رابطه بین رسوبات کواترنری با رخساره های ژئومرفولوژی و آب زیرزمینی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز چشمه علی دامغان و پلایای حاج علی قلی)

پیام:
چکیده:
در این تحقیق رسوبات کواترنری به عنوان جایگاه ظهور انواع رخساره های ژئومرفولوژی و ذخیره گاه منابع آب زیرزمینی و همچنین رابطه بین این رسوبات و رخساره های ژئومرفولوژی و آب زیرزمینی مورد مطالعه قرارگرفت. منطقه مورد مطالعه واحدهای ژئومرفولوژی دشت سر و پلایا در حوزه آبخیز چشمه علی دامغان می باشد. ویژگی های رسوبات کواترنری و سنگ کف آنها با استفاده از نقشه های زمین شناسی با مقیاس 1:100000 و داده های مربوط به سونداژهای ژئوالکتریک مربوط به عمق 100 و 200 متر مورد مطالعه قرارگرفت. جهت مطالعه ژئومرفولوژی، از نقشه های رقومی زمین شناسی مقیاس 1:100000 و توپوگرافی مقیاس 1:50000 و تصاویر ماهواره لندست، سنجنده TM و بازدیدهای صحرایی استفاده شد. نتایج مربوط به آزمایش آنیونها و کاتیونها و هدایت الکتریکی نمونه های آب چاه ها به عنوان ویژگی های کیفی مورد استفاده قرار گرفته و براساس نوع یونهای شیمیایی غالب چهار منطقه در رسوبات تشخیص داده شد. داده های مربوط به عمق، به عنوان ویژگی کمی در مطالعه آب زیرزمینی به کارگرفته شد. نتایج مربوط به مطالعات به صورت نقشه و در نرم افزار سامانه اطلاعات جغرافیایی Arc view تهیه و تفسیر شد. براساس نتایج این مطالعه، رسوبات دشت سر فرسایشی بدون آب قابل ملاحظه و با مقاومت مخصوص ظاهری 30 اهم متر (تحت تاثیر سنگ کف)، رسوبات درشت دانه دشت سر اپانداژ همراه با آب شیرین با تیپ کربناته و مقاومت 30 تا 100 اهم متر، رسوبات خشک و دانه درشت رخساره پخش سیلاب همراه با آب کم با تیپ کلراید-کربنات و مقاومت 100 تا 200 اهم متر، رسوبات دانه ریز تا دانه درشت دشت سر پوشیده همراه با آب شیرین با تیپ سولفات-کلراید با مقاومت 20 تا 100 اهم متر، رسوبات ریزدانه پلایا با تیپ آب کلراید در عمق بیش از 10 متر با مقاومت 10 تا 20 اهم متر و رسوبات ریزدانه پلایا با تیپ آب کلراید در عمق کم و با مقاومت کمتراز 10 اهم متر بوده اند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت بین ویژگی های کمی و کیفی رسوبات کواترنر و ویژگی های کمی و کیفی آب های زیرزمینی و رخساره های ژئومرفولوژی رابطه مستقیم وجود داشته و با مطالعه هر یک از این عوامل می توان اطلاعات دقیقی درخصوص عامل دیگر به دست آورد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
101
لینک کوتاه:
magiran.com/p1029092 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!