تشکیلات داخلی بیمارستان های آل بویه (عضدی)

چکیده:
بیمارستان های ایرانی در دوران باستان در امور داخلی و تشکیلات سازمانی خود دارای سلسله مراتب و بخش های مختلفی بودند. این امور و تاسیسات به مرور زمان و با بهره مندی پزشکان ایرانی از دستاوردهای نوین پزشکی حاصل شده بودند. پس از افول دنیای ایران باستان در حوزه ی خلافت اسلامی، بیمارستان هایی نیز در قرون نخستین اسلامی در ممالک مسلمین بنا گردیدند که ساختار و تشکیلات آنها نیز برگرفته از تشکیلات داخلی بیمارستان های ایرانی و الگوبرداری مستقیم از این بیمارستان ها بود. از این میان بیمارستان هایی که در دارالخلافه ی مسلمین بنا شدند با شرکت و همکاری مستقیم ایرانیان و پزشکان مکاتب درمانگری ایرانی بنیان گذارده شدند و در طراحی ساختار داخلی این مراکز درمانی و مدیریت و طبابت بیماران نیز پزشکان خوزی و جندی شاپوری نقش اصلی و اساسی را ایفا می نمودند.
در این میان از بیمارستان هایی که در امور داخلی و سیستم تشکیلاتی به مرحله ی تحسین برانگیز و قابل قبولی از درمانگری نایل آمدند، بیمارستان هایی بودند که در عهد آل بویه و و در مراکز مهمی همچون فارس و بغداد ایجاد گردیدند و با توجه به اینکه حکمرانان بویه ای رویکرد خاصی به ایران باستان و علوم و دانشمندان ایرانی داشتند، در این زمان الگوبرداری دقیق تری از دستاوردهای پزشکان ایرانی در امور بیمارستانی و مدیریت و تشکیلات و تاسیسات درمانگری به عمل آمده و با توجه به فرآورده هایی که پس از اسلام پزشکان ایرانی و انیرانی در حوزه ساختارهای داخلی بیمارستان ها و ساماندهی امور داخلی بیمارستانی دست یافته بودند، بیمارستان های این دوران در امور آموزشی، درمانگری و تخصص های گوناگون طبی نه تنها از مسببین ظهور عصر طلایی طب و طبابت در این دوران، بلکه زمینه ساز پیشرفت های مهم در امور بیمارستانی در عصر اسلامی گردیدند. در این میان گشایش بخش های تخصصی و استخدام متخصصان در رشته های مختلف پزشکی، ابداع شیوه های درمانی، تالیف و ترجمه و شرح آثار بزرگ طبی و داروسازی، تاسیس داروخانه مجهز به انواع داروها و مهیا ساختن ابزار و آلات جراحی و ایجاد کتابخانه ارزنده، رسیدگی به امر بهداشت و درمان، آزمون پزشکان و داروسازان شاغل در بلاد و... از جمله مزایا و ویژگی های بیمارستان های این دوره (شیراز و بغداد) بوده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
47
لینک کوتاه:
magiran.com/p1530432 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!