بررسی اثر محدودیت متوسط کربوهیدرات رژیم غذایی و جایگزینی آن با چربی ها بر سطح آدیپوسیتوکین ها، بیومارکرهای التهابی سرم و شاخص های مربوط به عملکرد آندوتلیال در زنان مبتلا به سندرم متابولیک
محدودیت کربوهیدرات رژیم غذایی یکی از رویکردهای موثر در کنترل سندرم متابولیک است. لیکن اطلاعات محدودی در زمینه ی نقش فرایندهای التهابی در این خصوص ارایه شده است.
در این کارآزمایی بالینی متقاطع، 30 زن دارای اضافه وزن یا چاقی (BMI بالای kg/m225) مبتلا به سندرم متابولیک، به طور تصادفی به دو گروه مصرف کننده ی رژیم پرکربوهیدرات (60 تا 65 درصد کربوهیدرات، 20 تا 25 درصد چربی) و رژیم با محدودیت متوسط کربوهیدرات (43 تا 47 درصد کربوهیدرات، 36 تا 40 درصد چربی) به مدت 6 هفته تقسیم شدند. پس از 2 هفته دوره ی Wash out، مرحله ی دوم به مدت 6 هفته با دریافت رژیم غذایی که در فاز اول دریافت نشده بود، ادامه یافت. در شروع و پایان هر مرحله بیومارکرهای التهابی (hs-CRP، hs IL-6، hs TNF-α، SAA)، شاخص های مربوط به عملکرد آندوتلیال (E-selectin، sICAM-1، sVCAM-1) و آدیپوسیتوکین ها (لپتین و آدیپونکتین) در حالت ناشتا اندازه گیری شدند.
مصرف رژیم پرکربوهیدرات با افزایش سطح SAA (μg/mL 22/1±27/3) همراه بود، در حالی که رژیم با محدودیت متوسط کربوهیدرات منجر به چنین اثرات نامطلوبی نشد (04/0=P). سطح سرمی لپتین و آدیپونکتین تنها به دنبال رژیم پرکربوهیدرات کاهش یافت (05/0>P)؛ لیکن تفاوت معنی داری بین دو رژیم بر این مارکرها وجود نداشت (05/0)