بررسی حقنه، تاریخچه، روش و اندیکاسیون‫های آن و مقایسه کاربردهای آن از دیدگاه طب سنتی و طب جدید

پیام:
چکیده:
مقدمه
یکی از روش های درمانی در طب سنتی ایران حقنه است. حقنه به معنی فرستادن مایعات به بدن از راه مقعد و یا واژن است. این روش، قدمتی چند هزارساله دارد و از زمان بقراط و جالینوس از آن استفاده می شده ‫است. در طب نوین نیز حقنه تحت عنوان انما در تشخیص و درمان شماری از بیماری ها کاربرد دارد. هدف از این مقاله بررسی حقنه از دیدگاه طب سنتی، روش ها و اندیکاسیون‫های آن و مقایسه کاربردهای حقنه در طب سنتی و طب جدید است.
روش کار
این تحقیق، مطالعه ای مروری است که با استفاده از کتاب های مرجع طب سنتی ایران مانند قانون، خلاصه‫الحکمه، طب اکبری، اکسیر اعظم و... و جست وجوی کلمات vasti و basti و enema در پایگاه های اطلاعاتی مطالب جمع آوری و دسته بندی شد.
یافته ها
بعد از بررسی های انجام گرفته مشخص شد که حقنه موارد استفاده وسیعی در طب سنتی دارد و در بیماری های اندام های گوناگون مانند سردرد، سرگیجه، سکته، صرع، دردهای کلیه و مثانه، دردهای مفاصل، سیاتیک، یبوست، زخم های روده ای، دفع مواد زاید به سمت پایین، درمان تب، مسمومیت و غیره کاربرد دارد. هم چنین در طب سنتی هند و چین از حقنه در درمان بیماری های گوناگون مانند بیماری های اسکلتی، بیماری های کلیوی، تناسلی و متابولیک استفاده می شود. در طب جدید نیز انما در موارد گوناگون تشخیصی مانند انواژیناسیون و سرطان های گوارشی به کار می رود.
نتیجه گیری
با مقایسه کاربردهای حقنه در طب جدید و طب سنتی درمی یابیم که این روش در طب سنتی کاربردهای وسیع تری دارد و در درمان بسیاری از بیماری ها اعم از موضعی و سیستمیک نقش مهمی را ایفا می کند. بخشی از آن با پژوهش های انجام شده مورد تایید قرار گرفته ‫است و به نظر می رسد سایر اندیکاسیون‫های مطرح شده در منابع طب سنتی نیز جای تحقیق و بررسی داشته ‫باشند. با توجه به عوارض بسیار کم این روش درمانی و میزان موفقیت بالای آن در موارد بررسی‫شده، می توان پیشنهاد داد که این روش جایگزین درمان های تهاجمی و با عارضه شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
45 تا 72
لینک کوتاه:
magiran.com/p1337736 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!