بررسی میزان انواع سه گانه ی سرمایه ی اجتماعی
نویسنده:
چکیده:
جوانان به عنوان مهم ترین سرمایه ی انسانی نقشی اساسی در توسعه ی هر جامعه ایفا می کنند و سرمایه ی اجتماعی به عنوان مهم تریٱ ن مقوله در افزایش عملکرد جوانان و تعالی نقش آنان در بهسازی جامعه به شمار می رود. کاهش میزان سرمایه ی اجتماعی جوانان منجر به کم رنگ شدن نقش آنان در توسعه ی جامعه خواهد شد. بر این اساس اطلاع از میزان سرمایه ی اجتماعی جوانان می تواند برنامه ریزان اجتماعی را در رفع کاستی ها یاری رساند. مقاله ی حاضر برای پاسخ دادن به این سوال محوری تنظیم شده است: میزان انواع سه گانه ی سرمایه ی اجتماعی جوانان استان ایلام در چه حدی است؟ مبنای نظری مقاله، تئوری هایی است که سرمایه ی اجتماعی را در سه بعد درون گروهی، برون گروهی و ارتباطی تبیین کرده اند.
روش تحقیق از نوع توصیفی کاربردی است و اطلاعات آماری با نمونه گیری از جامعه ی آماری جوانان استان و با بهره گیری از نمونه گیری مطبق متناسب با حجم جمع آوری شده است.
میان میزان سرمایه ی اجتماعی پاسخ گویان زن و مرد تفاوت معنی داری مشاهده شده است هر چند که سطح معنی داری بیان کننده ی وجود تفاوت میان میزان سرمایه ی اجتماعی مردان (88/2) و زنان (80/2) و اختلاف میانگین به میزان 85/0 به نفع مردان است. سایر فرضیات تحقیق که داعیه دار وجود رابطه میان: محل سکونت (شهر- روستا) ، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، در قید حیات بودن والدین، محل سکونت قبلی و سابقه ی سکونت در محله و سرمایه ی اجتماعی اند، مورد تایید قرار نگرفتند.
روش تحقیق از نوع توصیفی کاربردی است و اطلاعات آماری با نمونه گیری از جامعه ی آماری جوانان استان و با بهره گیری از نمونه گیری مطبق متناسب با حجم جمع آوری شده است.
یافته ها
یافته های پژوهش، نشان می دهد میانگین سرمایه ی اجتماعی جوانان استان ایلام در حد متوسط است. میانگین سرمایه ی اجتماعی دو جنس نیز تفاوت چندانی با یک دیگر ندارد. بیش ترین سطح سرمایه ی اجتماعی جوانان مربوط به مشارکت سیاسی، وساطت اجتماعی و کم ترین آن مربوط به میزان بهره گیری از رسانه های ارتباط جمعی، مشارکت انجمنی و مداخله مدنی است. رتبه بندی انواع سه گانه ی سرمایه ی اجتماعی به ترتیب میانگین نمرات کسب شده شامل: سرمایه ی ارتباطی، درون گروهی و برون گروهی است. میانگین هر کدام از انواع سرمایه ی اجتماعی نزد پاسخ گویان در حد متوسط است. میان میزان سرمایه ی اجتماعی پاسخ گویان زن و مرد تفاوت معنی داری مشاهده شده است هر چند که سطح معنی داری بیان کننده ی وجود تفاوت میان میزان سرمایه ی اجتماعی مردان (88/2) و زنان (80/2) و اختلاف میانگین به میزان 85/0 به نفع مردان است. سایر فرضیات تحقیق که داعیه دار وجود رابطه میان: محل سکونت (شهر- روستا) ، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، در قید حیات بودن والدین، محل سکونت قبلی و سابقه ی سکونت در محله و سرمایه ی اجتماعی اند، مورد تایید قرار نگرفتند.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
61 تا 90
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1587875
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
آینده پژوهی جمعیت استان با توجه به سند توسعه ملی و آمایش سرزمین
*
نشریه فرهنگ ایلام، پاییز و زمستان 1402 -
مطالعه پدیده تاخیر سن ازدواج در بین جوانان استان ایلام
منوچهر رشادی *،
نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی، پاییز 1401