ارزیابی میزان دقت داوران یکی از مجلات علمی پژوهشی فارسی زبان در تشخیص اصلاحات مورد نیاز یک مقاله علمی ارسالی؛ سال 1389
عبور از سد مرور همتایان است که آخرین نقاط ضعف موجود در نوشتار یک محقق را مرتفع نموده و آن را واجد شرایط چاپ در مجلات علمی می سازد. این مطالعه، به منظور ارزیابی میزان دقت همتایان علمی در یکی از مجلات علمی و پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در تشخیص اصلاحات مورد نیاز یک مقاله ارسالی طراحی گردیده است.
در این مطالعه توصیفی، مقاله ای که براساس نتایج یک طرح تحقیقاتی به منظور انتشار به یکی از مجلات علمی فرستاده شده بود، برای 30 نفر از همتایان علمی مرتبط به موضوع ارسال گردید. این برنامه مطابق روال معمول داوری مقالات انجام شد. چک لیست بدون نام مطالعه، دارای 9 سوال ویژه بود و توسط یکی از کارشناسان طرح تکمیل گردید. اطلاعلات پس از ورود به رایانه توسط آزمون های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
تعداد 14 نفر (6/46%) در مهلت زمانی مقرر نتیجه بررسی خود را به دفتر مجله ارسال نمودند. 5 نفر همتای خارج و 9 نفر همتای درون دانشگاه بودند. از این تعداد، 9 نفر (3/64%) زن و 5 نفر (7/35%) مرد بوده اند. به جز در یک مورد از مجموع 9 مورد ایرادات موجود، در سایر موارد داوران داخلی در تشخیص موارد موفق تر بودند. هیچ یک از ایرادات موجود، توسط تمامی داوران تشخیص داده نشده بود. ایراد مربوط به «حجم نمونه» بیشترین درصد گزارش 3/64%توسط داوران را به خود اختصاص می داد.
وضعیت داوری همتایان همکار با مجله علمی مورد بررسی، در پاره ای موارد نیازمند بهبود و ارتقا می باشد و بایستی مداخلات متناسب انجام شود. انجام مطالعات جامع تر که تعداد بیشتری از مجلات و همتایان همکار را شامل شود، توصیه می گردد.