تاثیر غلظت های مختلف سلنیوم بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی گیاه اسفناج (Spinacia oleracea L.)
نویسنده:
چکیده:
سلنیوم (Se) یک عنصر شبه فلز است که خصوصیات آنتی اکسیدانی آن برای انسان، حیوانات و گیاهان تایید شده است. برخی از گیاهان به عنوان گیاهان انباشته کننده این عنصر معرفی شده اند و در تعداد اندکی نیز سلنیوم به عنوان عنصری سودمند در رشد آن ها شناخته شده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف سلنیوم بر رشد و خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی گیاه اسفناج در شرایط کنترل شده انجام شد. جوانه زنی بذرهای اسفناج در ژرمیناتور انجام گرفت و نشاءهای گیاهی به محلول غذایی هوگلند حاوی غلظت های mgL-1 SeO3-2 0،1،2،4،6 و10 انتقال یافتند. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. چهار هفته پس از اعمال تیمارها، خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی شامل بیوماس، طول ریشه و بخش هوایی، تعداد برگ و مقدار کلروفیل مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که سطوح مختلف غلظت سلنیوم، تاثیر معنی داری بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی ریشه و اندام هوایی شامل وزن خشک و تر ریشه و اندام هوایی، مقدار کلروفیل و همچنین طول ریشه و طول بخش هوایی داشت. در این آزمایش با افزایش غلظت سلنیوم (به استثنا غلظت mgL-1 SeO3-2 1 سلنیوم)، مقدار کمی تمامی صفات مورد مطالعه به صورت معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافتند. علائم مورفولوژی سمیت سلنیوم به صورت کلروز برگ های جوان و کاهش رشد بخش هوایی و ریشه مشاهده شد.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
در صفحه:
292
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1051938
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
بررسی نقش باکتری های محرک رشد گیاه بر ویژگی های مرفولوژیکی، بیوشیمیایی و جذب برخی عناصر غذایی گیاه پونه سای بینالودی (Nepeta binaludensis Jamzad)
فاطمه جعفری، *، الهام امجدی
نشریه یافته های نوین در علوم زیستی، زمستان 1402 -
بررسی محتوای برخی مشتقات فنلی در دوره رشد رویشی گیاه دارویی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides Lam.) از استان خراسان شمالی
آزاده طاهری، منیره چنیانی*، ، افسانه عارفی اسکوئی
نشریه زیست شناسی کاربردی، زمستان 1402