تغییر اقلیم در ایران با رویکرد سینوپتیک

چکیده:
اهداف
تغییر اقلیم به افزایش و یا کاهش جهت دار میانگین پارامترهای اقلیمی در یک دوره طولانی مدت گفته می شود. تغییر پارامترهای اقلیمی سطحی با تغییر الگوهای جوی مرتبط است. شناخت تغییر اقلیم ایران با شاخص های مهم جوی، هدف مطالعه است.
روش
برای تعیین شاخص های اقلیمی ایران، پنجره جغرافیایی مناسب با عرض 10 تا70 درجه شمالی و طول 10 تا 80 درجه شرقی تعیین شد. داده های روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل متر تراز 500 ه.پ. دوره سرد از 1948 تا 2010 از مراکز ملی پیش بینی محیطی و تحقیقات اتمسفری استفاده شد. روش تحلیل مولفه اصلی و باکس جنکینز به ترتیب برای تعیین شاخص اقلیمی و تحلیل سری زمانی این شاخص ها استفاده شد.
یافته ها/
نتایج
نتایج تحقیق نشان داد شاخص های اقلیمی دوره سرد ایران به ترتیب در منطقه آسیای مرکزی، اروپای شرقی و اروپای غربی استقرار دارند. این مراکز با آرایش خاص الگوهای جوی، اقلیم دوره سرد ایران را کنترل می کنند. سری زمانی روزانه و سالانه این مراکز تغییر معنی داری ندارند و نوسان با افزایش و کاهش حول میانگین را نشان می دهند. بهترین مدل برای پیش بینی سری های زمانی، مدل اتورگرسیو (AR) است و سری های پیش بینی با سری های اولیه شاخص ها با این مدل بیشترین هماهنگی را دارند. امروزه مدل های اقلیمی، نقش انسان در تغییر اقلیم سطحی را غالب می دانند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
89
لینک کوتاه:
magiran.com/p1570718 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!