ارزیابی ریسک مخاطرات بالقوه ایمنی کارکنان آزمایشگاه های سه مرکز پژوهشی علوم شیلاتی با بکارگیری روش «تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن» و تحلیل های آماری

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
شناسایی ریسک خطرات بالقوه موجود در آزمایشگاه ها و تلاش در راستای ایجاد شرایط ایمن برای کارکنان از جوانب مختلف حائز اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق بررسی مخاطرات احتمالی در آزمایشگاه های سه مرکز ملی تابعه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور است.
روش بررسی
به منظور ارزیابی مخاطرات احتمالی در آزمایشگاه های مورد نظر ( 11 آزمایشگاه پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، 9 آزمایشگاه پژوهشکده میگوی کشور و 2 آزمایشگاه مرکز ملی فرآوری آبزیان) و طبقه بندی آنها، از روش «تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن» (FMEA) و برخی روش های آماری مربوط به مقایسه میانگین ها استفاده گردید.
یافته ها
سطح ریسک در تمامی آزمایشگاه های پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان بجز آزمایشگاه بنتوز، در حد نیمه بحرانی و بحرانی قابل ارزیابی است. صرفا در مورد آزمایشگاه آماده سازی نمونه، اختلاف معنی داری بین اعداد اولویت ریسک در قبل و بعد از اقدامات اصلاحی مشاهده می گردد که البته در این مورد نیز اقدامات اصلاحی انجام شده تاثیری در کاهش سطح ریسک نداشته است. در پژوهشکده میگوی کشور اقدامات اصلاحی در اکثر آزمایشگاه ها در کاهش سطح ریسک موثر بوده است (به جز سه آزمایشگاه آلاینده ها، میکروبیولوژی و شیمی فیزیک). در مرکز ملی فرآوری سطح ریسک هر دو آزمایشگاه پس از اقدامات اصلاحی به شدت کاهش یافته است.
نتیجه گیری
با توجه به بالا بودن سطح ریسک در بسیاری از آزمایشگاه های مورد بررسی، اقدامات اصلاحی مناسب پیشنهاد گردید. اما پس از ارزیابی مرحله دوم مشخص گردید که در مورد برخی آزمایشگاه ها (بویژه در پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان) اقدامات اصلاحی پیشنهاد شده در حد کافی انجام نشده است و از اینرو میزان ریسک کماکان در سطح بحرانی یا نیمه بحرانی قابل ارزیابی است.
زبان:
فارسی
صفحات:
87 تا 102
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1715417 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)