مطالعه شیمیایی اثر درمانی عصاره آبی گیاه خارشتر بر تشکیل و انحلال سنگ های کلیوی کلسیم اگزالات

پیام:
چکیده:
مقدمه
ابتلا به سنگ های کلیوی (عمدتا از نوع کلسیم اگزالات) سومین بیماری شایع دستگاه ادراری است که عوارض جانبی حاصل از جراحی آن باعث توجه ویژه به مصرف فراورده های گیاهی شده است. در این پژوهش اثر عصاره ی آبی گیاه خارشتر در انحلال و جلوگیری از تجمع بلورهای کلسیم اگزالات بررسی شده است.
مواد و روش ها
در این تحقیق آزمایشگاهی، ابتدا عصاره ی آبی 10 گرم گیاه خارشتر با 300 میلی لیتر آب مقطر تحت حرارت ملایم گرفته شد؛ سپس بررسی هدایت سنجی و نورسنجی، امکان تشکیل و انحلال کلسیم اگزالات در نمونه های حاوی 50% حجمی عصاره و نمونه های فاقد عصاره با روش های تیتراسیون تشکیل کمپلکس انجام شد.
یافته ها
تاثیر عصاره بر پیشگیری از تشکیل رسوب مطالعه شد و نتایج نمودار تیتراسیون هدایت سنجی نشان داد که میزان کلسیم در دسترس اگزالات جهت تشکیل رسوب در غیاب عصاره به میزان 1000/0میکرو مول و در حضور عصاره به میزان 850/0میکرو مول بود که تفاوت قابل ملاحظه ای (به اندازه ی 150/0میکرو مول) با یکدیگر دارند. در مطالعه ی تاثیر عصاره بر انحلال سنگ، نتایج نورسنجی و تیتراسیون تشکیل کمپلکس نشان داد که مقدار کلسیم اندازه گیری شده به واسطه ی انحلال بلورهای کلسیم اگزالات در محلول حاوی عصاره ی خارشتر نسبت به عدم استفاده از عصاره به مقدار 5/3 میکرو مول کمتر بوده است. در تمام آزمایش ها میانگین نتایج حاصل از 3 بار تکرار در اندازه گیری ها مورد ارزیابی قرار گرفت (0/05p=).
نتیجه گیری
با توجه به مطالعه ی حاضر، عصاره ی خارشتر توانایی جلوگیری از تشکیل بلورهای کلسیم اگزالات را داشت؛ اما در انحلال آن ها تاثیر چندانی ندارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
1667 تا 1676
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1675638