به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « اصول طراحی » در نشریات گروه « هنر و معماری »

  • صدیقه معین مهر *، عارفه تمیزی

    در دهه های اخیر با گسترش بی رویه شهر ها، نقش عابر پیاده در خیابان ها کمرنگ شده که این امر سبب ایجاد محیط های کسل کننده در شهر ها و کاهش سرزندگی فضاهای شهری شده است. پیاده راه ها به دلیل نقش عملکردی، اجتماعی و فرهنگی ویژه، از مهمترین فضاهای شهری برای گذران اوقات فراغت و فعالیت های اجتماعی هستند. به همین دلیل خیابان ها و فضاهای باز مرکز شهرها، قابلیت بالایی برای تبدیل شدن به پیاده راه دارند. هدف از این پژوهش، تبیین اصول طراحی پیاده راه خیابان المهدی می باشد که باعث ارتقاء تعاملات اجتماعی و افزایش سرزندگی برای تعامل بین شهروندان شود. خیابان المهدی که یکی از پرترددترین خیابان های شهر کرج می باشد محلی برای دستفروشان شده است در صورتی که قابلیت پیاده محوری را دارد. روش تحقیق این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی می باشد که از طریق مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی به روش توصیفی- تحلیلی گردآوری می شود. این مقاله نشان دهنده اهمیت یکپارچه سازی اصول مطرح شده در این پژوهش با نیازها و فرهنگ محله ی کرج برای ایجاد فضایی دعوت کننده و زنده است. این مطالعه تایید می کند که توجه به کوچکترین جزئیات در طراحی می تواند تاثیرات عمیقی بر روحیه و رفتار شهروندان داشته باشد و هر فضای شهری را به سکویی برای غنی سازی زندگی اجتماعی و پایداری شهری تبدیل کند.در نهایت، مطالعه حاضر به این نکته دست یافته است که طراحی پیاده راه خیابان المهدی در کرج، با تاکید بر اصول سرزندگی و تعامل اجتماعی، پتانسیل قابل توجهی در بهبود کیفیت زندگی شهری و ایجاد فضایی دینامیک و پویا برای عموم مردم دارد. این طراحی، که بر مشارکت پذیری، ایمنی، دسترس پذیری، استفاده چندمنظوره و جذابیت زیبایی شناختی تاکید ورزیده بود، بستری مناسب برای ایجاد روابط اجتماعی و فعالیت های فرهنگی و اقتصادی می افریند.

    کلید واژگان: پیاده راه, اصول طراحی, سرزندگی, فضای عمومی شهری, خیابان المهدی کرج}
    Sedigheh Moein Mehr*, Arefe Tamizi

    In recent decades, with the excessive expansion of cities, the role of pedestrians in the streets has diminished, which has created dull environments in cities and reduced the vitality of urban spaces. Sidewalks are one of the most important urban spaces for spending time due to their special functional, social and cultural role. are leisure and social activities. The purpose of this research is to explain the design principles of Al-Mahdi Street sidewalk to promote social interaction and increase vitality for interaction between citizens. Al-Mahdi Street, which is one of the busiest streets in Karaj city, has become a place for peddlers if it is pedestrian-oriented. The research method of this research is qualitative research which is collected through library studies and field observations in a descriptive-analytical way. This article shows the importance of integrating the principles presented in this research with the needs and culture of Karaj neighborhood to create an inviting and lively atmosphere. This study confirms that attention to the smallest details in design can have profound effects on the mood and behavior of citizens and turn any urban space into a platform for enriching social life and urban sustainability.In recent decades, with the excessive expansion of cities, the role of pedestrians in the streets has diminished, which has created dull environments in cities and reduced the vitality of urban spaces. Sidewalks are one of the most important urban spaces for spending time due to their special functional, social and cultural role. are leisure and social activities.

    Keywords: Walk, Design Principles, Vitality, Urban Public Space, Al-Mehdi Street, Karaj}
  • سعید تاج آبادی، مسیح الله معصومی

    از میان فضاهایی که انسان در آن حضور می یابد، خانه، فضایی است که به طور روزمره از آن تاثیر می گیرد و بر او تاثیر می گذارد. همچنین انسان همواره دارای دو بعد فردی و اجتماعی است ، از این رو مفاهیم خلوت و تعامل با دیگران تاثیرگذارترین عوامل در طراحی خانه های مسکونی به شمار می روند . خلوت از مهمترین ویژگی های خانه است و هر فرد برای رسیدن به آرامش نیازمند محیطی برای خلوت با خود و دور از مزاحمت بیگانگان و تعرض آن ها به فضای شخصی فرد است اما اگر در میزان بهره گیری از آن افراط کنیم منجربه انزوا و گوشه گیری در افراد می شود. علی رغم نیاز انسان به سکوت ، سکون و آرامش نباید فراموش کرد که اساسا انسان موجودی اجتماعی و نیازمند به ارتباط و تعامل با همنوعان خود بوده و لازم است به بهترین نحو با محیط پیرامون خود ارتباط برقرار کند. بنا براین طبق مطالب گفته شده برقراری تعادل در خلوت و تعامل اجتماعی امری ضروری است که به وسیله عناصر کالبدی و در بستر فردی و اجتماعی هر جامعه و مبتنی بر ارزش های فرهنگی آن میسر می شود . حال این پرسش مطرح می شود که تعادل میان مفاهیم خلوت و تعامل در فضاهای مسکونی چگونه می تواند محقق گردد و امروزه در طراحی مجتمع های مسکونی با استفاده از چه اصولی به این مفاهیم موثر پرداخته می شود ؟ هدف این پژوهش ، دستیابی به اصول و مبانی طراحی معماری و ارایه راهکار هایی جهت برقراری تعادل در مفاهیم خلوت و تعاملات ساکنین مجتمع های مسکونی میباشد که در نتیجه باعث افزایش احساس رضایتمندی و پویایی ساکنین مجتمع ها می شود. این تحقیق از نظر رویکرد از نوع کیفی می باشد چرا که در این پژوهش بررسی اطلاعات مورد نظر بیشتر از نوع مفهومی است و مقولات کیفی مورد بررسی قرار می گیرد . روش تحقیق اصلی این پژوهش توصیفی و تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته و ادبیات و مبانی نظری در زمینه خلوت فردی و تعاملات اجتماعی تبیین گشته است.

    کلید واژگان: خلوت, ازدحام, تعاملات اجتماعی, اصول طراحی, مسکن و معماری}
  • عبدالله نصرالهی*

    این مقاله بر نگهداشت ارزشهای بافت تاریخی شهرها با توجه به تبیین اصول توسعه میانافزا تمرکز دارد. یکی از بزرگترین دغدغه های شهریموجود، تقابل حفاظت از بافتهای شهری تاریخی و توسعه شهری در دوره معاصر است. واقعیت موجود و قابل مشاهده شهرهای تاریخی ماحاکی از آن است که وضعیت کنونی این شهرها بیش از آنکه متاثر از اصول خاص برگرفته از این نوع بافت شهری باشد؛ تحت تاثیر فرآیندمداخلات مربوط به ساختارهای کالبدی و فضایی جدید است. آثار جدید به طور عموم از منظر رویکردهای نظری و مفهومی، اشکال و فرمهایکالبدی، نحوه تعریف رفتارها و عملکردها و چگونگی استفاده از مصالح و شیوه های ساخت و ساز، در اغلب موارد مناسبتی با بافت تاریخی شهرهاندارد. در این راستا با استفاده از روش مطالعات اسنادی، بررسی تجربیات بصورت نظری و تجربی با تکیه بر روش استدلال منطقی، سعی درشناسایی اصول طراحی بناهای میانافزا در بافت تاریخی شهرها شده است. یافته ها نشان میدهد ارزشهای نهفته در بافت تاریخی شهرها، زبانمشترک حفاظت و توسعه است که با شناسایی آن اصول طراحی بناهای میان افزا و نحوه تودهگذاری در میراث شهری نیز مشخص میشود.

    کلید واژگان: اصول طراحی, بناهای میانافزا, توسعه پایدار, بافت تاریخی, مدیریت تغییر}
    Abdullah Nasralhi *

     This article focuses on preserving the values of the historical context of the cities with regard to the explanation of the principles of intercultural development. One of the biggest existing urban concerns is the conflict between the protection of historical urban contexts and urban development in the contemporary period. The existing and visible reality of our historical cities indicates that the current state of these cities is more than affected by specific principles derived from this type of urban context; It is influenced by the process of interventions related to new physical and spatial structures. New works, in general, from the perspective of theoretical and conceptual approaches, physical shapes and forms, how to define behaviors and functions, and how to use materials and construction methods, in most cases do not fit with the historical context of cities. In this regard, by using the method of documentary studies, examining experiences theoretically and empirically, relying on the method of logical reasoning, an attempt has been made to identify the design principles of intermediate buildings in the historical context of cities. The findings show that the values hidden in the historical context of cities are the common language of protection and development, and by identifying them, the design principles of intermediate buildings and the way of accumulation in urban heritage are also determined.

    Keywords: design principles, intermediate buildings, Sustainable Development, Historical context, Change Management}
  • سید محمدرضا خلیل نژاد*

    این مطالعه در پاسخ به این پرسش است که چه ویژگی های فضایی در باغ ایرانی می تواند اصول طراحی منظر کشاورزی را معرفی نماید. هدف، بررسی اصول ادغام منظر کشاورزی و منظر زینتی در باغ ایرانی و معرفی اصول تلفیق عناصر گیاهی مثمر و زینتی در ساختار فضاهای سبز تاریخی است. این مطالعه با روش پژوهش در طراحی و مورد پژوهی با انجام مطالعات میدانی در هفت باغ تاریخی واقع در سه استان مختلف به انجام رسیده است. جنبه های سخت افزاری سازمان دهی فضایی و چیدمان فیزیکی- بصری عناصر مولد و زینتی در باغ ایرانی به گونه ای است که بر اساس آن می توان چهاراصل مهم را به عنوان قواعد معماری منظر مثمر معرفی نمود. اصل تفکیک فیزیکی بر جدایی فضای تولیدی از محورهای تفرجی تاکید دارد. اصل دوم، ترکیب بصری دو نوع نظام گیاهی در نگاه ناظر را مهم می شمارد. اصل سوم بر تداوم کاربرد دو اصل قبلی در کل فضای منظر و اصل مدیریت دسترسی گویای استراتژی محدودیت دسترسی به محصولات خوراکی منظر است.

    کلید واژگان: کشاورزی شهری, معماری منظر, باغ ایرانی, اصول طراحی}
    Mohammad Reza Khalilnezhad *

    Urban agriculture encompasses all production activities in urban areas and their surrounding regions. While in the past two decades, worldwide interest in urban agriculture has rapidly increased, Iranian administrations and researchers did not pay adequate attention to this significant field of landscape and urbanism. Persian garden is one of the main capabilities of Iranian cities in the field of urban agriculture. Although many studies have previously been carried out on the Persian garden, the agricultural landscapes of the historical gardens have yet remained neglected. However, one aspect of the Persian garden that has received little attention is the circumstances of integrating the agricultural and recreational landscapes into the garden design system. Therefore, the main goal of this study is to provide functional suggestions on acquiring the multidimensional identity of the productive landscapes of the Persian garden as a multifunctional open space for the landscapes and green spaces' design projects to be carried out in the future. Landscape architects in Iran are educated and trained to understand design considerations for establishing a public green space. But most of these professionals do not have sufficient experience in utilizing the Iranian tradition of landscaping. For a long time, the agricultural and productive identity of the Persian garden has been forgotten and neglected. Thus, this study seeks to answer the following questions: What spatial features in Persian gardens can provide the criteria for designing new multifunctional landscapes? Based on the Persian garden model, which planning and design considerations should be considered by landscape architects to integrate agriculture into public landscapes? This study was benefited from two research methods, including the design of research and case study. The basic data were collected from library sources, interviews with garden managers, experts and consultants, and some gardeners on seven historic gardens. Field studies were also carried out by the author in three different provinces (South Khorasan, Yazd, and Kerman). Having a specialized toolbox of the guidelines for integrating the agricultural landscape into the development of open spaces can be a significant challenge for landscape designers. This study showed that historical landscapes and Persian gardens can provide local and traditional criteria for planning and designing productive landscapes (consisting of edible and non-edible plants). As a basic guideline, the agricultural fields and the recreational zones should be separated. The second guideline states that access to the edible landscape in the Persian garden has special rules that provide access to the garden fruits under a hierarchical system. Thus, by applying the creativity of the environment design, the agricultural scenery will come to the attention of the visitors in the form of discovery and intuition. Besides, the visual combination of both edible and ornamental plant systems enhances the aesthetic sceneries of the landscape. Therefore, under the experience of the Persian garden, the visual approach to urban agriculture should not be underestimated. The next guideline is the importance of continuing physical separation and visual composition throughout the site and not limiting the application of these guidelines to some places.

    Keywords: Urban Agriculture, Edible landscape, Persian garden, Design guidelines}
  • خسرو دانشجو، هادی متولی حقیقی، مریم طلایی*
    در دهه های اخیر بحران محیط زیست از دغدغه های اصلی بشر محسوب شده و نگرش توسعه پایدار به عنوان نگرشی جامع، سعی در تعدیل و رفع مشکلات ناشی از آن دارد. یکی از کاربردی ترین شیوه ها در راستای ارتقای مفاهیم توسعه پایدار، بحث آموزش آن به اقشار و سنین مختلف جامعه است. به خصوص آموزش در مقطع ابتدایی که از بنیادی ترین سطوح آموزش در هر جامعه ای محسوب می شود و یکی از مهم ترین اهداف آن پرورش نسل های آینده برای زندگی در جامعه است. نوشتار حاضر بر آن است تا با روش تحقیق مبتنی بر مطالعات اسنادی و مرور متون، منابع و تجارب و تحلیل آنها، الگویی بوم شناختی در راستای آموزش توسعه پایدار در بستر حیاط مدرسه ابتدایی ارائه دهد. فرض بر این است که حیاط مدرسه، خصوصا در صورت طراحی بر مبنای اصول طراحی توسعه پایدار، همانند یک کتاب سه بعدی، توانایی قابل توجهی در راستای آموزش و تفهیم مفاهیم زیست محیطی به دانش آموزان و سایر افراد حاضر در جامعه مدرسه دارد. در این راستا مدلی از طراحی حیاط مدرسه بر مبنای سه اصل اقتصاد منابع، چرخه حیات و طراحی انسانی ارائه شده است و نتیجه حاصل حاکی از آن است که حیاط مدرسه مبتنی بر این سه اصل طراحی توسعه پایدار می تواند به صورت گسترده آموزش دهنده مفاهیم توسعه پایدار به دانش آموزان و سایر افراد مدرسه باشد.
    کلید واژگان: توسعه پایدار, حیاط مدرسه, آموزش, اصول طراحی}
    Khosrow Daneshjoo, Hadi Motevalli Haghighi, Maryam Talaei *
    In recent decades, environmental crisis has been regarded as the most critical humans’ concerns. Besides, sustainable development as a holistic approach plays a noticeable role in meeting the challenges and problems raised by this crisis. One of the most practical methods to develop the concepts of sustainable development is teaching these concepts to various people of the societies. Meanwhile, education especially in elementary school, considered as the most basic education levels in every societies, is one of most important objectives of fostering future generations for living in the society. This paper aims to propose an ecological pattern of education for sustainable development through elementary school ground by applying the research method based on documentary studies, reviewing the sources, and their analysis. The assumption is that the school ground especially in terms of designing based on sustainable development principals, can act as a 3D book. It is also assumed that school ground has the potentiality to teach the concepts of sustainability to the students and people involved in the school. Accordingly, a model is presented for school ground based on the three principals of sustainable design including economy of resources, life cycle, and humanistic design. The outcomes show that designing school ground based on these principals can extensively teach the concepts of sustainable development to students and other individuals in school.
    Keywords: sustainable development, School ground, Education, Design principals}
  • امیررضا کریمی آذری*، سید باقر حسینی، بهرام صالح صدق پور، افضل سادات حسینی
    پرورش، ارتقا و جهت دهی خلاقیت، در کودکان به دلیل قرارگیری در سن رشد، اهمیت دارد. تحقیقات روان شناسی در مورد خلاقیت1 بر تاثیر محیط فیزیکی بر خلاقیت متمرکز بوده است. یکی از روش های ارتقاء خلاقیت، بهره گیری از تاثیر مثبت محیط طبیعی یا مصنوع، در بروز و افزایش خلاقیت در کودکان است. ادبیات موضوع نشان می دهد که فضا و محیط دربروزخلاقیت و کیفیت رشد آن موثر است. فضا ممکن است فضای طبیعی یا مصنوع و انسان ساز باشد. اما ساخت و سازهای معماری در جهت تاثیر بر پرورش خلاقیت، بسیار کمرنگ است. سوال اصلی این پژوهش این است که کدام ویژگی های فضای مسکونی بر ارتقاء خلاقیت تاثیر دارند. پژوهش حاضر، به دنبال دستیابی به اصول طراحی فضای مسکونی است که باعث افزایش خلاقیت کودکان شود. تحقیق حاضر توسعه ای بوده و روش تحقیق انتخابی تحقیق توصیفی-پیمایشی است که در 5 مرحله اصلی انجام شده است. جامعه تحقیق مرحله دوم متخصصین روان شناسی، سوم متخصصین معماری و چهارم کودکان 3-7 ساله از منطقه 4 شهر تهران است. نمونه های مورد مطالعه در مرحله دوم به وسیله تکنیک دلفی شامل 108 متخصص روان شناسی و درمرحله سوم، متخصصین معماری در دو زیر مرحله ابتدایی 50 متخصص معماری، مرحله تکمیلی 120 متخصص معماری و در مرحله چهارم 50 کودک زیر دبستانی 3-7 ساله ساکن منطقه 4 تهران است. جمع آوری داده ها به وسیله مصاحبه و پرسشنامه باز پاسخ و بسته پاسخ و پرسشنامه تصویری برای کودکان، انجام شده و برای بررسی فرضیه ها از آمار توصیفی شامل محاسبه شاخص های آماری و تنظیم جدول توزیع فراوانی و از آمار استنباطی شامل آزمون ناپارامتریک ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون آماری رگرسیون خطی چند متغیره و آزمون ناپارامتریک فریدمن استفاده شده و با استفاده از آزمون های کروسکال و الیس و من ویتنی اصول معماری رتبه بندی و انتخاب شده اند. مطابق یافته های این تحقیق، محیط کالبدی فضای مسکونی بر روی رشد خلاقیت کودک اثر گذاشته و در فضای مسکونی، با به کارگیری عناصر طبیعی، ایجاد فضای ایمن، فضای پیچیده و فضای انعطاف پذیراز طریق تاثیر مثبت بر انگیزش کودک برای بازی، آرامش روانی، ابتکاروکنجکاوی در کودک می توان خلاقیت کودک را ارتقا بخشید. اصول طراحی منتج از پژوهش به این قرار است : 1. طراحی و ایجاد فضاهای کالبدی مسکونی با استفاده از بدنه های تحریک کننده و بازی ساز. 2. ایجاد آرامش و امنیت روانی با طراحی و ایجاد فضای مسکونی امن (ایمنی کالبدی). 3. طراحی و ایجاد فضاهایی پیچیده و چالش برانگیز. 4. طراحی و ایجاد فضاهای مسکونی تغیر پذیر و منعطف (انعطاف پذیری فضایی و فرمی).
    کلید واژگان: خلاقیت, ارتقاء خلاقیت کودکان, فضای مسکونی, اصول طراحی}
    Amir Reza Karimi Azeri *, Seyyed Bagher Hosseini, Bahram Saleh Sedghpour, Afzal Sadat Hosseini
    In recent years, there have been an increasing number of studies on the effect of natural and artificial environments on humans. There is much evidence that being in natural environments, or just looking at nature, promotes recovery from stress. In the residential context, it has also been suggested that views of nature from windows enhances residents’ sense of well-being. Viewing a 10- minute video dominated by natural elements (trees, vegetation, or water) after the participants were stressed by a video of industrial accidents facilitated recovery from stress, as indicated by lowered blood pressure, lowered muscle tension, and skin conductance. Young children spend most of their time at home. Although some spend a lot of their time at outside facilities such as daycare center, kindergarten, or school, most children still recognize home as their permanent space. They become attached to their home and feel safe and secure. When they are at home. They attach meanings to their home and that becomes part of their culture. Children’s experiences and images of early childhood are "the most deeply scored and enduring". Children develop interests at this environment, which helps them resolve inner conflicts, make sense of their existence, and develop self-regulation and self-concept. Cohen states that "the passionate interests of young children can be thought of as the seeds of adult creativity. Creativity has been the subject of interest and study for the past 60 years. Because of being in growth ages, activation, promoting and directing creativity in children is important. Still, creativity is mysterious! It is hard to do systematic analysis. This makes it hard to understand and explain why and how creativity happens and what elements it is related to. Furthermore, the variety of definitions of creativity among researchers makes it even more complicated to understand and study because there is no definitive meaning accepted by all. People define creativity as the ability to produce novel and original work within specific framework and limitations. Children are creative by nature. Social psychologists argue that creative people begin their creative production early in life. The focus of research on the creativity has been from psychology features to the impact of the physical environment on these features. One of the ways to promote creativity, using the impact of natural or artificial environment to create and enhance the creativity factors in children. Literature suggests that Space and environment in creativity and its quality of growth have an important role. This spaces may be natural spaces or artificial space and in other words the architecture environment. But the construction of architecture to influence the cultivation of creativity is very pale. The real question is, which features in residential space impact on the promotion of creative task. The present study seeks to achieve residential space design principles that will enhance children’s creativity. This research is developmental and research method is descriptive that is done in five main step. Then, using the survey method one of descriptive research methods, Second stage and third stage of the research community are psychology experts and architecture professionals. Fourth stage research community are 3-7 years-old children in Tehran from district 4. After selecting the sample and data collection by interview, questionnaire, using inferential statistics, hypothesis tests are proposed. To evaluate the hypothesis of descriptive statistics and statistical indicators set by the frequency and inferential non-parametric Spearman test, multiple linear regression test and Friedman nonparametric test was used. According to the findings, physical environment in residential spaces affects the development of children’s creativity and in residential space, using natural elements, creating a safe space, complex space and flexible space, through a positive impact on children’s motivation for physical activity(playing), mental relaxation, initiative and Child’s curiosity children’s creativity can be promoted. The present study seeks to achieve the design principles of residential space that will enhance children’s creativity.
    Keywords: Creativity, Promote children's creativity, Residential space}
  • مجتبی انصاری، احسان شریفیان، محمد مهدی عبدالهی ثابت

    نظریات طراحی شهری همراه خود ارزش های مخصوصی مطرح کرده اند و همگی بر منابع اندیشه ای مستند بوده و از زمینه های فرهنگی تاثیر گرفته اند. براین اساس، پژوهش حاضر با تفاوت رویکرد، به ویژه در مبانی فکری سعی دارد تا با بهره گیری از تعالیم قرآن کریم به طراحی شهری بپرازد؛از این روی با محوریت رهنمود های قرآن کریم به کنکاش در خلقت-به عنوان محصولی بی نقص- پرداخته و بدین نتیجه می رسد که «وحدت»، کیفیت مسلط بر خلقت و فعل الهی است. براین اساس انسان را به عنوان جانشین پروردگار در زمین به تحقق این اصل در نظر و عمل دعوت می کند، و در بازشناسی مفهومی، وحدت را به معنای چینش اجزا درکنار یکدیگر با کیفیتی که یک کل هماهنگ و هم هدف را تشکیل دهند، تعریف می نماید. در ترجمان این مفهوم به زبان طراحی شهری، اصل وحدت فضایی به عنوان اصل مسلط در شهرسازی ارائه و آن را به عنوان مفهومی جامع اصول وحدت، کثرت و محصول ترکیب این دو در شهرسازی بیان می دارد.

    کلید واژگان: وحدت گرایی, خلقت, طراحی شهری الهی, اصول طراحی}
    Mojtaba Ansari, Ehsan Sharifian, Mohamad Mehdi Abdollahi Sabet
  • محمد نقی زاده، عمید الاسلام ثقه الاسلامی، سعید بشیری*
    فضاهای شهری به عنوان یکی از ارکان هویت ساز شهرهای ایرانی، در طول سالیان متمادی تحت تاثیر آموزه ها و الگوهای فکری و هنری اسلام شکل گرفته و زمینه را برای مشارکت و تعامل مردم فراهم نموده بود. لیکن در عصر حاضر، با تغییر و تحول در عرصه معماری و شهرسازی، فرآیند طراحی و خلق فضای شهری به افول گراییده و نقشی معیوب یا ناقص از هویت ملی و فرهنگ ایرانی اسلامی را تبیین می نماید. بخشی از این مساله به دلیل بی توجهی به اصول و معیارهای طراحی و بخش دیگر به دلیل عدم تطابق اصول و معیارها با شرایط فرهنگی روز است. این مسائل در طراحی فضای شهری به عدم اعتبار و اصالت طرح، منجر گردیده است. در این پژوهش، با هدف به کارگیری اصول طراحی به منظور تجلی زیبایی در نمونه مورد مطالعه (میدان وحدت اسلامی)، نخست به تعاریف و مبانی نظری مرتبط با موضوع پژوهش پرداخته و سپس بر اساس شناخت وضع موجود، به کمک روش های جمع آوری اطلاعات و فرآیند طراحی فضای شهری، سناریویی بهینه پیشنهاد شده است. مبانی نظری شامل بهره گیری از جایگاه و اهمیت زیبایی در قرآن کریم و حرکت در چارچوب زیبایی شناسانه این کتاب شریف در طراحی فضاهای شهریست؛ بدین ترتیب در راستای فرآیند می توان پس از تدوین چشم انداز، اهداف، راهبردها و رهنمود ها، در این میدان به فضایی منسجم و پیوسته با حفظ هویت و فرهنگ ایرانی اسلامی وکیفیت های زیبایی شناختی، انسان مداری، حضورپذیری و... نائل گردید.
    کلید واژگان: زیبایی, اصول طراحی, فضای شهری}
  • منصوره محسنی*، فاطمه مهدیزاده سراج
    نوع کالبد فضاهای آموزشی، رابطه مستقیمی با اهداف تعلیم و تربیت دارد. بی توجهی به اهداف تعلیم و تربیت و تعیین کالبد وابسته به آنها، منجربه تقلید ناآگاهانه از کالبد فضاهای آموزشی می گردد. این امر ناهمگونی بین اهداف تعلیم و تربیت و کالبد فضاهای آموزشی و اثرات نامطلوب بر آموزش و فرهنگ را درپی خواهد داشت.
    برایناساس مساله اصلی در نوشتار حاضر، رابطه بخشیدن بین اندیشه و کالبد یا تعاریف تعلیم و تربیت و ظهور فضایی شان است. بدین ترتیب هدف نیز، شناخت این تعاریف و تعیین اصول طراحی فضاهای آموزشی بر مبنای آنها است. دراین راستا با بهره گیری از منابع مکتوب، دیدگاه های فلسفی، اجتماعی و روان شناختی اندیشمندان درباره تعلیم و تربیت بازخوانی شده اند. ضمن اینکه، تعلیم و تربیت از دیدگاه اندیشمندان مسلمان و غیرمسلمان با توجه به جهان بینی، انسان شناسی و معرفت شناسی، آرا و اصول تعلیم و تربیت از دیدگاه هر اندیشمند، بررسی گردیده است. با بهره گیری از این مفروضات و روشی استدلالی، اصول طراحی فضاهای آموزشی استخراج شد. بنابر تاثیر ابزار شناخت در تعیین نوع کالبد، برای تکمیل اصول ابزارشناختی که هر اندیشمند برای رسیدن به اهداف تعلیم و تربیت آن را لازم دانسته، ابزار شناخت مطرح شده و درنهایت، اصول چندگانه ای برای طراحی فضاهای آموزشی ارائه گردیده است.
    از دیگرسو، آشنایی با الگوهای طراحی مطرح در جهان مبنی بر بهره گیری از تجربیات آنها در زمینه تکمیل اصول به دست آمده، ضروری به نظر می رسید. بنابراین، با نگاهی به الگوهایی همچون شش اصل طراحی برتر محیط های یادگیری، سی و سه اصل طراحی آموزشی برای مدارس اجتماعی و مراکز آموزشی و زبان طراحی مدرسه، اصول بیست و چهارگانه طراحی فضاهای آموزشی کشور به عنوان نتیجه و یافته های پژوهش حاضر، پیشنهاد شدند.
    کلید واژگان: تعلیم و تربیت, فضای آموزشی, اصول طراحی}
    Mansoureh Mohseni*, Fatemeh Mehdizadeh Seraj
    The type of physical environment of educational spaces has a direct relationship with the goals of education. Lack of attention to the goals of education and determination of its physical environment lead to the imitation of the present educational spaces. This matter will result in incongruity between goals of education and design of educational spaces and it has adverse effects on education and culture. Therefore, the main issue of this paper is to connect thought and physical environment or definitions of education and their spatial appearance. Hence, the goal is to know these definitions and determine principles of designing educational spaces on the basis of these definitions. In order to achieve this, philosophical, psychological and social views of thinkers on education was reviewed and education was investigated from the point of views of Muslim and non-Muslim thinkers and the ideological, anthropological, epistemological and educational goals, ideas and principles of each thinker were introduced. By using these assumptions and argumentative approach, the principles of designing educational environments were obtained. To complete these principles and regarding the effects of cognitive tools on determining the type of physical environment, the cognitive tools that each thinker has required to achieve the goals of education were introduced. Then, various principles for designing educational spaces were provided. On the other hand, familiarity with present design patterns in the world seems necessary in order to utilize such experiences. Thus, with regard to some patterns like «Six principles for designing better educational environment», «thirty three principles of educational design for schools and community schools», «design patterns for 21st century schools», the twenty four principles of designing educational spaces for our country were proposed as the result.
    Keywords: Education, educational environments, design principles}
  • زهرا ادهم، بهناز امین زاده
    فضاهای باز شهری و جریان جهانی شدن دارای تعامل یا رابطه ای دوسویه اند. از یک سو جریان جهانی شدن در گستره تاثیرگذاری اش بر شهرها، به تدریج تاثیرات خود را بر فرم و فعالیت فضاهای باز شهری نمایان می سازد، و از سویی دیگر فضاهای شهری به شهرها (و حتی کشورها) در دستیابی به جایگاه مناسب در عصر جهانی شدن و ارائه تصویر معتبر بین المللی و فراهم آوردن فضای مناسب برای ارتقای رقابت پذیری شهری یاری می رسانند. پژوهش حاضر نشان می دهد که تهران به عنوان شهری غیرجهانی، نمی تواند از الزامات رقابت پذیری در عصر جهانی شدن و ارتقای تصویر جهانی خود چشم پوشد؛ به همین منظور، فضاهای باز شهری مرکز تاریخی تهران اهمیتی ویژه دارند. بر همین اساس با استفاده از روش های مختلف تحقیق و به ویژه روش های تفسیری و تحلیلی، شناخت و تحلیل، پیش بینی و تجویز (ارائه طرح و برنامه)، اصول هفت گانه طراحی فضاهای باز شهری مرکز تاریخی تهران در عصر جهانی شدن، شامل مواردی که در پی می آیند، ارائه شده اند: 1- بهبود تصویر جهانی از شهر تهران و تقویت جریان گردشگری محلی، ملی و فراملی؛ 2- اطلاع رسانی و دسترسی به اطلاعات؛ 3- کارایی در مقیاس محلی؛ 4- تداوم هویتی، خوانایی و معنا؛ 5- سرزندگی و غنای حسی؛ 6- ایمنی و امنیت؛ و 7- خاطره انگیزی و نقش انگیزی.
    کلید واژگان: جهانی شدن, مرکز تاریخی تهران, فضاهای باز شهری, اصول طراحی}
    Zahra Adham, Behnaz Aminzadeh
    With globalization, the economies of most countries have become incorporated in a global capitalist economy through the advanced communication technologies and multi-national companies and institutions. This process causes some changes in the nature and form of built environment such as public spaces, etc. There for, the globalization leads to a kind of fear about creating similar landscapes around the world, commercialization of the built environment, transformation of the urban form, threatening the local landscapes and identities and ultimately damaging the built environment, as well as the natural one. So the attention to the local ideas will be necessary. Urban public open spaces and globalization have a Mutual interaction. On one hand globalization affects on forms and activities of public open spaces, and on other hand urban public spaces have a considerable influence on competitiveness and competitive picture of cities and are of great importance for the urban culture and city life. Thus urban open spaces have an important role in addressing with cities of globalization era. Because of that in this paper, the open spaces of the historical center of Tehran are considered. The key questions of this paper are as follows: 1-What are the impacts of globalization on public open spaces in Tehran? 2- How the urban public spaces can help non-global cities to have a stronger position in the global era? This paper shows that Tehran with a population of about 12 million is one of the important capitals in the Middle East and has a dominant role in national transactions but it has recognized as a non-global city. Different studies confirm this too. Short (2004), classifies Tehran in his "black holes" and describes it in the typology of non-world cities as a "resisting city". With the criteria of GAWC Research group, Tehran has minimal evidences of world city formation but it is not a global city. Also some studies show that Tehran has not started globalization process yet and as the process develops, this city stays more and more behind it. In accordance with this research, although Tehran is not a global city and even has not started the globalization process so far, but it needs to achieve the requirements of competitiveness in the era of globalization and enhancement its global image. According to the above mentioned approach, design principles of urban open spaces of the historical center of Tehran in the era of globalization, is identified and presented. These design principles are: 1- Improvement of Global Image of Tehran and Efficiency in Local Scale, 2- Access to information, 3- Efficiency in local scale, 4- Identical Continuity, 5- Legibility and Meaning, 6- Animation and Richness, 7- Safety and Security and 8- Ingravibility. Finally this paper presents a series of actions to follow in designing the public realm of non-global cities (like Tehran) in the context of globalization era.
    Keywords: Globalization, Historical Center of Tehran, Designing Principles}
نمایش نتایج بیشتر...
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال