شیوع چاقی در سالمندان شهر تهران و ارتباط آن با سلامت روانی

چکیده:
مقدمه
چاقی به عنوان یک مشکل بهداشتی درسراسر جهان مطرح بوده و در حال افزایش است. چاقی یک عامل خطر برای بسیاری از اختلالات بالینی سالمندان است؛ که با وجود شایع بودن در این سنین معمولا تشخیص داده نشده و لذا اهمیت نیز داده نمی شود.
هدف
این مطالعه با هدف تعیین شیوع چاقی و میزان همبستگی بین شاخص توده ی بدنی با سلامت روان سالمندان انجام شده است.
روش
این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده؛ و کلیه سالمندان شهر تهران در سال 1394 که فاقد هرگونه مشکلات شناختی بودند؛ جامعه ی پژوهش را تشکیل می دادند. تعداد نمونه، 375 نفر سالمند بالای 60 سال بود که از 5 محدوده ی تهران (شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب ) به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی مشتمل بر بخش دموگرافیک و سلامت عمومی -28 GHQ ( با زیر مقیاس های اضطراب، افسردگی، عملکرد جسمی و عملکرد اجتماعی ) بود؛ که توسط سالمندان مورد مطالعه تکمیل گردید. در نهایت اطلاعات نمونه ها وارد نرم افزار spssv.21 شده و با روش های توصیفی و تحلیلی از جمله آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، آنالیز واریانس یک طرفه آنووا و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت .
یافته ها
میانگین توده ی بدنی سالمندان در مردان و زنان به ترتیب 5/26 و 8/26 بود؛ که از نظر دسته بندی توده ی بدنی، اضافه وزن محسوب می گردد. نزدیک به 25 درصد از سالمندان چاق، 37 درصد دارای اضافه وزن، 3 درصد لاغر و فقط 35 درصد دارای وزن مطلوب بودند. شیوع اضافه وزن و چاقی در مردان به ترتیب 28 و 24 درصد و در زنان به ترتیب 44 و 26 درصد بود. هم چنین آزمون های آماری حاکی از ارتباط معنادار توده ی بدنی با سن، شغل و سطح تحصیلات می باشد. (p<001) افزایش شاخص توده ی بدنی با اختلال در سلامت روانی، همبستگی مثبت معنادار اما ضعیف داشت. ( 12/0=r ، 01/0=P )
نتیجه گیری
با توجه به شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در بین سالمندان و ارتباط آن با برخی از ابعاد سلامت روانی شامل عملکرد اجتماعی، عملکرد جسمی و اضطراب و سلامت روانی، لازم است مسئولین و متخصصان امر، در مورد این مشکل و ابعاد مختلف آن آگاه شوند. در این زمینه پیشنهاد می گردد جهت بررسی عوامل مرتبطی چون نوع شغل و سطح دانش سالمندان، مطالعات دقیق تر صورت پذیرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 13
لینک کوتاه:
magiran.com/p1677119 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!