نگرش فراگیر آن در ارزش گزاری طبیعت و پاره ای از اثرات تحدید کننده آن می باشد. علوم دقیقه و نگرش علمی حاصل از آن در قرن گذشته، همواره سعی در بازشناسی طبیعت به عنوان یک تورم قابل فهم را داشته است. لذا تعمیم گزاره های علمی در قالب نگاهی فراگیر به طبیعت فارغ از بستر فرهنگی و رابطه آن با مفهوم جهانی طبیعت، وجه نامتعادل و گاه متعدی را به طبیعت از بشر به نمایش در آوره است. امروزه جهان علم در تعاقیب نقد علوم دقیقه به ساحت تازه ای از نگاه علمی قدم گزارده است. این نگاه که در ادامه مکتب ساختار گرایی وینکنشتاین و پرادایم شیفت کوهن قرار دارد؛با نام واقعیت گرایی سازنده مطرح گردیده است . در این نگرش فهم یک گزاره علمی تنها زمانی ه شکل جامع ممکن است که در پرادایم متفاوتی از پارادیم مولدش درک و بررسی گردد که این فرایند را بیگانه یابی نامند اما این فهم زمانی به عمق نهایی می رسد که نه تنها در پرادایم متفاوت علمی بلکه در بستر متفاوت فرهنگی به وقوع بپیوندد و به اصطلاح بیگانه یابی شود. این بدین معنی است که فلسفه علم از این دریچه به ساحتی تازه ای از رابطه طبیعت و فرهنگ در فهم محیط و رابطه محیط مصنوع و طبیعی دست یافته است. این مقوله و چگونگی دستیافتن به ساحت مذبور در این مقاله مورد بحث قرار گرفته و در نمونه ای از مراسم کاشت و تولید برنج در ژاپن به تصویر کشیده شده است.

    کلید واژگان: محیط, فرهنگ, طبیعت, مصنوع, بیگانه یابی, واقعیت گرایی سازنده}
    Shahin Keynoush

    This paper concerns on the scientific approach to Nature; especially in general mean as a part of universal knowledge. Through this paper it is perceived that the Constructivism started a critical argument on the western scientific traditions. Constructivism specter in approach to Nature perceives interconnectivity between Nature and Culture. This is one of the facts that Constructive Realism tries to face by using an approach to culture and scientific proposition that shows extensively in universal means any proposition could only achieve to its ideal conception when it is strangified to different culture. So it comes to the state in which there is no exact answer to the questions which related to the value of Nature; and reminding that nature could not be regarded as a knowable norm. So if we do not know the structure of the Natural world any attempt to replace it or a part of it with any artificial world could be a dangerous enterprise. Those ideas are followedin sample study of rice production and the rites and related ceremonies in Japan.

نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال