نگرش زنان در مورد یائسگی و عوامل مرتبط با آن

چکیده:
زمینه و اهداف
یائسگی در مطالعات اپیدمیولوژیک به صورت قطع قاعدگی به مدت 12 ماه متوالی بدون علت مشخص (از قبیل مصرف هورمون، کمبود غذایی و جراحی رحم یا تخمدانها) تعریف می شود. قطع واقعی قاعدگی، به از دست دادن فولیکولهای تخمدان نسبت داده می شود که طی آن تا چند سال زنان دچار تغییرات اندوکرین، سوماتیک و روانی می شوند و این تغییرات مربوط به روند پیر شدن تخمدانها و کمبود استروژن هستند. از طرف دیگر، نگرش زنان چه قبل از یائسگی و چه بعد از یائسگی نسبت به این پدیده، از جمله مسایل مطرح است. این پژوهش با هدف بررسی نگرش زنان در مورد پدیده یائسگی و عوامل مرتبط با آن، در شهر تبریز انجام شد.
روش بررسی
این مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی "مقطعی" است که ضمن تعیین میانگین سن یائسگی و نگرش زنان در مورد آن، ارتباط این پدیده را با متغیرهای دیگر از قبیل سن اولین قاعدگی، مصرف قرصهای جلوگیری از حاملگی و مصرف سیگار، مورد ارزیابی قرار داده است. تعداد 448 نفر از زنان یائسه و 256 نفر از زنان غیریائسه، با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و داده ها از طریق مصاحبه جمع آوری و در پرسشنامه ثبت گردیدند. سپس اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS آنالیز شدند و با استفاده از آزمون ANOCA و آزمون t، ارتباط متغیرها مطالعه شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها
بر اساس یافته های این مطالعه، سن متوسط یائسگی 5.54±47.38 سال تعیین شد و بیشترین فراوانی (43.75 درصد) در بین 46 تا 50 سالگی دیده شد. همچنین این پژوهش نشانگر نگرش مثبت به این پدیده در 25.45 درصد از زنان و نگرش منفی در 55.13 درصد از زنان و بالاخره بیانگر بی نظر بودن در 19.42 درصد از زنان بود. یافته های این پژوهش هیچگونه ارتباطی را بین سن یائسگی و عوامل بررسی شده (شامل سن اولین قاعدگی، مصرف قرصهای جلوگیری از حاملگی و مصرف سیگار) نشان ندادند. برای بررسی ارتباط سن یائسگی و قرصهای جلوگیری از حاملگی از آزمون t و برای مطالعه رابطه یائسگی با اولین قاعدگی و سیگار از آزمون ANOVA استفاده شد (به ترتیب،(P=1.5, P=0.494, P=0.424. متداولترین علایم مرتبط با یائسگی، به ترتیب شامل وجود ترشحات واژن، خونریزی بعد از یائسگی، کاهش میل جنسی، استئوپروز، تحریک پذیری، اضطراب، بیخوابی و گرگرفتگی بودند.
نتیجه گیری
زنان شهر تبریز از سن یائسگی نسبتا پایین برخوردار هستند و اکثرا در مورد این پدیده نگرش منفی دارند. دو گروه قبل و بعد از یائسگی در مقایسه با هم، اختلاف آماری معنی داری را از نظر نگرش مثبت و منفی به این پدیده نشان نداند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
54
لینک کوتاه:
magiran.com/p156745 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!