بررسی مراقبت کانگورویی در وزن گیری، طول مدت بستری و تنظیم درجه حرارت نوزادان نارس و کم وزن بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های منتخب مشهد

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
مراقبت نوزادان کم وزن در انکوباتور با عوارضی مانند تاخیر در وزن گیری، افزایش طول بستری و متعاقب آن عفونت های بیمارستانی همراه می باشد. یکی از روش های جایگزین مراقبت در انکوباتور، روش طبیعی و غیر تهاجمی مراقبت کانگورویی (Kangaroo mother care) است که در آن نوزاد در تماس پوستی با مادر قرار می گیرد. در این مطالعه تاثیر مراقبت کانگورویی بر وزن گیری، طول مدت بستری و تنظیم درجه حرارت نوزادان با وزن کم هنگام تولد مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها
مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی بر روی نوزادان نارس با وزن کمتر از 2500 گرم هنگام تولد (Low birth weight یا LBW)، بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (Neonatal intensive care unit یا NICU) بیمارستان های 22 بهمن و 17 شهریور مشهد در سال 1389 انجام شد. 50 نوزاد با نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی در دو گروه (25 نفر در گروه مداخله و 25 نفر در گروه کنترل) مورد بررسی قرار گرفتند. در گروه مداخله، یک ساعت تماس پوستی بین مادر و نوزاد در شبانه روز برقرار شد و گروه کنترل نیز طبق برنامه معمول بخش نوزادان مراقبت و تغذیه شدند. درجه حرارت نیز در دو نوبت اندازه گیری گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 با آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و آنالیز واریانس اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها
میانگین تغییرات وزن در گروه تحت مراقبت کانگورویی 15 گرم و در گروه دیگر 4 گرم بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری در دو گروه مشاهده شد (015/0 = P). میانگین مدت بستری در گروه تحت مراقبت کانگورویی 9/7 روز و در گروه دیگر 6/10 روز محاسبه شد که این تفاوت در دو گروه معنی دار بود (030/0 = P). از نظر تغییرات دما بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت.
نتیجه گیری
مراقبت کانگورویی در وزن گیری نوزاد نارس اثرات مثبتی دارد و روزهای بستری نوزاد در بیمارستان را کاهش می دهد. بنابراین توصیه می شود که مسوولین درمانی نسبت به آموزش مراقبت کانگورویی به مادران، پرستاران و کارکنان تیم بهداشتی اقدام نمایند
زبان:
فارسی
صفحات:
32 تا 37
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1271860