به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « Tabriz’s geotechnical data » در نشریات گروه « عمران »

تکرار جستجوی کلیدواژه « Tabriz’s geotechnical data » در نشریات گروه « فنی و مهندسی »
  • رامین نبوره، امیر حسن رضایی فرعی*، بختیار فیضی زاده

     فرونشست زمین درواقع حرکت رو به پایین سطح زمین می باشد که در صورت گسترش، احتمال آسیب جدی به زیرساختارها، خطوط انتقال و سازه ها وجود دارد. با توجه به خطرات فرونشست زمین و همچنین با علم به این که کاهش سطح آب های زیرزمینی و پارامتر های ژیوتکنیکی خاک معیارهای موثری در زمینه فرونشست زمین هستند، تحقیق حاضر به بررسی تاثیر این پارامترها بر روی فرونشست زمین در شهر تبریز پرداخته است. در ابتدا با استفاده از داده های راداری در سال های 1385 و 1395 و با روش InSAR نسبت به تهیه نقشه فرونشست در شهر تبریز اقدام گردیده است. براساس خروجی های حاصل، 5 درصد از شهر با فرونشست بسیار زیاد، 17 درصد با فرونشست زیاد، 25 درصد با فرونشست متوسط، 23 درصد با فرونشست کم و 30 درصد با فرونشست بسیار کم مواجه شده است. همچنین با استفاده از مدل FAHP (Fuzzy Analytic Hierarchy Process) در محیط GIS نقشه مربوط به مناطق مستعد وقوع فرونشست تهیه شده است. برای انجام مدل FAHP از 5 معیار تاثیرگذار استفاده شده است که عبارت اند از: تغییرات سطح آب های زیرزمینی، ضریب تراکم پذیری حجمی، نتایج SPT، نوع زمین و نوع لایه خاک. داده های موردنیاز از سازمان های مربوطه اخذ و پس از آماده سازی وارد محیط نرم افزار ArcGIS 10.5 گردیدند. پس از تهیه نقشه های درون یابی شده هر یک از معیارها و استانداردسازی آن ها، نسبت به محاسبه وزن معیارها اقدام گردیده است و پس از تلفیق لایه های معیار و وزن معیارها با یکدیگر نقشه نهایی مناطق مستعد فرونشست در شهر تبریز به دست آمده است. بر اساس نتایج مدل FAHP مناطق غرب، جنوب غربی و قسمت هایی از جنوب مستعدترین مناطق برای وقوع فرونشست در شهر تبریز می باشند، در مقابل مناطق شمالی و شمال غربی شهر از استعداد کمی ‍ برای وقوع فرونشست برخوردار می باشند. نتایج به دست آمده از روش InSAR نیز تاییدکننده نتایج به دست آمده از مدل FAHP با هم خوانی بیش از 85 درصد می باشد. تفاوت دو نقشه به صورت جزیی و در مناطق با فرونشست کم و بسیار کم می باشد.

    کلید واژگان: فرونشست زمین, GIS, کاهش سطح آب زیرزمینی, پارامترهای ژئوتکنیکی, FAHP, InSAR}
    Ramin Naboureh, AmirHassan Rezaei Farei *, Bakhtiyar Feizizadeh

    Land subsidence can be counted as a vital concern for human beings due to its harmful effects. The impacts of land subsidence can be seen in several forms, such as cracks in buildings, damage of infrastructures (roads and bridges), tilting and damaged houses, and increases in flooding inundation areas (Gumilar et al., 2015). Overusing of water and soil resources, which can threaten nature and human life, is considered as one of the main reasons for some natural hazards like land subsidence.

    Keywords: FAHP, Groundwater level reduction, GIS, land subsidence, Interpolation, InSAR, Tabriz’s geotechnical data}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال