مطالعه فعالیت فصلی و تراکم جمعیت کنه Rhipicephalus bursa در شهرستان ساری، استان مازندران

چکیده:
سابقه و هدف
کنه های سخت از ناقلین مهم بیماری هایی نظیر بابزیوز، تیلریوز و تب کریمه و کنگو به دام و انسان می باشند. در میان اعضای این خانواده کنه Rhipicephalus bursa به عنوان یکی از ناقلین مهم بیماری بابزیوز در ایران و سایر نقاط جهان به شمار می رود. بنابراین تعیین فراوانی و پویایی فصلی جمعیت این گونه می تواند نقش مهمی در شناخت بهتر همه گیرشناسی بیماری های منتقله به همراه داشته باشد.
مواد و روش ها
درمطالعه حاضر فعالیت فصلی، وفور گونه ای ومیزان فرکانس حضور یا عدم حضور کنه R.bursa روی دو میزبان گوسفند و گاو از تیرماه 1386 تا تیرماه 1387 در سه منطقه جغرافیایی متفاوت شامل کوهستان، جنگل و جلگه در شهرستان ساری انجام گرفت. هم چنین میزان شباهت فراوانی سه منطقه ی مورد مطالعه با استفاده از شاخص موریسیتا بررسی گردید.
یافته ها
نتایج این پژوهش نشان داد که در تمام مناطق مورد مطالعه بیشترین فعالیت کنه مربوط به ماه های بهار و تابستان می باشد که با شروع فصل پاییز و زمستان به صفر تقلیل پیدا می کند. بیشترین فراوانی کنه در میان سه منطقه متعلق به کوهستان با فراوانی 376 و 352 به ترتیب در فصل بهار و تابستان گزارش شد. بیشترین فرکانس حضور کنه نیز در کوهستان و جلگه در فصل بهار و در جنگل در فصل تابستان روی گوسفند ثبت گردید. شباهت فراوانی R. bursa میان سه منطقه ی مورد بررسی نشان داد که مناطق جنگل و جلگه دارای فراوانی نزدیکتری در مقایسه با کوهستان می باشند.
استنتاج
باتوجه به فرکانس و حضور بیشتر کنه R. bursa روی گله های گوسفند در طول سال در مقایسه با گله های گاو مراقبت های بهداشتی به منظور کنترل کنه R. bursa در جهت پیشگیری از بیماری های منتقله به ویژه در مناطق کوهستانی بسیار حایز اهمیت می باشد. بنابراین پژوهش های مرتبط با همه گیرشناسی بیماری ها و اقدامات پیشگیرانه در مورد آن ها به ویژه در مناطقی نظیر کوهستان در فصل های بهار و تابستان بسیار ضروری به نظر می رسد.
زبان:
فارسی
صفحات:
32 تا 40
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1425630