تاثیر پرکاری تیروئید بر روی هورمونهای بخش قشری غدد فوق کلیه

چکیده:
زمینه و اهداف
غدد درون ریز یکی از مهمترین سیستمهای کنترل بدن را تشکیل می دهند و از طریق ترشح هورمونها، اثر تنظیمی بر اکثر سلولها اعمال می کنند. عوامل مختلفی فعالیت غدد داخلی را تحت تاثیر قرار می دهند که از آن جمله می توان به افزایش یا کاهش ترشحات سایر غدد اشاره کرد. شناخت و بررسی این تاثیرات متقابل، از اهمیت و موقعیت خاصی در تشخیص بیماری ها برخوردار است. بنابراین، در این تحقیق تصمیم به بررسی تاثیر هورمونهای تیروئید بر فعالیت بخش قشری غدد فوق کلیه گرفته شد و بدین منظور میزان 17- هیدروکسی کورتیکواستروئیدهای ادرار که تابولیت آندروژی بخش قشری هستند، نسبت به کراتینین ادرار 24 ساعته مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی
گروه مورد مطالعه شامل 100 نفر افراد سالم به عنوان شاهد (با میانگین سنی 7±35) و 100 نفر بیمار مبتلا به هیپرتیروئیدی بود؛ این افراد دارای T4 و T3 بالا و TSH پایین و علایم بالینی (شامل کاهش وزن علیرغم افزایش اشتها، تاکی کاردی، کم خوابی و حساسیت به گرما) بودند و بین سالهای 80-75 به مرکز تشخیصی مهدیه اصفهان مراجعه کرده بودند. میانگین سنی گروه مورد مطالعه 7±35 بود و در آنان میزان T4،T3 و TSH، 17- هیدروکسی کورتیکواستروئیدها و17 - کتواستروئیدهای ادرار اندازه گیری شد.
یافته ها
میزان 17- هیدروکسی کورتیکواستروئیدهای ادرار افراد سالم که در طیف طبیعی محسوب می شوند، 9.6-2 میکروگرم بر میلی گرم کراتینین با میانگین 1.870±5.4 بود؛ این میزان در بیماران مبتلا به هیپرتیروئیدی 1.2±5.85 و در بیماران هیپرتیروئید 23-15.1 واحد با میانگین 2.87±17.9 تعیین گردید و با استفاده از آزمون t، اختلاف معنی داری (P<0.01) در هر دو مورد مشاهده شد. در بررسی آماری با روش تعیین ضریب همبستگی، نتایج زیر در ارتباط با تغییرات هورمونهای تیروئیدی و تاثیر این ترشحات بر هورمونهای بخش قشری غدد فوق کلیه، حاصل شدند. در افراد سالم همبستگی بین هورمونهای تیروئیدی و TSH با 17- کتواستروئیدها و 17- هیدروکسی استروئیدهای ادرار مشاهده نگردید. در افراد مبتلا به هیپرتیروئیدی، همبستگی مستقیم، قوی و مثبتی بین میزان T4 و T3 با میزان 17- هیدروکسی استروئیدهای ادرار مشاهده نکردید. در افراد مبتلا به هیپرتیروئیدی، همبستگی مستقیم، قوی و مثبتی بین میزان T4 و T3 با میزان 17- کتواستروئیدها و 17- هیدروکسی استروئیدهای ادرار 24 ساعته مشاهده گردید r=0.64-0.72) و (P<0.05 در نهایت، بین TSHبا 17- کتواستروئیدها و 17- هیدروکسی استروئیدهای ادرار 24 ساعته در بیماران مبتلا به هیپرتیروئیدی، نوعی همبستگی مستقیم قوی و منفی وجود داشت (r=0.74).
نتیجه گیری
با توجه به نتایج حال از این پژوهش که گویای اثر ترشحات هورمونهای تیروئیدی بر بخش قشری غدد فوق کلیه هستند، شاید بتوان چنین اظهارنظر کرد که افزایش میزان هورمونهای تیروئیدی نوعی تحمیل را بر سیستم فوق کلیه اعمال می کند و احتمالا تنظیم غده تیروئید، در کاهش ترشحات هورمونهای بخش قشری غدد فوق کلیه موثر است. بنابراین، چنین به نظر می رسد که اگر کنترل هورمونهای تیروئیدی توام با تنظیم ترشحات بخش قشری غدد فوق کلیه انجام پذیرد، نتایج بهتری حاصل خواهند شد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
32
لینک کوتاه:
magiran.com/p156740 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!