به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "مرکز تاریخی شهر" در نشریات گروه "هنر و معماری"

جستجوی مرکز تاریخی شهر در مقالات مجلات علمی
  • ایرج محسنی تازه کند*

    مراکز شهری بخصوص مراکز تاریخی شهر به دلیل بافت و مورفولوژی خاص خود و حضور بیش از اندازه سواره شهرها و شهروندان را با مشکلات عدیده اقتصادی-اجتماعی و فیزیکی و زیست محیطی مواجه کرده است، از مهمترین راهکارها برای حل این مشکلات محدود کردن حضور سواره در مراکز شهری با اجرا پروژه های پیاده محور و ارتقاء حضور پیاده ها می باشد.این پژوهش به بررسی پروژه پیاده راه شهر ترابزون ترکیه پرداخته است، این تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و روش جمع آوری اطلاعات میدانی است، میدان مرکزی شهر ترابزون باتوجه به وجود امکانات مختلف که میتواند حداقل نیاز های شهروندان را در مرکز شهر برطرف کند توانسته است در جذب پیاده ها نقش مهمی داشته باشد.

    کلید واژگان: پیاده راه, مرکز شهر, مرکز تاریخی شهر, ترابزون
  • بازشناسی عناصر تاریخی هسته شهر ایرانی / مطالعه موردی؛ هسته تاریخی مرکز شهر کرمانشاه
    کیومرث ایراندوست*، کسری آشوری، بهیه هاشمی
    با آغاز روند نوسازی معاصر بسیاری از ساختارها و عناصر شهر کهن ایرانی اسلامی دچار دگرگونی شدند. از این رو بسیاری از عناصر هویت بخش شهری که تاریخ و پیشینه و شخصیت شهر را در خود داشت به مرور از میان رفت و شهرها در پرشتاب ترین دگرگونی تاریخی تا آن زمان، شکل و ساختار تازه ای یافتند. شهر قدیم در این روند دگرگونی عناصر دارای کارکرد اجتماعی را از دست داد و عناصری جدید و بیش تر با محوریت خودرو را جایگزین آن کرد. شهر تاریخی کرمانشاه که بر سر راه تجاری ایران- میان رودان، با پیشینه ای تاریخی درخور، در دوران مختلف پیش و پس از اسلام از اهمیت چشمگیری برخوردار بود و بنا بر اسناد تاریخی تا اواخر دوره قاجار در اوج رونق و شکوفایی بوده است. از این رو، در دوران تاریخی کرمانشاه از مرکز شهری پویا و با عناصر گوناگونی برخوردار بود. پس ازآن، با فرایند نوسازی این شهر نیز چون بسیاری از شهرهای ایران، تحولات عمیقی را تجربه کرد و با دگرگونی کارکرد آن و نیز ورود خودرو و دیگر نمادهای نوسازی، مرکز شهر دچار دگرگونی ژرفی شد؛ به گونه ای که ماهیت مرکزیت و هویت آن از میان رفت و به تدریج به فراموشی سپرده شد. هدف از این پژوهش که به روشی توصیفی تحلیلی انجام گرفته، بازشناسی عناصر هسته مرکزی شهر کرمانشاه با استفاده از منابع، اسناد، سفرنامه ها و مدارک مرتبط است. یافته های پژوهش نشان می دهد که با توجه به جایگاه شهر کرمانشاه در اواخر قاجاریه مرکز شهر از عناصر گوناگون با عملکرد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در چارچوب یک نظام سامان یافته برخوردار بود. این عناصر با توجه به شرایط زمان، منعکس کننده روابط قدرت، مذهب، فرهنگ، اقتصاد و اجتماع بودند که امروزه برخی از آن ها کاملا از یاد رفته اند. عمده ترین این عناصر عبارت بوده اند از قصر حکومتی، میدان مشق، نقاره خانه، مسجد جامع، بازار، میدان توپخانه و دیوان خانه.
    کلید واژگان: مرکز تاریخی شهر, عناصر مرکز شهر, ساختار شهر, کرمانشاه
    Kayoumars Irandoost*, Kasra Ashoury, Baheie Hashemi
    With the beginning of the contemporary reconstruction process¡ a great deal of structures and elements belonging to the Islamic-Iranian cities has altered. So¡ many identifying elements of those cities which encompassed their history¡ records and frameworks have vanished gradually and the most hustle transformation in that time¡ gave these cities a novel structure and form. In the process of this transformation¡ the old city lost its elements of social function and they have been replaced with more novel self-driven ones. The historical city of Kermanshah which was on the trading route of Iran-Mesopotamia¡ with its historical background¡ was once of great importance before and after Islam. According to the existing historical documents until the end of Qajar era¡ this city benefited from a prosperous and historical city center with diverse elements. Thereafter¡ through the process of reconstruction¡ like many other Iranian cities¡ this city has experienced fundamental evolutions and due to its functional alternation and also the arrival of automobiles and other reconstruction symbols¡ the city undergone fundamental alternations¡ in a way that its central essence and identity vanished and gradually was forgotten. The aim of this analytical-descriptive study is to recognize the elements of central core of Kermanshah City with the aid of sources¡ documents¡ travelogues and other related evidence. The findings of this research indicate that on the basis of the position of Kermanshah at the end of Qajar era¡ the city center has benefited from different elements with political¡ economical¡ social and cultural functions which were reformed in a well-ordered framework. On the basis of the time circumstances¡ these elements have reflected power¡ religious¡ cultural¡ economical and social relations that nowadays some of them have been forgotten completely. Some of these major elements included: the government palace¡ Mashgh Square¡ timpani house¡ Jame Mosque¡ bazaar¡ Topkhaneh Square and the forum.
    Keywords: Historical Center of City, The Element of City Center, Structure of The City, Kermanshah City
  • مهرداد سلطانی
    امروزه فضاهای شهری نقش چندگانهای در عرصه تحولات شهری و زندگی روزمره شهروندان ایفا میکنند. در این میان، گذران اوقات فراغت و تفریح از جمله نیازهای دیروز و امروز بشر است که چگونگی انجامیافتن آن در جوامع مترقی، فرایندی فرهنگی و آموزشی محسوب می شود و نقش بهسزایی در بروز کمالات انسانی دارد. فضاهای شهری به عنوان مهمترین عرصه تبلور و تحقق این امر همواره مورد توجه برنامهریزان و مدیران حوزه گردشگری قرار گرفته است. نواحی شهری به علت دارابودن جاذبه های گردشگری متنوع، در اکثر موارد، مقاصد گردشگری مهمی محسوب میشوند. موزه ها، بناهای یادبود، سالنهای تئاتر، استادیومهای ورزشی، پارکها، شهر بازی، مراکز خرید، مناطقی با معماری تاریخی و مکانهایی مربوط به رویدادهای مهم و... را میتوان از جمله این جاذبه ها برشمرد. چنانچه هر یک از جاذبه های نامبرده در قالب یک فضای شهری مورد بررسی قرار گیرند، میتوان آنها را در دو دسته کلی جای داد. دسته نخست فضاها و کاربری های مدرن، چون استادیومها و شهربازی و مراکز خرید امروزی است. اما دسته دوم شامل هسته و بافت تاریخی و طبیعی شهرها و بناهای با ارزش و یادمانی و آثاری از این دست است که به طور کلی جاذبه های تاریخی فرهنگی یک شهر را در خود جای میدهد.
    هدف این بحث بررسی وضعیت موجود و مزیت نسبی اکثر شهرهای متوسط و بزرگ کشور و جاذبه های موجود در آنها با رویکرد توسعه گردشگری می باشد. لذا در ادامه مقاله با بررسی اجمالی دسته نخست جاذبه ها، بر نقش و دلایل اهمیت مراکز تاریخی شهر به عنوان مهمترین مزیت گردشگری شهری در ایران تاکید میشود.
    کلید واژگان: جاذبه های مدرن شهری, جاذبه های فرهنگی تاریخی, گردشگری, مرکز تاریخی شهر
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال