ارزیابی شیوع گواتر و میزان ید دفعی ادرار در دانش آموزان مقاطع تحصیلی شهر ارومیه
با وجود اینکه ید دفعی ادراری (Urinary iodine excretion: UIE) به سطح کفایت رسیده، اما همچنان در برخی از مناطق کشور همچون آذربایجان غربی شیوع گواتر بالا است. مطالعه حاضر برای ارزیابی وضعیت ید ادراری و میزان شیوع گواتر در دانش آموزان سن 17-10 سال شهر ارومیه طراحی گردید است.
تعداد پانصد دانش آموز دختر از نواحی آموزشی و پرورشی شهر ارومیه به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب و از لحاظ UIE و میزان شیوع گواتر مورد بررسی قرار گرفتند. دانش آموزان بر اساس مقطع تحصیلی زیر تقسیم شده اند: مقطع ابتدایی (158 نفر)، مقطع راهنمایی (257 نفر) و مقطع متوسطه (85 نفر).
میانه UIE در نواحی آموزش و پرورش (2 و 1) به ترتیب μg/L145 و μg/L142 بوده است. مقایسه UIE در این سه گروه نشان می دهد که دانش آموزان مقطع متوسطه با دانش آموزان مقطع ابتدایی و راهنمایی تفاوت معنی داری دارند. میزان شیوع گواتر در مقاطع 3 گانه به ترتیب 9.5درصد، 15.2درصد و 8.2درصد بوده است.
در مطالعه حاضر میزان شیوع گواتر را 12.6درصد گزارش شده است، در حالی که این میزان شیوع بسیار بالاتر از 0.4درصد است که در پایش چهارم اعلام شده است. بیشترین میزان شیوع گواتر در میان مقاطع 3 گانه تحصیلی در دانش آموزان مقطع راهنمایی دیده شده است که البته می تواند آن را در ارتباط با تغییرات هورمونی دروان بلوغ توجیه نمود. لزوم ارزیابی آنتی بادی های تیروئیدی و شیوع تیروئیدیت اتوایمیون می تواند در مطالعات بعدی مدنظر قرار بگیرد.