بررسی کارایی روش اسپکتروفتومتری در نمونه برداری از جمعیت مراحل مختلف رشد شپشه دندانه دار Oryzaephilus surinamensis L. در میوه خرمای رقم سایر

پیام:
چکیده:
این پژوهش به منظور تخمین جمعیت یکی از آفات انباری مهم خرما، شپشه دندانه دار. Oryzaephilus surinamensis L در رقم صادراتی سایر با استفاده از روش اسپکتروفتومتری انجام شد. نتایج نشان داد که طول موج حداکثر جذب برای مراحل رشد تخم، لارو، شفیره و حشره کامل به ترتیب معادل 1214، 1223، 1216و 1236 نانومتر می باشد. ضریب تبیین مدل تشخیص همواره بالاتر از 5/0 بود که نشانگر مناسب بودن طول موج حداکثر جذب برای تشخیص است. لذا روش اسپکتروفتومتری توانایی تشخیص مراحل مختلف رشد آفت را دارا می باشد. مقدار نمونه لازم برای ارزیابی دقیق تراکم در تمام مراحل رشد معادل 2 نمونه 110 گرمی می باشد. در این پژوهش، از دو شاخص RV و RNP جهت ارزیابی سطح دقت و کارایی روش اسپکتروفتومتری در برآورد تراکم آفت استفاده شد. مقدار شاخص RV برای آفت در چهار مرحله نشو رشد به ترتیب معادل 23/2، 26/3، 15/3 و 52/2 بود. مقدار این شاخص برای چهار مرحله رشد آفت به ترتیب معادل 47/22، 31/15، 85/15 و81/19بود. لذا در تمام موارد خطای نمونه برداری RV و RNP به ترتیب کم تر از 10 و 25 بوده که نشانگر توانایی کاربرد روش در برنامه های اجرایی و پژوهشی می باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
353
لینک کوتاه:
magiran.com/p1406420 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!