بررسی تاثیر سرمایه روانشناختی بر رفتار شهروندی سازمانی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده:
زمینه
سازمان نیازمند رفتارهای فرانقشی است که دلبستگی افراد به موفقیت بلندمدت آن سازمان را منعکس کند. این رفتارها همان رفتارهای شهروندی سازمانی هستند. از آنجا که رفتار شهروندی سازمانی در بین اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نقش عمده ای ایفا می کند، هدف این مطالعه تاثیر سرمایه روانشناختی بر رفتار شهروندی سازمانی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و ارائه پیشنهادهایی به منظور ارتقای رفتار شهروندی سازمانی در گروه هدف می باشد.
روش کار
تحقیق حاضر از نوع مقطعی است و در سال 1395 انجام شد. جمعیت مورد بررسی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز می باشد و نمونه گیری به شیوه خوشه ایانجام شد. در تحقیق حاضر برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. بدین ترتیب که برای تلخیص، طبقه بندی و تفسیر داده های آماری از روش های آمار توصیفی و در سطح استنباطی، برای آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون کلموگروف-اسمیرنف، پیرسون، اسپرمن و رگرسیون با نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته ها
تعداد کل نمونه ها در این مطالعه 300 نفر و درصد پاسخگویی 85 درصد بوده است. بر اساس نتایج این مطالعه، میانگین سرمایه روانشناختی اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، 82/4 و میانگین رفتار شهروندی سازمانی، 75/3 می باشد. میانگین ابعاد مختلف سرمایه روانشناختی شامل خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی، به ترتیب برابر 22/5، 19/5، 62/4 و 30/4 بود. ضریب همبستگی اسپیرمن برای تعیین همبستگی بین سرمایه روانشناختی و رفتار شهروندی سازمانی 258/0 بود (P ≤0.001).
نتیجه گیری
با توجه به نتایج این مطالعه 8 درصد تغییرات رفتار شهروندی سازمانی اعضای هیات علمی، توسط تغییرات در سرمایه روانشناختی تبیین می گردد. در نتیجه می توان بیان نمود که یک واحد افزایش در سرمایه روانشناختی باعث 0.068 واحد افزایش در رفتار شهروندی سازمانی اعضا هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز می شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
11
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1704447