ژنوتایپینگ و بررسی حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله های بیمارستانی سودوموناس ائروجینوزا در بخش سوانح سوختگی مرکز آموزشی و درمانی سینای تبریز

چکیده:
زمینه و اهداف

سودوموناس ائروجینوزا یکی از باکتری های مهم در عفونت های بیمارستانی است که قادر به ایجاد مقاومت های دارویی در مقابل بسیاری از عوامل ضدمیکروبی و آنتی بیوتیک ها می باشد. این باکتری فرصت طلب در بیماران مختلف بویژه در بیماران مبتلا به نقص ایمنی از قبیل بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه و بخش های سوختگی قادر به ایجاد عفونت های خطرناک و منجر به مرگ می گردد. این باکتری اغلب از منشاء محیط بیمارستان انتقال یافته و با داشتن مقاومت آنتی بیوتیکی وسیع چرخه ی عفونت های بیمارستانی را دوام می بخشد. این مطالعه جهت شناخت بهتر اپیدمیولوژیک سویه های دخیل در عفونت های سوختگی در بخش سوانح سوختگی مرکز آموزشی و درمانی سینای تبریز و مقایسه ی ژنومی باکتری های جدا شده از عفونت های سوختگی با استفاده از روش RAPD (Random amplified polymorphic DNA) انجام شد.

مواد و روش ها

تعداد 124 ایزوله ی سودوموناس ائروجینوزا از نمونه های مختلف بیماران بستری در بخش سوختگی شامل ترشحات زخم سوختگی و خون، با روش های مرسوم آزمایشگاهی شامل میکروسکوپی، کشت و انجام تست های بیوشیمیایی جداسازی شدند. ایزوله های جمع آوری شده جهت (1) شناسایی الگوی حساسیت و مقاومت در برابر آنتی بیوتیک های رایج در درمان شامل سفتازیدیم، آزترونام، کاربنی سیلین، پلی میکسین B، کولیستین، جنتامایسین و سیپروفلوکساسین با استفاده از روش دیسک آگار دیفیوژن و (2) DNA ایزوله ها استخراج شده و از روش RAPD-PCR با استفاده از دو پرایمر کوتاه 272(5’-AGCGGCCAA-3’) و 208(5’-ACGGCCGACC-3’) مورد مقایسه قرار گرفتند.

یافته ها

حساسیت و مقاومت به آنتی بیوتیک های آزمایشی، نشانگر مقاومت بالا در برابر آزترونام (1/70٪)، سفتازیدیم (1/66٪)، کولیستین (2/61٪)، کاربنی سیلین (6/51٪)، جنتامایسین (5/47٪)، سیپروفلوکساسین (5/18٪) و پلی میکسینB (7/13٪) بود. ایزوله های آزمایشی 41 الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی نشان دادند. نتایج RAPD نشانگر وجود 32 ژنوتیپ مختلف در بین ایزوله های آزمایشی بود که از این تعداد 60 ایزوله دارای ژنوتیپ مشابه (42 ایزوله با یک باند مشابه، 2 ایزوله با دو باند مشابه، 8 ایزوله با سه باند مشابه، 6 ایزوله با چهار باند مشابه و 2 ایزوله با هشت باند مشابه) بودند. اگرچه مقایسه ی ژنوتیپ RAPD با الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در یکی از ژنوتیپ ها تشابهات الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی را نشان داد، ولی در بقیه ی ژنوتیپ ها چنین تشابهی مشاهده نشد.

نتیجه گیری

در این مطالعه 124 ایزوله ی سودوموناس ائروجینوزای ایزوله شده از عفونت های سوختگی بیشترین مقاومت را به آزترونام (1/70٪) و کمترین میزان مقاومت را به پلی میکسین B (7/13٪) نشان دادند. ایزوله های آزمایشی دارای 41 الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی متفاوت بودند.نتایج RAPD-PCR نشانگر وجود 32 ژنوتیپ مختلف در باکتری های آزمایشی بود. مقایسه ی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها بر اساس ژنوتیپ RAPD باکتری ها فقط در ژنوتیپ 3 که شامل 42 ایزوله (8/33٪) بود تشابه الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی را نشان داد، درحالیکه در بقیه ی ژنوتیپ ها هیچگونه تشابهی بدست نیامد. لذا این تشابهات احتمال در گردش بودن این سویه ها در بین بیماران بخش سوختگی را مطرح می سازد و نیاز به اعمال شرایط دقیق ضد عفونی و پایش های میکروبیولوژیک لازم در این بخش ها را یادآور می شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
74 تا 83
لینک کوتاه:
magiran.com/p1635585 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!