تاثیر برنامه آموزشی چند بعدی کمردرد بر کیفیت زندگی و ناتوانی عملکردی زنان مبتلا به کمردرد با و بدون دردسیاتیک: مطالعه مداخله ای قبل و بعد

چکیده:
زمینه و هدف
درد سیاتیک ناشی از فتق دیسک کمری، یکی از هزینه بر ترین اختلالات برای جامعه از نظر کیفیت زندگی و ناتوانی است. به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی بر کیفیت زندگی و ناتوانی عملکردی زنان مبتلا به کمردرد با و بدون درد سیاتیک در فواصل زمانی قبل و 6 ماه بعد از مداخله آموزشی طراحی و اجرا گردید.
روش
دراین مطالعه نیمه تجربی که به روش سنجش قبل و بعد کاربردی است. تعداد 27 نفر از زنان مبتلا به کمردرد مراجعه کننده به مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه ع.پ.تهران تحت مداخله برنامه مدون آموزشی قرار گرفتند که برحسب وجود یا عدم وجود درد سیاتیک به دو گروه تقسیم شدند گروه اول 14 نفر همراه با درد سیاتیک و گروه دوم 13نفر بدون درد سیاتیک. افراد در گروه های 6 تا 8 نفره درکلاس آموزشی شرکت نمودند. در دو نوبت (یک و دو ماه بعد از مداخله) مشاوره تلفنی شده و 6 ماه بعد از مداخله مجددا پرسشنامه ها تکمیل گردید. جمع آوری داده ها به شیوه مصاحبه بود و داده ها با استفاده از نرم افزار16SPSS از طریق آزمون تی تست زوجی و سطح معنی داری 05/0 < P تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها
نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد در افراد مبتلا به درد سیاتیک طی 6 ماه پس از مداخله آموزشی نمرات کیفیت زندگی درهمه ابعاد افزایش داشته ودرسه بعددردجسمانی(004.0=P )، سلامت عمومی(002.0=P) وسلامت روانی ( 002.0= P) تفاوت معناداری را نشان می دهد و ناتوانی جسمی آنان از حیث دو مقیاسQDS و RDQ نیز به طور معنی داری بهبود یافته است و در افراد بدون درد سیاتیک فقط بعد سلامت روانی و مقیاس QDS ارتقاء یافته است( 01.0 p = ، 02.0 p =).
نتیجه گیری
برنامه مدون آموزشی توام با پیگیری و مشاوره تلفنی 1 و2 ماه بعد از مداخله در افزایش و پایداری تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقاء کیفیت زندگی و عملکرد جسمی مبتلایان به کمردرد مزمن همراه با درد سیاتیک تاثیر بسزایی دارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
20 تا 27
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1609667 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)