کاربست شاخص های دوشاخه شدگی جت و شکست موج راسبی برای بررسی دوره آلودگی حاد تهران در آذرماه 1389
نویسنده:
چکیده:
با توجه به اهمیت آلودگی هوای شهر تهران از نظر آسیب رسانی آن به ساکنان این شهر، لازم است که عوامل هواشناختی متعدد موثر بر آن مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش اختصاص به بررسی ارتباط احتمالی شارش بزرگ مقیاس در وردسپهر زبرین با ایجاد شرایط حاد آلودگی هوا در تهران دارد. برای این منظور، در مورد وضعیت بحرانی آذرماه 1389، با بررسی شارش در ترازهای زبرین جو، محل استقرار جریان جتی و نیز تحلیل نقشه های دمای پتانسیلی روی سطح هم تاوایی پتانسیلی PVU2 (یک واحد PVبرابر با)، شاخص شارش دوشاخه موسوم به SFI، اختصار برای Split Flow Index، برای شناسایی دوشاخه شدگی جت و شاخص شکست موج برای شناسایی رویداد بندال، موسوم به شاخص، محاسبه می شود. برای این منظور از داده های سامانه پیش بینی جهانی (GFS)، شامل ارتفاع ژئوپتانسیلی، دما و سرعت باد برای 1 نوامبر 2010 تا 31 ژانویه 2011 استفاده شده است. بررسی نقشه های ارتفاع ژئوپتانسیلی، سرعت باد، تاوایی نسبی و تابع جریان در تراز hPa300 امکان تشخیص دوره دوشاخه شدگی جریان جتی سطوح زبرین جو را فراهم می کند. شاخص دوشاخه شدگی شارش با استفاده از میانگین تاوایی برای هریک از جت های جنب حاره و جبهه قطبی و همچنین ناحیه کمینه سرعت بین این دو (GAP) در تراز hPa300 محاسبه می شود. علامت و بزرگی این شاخص معیاری از قدرت و شدت هریک از نواحی نام برده در دوشاخه شدگی شارش است.مثبت بودن شاخص SFIدر نیمه اول آذر 1389 نشان از نبود دوشاخه شدگی جت دارد. بازه 18-23 آذرماه درحکم بازه حضور بندال گذرای امگا بر فراز آسیای میانه شناسایی شده است و با حضور مقادیر منفی (مثبت) SFIدر ابتدای (انتهای) بازه، نشان از پیشرفت تدریجی بندال در این بازه دارد. از سوی دیگر می توان بندال را به واژگونی گرادیان نصف النهاری روی PVU2 ارتباط داد. بر پایه این امر به موازات تحلیل شاخص SFI، به محاسبه شاخص برای آشکارسازی و تعیین بندال برمبنای توزیع -PV پرداخته شده است. مثبت بودن شاخص در یک طول جغرافیایی به معنای رخداد واژگونی گرادیان نصف النهاری دمای پتانسیلی در آن طول جغرافیایی است. با تحلیل نقشه های دمای پتانسیلی روی سطح PVU2 و محاسبه شاخص مشاهده شد که با توجه به مثبت شدن شاخص در میانه آذرماه، یک بندال آنی محلی روی داده است. اما با توجه به تعریف کلاسیک بندال و به علت کوتاهی دوره بندال شناسایی شده، نمی توان آن را به طور قطع به منزله یک بندال پذیرفت. بازه 20-25 آذرماه با مثبت شدن شاخص و وجود بندالی گذرا با آنچه شاخص SFIمبنی بر دوشاخه شدگی شارش در بازه 18-23 آذرماه بر فراز آسیای میانه نشان می دهد، سازگاری دارد.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
در صفحه:
134
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1387570
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
مطالعه آزمایشگاهی اثرات سطح بر روی افت و خیزهای سیگنال اکوستیکی
زینب مسجدی، سارا الهیاری بیک*، محمد اکبری نسب، ، امیرهومن حمصی
نشریه هیدروفیزیک، پاییز و زمستان 1401 -
اثر چرخه خورشیدی بر پوشن سپهر و مدوله سازی آن با نوسان شبه دوسالانه
مطهره صمداللهی، ، محمد میرزائی*، محمد جغتایی
مجله ژئوفیزیک ایران، پاییز 1403 -
بررسی مشخصه های خشکسالی های هواشناسی و هیدرولوژیکی (آب زیرزمینی) و ارتباط آن با الگوهای دورپیوند هواشناسی (دشت های سفید دشت و فرادنبه، استان چهارمحال و بختیاری)
زهرا رفیعی طاقانکی، *، رسول میرعباسی نجف آبادی
مجله پژوهش آب ایران، بهار 1403 -
بررسی دینامیکی رابطه توفندهای اقیانوس اطلس در سال های 2017 تا 2019 و مسیر توفان اطلس با استفاده از رهیافت انرژی
فرنوش حداد، فرهنگ احمدی گیوی*، ، محمد میرزایی
فصلنامه فیزیک زمین و فضا، بهار 1402 -
تحلیل زمانی و مکانی تغییرات کیفی آب زیرزمینی دشت فرادنبه و ارزیابی قابلیت استفاده از آن در مصارف کشاورزی طی سال های 1398-1370
محسن نادری اشکفتکی، رسول میرعباسی نجف آبادی*، محمدعلی نصر اصفهانی، روح الله فتاحی نافچی
نشریه مهندسی بهداشت محیط، بهار 1402 -
بررسی ارتباط بین آلودگی هوا و آذرخش در طی رخدادهای توفان تندری سال های 2009 تا 2013 در شهر تهران
مریم قرایلو*، پگاه صدر دادرس، ، علیرضا محمودیان
فصلنامه محیط شناسی، تابستان 1400