بررسی فراوانی ژن های پلاسمیدی مقاومت به کینولون qepA و aac(6')-Ib-cr در جدایه های Klebsiella Pneumoniae بیماران مبتلا به عفونت ادراری در یزد

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
Klebsiella pneumoniae باکتری شایع در عفونت های بیمارستانی به خصوص عفونت دستگاه ادراری است. با توجه به افزایش مقاومت به فلوروکینولون ها و نبود گزارش های دقیق از شیوع ژن های پلاسمیدی، هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی ژن های پلاسمیدی qepA و aac(6'')-Ib-cr در Klebsiella pneumonia جدا شده از نمونه های ادرار بیماران در شهر یزد بود.
روش ها
در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، در سال 1393 طی 9 ماه تعداد 70 جدایه ی Klebsiella pneumonia از ادرار بیماران جدا شد. الگوی مقاومت برای فلوروکینولون های رایج به روش دیسک دیفیوژن تعیین و میزان حداقل غلظت مهار کنندگی به روش Epsilometer test (Etest) انجام شد. واکنش Polymerase chain reaction (PCR) جهت بررسی حضور ژن های qepA و aac(6'')-Ib-cr با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS واکاوی شد.
یافته ها
نتایج دیسک دیفیوژن نشان داد بیشترین و کمترین مقاومت به ترتیب مربوط به نالیدیکسیک اسید (0/40 درصد) و لووفلوکساسین (1/27 درصد) بود. بر اساس نتایج حداقل غلظت مهار کنندگی برای نالیدیکسیک اسید و سیپروفلوکساسین به ترتیب 7/45 درصد و 6/38 درصد جدایه ها مقاوم شناخته شدند. ژن aac(6'')-Ib-cr در 21 جدایه (0/30 درصد) مشاهده شد، اما ژن qepA در هیچ یک از جدایه ها ردیابی نشد.
نتیجه گیری
بر اساس یافته های مطالعه ی حاضر، مقاومت بالایی نسبت به فلوروکینولون هایی که به طور عمومی مورد استفاده قرار می گیرند، کسب شده است. فراوانی بالای ژن aac(6'')-Ib-cr زنگ خطری برای منطقه می باشد. از این رو، باید نظارت بر وضعیت مقاومت ضد میکروبی این باکتری قبل از شروع درمان به طور جدی مورد بازبینی قرار گیرد و به طور مستمر مقاومت با واسطه ی پلاسمید و مقاومت کروموزومی بررسی شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
1579 تا 1586
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1782293