مقایسه ی مدل های رگرسیون اکولوژیکی فضایی بیزی در بررسی بروز سرطان سینه در ایران

چکیده:
مقدمه
در ایران سرطان سینه با بروز استاندارد شده ی سنی 25/28 در رتبه ی اول سرطان زنان قرار دارد. با توجه به روند پیر شدن جمعیت و سیر صعودی سرطان در ایران، اهمیت پیشگیری از سرطان و وجود پراکندگی سرطان ها در مناطق مختلف کشور، شناسایی مناطق دارای بروز بالای سرطان سینه و آگاهی از وضعیت پراکندگی و نقش مهم ترین عوامل خطر بالقوه ی این سرطان با استفاده از مدل های پیشرفته ی آماری ضروری می باشد.
روش ها
در این مطالعه ی کاربردی اکولوژیک، جامعه مورد مطالعه، تمام بیماران مبتلا به سرطان سینه بین سال های 1384 تا 1387 در ایران می باشند. عوامل خطر: مصرف سیگار، مصرف میوه و سبزیجات، فعالیت فیزیکی، اضافه وزن و وضعیت اقتصادی-اجتماعی می باشد. جهت برآورد خطر نسبی سرطان سینه، از مدل های گاما-پوآسن، لگ نرمال و (BYM یا Besag،York، Mollie) استفاده شد.
یافته ها
تعداد کل سرطان سینه ثبت شده در سال های1384 تا 1387 درایران 25152 مورد بوده است. از میان مدل های استفاده شده، مدل BYM تعدیل نشده بهترین برازش را داشت. بدون تعدیل اثر عوامل خطر، استان های اصفهان و یزد و تهران بیشترین خطر بروز سرطان سینه و سیستان و بلوچستان و چهارمحال و بختیاری کمترین میزان خطر ابتلا را دارند. با تعدیل عوامل خطر، استان های خراسان رضوی، خرم آباد و همدان بیشترین خطر بروز سرطان سینه و استان های اردبیل و کهگیلویه و بویراحمد، کمترین خطر بروز را دارند. ارتباط مستقیم معنی داری بین سرطان سینه و شاخص توسعه انسانی مشاهده شد.
نتیجه گیری
با توجه به برازش بهتر مدل BYM، توصیه می شود در مطالعات آینده از مدل BYM استفاده شود و با توجه به معنی داری متغیر شاخص توسعه انسانی، در مطالعات مشابه این متغیر در نظر گرفته شود. این مطالعه نشان داد که استان های اصفهان، یزد و تهران دارای بیشترین خطر بروز سرطان سینه می باشند.
زبان:
فارسی
صفحات:
613 تا 626
لینک کوتاه:
magiran.com/p1508040 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!