مقایسه سونوگرافی دوبعدی و سه بعدی در تشخیص رحم های سپتوم دار
پیش از این روش های تهاجمی مانند هیستروسالپنگوگرافی و هیستروسکوپی در تشخیص رحم های سپتوم دار بکار می رفت، اما اکنون سونوگرافی دو بعدی و با دقت بیشتر سونوگرافی سه بعدی در این زمینه جایگزین گردیده است.
هدف از انجام مطالعه کنونی، ارزیابی سونوگرافی سه بعدی و دو بعدی در تشخیص انواع رحم های سپتوم دار می باشد. هیستروسکوپی به عنوان گلد استاندارد در نظر گرفته می شود.
این مطالعه گذشته نگر بین سال های 87 الی 91 در 215 خانم نابارور که به داشتن رحم سپتوم دار مشکوک بودند انجام شد. معیارهای ورود شامل رحم های سپتوم دار می باشد که در هیستروسالپنگوگرافی مشخص شده یا سابقه سقط، زایمان زودرس و یا شکست در درمان ناباروری داشتند. آنومالی های فیوژن مانند رحم دیدلفیس، دوشاخ و تک شاخ از مطالعه خارج شدند. نتایج سونوگرافی دو بعدی و سه بعدی مقایسه شدند. در ضمن این نتایج با یافته های هیستروسکوپی در تشخیص رحم سپتوم دار نیز مقایسه شدند. شاخص کاپا جهت تعیین توافق تشخیصی بین هیستروسکوپی و سونوگرافی سه بعدی در تشخیص رحم های سپتیت اندازه گیری شد. بوسیله منحنی راک، نقطه برش جهت تشخیص انواع رحم سپتیت مشخص گردید.
215 خانم مشکوک به رحم سپتیت در این مطالعه حضور داشتند. خانم ها به دو گروه تقسیم شدند: 1-گروهی که سونوگرافی دو بعدی انجام دادند (تعداد: 89 نفر)،2- خانم هایی که روی آن ها سونوگرافی سه بعدی انجام شد (تعداد: 126 نفر). تمامی خانم هایی که سونوگرافی دوبعدی و سه بعدی انجام دادند، در همان سیکل یا سیکل بعدی هیستروسکوپی شدند. شاخص کاپا به ترتیب 0/575 و 0/291 جهت مقایسه هیستروسکوپی و سه بعدی و همچنین مقایسه هیستروسکوپی و سونوگرافی دو بعدی بود. نقطه برش رحم های ساب سپتیت و آرکوییت 27% و برای تشخیص رحم های سپتیت و ساب سپتیت 35% بود.
سونوگرافی سه بعدی در به تصویر کشیدن حفره رحمی و فوندوس رحم بهتر از سونوگرافی دو بعدی می باشد. همچنین سونوگرافی سه بعدی در توافق بالاتری با هیستروسکوپی در تشخیص رحم های سپتوم دار می باشد.